1 AV 2
Caroline och Magnus har nyligen återupptagit renoveringen av bostadshusets utsida som de tänkt måla i typisk Dala-stil med röd färg och guldockra.
Foto: Camilla Isaksson
2 AV 2
Caroline köpte huset av sin syster. Intill familjens villa står ett av byns första hus, en parstuga från mitten av 1800-talet.
Foto: Privat

Caroline och Magnus köpte byns äldsta hus: ”Gillar gamla känslan”

Omgivna av vackra vyer och rikt djurliv har Caroline och Magnus skapat en egen fristad på gården i Björkled i Dalarna. Tvåplanshuset från 1920 har renoverats med fokus på att bevara den gedigna känslan från förr.

Jennilie Isaksson

Caroline Norell har sedan barnsben älskat att omge sig av djur och hon har så länge hon kan minnas drömt om att ha en egen gård på landsbygden. Hennes sambo, Magnus Persson, delade samma dröm. Paret bodde tidigare i en fristående bostadsrätt fördelad på två plan i Borlänge, men de längtade efter större frihet och utrymme till att skapa en egen oas utanför stan. 

– Vi gick på ett antal husvisningar, men hittade inte det vi sökte. För mig var det viktigt med mark åt mina hästar, som då stod hos mina föräldrar. Jag ville slippa den dagliga logistiken, säger Caroline.

Efter en tids letande föreslog Carolines syster att de kunde köpa hennes gård eftersom hon skulle bygga nytt hus på annan plats.

– Det passade oss perfekt då min syster hade använt gården som hästgård för inridning och utbildning. Det var en härlig känsla att äntligen kunna ta hem hästarna och uppfylla barndomsdrömmen om att bo på landet med djur och natur nära.

Hemma hos Caroline & Magnus

Här bor: Caroline Norell, 40, och Magnus Persson, 40, med barnen Lova, 10, Linna, 5, och Loke, 2. 

Gör: Caroline studerar till förskolelärare och Magnus jobbar som kundmottagare på Bilia Toyota.

Var: Björkled i Gustafs i Dalarna.

Huset: Ett tvåplanshus på 167 kvm, som byggdes 1920. Familjen flyttade in 2014. 

Instagram: @caroline_i_bjorkled

Under trädgårdens gamla äppelträd dukar familjen gärna upp för fika. Bord med bänkar, gåva från Carolines föräldrar. Korg, Rusta. Kanna, Lustfyllt Leverne. Foto: Camilla Isaksson
”Inredningen har Magnus lämnat över till mig då han litar på mina val. Jag har alltid en klar vision i huvudet om hur jag vill ha det”, säger Caroline. Vardagsrummet är tapetserat med tapeten Nyborg ur kollektionen Anno, Boråstapeter. Soffor, Ikea. Soffbord, VidaXL. Korgstol,Jysk. Golvur, Blocket. Golvlampa, Ellos. Ullmatta, Mio. Foto: Camilla Isaksson
Caroline är svag för ljuva färger i svalare toner. Kökstapet, Rusta. Det Blocket-fyndade matbordet är målat med Vintage Chalk Paint’s kulör Dusty Blue. Stolar, loppis. Slagbord, Ikea. Foto: Camilla Isaksson
Nedre plans dekorativa kakelugn förgyller husets matsal. De gröna detaljerna återkommer i dörrfodren vilka har målats med Beckers färg Mossa 801. Spelbordet i vardagsrummet är ett arvegods från Magnus släkt. Foto: Camilla Isaksson

Av vad som framkommer från gamla dokument så är gården en av de första i byn. Då fungerade parstugan, vilken byggdes någon gång i mitten av 1800-talet, som boningshus. Gården har sedan dess utökats med fler byggnader. År 1918 byggdes en stor ladugård på tomten och 1920 uppfördes ytterligare ett boningshus, det som familjen numera bor i. Det var ett fungerande lantbruk fram till någon gång på 1950-talet då djurhållningen upphörde. Egendomen ligger i ett naturskönt område omgivet av öppna landskap och med närhet till Dalälven och lummig skog.

– Vi har möjlighet att njuta av naturen vilket håll vi än vänder oss åt. Det är väldigt härligt med utsikt över vidderna, och vill vi plocka bär eller svamp så finns det runt knuten. Drömmen är att någon dag ha en mindre båt i den lilla hamnen i Gustafs, berättar Caroline.

Vardagsrummets gröna skänk är en möbel Caroline håller extra kär. Den har hon fått av sina föräldrar och att den är som ögongodis för henne. Tavla, arvegods. Tapet Nyborg ur kollektionen Anno, Boråstapeter. Foto: Camilla Isaksson
”Vi har renoverat alla ytskikt på nedervåningen och tagit fram den gamla trätrappa som tidigare var limmad, spikad och täckt med heltäckningsmatta”, säger Caroline.Dörrfodren är målade med Beckers färg Mossa 801. Diskho i porslin, Ikea. Foto: Camilla Isaksson
Skurgolv, pärlspont och takpanel sätter en gammaldags prägel på familjens kök. Vid renoveringen var paret noggranna med att bevara den gamla köksinredningen med skafferilådor och bakbord. En nyare del vid diskhon har byggts med inredning från Ikea. Foto: Camilla Isaksson

Caroline, Magnus och äldsta dottern Lova flyttade till sitt nya hem i november 2014. Familjen har sedan dess utökats med barnen Linna och Loke. Gården har även den vuxit. Förutom i form av en ny byggnad, ett växthus, så bor här nu också hästar, kaniner, marsvin, katt, höns och tupp.

– Jag är väldigt svag för hela atmosfären på gården. Jag gillar den gamla känslan som får en att fantisera om vad som tidigare kan ha utspelat sig inom dessa väggar.

När Caroline och Magnus tog över egendomen hann de precis påbörja den exteriöra renoveringen när de i sista stund ändrade sig och i stället valde att prioritera insidan. 

I anslutning till ladan finns ett växthus som Magnus byggde för några år sedan. Foto: Camilla Isaksson
Linna och Loke myser i trädgården. Hängmatta, Indiska. Trasmattorna är vävda av Magnus mormor. Foto: Camilla Isaksson

På övre plan är murstocken centralt placerad vilket medförde att man var tvungen att passera genom ett rum för att nå ett annat, något som inte skulle bli hållbart när barnen blev äldre. Därför ändrade paret planlösningen och övervåningen rymmer numera tre sovrum vilka alla nås från ett allrum. Utöver det så har Caroline och Magnus renoverat alla ytskikt på nedre plan. De tidigare betsade trägolven har slipats och paret jobbar nu på att få till ett lantligt skurgolv.

– Vi vill att huset ska se så tidsenligt ut som möjligt. Jag älskar det gamla, så i val av färger har vi inspirerats av de kulörer vi funnit i de äldre lagren av tapeter som vi fått fram under rivning av ytskikt och väggar.

Jag är väldigt svag för hela atmosfären på gården. Jag gillar den gamla känslan som får en att fantisera om vad som tidigare kan ha utspelat sig inom dessa väggar.

När det var dags att uppdatera familjens kök bevarade paret så mycket som möjligt. Däribland de platsbyggda skåpen med skafferilådor och bakbord från 1950-talet. Den nedre delen av köksinredningen har målats i en grågrön kulör, samma nyans som paret hittat rester av under renoveringen av övervåningen, medan överskåpen fräschats upp med ny vit färg. Väggarna runt spis och diskho har försetts med rött tegel och den tidigare putsade ytan har ersatts med gammaldags pärlspont. Den äldre delen av köket har kombinerats med nya skåp från Ikea och i ena hörnet har paret byggt ett rymligt skafferi.

Caroline beskriver familjens hem som en salig blandning av mycket gammalt och lite nytt. Bostaden står i ständig förändring och är full av kärlek. Bord, Mio. Stolar, Blocket. Skåp, Nisses i Smedjebacken. Klaffbord, loppis. Matta, Rusta. Taklampa, Glasverandan i Säter. Foto: Camilla Isaksson
Matsalens robusta skåp från Mio rymmer både porslin, textilier och prydnadsföremål. Till höger skymtar köket. Tapet Trellis ur kollektionen Borosan EasyUp 20, Boråstapeter. Foto: Camilla Isaksson
Fönstret mellan matsalen och vardagsrummet tillför en extra öppen känsla. Sekretär, Blocket. Korg, gåva från Carolines syster. Tapet Trellis ur kollektionen Borosan EasyUp 20, Boråstapeter. Foto: Camilla Isaksson

– Eftersom vi renoverat allt själva har vi lärt oss mycket på vägen. Det har resulterat i både misstag och segerrop, säger Caroline.

Familjens ombonade hem har inretts med inspiration från det svenska bondesamhället. Bostaden har lantlig karaktär och den milda färgsättningen för tankarna till ljuva sommardagar. Caroline berättar att hon vill att hemmet ska förmedla lugn och harmoni, vilket hon åstadkommer med hjälp av behagliga färger och inslag av lågmälda mönster.

– Magnus litar på mig vad det gäller färgval och inredning och överlåter därför de flesta valen till mig. Färgskalan är enkel med få utvalda kulörer i svala toner. Jag matchar dem gärna med naturmaterial och växter i olika färger och nyanser, samt interiör i sekelskiftesanda och allmogestil.

Se även: