Carola och Rolands vackra gamla åttaknutars mangårdsbyggnad från 1860-talet är en idyll och ligger vackert intill skogskanten i byn Törsbo utanför Emmaboda. Foto: CARINA OLANDER

Carola rustade upp 1800-talsgården – blev lantlig idyll

Det var den vackra gårdsmiljön och tystnaden på landet som fick Carola och Roland att återvända till den gamla mangårdsbyggnaden i Törsbo utanför Emmaboda. 

Nu när barnen flyttat ut, har de dessutom tid att renovera fram gårdens charm och långa historia.

Anna Truelsen

Carola och Rolands vackra gamla gård, en åttaknutars mangårdsbyggnad från 1860-talet, ligger på landet intill ett skogsbryn utanför Emmaboda i Småland. Byggnaden är traditionell med ett stort lantkök med bevarad vedspis och bakugn. På nedervåningen finns också en matsal med en öppen spis där det gamla gedigna trägolvet är bevarat. Men här finns också moderniteter som groventré med tvättstuga, toalett med dusch och ett stort härligt uterum. På övre plan finns allrum med vackra framtagna timmerväggar, tre sovrum och ett badrum där man har fin utsikt från det charmiga tassbadkaret.

- Vår stil är skandinaviskt lantlig, den gamla genuina känslan som sekelskiftesstil i blandning med lite nyare ger, säger Carola.

”Vi ville ta vara på det som fanns, och göra det rustikt med några moderna detaljer.”
Carola Henriksson. Foto: CARINA OLANDER
De vackra pardörrarna på gården i Törsbo är målade med ockragul linoljefärg. Foto: CARINA OLANDER
När hallen renoverades valde Carola och Roland att sätta in ett gammalt fönster med munblåst glas. Bordet är köpt på miljöstationen och fick några nya lager färg. Pärlsponten är målad i lindblomsgrönt. Foto: CARINA OLANDER

HEMMA HOS FAMILJEN HENRIKSSON

Här bor: Carola, 50, och Roland, 60. 

Gör: Carola är förskollärare och jobbar som omsorgspedagog i Emmaboda kommun. Roland är mättekniker på Xylem i Emmaboda.

Var: I den lilla byn Törsbo i Småland.

Bor: I en 220 kvadratmeter stor mangårdsbyggnad från 1860-talet. Instagram: @carolaahenriksson

Hon och Roland bevarar och återbrukar så mycket det går. På gården finns tidsenliga möbler och antika föremål som hittats i huset eller köpts på loppis. 

- Vi följer inga trender utan försöker mer att skapa en varm känsla och göra det hemtrevligt, säger Carola.

Gården har funnits i familjens ägo i flera decennier. Roland köpte gården redan 1986 av John Johansson som var kusin med Rolands pappa Tage. I och med att John i 80-årsåldern flyttade till ett äldreboende fick Roland och hans dåvarande fru köpa gården. Då, i slutet av 1980-talet, var huset helt omodernt och genomgick en totalrenovering. Hela bottenbjälklaget byttes ut och murstockarna var också så dåliga att man lät mura upp två nya.

- I princip var det bara en timmerstomme kvar, förutom köksspisen med bakugn, den öppna spisen i vardagsrummet och vissa golv och pärlspontstak. Men timmerstommen var välbevarad och en bra grund att bygga vidare på.

Carola kom till gården år 2002. 

- Vi bodde här med våra barn fram till 2009 då vi flyttade till Emmaboda och hyrde ut det stora huset i Törsbo, berättar Carola.

Men efter sju år, när barnen började bli stora, blev längtan till landet för stor. Våren 2016 bestämde sig Carola och Roland för att flytta ut till gården igen.

- Vi längtade tillbaka till lugnet, tystnaden, den vackra gårdsmiljön och närheten till sjön. Dessutom var barnen utflugna sedan en tid tillbaka, så det kändes verkligen som rätt tid i livet för att genomföra flytten, säger Carola.

Vardagsrummet har fönster i tre väderstreck vilket ger ett härligt ljus året om. De gamla kornischerna i fönstren är kvar, men utan gardiner för ljuset och naturen utanför. Tapet Linné, Boråstapeter. Den antika taklampan fanns i huset. Matta, Matt-tema. Soffa och fåtölj, Karlskrona möbler. Antik fåtölj, Kvarnen Antik & Loppis i Lindås. Golvlampan är ett loppisfynd med nya skärmar. Kuddar, Fine Little Day. Foto: CARINA OLANDER
Numera går rummen i fil på nedervåningen vilket ger ett bra ljusinsläpp. Roland och Carola har tagit fram en del av de gamla träbjälkarna. Foto: CARINA OLANDER
Den gamla eldstaden i vardagsrummet ger skön värme och skapar en gedigen känsla i rummet. Mässing och trä är återkommande material i hela huset. Foto: CARINA OLANDER

De började åter renovera, denna gång med husets historia i fokus.

