Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Den vilda naturen och den fina trädgården gör att Jessika och Andreas nästa aldrig är inomhus under sommarhalvåret. Foto: SOFI SYKFONT

Byggde ut 1920-talshuset – fick vinterisolerat uterum

Det var inte kärlek vid första ögonkastet, men Jessika och Andreas såg potentialen i det ”smurfblå” huset med murrig inredning. Efter flera år av renovering har de tillsammans skapat ett harmoniskt och personligt hem i Gävle.

Camilla Julner

När de först kom in i huset kändes det inte bra. Här fanns furupanel, små fönster och det var murrigt, trångt och dåligt med ljusinsläpp.

– Vi kom på husvisning med en besiktningsman och vi hade som tur var förmågan att se förbi hindren. Jessika hade lagt in huset i ett 3D-program, där det var enklare att få en övergripande översikt om vad som kunde göras, hur de kunde inreda och vilka väggar som borde tas ner.

– Även om det var otroligt mycket jobb för att det skulle passa oss och vår livsstil, såg vi potentialen och valde att slå till, berättar Jessika.

De ville verkligen bo i det mysiga och trevliga området i Gävle, som Jessika kände väl till sedan barnsben.

– Huset är inte vårt drömhus men läget är fantastiskt med endast två kilometer till centrum, och 30 meter till Gävleån med naturlivet tätt inpå.

HEMMA HOS FAMILJEN JAKOBSSON LEIJON

Här bor: Jessika, 40, och Andreas, 42, samt hundarna Laban, en pomchi, och Alfons, en chihuahua.

Gör: Jessika är egen företagare i samtalsterapi och trädgårdsdesign/konsultation och Andreas är egen företagare med mediaproduktionsbolag.

Var: Gävle.

Bor: I ett hus utbyggt till 120 kvadratmeter, byggt 1920. Tomt på 1 350 kvadratmeter med gästhus, byggt 1918, och orangeri.

Instagram: @jessicas.home.and.garden

Jessika och Andreas. Foto: SOFI SYKFONT
Matbordet är egendesignat av ett återbrukat underrede, gamla brädor och målat med kalkfärg. Bordet är dukat med porslin inköpt i Norge samt silverbestick och glas från loppis. Foto: SOFI SYKFONT
På verandan finns en skön läshörna. Här har paret satt in stora fönster med utanpåliggande spröjs. Fåtölj, Jotex. Foto: SOFI SYKFONT

Det första de gjorde var att riva ner det mörkbruna fanérköket, det gick på en timme. Sedan rev de en del av väggen, som öppnade upp från köket till vardagsrummet. Större fönster sattes in i vardagsrummet med aluminiumkarmar och utanpåliggande spröjs. De valde att bygga ut 15 kvadratmeter och där sattes liknande fönster in.

– Det blev väl använda kvadratmetrar, som blev ett vinterisolerat uterum där vi har vår matplats.

Här går fönstren ända ner till golvet mot trädgården, så att parets hundar lätt kan titta ut.

– Här tillbringar vi mycket tid året runt. Många av väggarna är målade med kalkfärg och vi tycker så mycket om att jobba med den färgen för den ger en levande vacker yta. Så till och med sovrummet har fått samma väggfärg.

Jessika och Andreas har renoverat i etapper och just nu håller de på att göra klart gästhuset som även det fått sig en total upprustning och blir Jessikas kontor samt en plats för gäster att övernatta. Gästhuset är den äldsta byggnaden på tomten och är byggt 1918.

Köket som var murrigt och brunt är numera fräscht med pärlspontspanel i en ljusare väggfärg. Det rustika köksbordet i hög arbetshöjd är byggt av återvunnet virke från Gävle slott. "Tänk om virket som suttit i de gamla innerväggarna på slottet kunde tala", säger Jessika. Kök, Ikea. Skomakarskärmar i glas, loppisfynd. Foto: SOFI SYKFONT
I köket är rektangulärt kakel satt i fiskbensmönster. Köksskåpet är ett ommålat loppisfynd. Foto: SOFI SYKFONT
Favoritkopparna hänger framme. Korgar och gamla skålar i pressglas ger en gammaldags och lantlig känsla i det öppna köket. Foto: SOFI SYKFONT

Under ett par somrar har de utvecklat trädgården mot baksidan som från början var tråkig och bara platt, enligt Jessika. Hon har utvecklat sitt trädgårdsintresse och nyfikenheten och lusten att läsa sig till att göra själv, har lett till att hon har läst olika högskolekurser i trädgårdsdesign.

Den älskade trädgården har en tydlig struktur likt en miniatyrpark med olika rum i sol och skugga och även en damm.

Ett litet orangeri byggt av gammalt virke från en ladugård och gamla fina fönster är ett av parets många hemsnickrade projekt. Också under kallare perioder finns det mysiga ställen att vara på. I orangeriet, som används flitigt vid middagar och odling, eller det mindre lusthuset som även det fått en liten uppfräschning.

– Vi jobbar så bra ihop och under sommarhalvåret är vi nästan aldrig inomhus, berättar Jessika. Vi är båda kreativa personer som måste ha utlopp för våra idéer. Sedan är vi också bästa vänner och älskar att göra saker ihop, vilket gör det hela mycket roligare och enklare.

Väggen mellan vardagsrummet och verandan med fönstret i valde paret att behålla. Matplatsen ligger ett par trappsteg ner mot trädgården. Ljuskronan med levande ljus är egentillverkad. Matbordet är egendesignat av ett återbrukat underrede och gamla brädor. Väggarna är målade med kalkfärg i favoritfärgen Kalk ur Lady Minerals från Jotun. Howardsoffa, Trendrum. Soffbord, inköpt utomlands. Vägglampor, Ebay. Ljusstakar, Albert & Herbert. Mattan, Mattadirekt. Foto: SOFI SYKFONT
Jessika älskar att tända ljus året om och kaminen är också ofta tänd. Kamin, Bauhaus. Rund spegel, Artwood. Foto: SOFI SYKFONT
Blommor från trädgården förgyller hemmet. Matbord är egendesignat med patinerade gamla brädor. Foto: SOFI SYKFONT

Deras inställning till att renovera är enkel och skön.

– Genom misstag blir man visare och vi har dragit lärdom av dem. Nu vågar vi mer och har efter tio år av renovering sammanlagt lärt oss både ett och annat, framför allt hur man är ett bra team som jobbar effektivt när vi väl sätter fart.

Deras svar på hur en renovering blir effektiv och rolig går ut på att ha kul, inga måsten, stressa inte och njut mer.

– Vi är duktiga på olika saker och man måste fokusera på det som är roligt. Det är nyttigt att lära från varandra och göra saker tillsammans.

Paret betonar att det är bra med en tydlig arbetsplan.

– Det är alltid bra med en lista på vem som ska göra vad och när, det både förenklar och suddar ut frågetecken.

Parets sovrum går i vilsamma ljusa nyanser. Knopplisten på väggen har målats med samma färg som väggen. Sänglamporna är egentillverkade av gamla baluster. Väggfärg Kalk, Jotun Lady Minerals. Foto: SOFI SYKFONT
Orangeriet som är en liten oas på baksidan av tomten är byggt av gamla fönster och återvunnet virke från en lada. Endast plåttaket är nytt. Orangeriet används flitigt vid middagar och för odling. Foto: SOFI SYKFONT
Orangeriet är inrett för avkoppling med hängmatta. Ett gammalt fönster fick ett nytt liv som spegel. Hängmatta, Gardenstore. Linnepläd, Design Lina Johansson. Kudde, Markslöjd. Golv, Hornbach. Foto: SOFI SYKFONT

Hemma hos Jessika och Andreas är det hon som designar trädgård och sköter den, står för de flesta idéerna till hemmet, är byggledare, målare, plattsättare och planerare.

– Det går bättre med struktur, konstaterar Jessika. Andreas bygger, gör finsnickerierna, designar och är muskelkraft i trädgården. Han snickrar mest för att han tycker att det är roligt. Att bygga tar tid, är ansträngande och tålamodsprövande.

Det kan vara bra att planera ekonomin och ta lite i taget, är parets råd. Alla kan lära sig att bygga och renovera med lite engagemang.

– Ha tålamod, flikar Andreas in.

För i ett gammalt hus gömmer sig ibland bekymmer i väggar, golv och tak.

– Och allt behöver inte vara perfekt, men åtminstone rakt, säger Andreas och skrattar.

För att få ett extra personligt hem har de designat och byggt många möbler själva.

– Att designa och skapa egna möbler gör hemmet unikt. Vi har gjort vår köksö av gamla väggplank från Gävle slott, och våra sovrumslampor av antika baluster, säger Jessika.

Återbruk ger känslan av ett levande hem med intressant historia bakom sig.

– För mig är det som att resa tillbaka i tiden och föreställa sig hur allt kan ha utspelat sig enligt tidsepok, säger hon.

Se även: