Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
Caroline och Jonas har skapat ett drömhem i huset i ”Kråkestan” i Trollhättan.
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 4
Köket har fått en lekfull lantlig stil med schack­rutiga linoleummatta och 1950-talsinspirerad tapet. Köksskåpen är platsbyggda, tillverkade av ett snickeriet Strömdal i Borås. Bord och stolar, Hans K.
Foto: CARINA OLANDER
3 AV 4
Sovrummet ligger i den gamla matsalen och rymmer i dag även en liten toalett. Sängkläder, H&M Home. Tapet, Klöver, från Svenskt Tenn. Tavla, Imi Form, Kråkestans Bohag. Lampor, Ikea. Print, Liljebergs.
Foto: CARINA OLANDER
4 AV 4
Huset ligger i Sveriges äldsta detaljplanerade egnamhemsområde i Strömslund i Trollhättan. I framtiden planerar Caroline och Jonas att återskapa fasaden till ett mer ursprungligt utseende.
Foto: CARINA OLANDER

Caroline skapade ett riktigt drömhem på historiska ”slaskegatan”

Caroline och Jonas har skapat ett hem där man trivs så fort man kommer innanför tröskeln.

Huset i ”Kråkestan” i Trollhättan är inbjudande med vackra trägolv, platsbyggt lantkök och lekfulla tapeter.

Anna Truelsen

Familjen Andersson/Bengtsson bor i Sveriges äldsta egnahemsområde i stadsdelen Strömslund i Trollhättan. Huset är omgivet av röda bodar och precis utanför ligger en ”slaskegata”, en så kallad rensningsgränd. Områdets grundare ingenjör Eduard Leopold Albert såg till att bygga gränden så att man lätt skulle kunna göra sig av med sopor och annat avfall. Längs med dessa speciella gator låg slakthus, sophus och brygghus. I gatans brunnar tömde man även sina utedass. I dag är den gamla ”slaskegatan” en faluröd idyll, långt från dåtidens skumma gata med stinkande avfall.

Hemma hos Caroline och Jonas

Här bor: Caroline Andersson och Jonas Bengtsson med barnen Alfred 6 år och Valter 4 år, samt katten Stina.

Gör: Caroline arbetar med medicinsk administration och driver företaget Kråkestans Bohag. Jonas arbetar som butikschef på Blomsterlandet.

Bor: I stadsdelen Strömslund i Trollhättan i ett hus på 95 kvm byggt 1906.

Instagram: @krakestansbohag

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning 

Hittade charmiga huset i Strömslund på Hemnet

Caroline och Jonas hittade det lilla charmiga huset på Hemnet efter att ha letat efter hus ett längre tag. Huset var i bra skick när paret köpte det och det var inget akut som behövde åtgärdas. Men för att sätta sin egen prägel på sitt nya hem så valde de att måla om snickerier och tapetsera om rummen. 

Köket har fått en lekfull lantlig stil med schackrutig linoleummatta och 1950-talsinspirerad tapet. Köksskåpen är platsbyggda, tillverkade av ett snickeri Strömdal i Borås. Bord och stolar, Hans K. Foto: CARINA OLANDER

– Vi har i stort sett renoverat ända sedan vi flyttade in i huset för nio år sedan och vi tänker att renoveringen är en process som löper över tid. Man skall hinna leva också. Vi har gjort det mesta i huset själva med hjälp av Jonas pappa Ulf och min ”plastpappa” Gunnar. Vi har även fått hjälp av andra familjemedlemmar och vänner, men har lejt ut bygget av vårt uterum, berättar Caroline.

Lekfulla 50-talstapeter präglar hemmet

På bottenplan finns ett hemtrevligt kök med utsikt över röda bodar och den gamla ”slaskegatan”. Köket är tapetserat med en charmig 1950-talsinspirerad tapet som ger värme och hemtrevnad. Då köket inte är så stort och takhöjden är rätt så låg, valde paret bort överskåp och har i stället satt upp kakel som löper hela vägen upp till taket. Köksskåpen är platsbyggda och tillverkade av snickeriet Strömdal i Borås. 

 

Köksskåpen är platsbyggda och tillverkade av snickeriet i Strömdal i Borås. Här finns charmiga lantliga detaljer, som klassiska redahyllor i glas. Mortel, Åhléns. Foto: CARINA OLANDER

 

 

Från köksfönstret har man fin utsikt över det gamla charmiga kvarteret med faluröda bodar och den gamla ”slaskegatan”. Lampa, Granit. Koppar och fat House of Rym. Skärbräda, skål, mjölkkanna, Strömshaga. Foto: CARINA OLANDER

 

 

På hyllan står koppar, fat och skålar, från House of Rym. Ljusstake, Anna Stålberg. Foto: CARINA OLANDER

– När vi flyttade in var matrummet placerat i det rum som i dag är vårt sovrum. Men efter att ha renoverat köket så fick vi plats med en matgrupp där och kunde på så vis få ett sovrum till. De två sovrummen på övre plan ville vi att barnen skulle få. I vårt sovrum byggde vi även en liten toalett och har på så vis fått in en toalett på varje plan, säger Caroline.

Väggen med pärlspont är målad i en behaglig grå ton som passar fint ihop med inredningen i rummet. Foto: CARINA OLANDER
Tapeten Klöverblad från Svenskt Tenn formgavs av Josef Frank på 1940-talet. Foto: CARINA OLANDER

Tongivande i familjens hem är de lekfulla, mönstrade tapeterna med blommor som flörtar med 1950-talet. Basen är skandinavisk med ljusa trämöbler.

”Jag vill ha saker som håller över tid”

– Jag tycker mycket om inredning och driver en butik ihop med min goda vän Erika. Mycket av det som vi säljer i butiken återfinns här hemma, då vi tar in produkter i butiken som vi brinner lite extra för. Även om jag tycker om saker så är jag försiktig med mina inköp till vårt hem, då jag inte vill köpa en massa för att det är inne just nu. Jag vill ha saker som håller över tid, säger Caroline. 

Intill vardagsrummet finns parets uterum som de byggde när de flyttade in. Rummet har blivit lite av ett favoritrum där de gärna tillbringar ledig tid året om. 

Uterummet har blivit ett favoritrum där familjen tillbringar mycket tid. Soffan i plywood har paret gjort själva. Kuddar, Kråkestans Bohag. Fårskinn, Bergets lantbruk. Bord, Ikea. Hängande lampa, Afroart. Krukor, Bergs potter. Foto: CARINA OLANDER
Vardagsrummet är charmigt inrett. Den grå färgen är grunden och ljusa trägolv och möbler skapar en lätt känsla. Soffa, Em möbler. Bord, Ikea. Fårskinn, Bergets Lantbruk. Lampa, Afroart /Kråkestans Bohag. Korgar och kuddar i soffan, Afroart. Kudde fåtöljen, House of Rym. Foto: CARINA OLANDER
Den gamla charmiga pinnsoffan är en av Carolines favoriter. Fårskinn, Bergets lantbruk. Lampa, Afroart/Kråkestans Bohag. Tavla, Fine Little Day. Kuddar, Afroart. Foto: CARINA OLANDER

– Vi älskar verkligen vårt uterum, det är så ljust och härligt. Men så här med facit i hand borde vi nog tänkt ett varv till när vi byggde det och anlitat en arkitekt och byggt ett uterum som passade huset bättre. Det är helt klart lätt att vara efterklok, men man lär så länge man lever och det är ju inte hugget i sten. Allt går att förändra och den dagen vi byter husets fasad så kan vi se vad vi kan göra för att få uterummet att smälta bättre ihop med husets stil. Men fram tills dess fortsätter vi att njuta av det, säger Caroline. 

Alfred tycker mycket om att pyssla och sitter gärna vid skrivbordet. Lampa, Ikea. Tavla Kanin, Adelinaillustration. Kruka, Blomsterlandet. Sittdyna, Afroart. Foto: CARINA OLANDER
Valter har rum mittemot storbror Alfred. Apa, Fia och Floyd. Sittdyna, Afroart. Kuddar, Kråkestans Bohag. Foto: CARINA OLANDER
Skåpet har fått en makeover av Caroline. Hon har målat det i kulören ”soft mint” och gett det nya handtag i läder. Skåp från Svenska hem. Fotokonst, Lina Törnqvist /Kråkestans Bohag. Korg, Afroart. Tapet, Borås tapeter. Foto: CARINA OLANDER
Foto: CARINA OLANDER

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.