Något både Carola och Roland tycker särskilt mycket om är den timrade mangårdsbyggnadens exteriör och symmetrin med alla fönster.

- Vår tanke med renoveringen var att exteriör och interiör skulle stämma mer överens. Vi har också många gånger tänkt och undrat över dem som levde här före oss. Vi har en del gamla brev och bilder, berättar Carola.

Husets ålder och utseende har denna gång varit utgångspunkt både när det gäller renovering och inredningen. Carola och Roland började med att riva ner de gamla strukturtapeterna från 1980-talet och ta bort den gamla köksinredningen. Alla golven slipades, vitlutades och behandlades med hårdvaxolja. Furutak, fönster och smygar vitmålades och rummen tapetserades om med tapeter som passade ett hus byggt på 1860-talet.

- Vi ville ta vara på det som fanns, och göra det rustikt med några moderna detaljer.

Carola och Roland satte till exempel in ny köksinredning i lantlig stil och byggde också ett litet skafferi.

- Det bästa med huset är vårt lantliga kök som sprider en varm och hemtrevlig känsla. Sekelskiftesstilen är en bra grund för att blanda nytt och gammalt, säger Carola.

Hemma hos Carola och Roland är köket verkligen husets hjärta. Den gamla delen av köket med eldstad och bakugn är bevarad ända sedan huset byggdes på 1860-talet. Kuddarna i soffan har Carola sytt av gamla handdukar som Rolands släkting Charlotta har vävt. Foto: CARINA OLANDER
Carola tycker om att ta hand om det som den gamla trädgården bjuder på. På höstkanten blir det ofta äppelpaj till fikat. Foto: CARINA OLANDER
Köket är lantligt och ljust. Köksinredning Bodbyn i vitt, Ikea. Porslinsho och bänkskivor i trä, Ikea. Pall, Apotekarns. "Vi gillar den gammaldags ombonade, hemtrevliga känslan och det har fått sätta stilen för renoveringen i hela huset", säger Carola. Foto: CARINA OLANDER
En stumpljusstake, ljusstakar i återbrukat trä och gamla bruksföremål förhöjer den genuina känslan i köket. Foto: CARINA OLANDER

En annan fin detalj är det gamla fönstret i munblåst glas som byggts in vid den gamla ingången. Carola och Roland har även bytt ut alla strömbrytare och vägguttag till mer tidsenliga svarta, och de blanka spanjoletthandtagen byttes till mässingshandtag.

- Vi målade furutrappan grå och tog ner furuspaljén som tidigare gick ända upp till taket. Det blev mycket luftigare än tidigare och passar husets ålder bättre.

Men den största förändringen kom när väggen mellan köket och den kombinerade matsalen och vardagsrummet öppnades upp.

- Det blev ett oerhört lyft för huset! Numera ligger rummen i fil på nedervåningen, vilket gör att vi kan se från vardagsrummet, genom köket och till uterummet.

I trapphuset och i en del av allrummet på övervåningen har timmerväggen tagits fram, vilket ger rummet fin värme och skvallrar om husets historia. Världskarta, Affari. Jordglobsmobil, Artilleriet. Tapet Rosenholm, Sandbergs. Foto: CARINA OLANDER
Badrummet är inrett i lantlig stil med vitlaserad träpanel. Badrumsgolv, Tarkett aquarelle. Badkar, Noro från Byggghemma. Foto: CARINA OLANDER
Sovrummet är inrett med känsla för det lantliga. Grönt sammetsöverkast, Svaneholm Säng. Taklampa och sänglampor, Mio. Sängbord, Ikea. Knopplisten är ett ladugårdsfynd. Speglar i återbrukat trä. Tapet Säfström, Boråstapeter. Foto: CARINA OLANDER
Foto: CARINA OLANDER

Läget i skogsbrynet i ett naturskönt område, nära till fina skogar och en sjö, lockar till promenader, svampturer och löprundor på grusvägarna kring gården.

- Vi trivs så bra i vårt hus och är så glada för att vi flyttade ut hit igen. Extra roligt är det när barn och barnbarn kommer ut och hälsar på, säger Carola.

LÄS MER: Monica byggde om fallfärdiga smedjan till ett sagolikt orangeri 

Se även: