Daniel och Marie förvandlade trista 80-talshuset till lummig oas
Daniel och Marie såg potentialen i 80-talshuset i Uppsala. Det blev ett möte mellan luftigt och lätt skandinavisk inredning och afrikanska hantverk. Inne och ute möts i den drömska trädgården, som bjuder på flera soliga terrasser.
Efter att ha grävt bort tonvis med jord, som byttes ut mot Eko-jord, skapade han rum och terrasser i den sluttande trädgården och resultatet är flera gröna sköna uteplatser. Sollägen har utforskats där alla soltimmar tas tillvara.
– Vi var tvungna att göra något drastiskt, för det var lite hopplöst, förklarar Daniel om familjens sköna och mysigt inredda trädgård.
Det är svårt att förstå i dag, men Daniel och Marie såg möjligheterna med huset och dess läge i Uppsala, så som det var. Men så är Daniel en erfaren trädgårdsdesigner och landskapsarkitekt med en stor portion envishet.
HEMMA HOS FAMILJEN TERBLANCHE
Här bor: Daniel, 40, Marie, 39, och barnen Leonard, 8, Elliot, 5, Benjamin, 3.
Gör: Daniel är trädgårdsdesigner och landskapsarkitekt och Marie är stadsplanerare i Uppsala.
Var: Uppsala.
Bor: Suterrängvilla i två plan, byggd 1980, på 125 kvm plus biyta. Tomt 880 kvm.
Instagram: @danielterblanche
Samtidigt har interiören följt de yttre förutsättningarna och man har flyttat ut gränsen från inomhusliv till utomhus. Tillsammans har paret förvandlat det lite trista 1980-talshuset till ett funktionellt och smakfullt hem för sig och barnen.
– Det gäller att veta vad man själv trivs bäst med. Jag tror att det hos oss har blivit ett lagom möte mellan en avskalad stil och samlingar av saker som vi älskar, berättar Daniel.
Jag älskar spår av hantverket och historiens vingslag som går att ana. Det skapar en atmosfär och skulle nog hamna inom more is more-principen.
Daniel, som är uppvuxen i Sydafrika, har fina, unika samlingar.
– Jag har till exempel en förkärlek till afrikanska konstföremål, antika bruksföremål och statyer. Jag började samla en hel del, redan som barn under min uppväxt i Sydafrika. Jag älskar spår av hantverket och historiens vingslag som går att ana. Det skapar en atmosfär och skulle nog hamna inom more is more-principen.
Samtidigt var det viktigt för paret att få fram en känsla av lugn, harmoni och rymd och därför har de valt genomgående nedtonade färgskalor och mestadels smäckra möbler.
När paret insåg hur mycket renoveringsarbete det skulle krävas för att skapa sin dröm, fick de nästan kalla fötter och var väldigt nära till att ångra husköpet.
– Men vi bestämde oss för att köra på. Det innebar initialt tioveckors renoveringsmaraton, där jag jobbade nästan dag och natt varje dag, säger Daniel.
Till en början hade han uppskattad hjälp av sin svärfar Lars i några veckor, sedan var det en duktig snickare som byggde det nya badrummet. Samtidigt som tredje barnet föddes. Förutom svarvaren och snickaren var det även en duktig elektriker, kakelläggare och rörmokare inblandade.
Daniel la det mesta av fiskbensparketten själv med tips och guidning av en erfaren golvläggare.
– Vi känner oss väldigt nöjda med golvet och är glada att vi bestämde oss för att välja att lägga klassiskt fiskbensparkettgolv, för det bidrar med hantverkmässighet och karaktär till ett annars ganska så standard-modulhus från 80-talet.
Men det är ett krävande arbete att lägga golv.
– Parkettgolvet är bland det mest arbetsamma jag har gjort, men jag skulle absolut göra om det igen, säger Daniel.
LÄS MER: Ewa skapade sin drömträdgård – passionen blev nya yrket
LÄS MER: Så blev familjens igenvuxna tomt ett blomsterparadis