1 AV 16
Efter att ha byggt två hus tillsammans föll alla bitar på plats när Cecilia och Johan byggde sitt tredje hus på Värmdö utanför Stockholm.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
2 AV 16
Nybyggt. Huset ligger nära både skog och hav, något som både Johan och Cecilia ­uppskattar mycket.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
3 AV 16
Matplats. Med havet som kuliss ­sitter familjen gärna här och äter. Klassiska Y-stolar designad av Hans J Wegner. Matta från Ikea. Bord från Boolia.com och taklampa från House doctor.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
4 AV 16
Vitt kök. Det vita köket från Tibro kök smälter in fint och för att få en detalj som sticker ut valde familjen att ha mosaik med inslag av marmor från ­Bricmate. Fläkt från Fjärås­kupan. Barstolar från Hay.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
5 AV 16
Mosaik. Mosaiken i köket heter Carrera glam mix och kommer från Bricmate. Oljor på bricka i marmor från Hay.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind / ANN-CHARLOTTE HUSET MELLAN SKOG OCH HAV 2016
6 AV 16
Vita soffor. Den stora mattan från ­Stockholms mattlangett är måttbeställd och ramar in soffdelen på ett fint sätt. Soffor från Ikea och bord från Mio.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
7 AV 16
Fin förvaring. Det svarta sideboardet från Ellos bryter fint mot de annars ljusa möblerna i vardagsrummet. Cecilia har bytt ut knopparna för att skapa en mer unik möbel. Print av Lovisa Burfitt.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
8 AV 16
Platsbyggd. Fina prylar står i den ­platsbyggda hyllan som en vän till familjen byggt.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
9 AV 16
Öppet. Matplats och vardagsrum blir rum i rummet i den öppna planlösningen på andra våningen.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
10 AV 16
Allrum. Den randiga fåtöljen från Mio bryter av fint mot den enfärgade soffan i all­rummet på nedervåningen. Prints av Therese ­Sennerholt.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
11 AV 16
Naturnära. Cecilias och Johans ­sovrum har vitmålade ­väggar och en fondtapet. Säng från Atlantis. Kuddar från bland annat Ralph Lauren, Hemtex och Missoni home.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
12 AV 16
Rosa toner. Sänggaveln i tyg från Jotex skapar en ombonad känsla i Lilys rum. Rosa pläd från Mio och ­kuddar från H&M home.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
13 AV 16
Ljusinsläpp. På sikt kommer det att bli en pool utanför badrummet där man kan öppna upp de stora fönstren.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
14 AV 16
Havsutsikt. I det stora och ljusa ­badrummet kan man njuta av den härliga utsikten från badkaret. Från ­badrummet når man ­altanen.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
15 AV 16
Värmande. Bastun ligger i anslutning till det stora badrummet. Stäva och skopa från Tylö och handduk från Lexington.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
16 AV 16
Härlig terrass med utsikt över vattnet.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Cecilia och Johan har byggt nytt hus – tre gånger

Efter att ha byggt två hus tillsammans föll alla bitar på plats när Cecilia och Johan byggde sitt tredje hus på Värmdö utanför Stockholm. Här bor det med utsikt över havet, bara en halvtimme från storstadens puls.

Lotta Jansson

Cecilia är från Stockholm och Johan från Göteborg. De två första husen byggde de på västkusten, men längtan till Stockholm blev till slut för stor och förde dem tillbaka till östkusten. Med två husbyggen i bagaget hade paret en klar bild av vad de ville ha och vilka val de inte ville göra om. Att de skulle bygga ett nytt hus i stället för att renovera var ett första krav, och därför började de leta efter lägen snarare än efter hus.

- Johan kunde inte tänka sig att inte bo vid havet. Min syster bor i närheten, därför blev det naturligt att vi tittade åt det här hållet, säger Cecilia.

 

LÄS OCKSÅ: Bygg ditt eget drömhus – här är 16 olika modeller! 

 

Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Fritidshus­område på Värmdö

Området är ursprungligen ett fritidshus­område så det står fortfarande små sommarstugor mellan de många nybyggda husen. Närheten till havet, och skogen precis bakom knuten, var något som Cecilia och Johan föll för. Det känns lite som att komma ut på landet samtidigt som det går en snabbuss in till Stockholm som inte tar mer än tjugo minuter.

- Fem minuter bort har vi stranden, bageri och restaurang och skulle vi köpa båt finns det även ­möjlighet att bygga brygga, säger Johan.

Paret hade en lista med önskningar inför sin flytt till Stockholm. Den önskning som fått styra mest var att de ville ha ett modernt men ändå klassiskt hus, ett hus som det inte direkt går att sätta ett årtal på. Inspiration har de hämtat från bland annat Gert Wingårdhs hus. Utifrån erfarenheter, nya idéer och tomten de hittade började en spännande process tillsammans med en arkitekt.

- Vårt första hus var ett Modulenthus som inte riktigt riktigt var det vi sökte. Det andra blev för stort och opersonligt. Nu valde vi hustyp efter tomten, och en dyrare tomt innebar en enklare konstruktion, säger Johan.

Fick spränga på tomten

När de köpte tomten stod där en liten sommarstuga. De blev tvungna att riva stugan innan de kunde börja gallra skog och spränga för det nya huset. En ny väg behövde också anläggas för att komma till huset, eftersom tomten styckats av och saknade en egen väg. Husets placering på tomten har varit enormt viktig, och för att den skulle bli optimal lät familjen göra en sol­studie som resulterade i att huset ligger lite snett på tomten. De stora panoramafönstren mot havet vetter mot norr och det är ett medvetet val som de är mycket nöjda med. Inomhusklimatet blir betydligt mer behagligt än om de stora fönstren legat mot söder.

Sävsjö trähus, som familjen valde att bygga sitt hus med, har hus med en konstruktion som skapar tysta hem. Med tanke på att det är en öppen planlösning och högt i tak på sina ställen hade det kunnat bli tvärtom med en annan konstruktion. Huset värms upp med hjälp av bergvärme och har även golvvärme på båda planen.

För att få ut det bästa av utsikten har rummen placerats utifrån den. Till och med familjens stora badrum har panoramafönster med havet som kuliss, och det utan att det finns någon insyn som stör.

På Cecilia och Johans lista fanns även en önskan om att ha ett plan med sovrum och att ha sällskapsytorna på våningen ovanför. Här injuder den öppna planlösningen till umgänge, oavsett om någon lagar mat i köket eller vill sitta i soffan och titta på tv.

 

LÄS OCKSÅ: Så hittar du rätt värmesystem till huset

 

Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

 

Hittar inspiration på Instagram 

Inredning och hemmet är ett intresse som paret delar. Johan är händig och kreativ och bygger gärna när tid finns. Inspiration hämtar de från Instagram, Pinterest och bloggar.

- Jag har alltid haft ett stort intresse för inredning. Att ta hand om mitt hem får mig att må bra, säger Cecilia.

- Hemmet får inte bli för hårt och opersonligt, även om jag tycker om rena ytor och att ha det välstädat.

Cecilia och Johan ville skapa ett modernt hem men med en ombonad och lugn känsla. De valde att ha samma golv, vitlaserad ask, i samtliga rum vilket har gett det lugn de önskade. Att bo in sig i den öppna planlösningen har tagit lite tid och saker har justerats under resans gång. De flesta väggar är vita men blandas upp med mjuka färger och även tapeter.

På husets tak finns en härlig terrass. Utsidan är en pågående process och tanken är att den altan som finns utanför köket ska bindas samman med altanen på ­bottenvåningen. Köket är hemmets hjärta och här är både material och funktioner noggrant utvalt efter tidigare erfarenheter. Efter att ha haft bänkskivor i trä som snabbt blivit fula, föll nu valet i stället på corian. Likaså är valet av fläkt ett resultat av att de alltför många gånger slagit huvudet i fläktar som tar mycket plats. Nu har de sitt drömkök.

Kostnaderna drar lätt i väg vid nybyggen, så än finns det projekt på att göra-listan. Bland annat vill Cecilia och Johan sätta in en modern öppen spis och bygga både pool och poolhus.

 

LÄS OCKSÅ: Inredning på Instagram – 10 konton du måste följa 

 

Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

 

Hemma hos familjen Stangmo Blomqvist

Här bor: Cecilia och Johan, barnen Tilde, 15, och Lily, 9.

Gör: Cecilia är projektledare i fastighetsbranschen och Johan är försäljningschef inom byggsektorn.

Var: På Värmdö utanför Stockholm i ett hus på 182 kvadratmeter byggt 2013.

Instagram: @montisvertex.

 

LÄS OCKSÅ:

* Här är Sveriges mest klickade bostäder just nu

* Så får du ljungen att hålla hela vintern

* Så skulle det vara om Ikea tillverkade bebisar