Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Camilla i sällskap med hunden Wilma. Det var längtan till naturen som fick Camilla att flytta till stugan intill Tyresta nationalpark.
Camilla i sällskap med hunden Wilma. Det var längtan till naturen som fick Camilla att flytta till stugan intill Tyresta nationalpark.
Camilla i sällskap med hunden Wilma. Det var längtan till naturen som fick Camilla att flytta till stugan intill Tyresta nationalpark.
Camilla i sällskap med hunden Wilma. Det var längtan till naturen som fick Camilla att flytta till stugan intill Tyresta nationalpark. Foto: Pernilla Hed

Camilla bytte ettan i Stockholm mot en stuga intill skogen

Det var längtan till naturen som fick Camilla och Erik att flytta från ettan i Stockholms innerstad till stugan intill Tyresta nationalpark. I dag har huset byggts ut och anpassats till familjens behov – både av att vara ute i naturen och att umgås.

Isabelle Olander

Camilla och Erik träffades redan som tonåringar i sin hemstad Sandviken men ville vidga sina vyer och flytta till Stockholm. Camilla fick jobb som frisör på den trendiga frisörsalongen Olle & Marie, Erik som bagare på Wienerkonditoriet och de bosatte sig i en liten etta på ­Rörstrandsgatan. Planen var att flytta tillbaka till Sand­viken när det var dags att bilda familj.

Så blev det inte, men längtan till naturen och lugnet var ändå stark. De började söka efter hus en bit utanför stan och riktade blickarna mot Raksta, som ligger intill det vackra naturreservatet Tyresta i Tyresö.

Ett stort ekfat med ljusträd skapar stämningen i trädgården vintertid. Foto: Pernilla Hed
Den välkomnande entrén har försetts med vackra pardörrar som Camilla gärna pryder med julkransar inför julen. Karmstolar, Ikea. Långhåriga fårfällar från Norge. Foto: Pernilla Hed
Camilla och Erik använder altanen året om. Foto: Pernilla Hed

Fick bygglov och kunde bygga ut

Huset de bor i nu, byggt 1927, blev deras utan större konkurrens en regnig novemberdag 1998. Det unga paret var upprymda över sitt nyförvärvade drömhus, och de hade stora planer för framtiden.

– Det lilla huset kändes enormt eftersom vi hade bott i en etta i åtta år, säger Camilla med ett leende.

På den tiden fanns det varken kommunalt vatten, bussförbindelser eller trottoarer i Raksta och husen i sommarstugeområdet fick inte byggas större än 70 kvadratmeter. Men det avskräckte inte Camilla och Erik. De såg potentialen i huset och framför allt upp­skattade de det magnifika läget nära naturen.

– När vi blev flera i vår familj fanns det tankar på att sälja och flytta, speciellt då det fanns restriktioner på hur stort man fick bygga. Numera har detta ändrats. Vi fick vårt bygglov vilket gjort att vi inte längre känner oss trångbodda på samma sätt, säger Camilla.

Hemma hos Camilla & Erik

Här bor: Camilla och Erik med barnen Dante och Naija, samt hunden Wilma.

Gör: Camilla är frisör och driver Salong Nytid. Erik är bagare och konditor. Driver Mellqvist kaffebar och Mellqvist matbar. Dante är blivande snickare och går på gymnasiet.

Bor: I Tyresö utanför Stockholm.

Huset: Villa på cirka 140 kvm, byggd 1927, med 5 r o k. Naturtomt 2 500 kvm.

Instagram: @salongnytid och @mellqvistkaffebar.

Matbordet har Camillas pappa snickrat. Karmstolar i rotting, Gösta Westerberg. Taklampa, Spiti. Foto: Pernilla Hed
Till julen dukar Camilla gärna färgglatt med keramik i grönt och grova linneservetter i gult, en färgkombination hon älskar. Vinglas med grön fot är remmare och arvegods efter Camilla farmor. Foto: Pernilla Hed

”Det känns som en jättefamilj”

Raksta har expanderat och nu syns stora, moderna hus överallt i området. Kommunalt vatten är påbörjat och bussen stannar 200 meter från familjens hus.

Med tiden har Camilla och Erik verkligen bott in sig i området.

– Visserligen är resvägen in till Stockholm lång och vi får transportera oss en del, men det priset får vi betala då vi vill bo så här, säger Camilla.

– En fördel är att grannrelationerna blir desto djupare och viktiga, då vi bor en bit utanför centrum, säger Erik.

– Vi är ett gäng som umgås med och utan våra barn och har gjort det sedan barnen var små. Det känns som en jättefamilj, fyller Camilla i.

Umgänget är en mycket viktig del av livet för hela familjen.

– Vi vill att våra ungdomar ska känna sig välkomna att vara här, därför har vi satsat på en pool, ett spabad och ett utekök. När man bor långt från centrum är det viktigt att satsa fullt ut på sitt hem, så barnen vill vara hemma, säger Camilla.

– I vårt fall har det verkligen fungerat, Dante och hans vänner kan sitta i flera timmar i bubbelbadet och prata, säger Erik.

Vi gillar recycling i stället för att bara konsumera nytt. Det strider lite mot våra ideal att masskonsumera och bara stirra sig blind på nya saker.
Soffbord i handgjord ek, Reclaimdof. Fjärils­fåtöljen köptes i en inredningsbutik på Kungsholmen för länge sedan. Foto: Pernilla Hed
Camilla och Erik älskar julens dofter och ser ätbara ting som en del av julens pynt. Foto: Pernilla Hed
Det charmiga franska vitrinskåpet är helt egentillverkat av Camilla, av en gammal tv-bänk och en skänk. Foto: Pernilla Hed

Huset har byggts om totalt

Under de 20 år huset varit i familjens ägo har det byggts om totalt, allt från badrum, kök, vardagsrum och braskaminer. Även om en byggfirma anlitades för husets ombyggnad var Erik och Camilla högst delaktiga själva, också för att kostnaderna inte skulle dra i väg allt för mycket. Huset har byggts på i omgångar, men den stora ombyggnaden skedde för 14 år sedan. Tyvärr fick man bara bygga ut på höjden, något Camilla och Erik tycker är synd eftersom de gärna hade haft ett praktiskt enplanshus.

På övervåningen ligger sovrummen och på nedre plan finns vardagsrum, kök och ett stort badrum.

Ytterst lite i Erik och Camillas hem är nyinköpt. Genom åren har det mesta fyndats på olika loppisar, saker som Camilla målat och byggt om. Allt är inte alltid så funktionellt, däremot charmigt och personligt.

Kökets stolthet är den vinröda gasspisen som de fyndade för några år sedan. Den lantliga känslan förstärks av hängande stekpannor intill ­spisen. Gasspis och fläktkåpa, Ilve. Foto: Pernilla Hed
Det gula keramikfatet med jul­äpplen har dekorerats med kryptomeria. Foto: Pernilla Hed
De gamla pardörrarna har Camilla fyndat på en auktion. Det blå bordet är ett loppisfynd som så mycket annat i hemmet. Taklamporna i grönt glas, Nacka Byggnadsvård. Foto: Pernilla Hed

Använder altanen året om

– Vi återanvänder gamla saker och gör om dem till nya. En gammal dörr kan bli ett bord med lite fantasi. En tv-bänk blev två skåp i köket, ett ladugårdsplank blev en köksbordsskiva.

– Vi gillar recycling i stället för att bara konsumera nytt. Det strider lite mot våra ideal att masskonsumera och bara stirra sig blind på nya saker. Det finns så mycket befintliga inredningssaker man bör ta tillvara på i stället. Sedan är det självklart att vi också köper något ibland, säger Erik.

Husets fasad är målad med svart falufärg, något som för 15 år sedan inte var speciellt vanligt, fönstren är specialbeställda från Dalarna för att passa husets exteriör och det gröna plåttaket är valt för att huset ska smälta in i naturen omkring.

– Men det bästa med vårt hus är att vi verkligen har byggt och renoverat det efter våra behov, så som vi lever. Vi vistas mycket på vår altan, som vi har byggt så att det går att laga mat där året om, och att vi kan bada i poolen även på vintern, säger Erik.

Parets mysiga sovrum ligger på övervåningen, där även barnens sovrum finns. Snedtaken tillför en personlig och mysig charm. Väggen är till­verkad av råspont som behandlats med drivvedsbets från Jotun. Rotting­julstjärna, PR Home. Foto: Pernilla Hed
Det rymliga badrummet är en fröjd för ögat. Här får flera familjemedlemmar plats samtidigt även stressiga morgnar, något hela familjen värdesätter. Foto: Pernilla Hed
Familjen har gjort altanen riktigt mysig – en stor anledning till att de gärna nyttjar den oavsett månad på året. Foto: Pernilla Hed

LÄS MER: Ida och Kristofer rustade upp gamla släktgården – blev magiskt julhem 

LÄS MER: De köpte ett gammalt missionshus – förvandlade det till sitt hem