Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 5
Cristoffers och Emelies magiska julhem – med många granar
2 AV 5
Familjen Hanssons gård som funnits i Cristoffers släkt sedan 1800-talet.
Foto: CAMILLA ISAKSSON
3 AV 5
En nybakad kaka och julkolor är uppdukade på köksspisen. Eukalyptus sprider en fräsch doft i köket. Vas, House Doctor. Ljusstakar, Ellos.
Foto: CAMILLA ISAKSSON
4 AV 5
Det detaljerade och vackra gamla skåpet får en framträdande roll mot vardagsrummets ljusa grund. Skåp, loppmarknad. Klaffbord, loppis. Tomte, Gekås. Matta, Ellos.
Foto: CAMILLA ISAKSSON
5 AV 5
Cristoffer och Emelie Hansson.
Foto: Privat

Christoffer och Emelie rustade upp historiska släktgården från 1700-talet

Gården med anor från 1700-talet har funnits i Cristoffer Hanssons släkt i flera generationer. Här firar han jul med Emelie och deras döttrar Haylie och Leiah, precis som när han själv var barn.

Jennilie Isaksson

År 1748 fanns endast två gårdar belägna i Mörkö, varav den ena numera utgör familjen Hanssons hem. Till följd av gränsdragningar flyttades bostaden cirka femtio meter i mitten av 1800-talet, till den plats där den står än i dag. Cristoffer är den sjunde generationen i sin släkt att bo i huset.

– När jag var liten var jag väldigt ofta och hälsade på min farmor och farfar som då bodde här, ibland fick jag även hjälpa till på gården. Det var också här vi firade julafton under min barndom. Det känns bra att får föra den traditionen vidare, nu med min egen familj, säger Cristoffer.

Emelie har skapat en fantastisk utomhusmiljö fylld med granar och vackra arrangemang. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Haylie och Leiah hoppas på en vit jul så att de kan leka ute i snön. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Hemma hos familjen Hansson

Här bor: Emelie, 29, Cristoffer, 31, och barnen Haylie, 6, och Leiah, 4.

Gör: Emelie är kock och Cristoffer är maskinförare inom grundläggning.

Var: Mörkö i Ulricehamns kommun.

Bor: I ett hus på ca 150 kvm. Huset byggdes på sin nuvarande plats 1848, men stommen är ursprungligen från 1700-talet. En utbyggnad med kök och badrum tillkom 1989. 

Instagram: @morko_gard

Utanför familjens hem välkomnas man av ett generöst trädäck som är pyntat med granar i olika storlekar, granris och vackra arrangemang med blommor och äpplen. Emelie älskar att julpynta och börjar utsmycka familjens hem minst två veckor innan första advent, ibland tidigare än så.

– Jag älskar julen! Suget efter högtiden smyger sig på redan efter halloween. Cristoffer är inte lika jultokig som jag men han ger mig fria tyglar att tjuvstarta med dekorationerna när jag vill, skrattar hon.

Paret moderniserade vardagsrummet 2020, som då försågs med ett varmt trägolv. Att tapetsera de sneda väggarna med en mönsterpassad tapet var en utmaning som Cristoffer med stor noggrannhet lyckades lösa. Av golvbrädor med över 100 år på nacken, som en gång i tiden legat på övre plan, har Cristoffer byggt ett soffbord. Tapet Högstatorpet, Duro. Beige soffa, Jotex. Vit soffa, Ikea. Klaffbord, loppisfynd. Skåp, loppmarknad. Tomte, Gekås. Matta, Ellos. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Vardagsrummets öppna spis sprider en omfamnande värme när det eldas i den. Golvur, arvegods. Foto: CAMILLA ISAKSSON

När man stiger in genom entrén möts man av värmen som sprider sig från kaminen i vardagsrummet. Brasans knastrande ljud förmedlar en hemtrevlig känsla och soffan som står placerad framför kaminen känns plötsligt extra lockande. I stället tar vi oss en titt i köket varifrån den nybakade sockerkakan sprider en ljuvlig doft. Aromen leder oss fram till den gamla gjutjärnsspisen som agerar gottebord. Här finns, förutom den nybakade kakan, flera olika sorters hemgjorda godisar och pepparkakor.

– Köksspisen är definitivt husets vackraste smycke. Förutom att vara en naturlig samlingsplats är den guld värd vid strömavbrott. Jag älskar att kunna sätta mig på bänken intill och bara mysa, säger Emelie.

Under första advent drar julen i gång på riktigt hemma hos familjen Hansson. Emelie kokar knäck och kola, hon gör ”rocky road”, och oftast även någon god fudge. Tillsammans med döttrarna bygger och dekorerar hon även ett pepparkakshus som senare hittar sin plats i köket eller i vardagsrummet.

– Någon gång innan jul brukar jag även vilja bjuda hem vänner på glöggmingel, det uppskattas av alla, säger hon.

