Gården är målad i en behagligt gul färg och har röda takpannor. Takfönster var ett måste för att få in ljus menar Mette.
1 av 15: Gården är målad i en behagligt gul färg och har röda takpannor. Takfönster var ett måste för att få in ljus menar Mette. Foto: André de Loisted
Takbjälkar perfekta att hänga upp ett makraméprojekt i. Här står Mette ofta och knyter medan dottern Alma leker.
2 av 15: Takbjälkar perfekta att hänga upp ett makraméprojekt i. Här står Mette ofta och knyter medan dottern Alma leker. Foto: André de Loisted
Den generösa takpendeln Coral av bambu är pricken över i. Modern design i skön kontrast till kraftiga takbjälkarna från 1700-talet.praktiska bjälkar
3 av 15: Den generösa takpendeln Coral av bambu är pricken över i. Modern design i skön kontrast till kraftiga takbjälkarna från 1700-talet.praktiska bjälkar Foto: André de Loisted
"Reolsystemet" som pryder väggen är designat av Poul Cadovius. Sofforna är från möbel­butiken Sofakompaniet. Soffborden heter PLAYround och är från BruunMunch. Skinnfåtöljen är designad av Børge Mogensen.
4 av 15: "Reolsystemet" som pryder väggen är designat av Poul Cadovius. Sofforna är från möbel­butiken Sofakompaniet. Soffborden heter PLAYround och är från BruunMunch. Skinnfåtöljen är designad av Børge Mogensen. Foto: André de Loisted
Daybed och matta från House Doctor. Golvlampa från Ilva. Affischen är ett original från Köpenhamns turistråd, tryckt 1956.
5 av 15: Daybed och matta från House Doctor. Golvlampa från Ilva. Affischen är ett original från Köpenhamns turistråd, tryckt 1956. Foto: André de Loisted
Tänk att gamla sjömansknopar kan bli till vacker inredningskonst. Det lilla skåpet är samma designserie som hyllsystemet i varsagsrummet.
6 av 15: Tänk att gamla sjömansknopar kan bli till vacker inredningskonst. Det lilla skåpet är samma designserie som hyllsystemet i varsagsrummet. Foto: André de Loisted
I det rymliga vardagsrummet står designprylarna sida vid med barnens leksaker. På skänken från 40-talet har Mett byggt ett vackert stilleben av tavlor.
7 av 15: I det rymliga vardagsrummet står designprylarna sida vid med barnens leksaker. På skänken från 40-talet har Mett byggt ett vackert stilleben av tavlor. Foto: André de Loisted
Det långa matbordet från Cassanova har paret låtit specialtillverka för att passa i det långsmala matrummet. Kring bordet står vackra wegnerstolar och i taket hänger Normann Copenhagens takpendlar.
8 av 15: Det långa matbordet från Cassanova har paret låtit specialtillverka för att passa i det långsmala matrummet. Kring bordet står vackra wegnerstolar och i taket hänger Normann Copenhagens takpendlar. Foto: André de Loisted
Små pinnar från naturen blir till upphängningslister till Mettes bonader.
9 av 15: Små pinnar från naturen blir till upphängningslister till Mettes bonader. Foto: André de Loisted
Grå soffa från House Doctor i det stora mat­rummet. Hylla från Ferm Living och på den hänger Kay Bojesens sjöpapegoja.
10 av 15: Grå soffa från House Doctor i det stora mat­rummet. Hylla från Ferm Living och på den hänger Kay Bojesens sjöpapegoja. Foto: André de Loisted
Köket från HTH har fått bänkskivor i svart granit. För att inte skymma sikten genom huset special­ritades fläkten i samma format som köksön.
11 av 15: Köket från HTH har fått bänkskivor i svart granit. För att inte skymma sikten genom huset special­ritades fläkten i samma format som köksön. Foto: André de Loisted
Fina väggdekaler från Børneværelse med Udsigt. Flaggspel från Cam Cam och vägglampa i form av ett träd från Ferm Living.
12 av 15: Fina väggdekaler från Børneværelse med Udsigt. Flaggspel från Cam Cam och vägglampa i form av ett träd från Ferm Living. Foto: André de Loisted
Även badrummen är ljusa och luftiga och inredda med mycket känsla.
13 av 15: Även badrummen är ljusa och luftiga och inredda med mycket känsla. Foto: André de Loisted
Mette förvarar sina pärlor i boktryckarlådor med fin patina.
14 av 15: Mette förvarar sina pärlor i boktryckarlådor med fin patina. Foto: André de Loisted
Mette har alltid älskat hantverk. Hon började väva i januari 2015 och nu tillhör det hennes mest älskade metod för att skapa vackra väggbonader. De vackra bordsvävarna köper hon från Lost Pond Looms på Etsy.
15 av 15: Mette har alltid älskat hantverk. Hon började väva i januari 2015 och nu tillhör det hennes mest älskade metod för att skapa vackra väggbonader. De vackra bordsvävarna köper hon från Lost Pond Looms på Etsy. Foto: André de Loisted

De byggde om 1800-talsgården till ett fantastiskt hem

Mette och hennes man renoverade den gamla, slitna 1800-talsgården på västra Själland till ett varmt och öppet familjehem. Dessutom har ett helt våningsplan i ett gammalt stall blivit till en verkstad där Mette skapar sina vävnader.

