1 av 4: En sluttande tomt kräver sitt. "Jag vet inte hur många ton grus, jord och sten vi flyttat runt för att få till rätt grundförutsättningar för den backiga tomten", säger Christine. Parasoll, Ikea. Stolar, Grythyttan. Foto: JONAS LUNDBERG
2 av 4: Nattduksbordet i parets sovrum fanns i en stuga som stod på tomten tidigare. Det pryds av en bukett med höstanemoner. Tapet Pine, Sandberg. Sänglampa, Ellos. Foto: JONAS LUNDBERG
3 av 4: I barnens lekrum står ett stort skåp som sväljer en enorm mängd pussel och spel. Blomman på väggen har Christine pysslat ihop. Korgar äpple och päron, Ferm Living. Tält, Roommate. Foto: JONAS LUNDBERG
4 av 4: Badrummet på övre plan har fått en duschvägg i industristil. Kommoden är ett köksskåp från Ikea som byggts om till badrumskommod. Duschvägg, Duschbyggarna. Lampa IC Lights, Flos. Golv och även toppskiva på kommoden, granitkeramik Norrvange, Bricmate. Foto: JONAS LUNDBERG

Christine impulsköpte tomt nära sjön – byggde drömhuset

Det var slumpen och magkänslan som styrde när Christine och Björn köpte tomten på höjden i Rönninge. I sitt nybyggda hus i äldre stil har de hittat sin plats och stormtrivs. De tänker långsiktigt med sin inredning och skapar en trädgård där de odlar matnyttiga grödor.

Anna Truelsen

Christine och Björns nybyggda hus ligger på en höjd, nära sjö och skog i Rönnige, söder om Stockholm. De hade ingen koppling till platsen sedan tidigare utan hamnade här lite av en slump.

– Några vänner till oss tittade på ett hus här och det var det som fick oss att åka hit en solig vinterdag för att titta på ett annat hus, som låg ute till försäljning.

Huset var inget för dem, men en promenad efter visningen ledde dem ner till sjön Uttran.

– Familjer var ute på isen och åkte skidor, spelade hockey på en plogad plan och grillade korv. Det vilade ett sådant lugn över platsen. Vi satt där en stund på en solig brygga och landade nog båda två väldigt snabbt i att det var det här vi var ute efter.

HEMMA HOS FAMILJEN SOLMAR GODRING

Här bor: Christine, 37, Björn, 39, och barnen Ellen, 5, och Vilhelm, 3.

Gör: Christine jobbar som projektledare på Ica och Björn jobbar som kundansvarig på Vattenfall.

Var: Rönninge, söder om Stockholm.

Bor: I ett nybyggt hus från 2019 på 190 kvm från Eksjöhus.

Instagram: @christinegodring

Huset var i princip ett impulsköp. Foto: JONAS LUNDBERG
Det nybyggda huset har många hantverksmässiga detaljer från förr. Stolar, Ikea. Bänk, Granit. Foto: JONAS LUNDBERG
Foto: JONAS LUNDBERG

Pendlingsavståndet till Stockholm, en bra skola, närhet till både vatten och natur samt att det verkade vara ett tryggt område lockade paret.

– Efter ett par veckor såg Björn av en slump att en tomt låg ute till försäljning. Den såg mycket bra ut på papperet, det var en gammal sommarstugetomt mitt i ett uppvuxet villaområde ett stenkast från sjön.

Paret hade inte haft en tanke på att bygga hus utan hade tänkt köpa ett äldre hus. Men när de såg annonsen väcktes idén om att bygga nytt, då läget och förutsättningarna var optimala. Två månader senare hade de både köpt tomten och beställt huset.

– I efterhand inser jag att det var mer eller mindre ett impulsköp, men magkänslan var där till 100 procent. Den känslan har lett oss rätt i tidigare lägenhetsköp så jag var ganska säker att den skulle göra det även den här gången. Min man hade inte ens sett tomten innan vi skrev på papperen. Tur att han litar på mig, säger Christine och ler.

Christine lägger in gurkor från trädgården och tycker att det är lyxigt att kunna bjuda på egenodlat. Foto: JONAS LUNDBERG
Christines favoritplats är allrummet där ljuset flödar in genom det generösa burspråket. Foto: JONAS LUNDBERG
Soffa och bord, Ikea. Sofföverdrag, Bemz. Fåtölj Jetson, Dux. Matta, Linie Design. Taklampa, vintagebutik. Golvlampa Grasshopper, Gubi. Foto: JONAS LUNDBERG

Paret byggde huset med generalentreprenad, men valde att själva tapetsera och måla fönsterfoder, för att hålla ner kostnaderna, då det inte ingick i grundpaketet. Christine och Björn tog även hjälp med att bygga stommen till altanen men har själva byggt resten.

– När man bygger ett hus och inte har en obegränsad budget gäller det att prioritera och väga olika önskemål mot varandra. Vi var helt överens om att lägga extra pengar på sådant som är svårt att fixa till i efterhand.

Även om vi har byggt ett hus i äldre stil har vi inte hållit oss genomgående till det rent inredningsmässigt, utan väljer möbler och inredning som vi tycker om.