Emelie älskar julen och dekorerar gärna husets alla rum med varsin gran. Säng, Trademax. Gardiner, Jotex. Taklampa, Eos. Sängkläder, Ikea. Skinn, Mogihome. Sängbord, Jysk. Sänglampor, PR Home. Foto: CAMILLA ISAKSSON
På julaftonsmorgon brukar paret tända en stämningshöjande brasa i sovrummets kamin. Sängkläder och skåp, Ikea. Skinn, Mogihome. Piedestal och stor korg, loppis. Sänglampa, PR Home. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Efter Cristoffers pappas bortgång blev det unga paret, då endast 21 respektive 23 år gamla, erbjudna att köpa gården. De hade egentligen inga planer på att flytta till hus men Cristoffer var mån om att fastigheten skulle stanna inom släkten. När paret 2014 tog över släktgården såg det mesta väldigt annorlunda ut.

– Vi började med att rusta upp ladugården så att Emelie kunde ha sina hästar där. Sedan gick det ytterligare två år innan vi började med bostadshuset där badrummet från 1989 behövde en rejäl uppfräschning. Reningsverket var på väg att ge upp och inredningen var omodern.

Emelie minns badrumsrenoveringen som en extra jobbig period. 

– Jag var föräldraledig med vårt nyfödda barn och hade under en period på totalt två veckor varken rinnande vatten eller en fungerande toalett.

Innan makarna gjorde om glasverandan stod utrymmet mestadels outnyttjat. Verandan isolerades och dörrarna samt fönstren ersattes med nya. Därefter revs väggen in till bostaden. Rummet fungerar nu som naturlig förlängning av köket och rymmer familjens trivsamma matplats. Bord, egenbyggt. Matta, Ellos. Ljuskrona, Ernst form. Skinn, Mogihome. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Till jul dukar Emelie helst med de vackra gamla tallrikarna som hon fyndat på en loppmarknad. Linneservetter och duk, Ellos. Glas, Ikea. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Två år senare byggde de om husets vackra glasveranda. Det oisolerade utrymmet nyttjades sällan och kändes inte som en del av hemmet. Genom att riva väggen mellan verandan och bostaden förenades ytan med inomhusmiljön på ett naturligt sätt. Rummet isolerades, och dörrarna samt fönstren ersattes med nya. Den ljusa glasverandan fungerar nu som en förlängning av köket och rymmer familjens trivsamma matplats. 

Därefter tog paret en välbehövlig renoveringspaus för att samla ny kraft inför kökets förvandling.

– Det tog oss lång tid och många ändringar innan vi blev nöjda med köksritningen. Resultatet blev över förväntan! Vårt hem har blivit så otroligt mysigt och hemtrevligt. Jag fylls alltid av en stor frihetskänsla när jag kommer hit, säger Emelie.

När paret renoverade köket var det en självklarhet för dem att bevara den gamla vedspisen. Däremot valde de att mura om den och ersätta den vita putsen med synligt tegel. Vägglampa, By Rydéns. Taklampa, Ikea. Barstolar, loppisfynd. Foto: CAMILLA ISAKSSON
På knopplisten från Iris Hantverk hänger diverse loppisprylar och en charmig apelsingirlang. I bakgrunden skymtar glasverandan och familjens matplats. Skinn, Mogihome. Kudde, Jotex. Vas, House Doctor. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Emelie och Cristoffer ändrade köksskissen många gånger innan de blev helt nöjda. Det färdiga resultatet blev över förväntan och familjen spenderar nu mycket tid i det nyrenoverade köket. Köksinredning och taklampor, Ikea. Vägglampa, By Rydéns. Mattor, Jotex. Barstolar, loppisfynd. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Kökets två varmluftsugnar och rummets centrala gjutjärnsspis kommer väl till hands under julafton när maten ska värmas. Den 23 december förbereder de alla goda maträtter och avslutar dagen med Bingolottos uppesittarkväll. Julafton firar de på traditionellt vis med släkten. På morgonen eldar de i vedspisarna och njuter av de mysiga ljuden som sprider sig. Sedan äter de risgrynsgröt och förbereder det sista inför släktens ankomst. Då vankas det god mat, Kalle Anka och ett efterlängtat besök av tomten.

– Att få se barnens glädje är ovärderligt. Det är en speciell känsla som infinner sig kring jul, särskilt när man firar den i ett gammalt hus. Att det dessutom är Cristoffers släktgård gör att det känns extra kul, här finns så mycket historia. Det är svårt att tänka sig att för bara några år sedan var vårt vardagsrum ett så kallat finrum dit dörrarna alltid var stängda. Där satt man endast på julafton och vid andra högtider. Mycket har förändrats sedan dess, avslutar Emelie.

Haylies rum bjuder in till mys och lek. På madrassen under loftsängen kryper hon gärna upp bland kuddarna och bläddrar i en bok. Säng, Mio. Förvaringsbänk, Ikea. Skinn, Wish. Korgstol, loppis. Taklampa, Eos. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Se även: