Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Carin har ärvt intresset för odling av sina föräldrar.
Carin har ärvt intresset för odling av sina föräldrar.
Carin har ärvt intresset för odling av sina föräldrar.
Sommartårta ute i trädgården. Stolar och bord, Rusta. Vita kaffekoppar, Åhlens. Assietter, Sthål. Glas, Soulosofie. Tårtfat Arv, Ikea. Glasbehållare, Blomsterlandet. Silverbricka, Åhléns. Linneduk, Himla och H&M Home.
Sommartårta ute i trädgården. Stolar och bord, Rusta. Vita kaffekoppar, Åhlens. Assietter, Sthål. Glas, Soulosofie. Tårtfat Arv, Ikea. Glasbehållare, Blomsterlandet. Silverbricka, Åhléns. Linneduk, Himla och H&M Home.
Sommartårta ute i trädgården. Stolar och bord, Rusta. Vita kaffekoppar, Åhlens. Assietter, Sthål. Glas, Soulosofie. Tårtfat Arv, Ikea. Glasbehållare, Blomsterlandet. Silverbricka, Åhléns. Linneduk, Himla och H&M Home.
1 AV 2
Carin har ärvt intresset för odling av sina föräldrar.
Foto: Maria Hofman Jarefalk
2 AV 2
Sommartårta ute i trädgården. Stolar och bord, Rusta. Vita kaffekoppar, Åhlens. Assietter, Sthål. Glas, Soulosofie. Tårtfat Arv, Ikea. Glasbehållare, Blomsterlandet. Silverbricka, Åhléns. Linneduk, Himla och H&M Home.
Foto: Maria Hofman Jarefalk

Carin och Michael byggde nytt hus – på föräldrarnas tomt

När Carin och Michael fick chansen att bygga nytt på en tomt med vidunderlig utsikt över sjön Visnaren i Sörmland ändrades livet på många sätt. Plötsligt är det odling, humlornas surrande och en trädgård i ekologisk balans som blivit viktiga.

Carin, som växt upp i Järna, har ärvt sitt stora intresse för odling av sina föräldrar. Som liten var hon ofta med när de planterade och skötte om sin trädgård och hade redan som ung samlat på sig mycket kunskap. Därför föll det sig rätt naturligt när Carin och Michael fick chansen att bygga ett nytt hus på den tomt som hennes föräldrar köpte för nära 30 år sedan - en stor tomt med strålande utsikt över sjön Visnaren i Åkersstyckebruk.

Terrassen var det första familjen byggde efter att huset stod klart. Solsängar, bord och stolar, Ikea. Foto: Maria Hofman Jarefalk
Huset står på Carins föräldrars gamla tomt, med utsikt över vattnet. Foto: Maria Hofman Jarefalk

Hon och Michael bodde tidigare i parhus, men trivdes inte riktigt med det.

- Vi ville ha en egen trädgård och mer privatliv. Det har varit klart jobbig, men oerhört spännande resa att bygga nytt hus. Vi fick hugga ner runt 50 träd och gräva för vatten och avlopp. Men så här i efterhand har det varit värt all möda. Vi kunde inte bo bättre, säger Carin.

Familjen valde ett hus från hustillverkaren Vårgårdahus och det tog cirka sex månader från att bygglovet gick igenom till att deras hus stod färdigt.

Det har varit klart jobbig, men oerhört spännande resa att bygga nytt hus.

Husets planritning har följts, den ändring familjen ville göra var att sätta in tre fönster, i stället för ett enda, vid matplatsen.

- Vi ville sudda ut gränserna mellan ute och inne. Vi hade inget uterum och ville skapa den illusionen, och få ett riktigt ljust och luftigt rum, säger Carin.

Köket är ljust och luftigt. Michael har byggt både köksön och skåpet av moduler och dörrar från Ikea. Bänkskivorna i körsbärsträ blir en fin kontrast mot de övriga ljusa tonerna i köket. Foto: Maria Hofman Jarefalk
Uppdukat på den ljusa matplatsen. Sittbänken byggde Carin ursprungligen till sin butik. Matbordet har paret själva ritat låtit en lokal snickare bygga. Skåpet är byggt av moduler, Ikea. Duk och linneservetter, Himla och Ohlssons tyger. Foto: Maria Hofman Jarefalk
Vardagsrummet har en fantastisk utsikt över sjön. Soffbordet var ursprungligen trärent men Carin har målat det svart. Soffgrupp, Mio. Glasvas, Hornbach. Brickan på sittpuffen är köpt i Warszawa, liksom den gröna vasen. Glaskaraff Lovisa, Duka. Glasen är loppisfynd. Soffuddar, H&M Home. Keramikkrus på golvet, Affari. Foto: Maria Hofman Jarefalk

Men Carins fokus har inte varit bara det nya huset utan även tomten och trädgården. För henne kändes det mycket viktigt att det inte skulle se ut som ett halvfärdigt byggprojekt runt huset när de flyttade in.

- Därför såddes gräsmattan i stort sett direkt, för att den skulle hinna växa upp, och den generösa altanen byggdes strax efter att huset stod klart.