Mitt på landet men bara två kilometer från en underbar sandstrand ligger familjens drömhem, i Slagelse på västra Själland. När familjen köpte gården för sju år sedan var den förfallen men hade kvar sin typiska karaktär från sekelskiftet. Förra ägaren hade köpt egendomen för att komma åt marken och var på väg att riva gården eftersom den var svårsåld. Men Mette och hennes man såg potentialen. De anlitade en arkitekt att rita om gården. De ville ha mycket ljus, luftiga rum och högt i tak. Resultatet blev bättre än vad de hade trott.

Foto: André de Loisted

Anpassat efter en barnfamiljs vardag

Mette är utbildad dekoratör och uppvuxen strax utanför Köpenhamn. Hon njuter fullt ut av att äntligen vara bosatt på landet. Det är närheten till naturen hon inte kan vara utan. Att hämta inspiration från naturen till sina olika hantverk är oslagbart, säger hon.

Familjen har dessutom funderat noga kring vilka funktioner de behöver och har anpassat sitt hem efter ett aktivt liv där hela familjen tillbringar mycket tid utomhus. Dessutom älskar de att laga mat och att umgås i köket.

– När man är småbarnsfamilj ägnar man mycket tid åt att vara i köket, säger Mette.

De valde stilrena, svarta granitskivor till köks­bänkarna, och dessutom lät de specialrita fläkten för att den inte skulle skymma sikten i rummet.

– Hela huset har vi faktiskt anpassat efter en barn­familjs vardag med vagnar, galonbyxor och mattider, men utan att tumma på estetiken. Det var bara att anpassa material och möblering efter våra behov. Att ha ett hus som tål lek och bus och inte bara innebär att vi ska passa på barnen hela tiden ger oss mer tid att njuta och umgås, berättar Mette.

 

LÄS OCKSÅ: Häfitga herrgården som en gång varit skola

Foto: André de Loisted

Konstverk köpta på Etsy och Instagram

Att det är två kreativa hjärnor som har skapat detta hem avslöjas ganska snabbt. Hemmet är lekfullt och ljust, men det är samtidigt skandinaviskt sparsmakat. Prylarna är personliga, en hel del danska designklassiker förstås men i en skön blandning av roliga konstverk köpta på allt från Etsy till Instagram och så Mettes egna väggbonader och makramékreationer som dyker upp lite här och var. Den moderna stilen skapar en spännande kontrast med den rustika inramningen som huset ger, med grovhuggna takbjälkar i gammalt trä.

Att Mette började väva var en ren tillfällighet. Hantverk och pyssel har alltid legat henne varmt om hjärtat och hon har målat lite till och från i många år.

– Det var när jag var mammaledig som jag började odla intresset. Jag lärde mig både väv och makramétekniken via Youtube och därefter har jag provat mig fram. Jag kan erkänna att jag spenderat många timmar med att knyta upp saker som inte blivit som jag tänkt mig, säger Mette med ett leende.

 

LÄS OCKSÅ: Inredningsbloggaren flyttar IGEN: "Vi byter inte partners, bara boende"

Foto: André de Loisted

"Vävning är väldigt rogivande"

För ett år sedan började Mette med att bara arbeta deltid som dekoratör. Det blev till ett utmärkt tillfälle att satsa mer på hantverket och Mette tvekade inte en sekund. Nu säljer hon sina alster via Etsy och deltar i designmarknader som Finders keepers runtom i Danmark.

– Vävning är väldigt rogivande och ett roligt sätt att arbeta med färger och olika material. Jag använder handfärgat ospunnet ull som jag köper på en gårdsbutik i Svinø söder om Næstved. Jag gillar jordfärger och för att åstadkomma en effekt blandar jag gärna in en pastell. Så det blir lite knorr!

Förkärleken till att blanda naturfärger med milda, lite smutsiga pasteller är också något som kännetecknar inredningen i huset.

Idéer till olika vävnader uppkommer på olika sätt. Ofta har Mette ingen färdig idé innan hon börjar utan låter arbetet utvecklas organiskt. Vävnaderna hänger i rader på de vitmålade balkarna i hennes ateljé. Vävnader i vackra färger är monterade på kopparrör, trästavar, mässingsbeslag och vackra naturgrenar som hon plockat in från naturen. Mot väggen hänger även makramévävnader i olika storlekar och på en kläd­ställning hänger ett antal vackert handknutna amplar. Här förvarar hon även massor av vackra pärlor i regn­bågens alla färger som hon använder till sina vävnader.

Foto: André de Loisted

 

LÄS OCKSÅ: Junie, 5, ville flytta hemfrån – pappa Gustaf fixade genial lösning

 

Hemma hos Mette & Klaus

"Jag gillar jord­färger & pastell"

Här bor: Mette och Klaus med döttrarna Alma, 3 år och Liva, 2 år.

Gör: Cecilia är utbildad dekoratör och driver egna företaget Weaver by night. Klaus driver egen VVS-firma.

Huset: Senapsgul putsad gård med anor från sekelskiftet.

Hemsida: weaverbynight.com

Instagram: @weaverbynight

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande