Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Clara bytte 35 kvadrat i stan mot renoveringsobjekt på landet

Clara och yngsta dottern Edda på trappan till Wiburs.

Foto: Lisa Björner

1 av 3

Gården Wiburs. Från det stora altandäcket på vänster kortsida når man köket via ett stort glasparti med dubbeldörrar. Den lilla blå dörren på husets högra sida leder in till tvättstugan, som ligger där vedboden en gång fanns.

Foto: Lisa Björner

2 av 3

Från Jons och Claras egenhändigt byggda matbord i köket kan man njuta av den härliga utsikten. Den fina lilla lampan, skolplanscherna och linneskåpet är några av Claras loppisfynd. Järvsöstolarna - det vill säga den gröna och den blå, har många år på nacken och följde med i husköpet.

Foto: Lisa Björner

3 av 3

Clara och Jon hade länge haft tankar om att köpa ett sommarhus ”hemma” i Järvsö eftersom de båda härstammar därifrån. 

När gården Wiburs blev deras flyttade de i stället hem till Hälsingland permanent.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Året var 2015 när gården Wiburs kom ut till försäljning. Clara och Jon som då bodde i en lägenhet på 35 kvadratmeter i Stockholm, hade drömt om att hitta ett gammalt hus med bra läge. Så det rådde ingen tvekan om deras intresse när granngården till Jons barndomshem lades ut för försäljning. Dock var de ensamma om intresset.

- Det var bara vi som budade. Den här gården är som en gömd skatt. Många fattade nog inte potentialen, vilket så klart var tur för oss. Man måste komma hit och uppleva utsikten på plats för att den ska komma till sin rätt, berättar Clara.

Huset ligger härligt beläget i en grönskande sluttning. Insynsskyddat från byns övriga hus från ena sidan, och åt det andra hållet öppnar sig landskapet och bjuder på en fantastisk utsikt över åkrar och berg. Det var just läget och alla bevarade detaljer i huset som gjorde att paret bestämde sig. De ville ha en fin grund att utgå ifrån, för att sedan forma huset vidare till sitt eget både stilmässigt och funktionellt. Det behövde fungera praktiskt för den småbarnsfamilj de är i dag.

Hemma hos Clara och Jon

Här bor: Clara Sagström och Jon Ohlsson, barnen Tura 3,5 och Edda, 1, och bullterriern Joplin.

Gör: Clara är programledare på Sveriges Radio, och Jon jobbar som grundläggare inom byggbranschen.

Var: Järvsö.

Bor: På gården Wiburs där huset är 140 kvm och byggt någon gång före 1850. Namnet Wiburs kommer av smeden som tidigare bott där.

LÄS MER: Moa flyttade in i historiska Villa Villekulla-huset

Den vackra gamla järnspisen och det flera hundra år gamla golvet var två viktiga saker att bevara för Clara och Jon under renoveringen.

Foto: Lisa Björner

Hyllan har Jon byggt av gamla plankor. Stomme och luckor, Epoq. Vas H&M Home. Stor kruka från en handelsträdgård i när­heten. Allt porslin är loppisfyndat.

Foto: Lisa Björner

Gammal gård med utedass

När de köpte huset var skicket som en sommarstuga. Köket var enkelt och på gården fanns bara ett dass, så flera nya funktioner behövde få plats. Köpet gick igenom strax före julen 2015, och huset stod sedan orört fram till mars året därpå då våren och värmen började ge sig tillkänna.

Det första paret tog tag i var att öppna golven på nedervåningen och börja skotta ut sågspån. Efter det bokades ett byggföretag som fick ta vid. Väggar och golv isolerades, och alla gamla plankgolv sparades och lades tillbaka. Badrum och tvättstuga byggdes i husets ena del där tidigare en vedbod låg.

Äldsta dottern Turas rum på övervåningen var från början ett kallförråd.

- Dörren till Turas rum är väldigt låg och gullig, det är passande nu när barnen är små, säger Clara. Det blir ett mysigt krypin.

I hallen sätter timret och den gamla trappan stämningen. Skåp på väggen, loppisfynd. Korg, Korbo.

Foto: Lisa Björner

I Turas rum samsas en härlig blandning av ärvda leksaker och möbler med nya. Gunghästen och den lilla barnstolen kommer från Claras mammas barndomshem. Den blå stolen och kistan fanns i huset. Lampan är tillverkad av en hantverkare i Järvsö.

Foto: Lisa Björner

Har bevarat gamla tidstypiska detaljer

Till hela processen med att få huset vinterbonat anlitades hantverkare. Jon, som då var föräldraledig med Tura, besökte ofta bygget. Han höll i alla kontakter, hämtade material och snickrade själv när tid till det fanns.

- Det har varit viktigt för oss att bevara gamla golv, innertaket och järnspisen i köket. De stora tidstypiska detaljerna som ändå var i gott skick och som speglar den äldre charmen. Den känslan ihop med våra moderna prylar i inredningen ger precis den miljö och hemtrevnad vi vill skapa. Mixen av gammalt och nytt är viktig för att få en härlig balans, säger Clara.

Clara är en riktig mysperson som gärna boar och fixar hemma. Naturliga materialval och en rustik känsla är genomgående i huset, och de fint framtagna timmerväggarna ger härlig tyngd.

- Jag gillar när det finns en hård struktur, gärna lite operfekt. Som den råa moderna känslan av bänkskivan i köket och de mjukt slitna golvplankorna, säger Clara.

Från Jons och Claras egenhändigt byggda matbord i köket kan man njuta av den härliga utsikten. Den fina lilla lampan, skolplanscherna och linneskåpet är några av Claras loppisfynd. Järvsöstolarna - det vill säga den gröna och den blå, har många år på nacken och följde med i husköpet.

Foto: Lisa Björner

Från diskbänken har man fin utsikt över tomten. Den fina bänkskivan i köket har Jon gjutit tillsammans med sin bror. Spis och fläkt kommer från Gorenje.

Foto: Lisa Björner

Altanen blir extrarum på sommaren

Eftersom läget var en stor anledning till att paret slog ner sina bopålar just här har ett stort glasparti med dubbla pardörrar satts in i köket. Det gör att de kan njuta av utsikten och alla årstider till fullo. Sommartid får pardörrarna stå vidöppna, och köket blir dubbelt så stort.

En annan grej Clara gillar är loppisar. Hon är alltid på jakt efter nya fynd och vill gärna fylla hemmet med färgklickar. Hemmet ska få vara en personlig blandning av allt de gillar.

Den här sommaren njuter familjen av sin nyanlagda gräsmatta där barnen kan springa. Altanen blir sommartid ett förlängt kök där de älskar att samla släkt och vänner på lunch eller middag.

- Vi märker att sedan folk börjat skaffa barn blir det oftare luncher än middagar, skrattar Clara.

Just nu planerar Clara och Jon för nästa stora projekt. Huset ska byggas ut och få en vinkel med ytterligare 105 kvadratmeter boyta.

Sommartid blir köket extra stort då pardörrarna öppnas upp och mat­platsen på altanen blir den som används mest. Här har Clara och Jon ofta luncher och middagar tillsammans med familj och vänner. Bordet har Jon byggt av gamla plankor. Stolar, Ikea. Sittpuff, Stilrum.

Foto: Lisa Björner

Från vardagsrummet ser man dörren som leder till tvättstugan, och mittemot den ligger badrummet. Mattan har Jons mormor vävt. Soffa, Ikea. Kuddar, Åhléns. Bord, loppisfynd.

Foto: Lisa Björner

I kökets bortre del tronar en ståtlig kakelugn som värmer gott under vinter­halvåret. Vitrin­skåpet på väggen är vintage och kommer från Jons syster Lina.Fåtölj, loppisfynd. Vedkorg, Korbo.

Foto: Lisa Björner

På övervåningen finns en härlig myshörna. Mönstrad kudde, Indiska. Vit kudde, Ikea. Lampa, loppisfynd. Fåtöljen, Howard Classic.

Foto: Lisa Björner

Sovrummet ligger på husets övervåning. Här finns många fint bevarade bjälkar. Nattduksborden är loppisfynd. Sängen kommer från Mio och kuddarna från Åhléns.

Foto: Lisa Björner

Badrummet är inrett i sobra toner, och från badkaret kan man spana ut och njuta av grönskan. Kommoden har Jon och Clara byggt själva av gamla golvplankor.

Foto: Lisa Björner

LÄS MER: Caroline och Emanuel bygger ett minihus på två hjul

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.