Ett av dessa val var att lägga fiskbensparkett i ek genomgående i hela huset. - Det ger en helt annan känsla än andra golv och vetskapen om att det kan slipas om i generationer gör att det känns extra bra.

Ett annat val var komposit till kökets bänkskiva. - Efter att ha levt med både marmor- och träbänkskivor i tidigare boenden är detta oslagbart, både tåligt och snyggt.

I badrummen och hallen har de lagt in granitkeramik, som efterliknar gotländsk kalksten.

– Även här är vi otroligt nöjda då det är mycket likt originalet, men desto tåligare och billigare, säger Christine.

Christine älskar att stå i köket och se ut genom fönstren. "Naturen utanför är så vacker", säger hon. Foto: JONAS LUNDBERG
Familjens lantliga kök är ljust och luftigt och i mitten av det tronar en indonesisk köpmansdisk. Kök, Vedum. Bänkskiva i komposit, Silestone. Fläkt, Smeg. Hylla, String. Köksö, Blocket. Lampor Cast pendant, Menu. Foto: JONAS LUNDBERG
På en hylla i köket står glas och koppar lättillgängligt. Grönt fat, Fårö Krukmakeri. Bänkskiva i komposit, Silestone. Hylla, String. Höganäskruka, loppis. Vattenkanna, Stelton. Foto: JONAS LUNDBERG

Huset har sex rum och kök där planlösning på entréplanet är öppen mellan vardagsrum och kök, vilket ger ett luftigt intryck när man kommer in i huset. Från köket finns det även direktaccess till altanen vilket är tacksamt hela sommaren då dörrarna står öppna och suddar ut gränsen mellan inne och ute. Huset ligger högt med utsikt över en smal dalgång, men då det är beläget högre än taken på husen nedanför ser man bara natur, berg och skog från fönstren.

På nedre plan finns även badrum, tvättstuga, gästrum och hall. Från hallen kommer man upp till andra våningen där familjens sovrum samt ett extra vardagsrum med tv och badrum finns.

Paret har inrett sitt hem med en mix av gammalt och nytt. Samtidigt som de kan lägga mycket pengar på en designerlampa kan de också fynda ett matbord på loppis. Det viktiga för dem är att köpa möbler och inredning som håller över tid.

– Vår inredningsfilosofi är nog inte helt genomtänkt. Även om vi har byggt ett hus i äldre stil har vi inte hållit oss genomgående till det rent inredningsmässigt, utan väljer möbler och inredning som vi tycker om.

På sommaren står altandörren öppen från morgon till kväll och inne och ute blir ett. Lampor Ritz, Globen Lighting. Skåp Stockholm, Ikea. Stolar CH88, design Hans J Wegner, Blocket. Teakbord, Blocket. Foto: JONAS LUNDBERG
På hela nedre plan har paret lagt en ekstavsparkett. Soffa Stockholm, Ikea. Kamin Victoria, Westbo. Lampor Ritz, Globen Lighting. Skåp Stockholm, Ikea. Stolar CH88, design Hans J Wegner, Blocket. Teakbord, Blocket. Foto: JONAS LUNDBERG
Lampor Ritz, Globen Lighting. Skåp Stockholm, Ikea. Foto: JONAS LUNDBERG

Färgmässigt håller de sig till en lugn och naturnära färgskala med mörka träslag vilket skapar harmoni mellan rummen.

De har fått många reaktioner på sin köksö. Den är ursprungligen en indonesisk köpmansdisk från 1930-talet. Christine hittade av en slump den gamla köpmansdisken på Blocket och för henne var det kärlek vid första ögonkastet, fast Björn inte var helt övertygad i början.

– Jag klickade hem den osedd. Om den inte hade passat som köksö hade den kunnat passa någon annanstans i huset, tänkte jag. Vi fick sänka ner den något i underkant så att den inte skulle bli för hög och så toppade vi den med samma bänkskiva som i övriga köket och det blev så fint, säger Christine.

Nu när paret är klara med det mesta invändigt känns det befriande och de tänker fortsätta med småprojekt när andan faller på.

– Efter att ha gått igenom en husbyggarresa, som visserligen varit relativt slitsam, är vi tacksamma för att bo i ett nybyggt hus där underhållet inte kommer att kräva alltför stora insatser de närmsta tio åren. Vi har nu möjlighet att i stället lägga den tiden på barnen medan de är små.

De är också glada och tacksamma över grannsämjan i området.

– Många grannar betraktar vi redan som riktigt goda vänner, vilket är en bonus vi inte hade räknat med, säger Christine.

Sideboard Stockholm, Ikea. Poster, Familjen Fogelmarck. Kruka, H&M Home. Kruka på ben, blomsterhandeln i Rönninge. Foto: JONAS LUNDBERG
Tapet Erismann blad grön, Hornbach. Handfat och kommod, Ikea. Spegel, Familjen Fogelmarck. Krokar och beslag, Sekelskifte. Tavla, inköpt i Hong Kong. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Mikaela och Niels byggde sitt drömhus – ritade själva 

LÄS MER: Linnea förvandlade gamla huset till en lantlig dröm