Den vackra entrén ger direktkontakt med det nybyggda husets vardagsrum och matrum. Kruka från Carins butik. Fasaden är målad i kulören Bestå Sandsten 151, Alcro. Foto: Maria Hofman Jarefalk

Carin som arbetar i finansbranschen har, när barnen blivit äldre, börjat jobba mer och mer i den egna trädgården.

- Mitt intresse för trädgårdar har växt, och jag har planer på att börja plugga växtkunskap på Trädgårdsakademin. Det ska bli otroligt roligt och spännande, säger hon.

HEMMA HOS CARIN & MICHAEL

Här bor: Carin, 45, Michael, 50, och barnen Lucas, 20, och Linnea, 14.

Gör: Carin är egenföretagare och har en deltidstjänst i finansbranschen. Michael är kvalitets- och miljöchef på ett större företag.

Var: Åkersstyckebruk vid sjön Visnaren väster om Mariefred.

Huset: Nybyggd villa från Vårgårdahus, boarea 174 kvm. Trädgård på totalt 4 000 kvm.

Instagram: @villasjovik

Hennes stora dröm är att kunna arbeta med trädgård och design på heltid och på sikt kunna hjälpa andra med att planera och rita sina trädgårdar. Hon vill inspirera andra med sin passion och besökare får, för en liten entréavgift, njuta av hembakad fika i trädgården och möjlighet att njuta av surret från humlor och bin.

Carin älskar att uttrycka sig genom färg och form, här ett vackert stilleben. Krukorna kommer från hennes egen trädgårdsbutik. Foto: Maria Hofman Jarefalk

Tanken på att ha en öppen trädgård föddes när familjen deltog i Tusen Trädgårdar, ett evenemang som innebär att privatpersoner öppnar upp sina trädgårdar för allmänheten. Dottern Linnea, som sålde hembakad fika, räknade med max 20 besökare, det slutade med över 120, vilket gav mersmak. Carin öppnade därför sin lilla butik som ligger i anslutning till boningshuset. Här säljer hon olika typer av handplockade inredningsdetaljer. Hela familjen är involverad, men det är Carin som är den drivande, den som kommer med idéerna. Tomten som är 4 000 kvadratmeter stor, har två delar, en äldre och en nyare där Carin och Michaels hus står.

Carins dröm är att kunna arbeta med trädgård och design på heltid. Foto: Maria Hofman Jarefalk

- Så vi kan ge tips och inspiration både till dem med uppvuxna trädgårdar och till dem som är i startgroparna för att anlägga en ny.

Carin har valt ett blålila tema när det gäller växterna i trädgården, delvis för att många lila blommor är populära bland insekter som humlor, bin och fjärilar. Familjen försöker driva trädgården så ekologiskt som möjligt med fokus på pollinerare, de insekter som är så viktiga för den biologiska mångfalden.

- Jag vill inspirera människor att odla mer perenner som gynnar våra pollinerare. Att odla perenner i kruka är bättre än sommarblommor ur hållbarhetssynpunkt, de ettåriga växterna måste ju hela tiden planteras på nytt.

I samband med evenemanget Tusen Trädgårdar startade Carin också sitt populära Instagramkonto. Hon ville lära sig mer om PR och hur man marknadsför sig på sociala medier och tog därför en kurs i Frankrike där hon även fick ta del av den kinesiska inredningskonsten feng shui.

- Jag lärde mig bland annat att varje rum helst ska ha någon svart detalj för att skapa tyngd och dynamik i rummet. 

Carins 5 bästa inredningstips

• Ha minst en svart detalj i varje rum. Det svarta lyfter fram det övriga, speciellt i den skandinaviskt neutrala färgskalan.

• Gröna växter bryter av och renar dessutom luften. 

• Våga lita på dig själv och handla smart. Det du köper med hjärtat kommer att bli rätt.

• Våga förändra, stil förändras genom åren. Det jag tyckte om för fem år sedan kanske jag inte gillar i dag. Våga måla om möbler, möblera om och förändra, utan att byta ut hela möblemanget.

• Inred tidlöst och klassiskt, det ger en inredning som håller trots svängande trender.

Så är det också i hennes eget hem, där det i varje rum finns antingen en svart möbel eller svarta textilier.

Inredningen i familjens hem har förändrats med åren, men det viktigaste har hela tiden varit att det ska vara praktiskt och hållbart.

- Vi väljer saker som är tidlösa och som ska hålla länge, jag gillar inte masskonsumtion, säger Carin.

Idéer till sitt hem och sin trädgård får hon av det mesta hon ser, det kan vara naturen, en bok, en film eller bilder på sociala medier.

- Jag ser allt i bilder, säger hon. Jag hittar inspirationen i allt.

Ljuslyktorna tänds på kvällarna. Dessa kommer från Carins butik. Foto: Maria Hofman Jarefalk
Krukorna kommer från Carins trädgårdsbutik. Foto: Maria Hofman Jarefalk

LÄS MER: Hanna och Andreas förvandlade gamla telefonstationen till torpidyll

LÄS MER: Helena och Christian skapade en lantlig trädgårdsoas – mitt i stan