Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är inte bara vackra blommor och frodiga växter som fått plats i Carinas trädgård. Här finns även en och en annan pryl som inte brukar finnas i trädgårdar.
Det är inte bara vackra blommor och frodiga växter som fått plats i Carinas trädgård. Här finns även en och en annan pryl som inte brukar finnas i trädgårdar.
Det är inte bara vackra blommor och frodiga växter som fått plats i Carinas trädgård. Här finns även en och en annan pryl som inte brukar finnas i trädgårdar.
Magnus och Carina Willander.
Magnus och Carina Willander.
Magnus och Carina Willander.
1 AV 3
Trädgårdsmästarens råd steg för steg
2 AV 3
Det är inte bara vackra blommor och frodiga växter som fått plats i Carinas trädgård. Här finns även en och en annan pryl som inte brukar finnas i trädgårdar.
Foto: Anna Örnberg
3 AV 3
Magnus och Carina Willander.
Foto: Anna Örnberg

Carinas häftiga trädgård med återbruk och oväntade inslag

Roliga inslag och oväntade överraskningar kännetecknar Carinas trädgård i Hässleholm. Med små medel och mycket återbruk har hon förvandlat den till en frodig plats för hela familjen.

– Knasigt, men det passar oss och det här är gjort för oss, säger Carina.

Mitt ute i skogen, långt bort från det mesta och i slutet av en smal väg, dyker det plötsligt upp ett litet falurött torp. Det har vuxit genom åren, efterhand som det har byggts till och slagits ihop med uthus. Framsidan består av en prydlig, rejält tilltagen grusad gårdsplan.

I FAMILJENS WILLANDERS TRÄDGÅRD

Här bor: Carina, 54, och Magnus, 56, och barnen Alex, 17, Love, 16, och Ted, 13, samt hunden Tezzla, tre kaniner och en massa höns, ankor, pärlhöns och andra fjäderfän.

Gör: Carina är äggproducent och Magnus är civilingenjör.

Var: Ignaberga, Hässleholm.

Trädgården: Nästan helt plan tomt, 3 500 kvadratmeter, med sol hela dagen.

Instagram: @villaro_ignaberga

Närmast huset är trädgården mer öppen, varierad och blommig. Häcken av vinterliguster ramar in den runda uteplatsen. Foto: Anna Örnberg
Carina har gjort sin trädgård personlig och spännande. Foto: Anna Örnberg

Redan här väcks nyfikenheten av Carina Willanders konstfulla stilleben och lekfulla arrangemang av växter och udda ting. En snabb blick in i gången mellan torpet och närliggande förråd lockar en genast att trava i väg för att utforska trädgården närmare. Det går inte fort, för gång på gång hejdas man i steget, när ytterligare en humoristisk dekoration eller fiffig konstruktion överraskar. En del sticker ut som tydliga utropstecken, som vägskyltarna eller den långa skärmväggen gjord av en gammal byggställning och gröna, rostiga takplåtar. Andra är halvt dolda i grönskan och upptäcks inte omedelbart – som ett rostigt cykellyse i prydnadsgräset eller spisluckorna av gjutjärn i bädden av marktäckare. 

Det är kreativt, lekfullt och en smula knasigt. Tufft och samtidigt väldigt charmigt. Dessutom uteslutande gjort med återbruk av gamla prylar. Det känns inte oroligt och plottrigt, för många av tingen har en skön patina och ett lågmält uttryck som gör att de lätt gifter sig med omgivningen.

Dessutom är tomten stor, frodigt grön och härligt blommig därtill. All den här skönheten har vuxit fram allteftersom, dels ur sorg, dels som ett resultat av begränsad budget.

Riktigt sällsynta blommor har Carina gjort själv, med gamla klockformade lampskärmar av metall på stjälkar av armeringsjärn. Här med ett fågelbad av Kockums emaljfat och rosen ’Louise Odier’. Foto: Anna Örnberg
Den ståtliga katsuran utgör ankaret runt vilket flera andra växter är planterade och en uteplats anlagd. Samtidigt ger trädet skön skugga åt matplatsen bakom. Foto: Anna Örnberg
Den fina, gamla bakplåtsställningen fungerar utmärkt som växtstöd. Foto: Anna Örnberg

Carina och maken Magnus köpte torpet för att det var ett billigt boende. Sedan följde många år när de bollade en tidsslukande kombination av jobb, växande familj och egenhändig renovering. Paret ville inte skuldsätta sig i onödan, utan valde tålamodets väg. Det fick ta tid, och eftersom de inte hade bråttom hann de också tänka ut fiffiga lösningar och återbruka gammalt material, inhandlat billigt på byggåtervinningar och skrotupplag. Och det som först gjordes av nödvändighet utvecklades efterhand till en självklarhet. Återbruk har blivit deras grej.

– Det är billigt eller till och med gratis, förklarar Carina utan omsvep. Dessutom är det mer personligt och helt unikt – men framför allt är det roligt! Magnus brukar säga att jag alltid gör saker två gånger, för först gör jag allt inne i huvudet. Att klura och fundera på olika lösningar är bästa kvällsnöjet innan man faller i sömn med drömmar färgade av blommor och grönt.

Flera mindre gångar möts i en rondell, där ett prydnadskörsbär bildar blickfång. Foto: Anna Örnberg
Kameliaschersmin har fyllda blommor och ger ett överdådigt intryck under blomning. Foto: Anna Örnberg
Det var något ljust och roligt att sysselsätta tankarna med mitt i all bottenlös förtvivlan.

Den långsamma renoveringen gav inte mycket tid över för trädgård, men Carina lät sig inte stressas. Här finns inga grannar som kan ha åsikter om hur det ser ut på tomten, så hon kunde i lugn och ro rädda det som räddas kunde ur torpets gamla rabatter – rosor, pioner, schersmin, syren och snödroppe – för att sedan effektivt ta död på den kirskål som hade invaderat marken genom århundraden.

– Sedan började vi ganska enkelt med en stor gräsmatta som gav plats åt lekande barn, bollspel och studsmatta.

Den stora sorgen inträffade för några år sedan, när Carinas pappa blev sjuk och gick bort. Under hans sista tid pratade de länge om huruvida det finns något efter detta liv, och var de då skulle mötas igen. Det blev en trösterik tanke att klamra sig fast vid.

– ”Vi möts i trädgården” sa jag till pappa, och så spann vi planer och pratade om hur den skulle kunna se ut. Det var något ljust och roligt att sysselsätta tankarna med mitt i all bottenlös förtvivlan.

Rejält stora konservburkar blir krukor med bohemisk charm. En kul souvenir att ta med hem från utlandsresan. Foto: Anna Örnberg
Vid uppfarten på den grusade gårdsplanen samsas växter och gamla ting i ett grönt stilleben, med bland annat lavendel, funkia och luktpion. Men redan här kan man ana att det finns mer att upptäcka bortom gången mellan hus och garage. Foto: Anna Örnberg
En gammal byggställning fick ny funktion som avskärmande vägg med hjälp av takplåtar som fästes på den. Klematisen har frösått sig och hittat hit på egen hand. Foto: Anna Örnberg
Jag grät och grävde, och grävde och grät lite till.

Mitt i fagraste sommartid gick hennes far slutligen bort. Trädgården var då långt ifrån så vacker som i deras tankar, men Carina började arbeta för att göra den till det där lilla paradiset på jorden där de skulle mötas. Sorg förvandlades till handlingskraft.

– Jag grät och grävde, och grävde och grät lite till, berättar Carina. Det var precis vad jag behövde. Jag fick gå i mina egna tankar och samtidigt arbeta mig fysiskt trött.

Efterhand kom glädjen tillbaka, eftersom det är svårt att vara ledsen för evigt när man är omgiven av växter som gror och spirar. Carinas pappa är också närvarande på flera sätt. När de röjde hans förråd och garage hade hon inte hjärta att slänga alla saker – just för att de var pappas. – Men det finns en gräns för vad torpet rymmer, konstaterar hon.

Och gömmer man allt i förråden, där det inte kan ses, blir det ju helt poänglöst. Så kom cykellyset, traktorsätena, spisluckorna och annat skrot att hamna ute i rabatterna.

Köksträdgården ligger nära huset, så att ”skafferiet” är nära till hands. De dekorativa odlingslådorna är hemsnickrade av svartmålat virke. Foto: Anna Örnberg
De gamla doftpionerna som tidigare torpare planterat, blommar likväl vidare trots ovissheten om deras sortnamn. Foto: Anna Örnberg
Knasigt, kanske, men det passar oss och det här är gjort för oss.

Skrot är väl något av tradition just här, för en gång i tiden bodde en skrothandlare i torpet, omgiven av sitt skrotupplag. Även om skrotupplaget sedan länge är borta kan man till barnens glädje ännu gå på skattjakt i omgivningen och göra rostiga fynd. Barnens skrotfynd har funnit sin plats ute i trädgården, liksom fynd från torpets vind och prylar från Magnus föräldrahem. Det har sedan inspirerat paret vidare till inköpsrundor på lokala skrotåtervinningar.

– Året Magnus fyllde femtio fick en 50-vägskylt följa med hem, berättar Carina. Knasigt, kanske, men det passar oss och det här är gjort för oss. Vad andra tycker ska man inte bry sig om.

Carina förvånar lite när hon säger att hon aldrig har betraktat sig själv som duktig på växter, och att de har en underordnad betydelse. Hon förtydligar snabbt att det inte måste vara några speciella sorter eller sällsynta raringar. Istället anpassar hon sig till de växter hon redan har eller vad hon kan komma över billigt eller gratis och stoppar sedan ner dem i rabatterna.

Se även: