1 av 3: Så skapar Caroline och Jimmy julstämning hemma
2 av 3: Granen står mellan matrummet och uterummet - på så vis kan man se den om man är i både kök, matrum och uterum. Ovanför bordet i uterummet hänger en ljuskrona som Jimmy gjort. Bord, loppis. Stolar, Rum21. Filtar, Rusta. Foto: JONAS LUNDBERG
3 av 3: Julservisen har Caroline fått av sina föräldrar och den har en given plats på matbordet till jul. Foto: JONAS LUNDBERG

Caroline och Jimmy skapade en lantlig dröm i huset från 1899

En värmande brasa sprakar, det är uppdukat med julservisen och pyntat med naturliga inslag. Det doftar ljuvligt juligt av nybakat och glögg. Välkommen hem till Caroline och Jimmy, som skapat ett fint lantligt hem i den småländska byn Blädinge.

Anna Truelsen

Det knastrar rogivande från den öppna eldstaden hemma hos familjen Åkesson. Ur högtalarna strömmar det stämningsfulla toner av julmusik som tillsammans med doften från den varma glöggen och de nybakade julkakorna inger en mysig julstämning. Adventsstjärnor och ljusstakar lyser fint i fönstren och på matbordet är det uppdukat med mörkröd duk, juligt porslin och tända ljus.

Här bor Caroline och Jimmy tillsammans med barnen Casper och Clara i det gamla rödmålade huset från 1899, som har byggts ut och renoverats i omgångar sedan dess.

– När vi hittade huset hyrde vi ett annat stort hus mitt ute på landet, som låg rätt så långt från familj och vänner. Då vi båda älskar spontana besök och att ha huset fullt av vänner så bestämde vi oss för att leta efter ett nytt hus som låg närmare, säger Caroline. 

Caroline på farstubron som pyntats med granris. Foto: JONAS LUNDBERG

Hemma hos familjen Åkesson

Här bor: Caroline, 42, Jimmy, 41, och barnen Casper, 13, och Clara, 9.

Gör: Caroline jobbar som resurspedagog i grundskolan och Jimmy är svetsare.

Var: I byn Blädinge strax utanför Alvesta mitt i Småland. 

Bor: I ett hus byggt 1899 på 177 kvm.

Instagram: @villaolofsdal

De kikade på olika annonser och fastnade för just det här huset i byn Blädinge.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, med alla kakelugnar, den öppna spisen och den gamla vedspisen. I januari 2005 blev det vårt.

Huset var i behov av kärlek när det kom i parets vård.

– Vi har lagt ner många timmar på att få det att bli som det är nu och vi har gjort det mesta i huset själva.

Matrummet är uppdukat till julmiddag med mörkröd duk och julporslinet på plats. Intill står julgranen och ger fin julstämning. Caroline har målat om skåpet, som är från Jimmys mormor. Tapet, Boråstapeter. Stolar, Rum21. Duk, Ohlssons tyger. Taklampa, PR Home. Foto: JONAS LUNDBERG
Det är så mysigt att sitta och äta i värmen från brasan." Det är otroligt stämningsfullt då knastret från lågorna är så rogivande." Foto: JONAS LUNDBERG

De har endast anlitat snickare till tillbyggnaden av de två barnrummen och till toalett/tvättstuga. Det senaste projektet var ett uterum som Caroline längtat efter.

– Jag har turen att ha en man som är duktig på allt vad som har med renovering att göra. Han kanske inte alltid är superglad för alla mina projekt, men i slutändan så brukar även han bli väldigt nöjd.

När de renoverade köket för några år sedan tog de bort det gamla spänntaket och tog fram träplankorna som låg gömda därunder. Taket målades vitt och de satte vit pärlspont på väggarna och även skåpluckorna i ek från Ikea fick vit färg.

– Renoveringen blev så bra och köket känns nu mer lantligt och passar ihop bättre med den gamla vedspisen med uppmurad kupa.

Köket har fått en makeover i parets vård. Köksluckorna från Ikea är ommålade i vitt och väggarna har fått en gammaldags tapet. Lampor, Lamplagret.se. Tapet, Boråstapeter. Foto: JONAS LUNDBERG
Spiskupan är dekorerad med lummer och röda äpplen. "Vedspisen är helt klart vårt hus hjärta, så mycket med den minner om förr i tiden." Foto: JONAS LUNDBERG

För att få fram mer av husets ursprung har de plockat fram några timmerväggar. När paret flyttade in tog de även fram det gamla trägolvet, men det var tyvärr så maskätet så att det inte gick att använda.

– Drömmen om nytt trägolv på hela nedervåningen står fortfarande kvar, så den som väntar på något gott, säger Caroline ler.

Det gamla charmiga huset med sina gedigna brädväggar, gammaldags tapeter och eldstäder är som gjort för julfirande.

– Både jag och Jimmy älskar att umgås med våra familjer och julen är en av de bästa tiderna på året. Vi har båda stora familjer så vi blir många när alla träffas, precis som vi vill ha det. Det är stämningen som är det viktigaste och känslan av att ha en familj att dela högtider med som är viktigt för oss. Men för barnen är det så klart också julklappar och spänningen.

En glimt av rummet innanför vardagsrummet. Tapet runt kakelugnen kommer från Midbec och den i det angränsande rummet från Rusta. Skåp, tavla och pall är från Jimmys familjs sida. Foto: JONAS LUNDBERG

De börjar fira in julen redan dagen före julafton med janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, sill och skinka. På julaftons morgon brukar barnen få börja med att öppna varsitt paket, för att stilla väntan lite.

– Det är inte de dyra eller hur många paket som är det viktiga utan tanken bakom.

Vid lunchtid åker de antingen till Jimmys eller till Carolines familj. 

– Vi brukar köra vartannat år vem vi är hos på julafton och juldag. Vi synkar med våra syskons familjer för att vi ska kunna träffas alla så mycket som möjligt.

Caroline börjar julpynta i november för att bli färdig med det mesta till första advent. I december blir det mer fokus på julbak och att få till det där lilla extra. Mjuk pepparkaka är ett måste, då parets son älskar det. Ett annat kärt ”julmåste” för att få till den riktiga julkänslan är att dekorera apelsiner med nejlikor, då doftar det verkligen jul. Familjens jul ser oftast likadan ut.

Alla kakelugnar i huset går att elda i. Den som står i vardagsrummet är den som används flitigast. Tapet Blomstermåla 51002, Midbec. Foto: JONAS LUNDBERG
Den gamla kökssoffan är från Jimmys mormors gamla sommartorp. Kuddfodral, Ohlssons tyger. Foto: JONAS LUNDBERG

Redan till första advent brukar Caroline börja göra julgodis, då hon helt enkelt inte kan hålla sig längre. Det brukar bli ett par omgångar godis innan julafton står för dörren då familjen gärna njuter av godsakerna under adventshelgerna fram till jul.

Det är speciellt två sorter som ligger Caroline varmt om hjärtat och som alltid måste finnas med varje jul. Det är en fudge som hennes mamma brukar göra som består av bland annat kakao och hackade hasselnötter, den görs i minst två omgångar då den är så god. Den andra är ett recept som Carolines mormor alltid har gjort som är en ljus fudge med ljus sirap.

– I flera år har jag försökt göra fudgen så den ska smaka som mormors, men har bara lyckats en gång. Men skam den som ger sig, eller kanske är det så att den ska vara ett minne av mormor och inte gå att efterlikna, säger Caroline.

Varm glögg med mandel och russin är ett måste hemma hos paret till jul. Caroline brukar olika glas och muggar som hon fyndat på loppis. Foto: JONAS LUNDBERG
Caroline och Jimmy behöll den gamla timmerväggen i det nya uterummet. Caroline dukar fram en hembakad kaka till det redan dignande fikabordet. Foto: JONAS LUNDBERG

Hon älskar att fixa och dona, men det får inte gå till överdrift. 

– Less is more brukar jag tänka. När jag pyntar har jag lite Carl Larsson och Barnen i Bullerbyn-jultänk.

Det ska vara granris i landen utomhus och på verandan, gärna med lite ljusslingor för att lysa upp. Caroline tar även med skogen inomhus och pyntar med mossa i krukor och ljusstakar. Den öppna spisen brukar också få sig en liten girlang och i år blev den även dekorerad med äpplen.

– Ljuskronan dekorerar jag med något grönt från skogen. I granen blir det röda kulor i kontrast till det gröna.

När det kommer till blommor får hon begränsa sig. 

– Jag älskar julens blommor, men tyvärr så har vi allergiker i familjen så det blir oftast amaryllis i krukorna och julrosor, som är så fina. Vi brukar ta in ett gäng dikesgranar då jag tycker att det är så fint med den lilla roten i en genomskinlig glaskruka, säger Caroline.

Den mjuka pepparkakan är ett måste på fikabordet hemma hos familjen Åkesson. Foto: JONAS LUNDBERG

Se mer: