Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Den grönmönstrade tapeten mjukar upp kökets industrilook och bidrar till att hålla ihop färgskalan av gröna toner i hemmet. Tapet, från Boråstapeter.
Foto: @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY
2 AV 3
Det stora bordet kan dukas för 14 personer och kommer från några kompisars mamma. Stolarna består av en salig blandning, några från loppis, några ärvda och en nyköpt, Tolix.
Foto: JONAS LUNDBERG
3 AV 3
Gott om plats för lugn.
Foto: JONAS LUNDBERG

Camillas nybyggda hus fångar sekelskiftesstilen perfekt

Camilla och Bennys nybyggda hus i sekelskiftesstil i Lyckorna i Ljungskile ser ut som det alltid har legat där. Med stora fönster som vätter ut mot den magnifika utsikten har paret skapat sitt drömboende hundratals meter över havet.  

Anna Truelsen

Folk skakade på huvudet åt Camilla och Bennys husbygge, det fanns bara en brant stig upp till krönet av tomten på Västkusten. I dag står här ett skärgårdshus i sann sekelskiftesanda med vidunderlig utsikt över fjorden.

– Vi bokade tid hos en arkitekt som tidigare hjälpt oss när vi byggde ut vårt förra hus. Med oss under armen hade vi en pärm full av urklipp med husinspiration. Vi hade planen klar. Vårt hus skulle bli sekelskiftesinspirerat och byggas så att det såg ut som det alltid hade stått där. Arkitekten förstod till fullo våra önskningar och kunde dessutom tillföra riktigt bra lösningar. Hon hade en stark känsla för vad som karaktäriserar ett äldre hus, säger Camilla.

Huset är byggt i sekelskiftesstil och ser ut som det alltid har legat uppe på krönet av backen. Foto: JONAS LUNDBERG

HEMMA HOS CAMILLA OCH BENNY

Här bor: Camilla och Benny, med barnen Wilma 19 år och Tindra 15 år, samt Bordercollien Dexter, katten Smilla och hästen Marilyn som är uppstallad en mil bort.

Gör:  Camilla förvaltar fastigheter och Benny är projektledare.

Var: På Västkusten i ett nybyggt hus i sekelskiftesstil byggt 2014 på ca 250 kvm på en 10 000 kvm stor tomt med utsikt över havet.

Följ dem: Instagram @studiosurtekraftstation

Utanför köket finns en 40 kvadratmeter stor veranda med vidunderlig utsikt över vattnet. Foto: JONAS LUNDBERG

Tomten hade funnits i parets ägo ända sedan 1997 och hade köpts med tanken på att någon gång bygga ett hus där.

– Under alla dessa år har vi hela tiden vetat att vi någon gång skulle bygga vårt drömhus på toppen, även om både vi och omgivningen stundtals tvivlat. Det verkade vara ett ”vansinnesprojekt” att bygga ett stort sekelskifteshus på en bergknalle med en hundra meters, mycket brant lång smal stig, med berg och stup runtom. I våra drömmar och tankar under alla de år vi ägt tomten men inte bott där, säger Camilla. 

De föreställde sig allt från en arkitektonisk glaskub, ett svart ”spökhus” med tinnar och torn till modern funkis. Men till slut landade de i att bygga ett hus i sekelskiftesstil.

– Vi älskar stilen i ett sådant hus, och vår bergstopp kändes som klippt och skuren för ett gammaldags skärgårdshus, säger Camilla. 

Köket är stort och luftigt utan några överskåp. I stället är det kaklat hela vägen upp till taket för en råare look. Förvaringsbiten har paret löst genom att ha en gedigen köksö och ett vitrinskåp som går ända upp till tak. Kök, från Ikea. Fläkt, Fjäråskupan. Foto: JONAS LUNDBERG
Camilla och Benny kan laga mat och samtidigt se ut över vattnet. Foto: JONAS LUNDBERG

Familjen har bygg huset från grunden

Benny har tillsammans med en mycket kunnig snickare projektlett byggnationen. Familjen har byggt huset i egen regi från grunden med kunniga handplockade leverantörer och mycket eget arbete. Benny och hans far, som är finsnickare har ägnat kvällar och helger under drygt ett och ett halvt år, åt att bygga på huset. Bara vägprojektet och markarbeten tog mer en ett år. I vägen lades dessutom värmeslingor som ska hålla vägen fri från is. Hittills har de inte kopplats på, då salt och skottning har räckt de senaste milda vintrarna. Det tog cirka två år att få klart huset innan familjen kunde flytta in i november 2014. 

– Vi bodde kvar i vårt gamla hus under hela byggnationen, men tog fel på en och en halv månad. Som tur var fick vi hyra några vänners sommarstuga. Huset var helt klart beboeligt när vi flyttade in, men varje år sedan vi flyttat in har vi ägnat tid åt att slutföra olika projekt som till exempel att glasa in verandan, bygga murar runt tomten och utföra mer markarbeten där sprängning av massor ingått. Det sista projektet och som verkligen blev pricken över i, var att låta sätta in en vacker gammal kakelugn i vardagsrummet, berättar Camilla.  

