Familjen Andersson/Bengtsson bor i Sveriges äldsta egnahemsområde i stadsdelen Strömslund i Trollhättan. Huset är omgivet av röda bodar och precis utanför ligger en ”slaskegata”, en så kallad rensningsgränd. Områdets grundare ingenjör Eduard Leopold Albert såg till att bygga gränden så att man lätt skulle kunna göra sig av med sopor och annat avfall. Längs med dessa speciella gator låg slakthus, sophus och brygghus. I gatans brunnar tömde man även sina utedass. I dag är den gamla ”slaskegatan” en faluröd idyll, långt från dåtidens skumma gata med stinkande avfall.
Hemma hos Caroline och Jonas
Här bor: Caroline Andersson och Jonas Bengtsson med barnen Alfred 6 år och Valter 4 år, samt katten Stina.
Gör: Caroline arbetar med medicinsk administration och driver företaget Kråkestans Bohag. Jonas arbetar som butikschef på Blomsterlandet.
Bor: I stadsdelen Strömslund i Trollhättan i ett hus på 95 kvm byggt 1906.
Instagram: @krakestansbohag
LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning
Hittade charmiga huset i Strömslund på Hemnet
Caroline och Jonas hittade det lilla charmiga huset på Hemnet efter att ha letat efter hus ett längre tag. Huset var i bra skick när paret köpte det och det var inget akut som behövde åtgärdas. Men för att sätta sin egen prägel på sitt nya hem så valde de att måla om snickerier och tapetsera om rummen.
– Vi har i stort sett renoverat ända sedan vi flyttade in i huset för nio år sedan och vi tänker att renoveringen är en process som löper över tid. Man skall hinna leva också. Vi har gjort det mesta i huset själva med hjälp av Jonas pappa Ulf och min ”plastpappa” Gunnar. Vi har även fått hjälp av andra familjemedlemmar och vänner, men har lejt ut bygget av vårt uterum, berättar Caroline.
Lekfulla 50-talstapeter präglar hemmet
På bottenplan finns ett hemtrevligt kök med utsikt över röda bodar och den gamla ”slaskegatan”. Köket är tapetserat med en charmig 1950-talsinspirerad tapet som ger värme och hemtrevnad. Då köket inte är så stort och takhöjden är rätt så låg, valde paret bort överskåp och har i stället satt upp kakel som löper hela vägen upp till taket. Köksskåpen är platsbyggda och tillverkade av snickeriet Strömdal i Borås.
– När vi flyttade in var matrummet placerat i det rum som i dag är vårt sovrum. Men efter att ha renoverat köket så fick vi plats med en matgrupp där och kunde på så vis få ett sovrum till. De två sovrummen på övre plan ville vi att barnen skulle få. I vårt sovrum byggde vi även en liten toalett och har på så vis fått in en toalett på varje plan, säger Caroline.
LÄS MER: Grå villan från 1977 döljer ett rosa drömhem
Tongivande i familjens hem är de lekfulla, mönstrade tapeterna med blommor som flörtar med 1950-talet. Basen är skandinavisk med ljusa trämöbler.
”Jag vill ha saker som håller över tid”
– Jag tycker mycket om inredning och driver en butik ihop med min goda vän Erika. Mycket av det som vi säljer i butiken återfinns här hemma, då vi tar in produkter i butiken som vi brinner lite extra för. Även om jag tycker om saker så är jag försiktig med mina inköp till vårt hem, då jag inte vill köpa en massa för att det är inne just nu. Jag vill ha saker som håller över tid, säger Caroline.
Intill vardagsrummet finns parets uterum som de byggde när de flyttade in. Rummet har blivit lite av ett favoritrum där de gärna tillbringar ledig tid året om.
– Vi älskar verkligen vårt uterum, det är så ljust och härligt. Men så här med facit i hand borde vi nog tänkt ett varv till när vi byggde det och anlitat en arkitekt och byggt ett uterum som passade huset bättre. Det är helt klart lätt att vara efterklok, men man lär så länge man lever och det är ju inte hugget i sten. Allt går att förändra och den dagen vi byter husets fasad så kan vi se vad vi kan göra för att få uterummet att smälta bättre ihop med husets stil. Men fram tills dess fortsätter vi att njuta av det, säger Caroline.
LÄS MER: Tegelhuset från 1909 har fått behålla sin unika karaktär
LÄS MER: Gamla sommarstugan blev ett trendigt drömhem
LÄS MER: Så skapade Jessica lantligt lugn i drömvillan