I vardagsrummet finns ett stort vackert korspostfönster som bjuder på otroligt fin utsikt över fjorden. Fladdermusfåtölj från Oninteriör. Den gröna puffen är ett loppisfynd Foto: JONAS LUNDBERG
På kakelugnen, vars grönbruna färg matchar William Morris-tapeten, står två ljusstakar i form av örnklor, från Oninteriör. Foto: JONAS LUNDBERG

Över hundra fönster i huset

Nästa sommar ska de ta tag i tomten på allvar och planerar att stensätta och grusa stora delar av det som i dag används som parkering. Tåliga växter ska planteras, det är en mycket karg miljö och gräsmatta är inte att tänka på. 

– Vi är mer än nöjda med huset. Jag hyser enorm respekt för min man som orkade arbete dubbelt under så lång tid. Det är strongt gjort, säger Camilla. 

Även husets snickerier är utförda av en snickare med enorm känsla för detaljer.

– En av de hantverkare som jobbade parallellt med honom beskrev det så här- ” han sätter inte fasad, han bygger en möbel”. Detta är vi mycket tacksamma för i dag, säger Camilla. 

Paret har satsat på att få in så mycket ljus som möjligt i huset och har därför valt höga fönster på 2,2 meter. Rymden i rummen tål det, då takhöjden är 3 meter. Foto: JONAS LUNDBERG

Huset är ett passivhus i stommen men för att verkligen få känslan av ett äldre hus så valde Benny och Camilla att sätta in kopplade fönster, huset har över hundra stycken. Boytan är på 250 kvadratmeter med kök, matplats och vardagsrum i öppenplanlösning. Runt det gamla matbordet kan man få plats upp till fjorton personer, och vill man duka för fler så är det inte svårt då planlösningen är  öppen. I vardagsrummet så stoltserar en vacker kakelugn som tidigare har stått i en våning i Linnestaden i Göteborg. Den monterades ned på 60 talet och har sedan dess legat i bananlådor innan den byggdes upp hemma hos Benny och Camilla. 

– Det var en kakelugnsmakerska som verkligen har gjort ett makalöst jobb i att återställa kakelugnen.

Parets sovrum har tak upp till nock som är fem meter och ett vackert välvt fönsterparti med altandörr som leder ut till en balkong. Sovrummet har fått en grön fondvägg som går i samma ton som de andra gröna färgsättningarna i huset. Foto: JONAS LUNDBERG
I övervåningens hall står Påfågel-stolen som familjen letade efter länge innan de hittade den på Blocket. Fönstret ut mot trappan kommer från familjens tidigare hem. Foto: JONAS LUNDBERG
Båda tonåringarna har varsitt loft för att utnyttja takhöjden på fem meter till nock. Detta är Wilmas rum. Foto: JONAS LUNDBERG

Fantasisk utsikt över havet skapar lugn

Från köket kommer man ut på den stora glasverandan som har fantastiskt utsikt över havet. På nedre plan finns även tvättstuga, gästtoalett och hall. På övre plan ligger familjens tre sovrum, kontor, badrum samt allrum. Här uppe på andra våning är utsikten än mer spektakulär än på nedre plan. Utsikten genom de välvda fönstren i Camilla och Bennys sovrum är något utöver det vanliga.

Rummen är ljust inredda, några av väggarna är tapetserade i en grön skala med klassiska mönster av William Morris. Paret gillar saker med historia och nästan alla möbler i huset har en historia att berätta, de är antingen ärvda eller köpta av vänner. Dörrarna i huset är skavda och nötta, de har var sin egen unika historia, då de tidigare har suttit i flera olika fastigheter.

– Jag jobbar i en fastighet som tidigare var glasbruk. Vi har haft gott om utrymme och kunnat lagra gammalt arvegods och loppisfynd. Vi kan fylla ett helt hus till med allt vi sparat genom åren, säger Camilla. 

– Många av de nyare detaljerna i vårt hem, som lampor och prints, väger upp mycket av de äldre tunga möblerna vi valt. Det skapar en skön mix. Jag är väldigt glad för alla de gamla flaskorna, burkarna som vi har i här hemma som jag hittat, de får fortsätta berätta vår familjs historia hemma hos oss.

Camilla och Bennys fem bästa inredningstips för äldre stil i ett nybyggt husbygge

1. Var noga med detaljerna. Det är det som sedan skapar helheten, till exempel solbänkar och foder.

2. Studera fönstersättning. Fönstren är husets ögon och gör mycket för att skapa huset själ och personlighet. 

3. Om det är möjligt, välj branta takvinklar något som ofta karaktäriserar äldre hus.

4. Välj gärna massiva golv. Det gör mycket för känslan särskilt när man har hög takhöjd.

5. Det finns många gamla vackra dörrar på begagnatmarknaden, var inte rädd att mixa och låt dem vara skavda och nötta. Vi lånar historia av de saker vi fyller vårt nybyggda hus med.

Badrummet på övre plan har fått schackrutigt golv och vitt kakel med mörk fog. Badrummet ligger innanför den ena av takkuporna, vars form påminner om ett kyrkfönster. Camilla jagar fortfarande efter det perfekta badkaret där man ska kunna bada med havsutsikt. Foto: JONAS LUNDBERG
Huset är ett passivhus i stommen, men för känslan valde familjen att sätta in kopplade fönster. Huset har över hundra, och alla fönster och ytterdörrar är ritade och tillverkade av Främmestad fönsterfabrik. Foto: JONAS LUNDBERG

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.