Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huset från Trivselhus Movehome modell 202 i vitmålad liggande panel i New Englandstil har insynsskyddad tomt med pool och skog runtomkring.Huset från Trivselhus Movehome modell 202 i vitmålad liggande panel i New Englandstil har insynsskyddad tomt med pool och skog runtomkring.Huset från Trivselhus Movehome modell 202 i vitmålad liggande panel i New Englandstil har insynsskyddad tomt med pool och skog runtomkring.
Ett fång med snittblommor förgyller hemmet. Här samasas bland annat hortensia, rosor, stjärnflocka och prärieklocka.Ett fång med snittblommor förgyller hemmet. Här samasas bland annat hortensia, rosor, stjärnflocka och prärieklocka.Ett fång med snittblommor förgyller hemmet. Här samasas bland annat hortensia, rosor, stjärnflocka och prärieklocka.
1 AV 2
Huset från Trivselhus Movehome modell 202 i vitmålad liggande panel i New Englandstil har insynsskyddad tomt med pool och skog runtomkring.
Foto: SOFI SYKFONT
2 AV 2
Ett fång med snittblommor förgyller hemmet. Här samasas bland annat hortensia, rosor, stjärnflocka och prärieklocka.
Foto: SOFI SYKFONT

Byggde nytt hus för sju – så löste stora familjen plats för alla

Generöst och sparsmakat, flexibelt och elegant. Sandra och Daniels kontrastrika hem i Upplands Väsby rymmer en stor familj med olika behov. Här har kreativa lösningar och eget kunnande fått stort spelrum.

Sandra och Daniel Olsson hittade en lämplig naturtomt i slutet på en liten gata med bara några få grannar och en massa skog i Upplands Väsby, norr om Stockholm.

– Egentligen var det lite som att köpa grisen i säcken, då det var så många träd att vi knappt såg marken, berättar Sandra.

Men tomten hade potential, men med många träd och berg som de var tvungna att ta bort.

– Vi har gjort det mesta av jobben själva och fällt mellan 30 och 40 träd! Som tur var har vår snälla granne hjälpt oss att ta bort träd, som vi har fällt.

HEMMA HOS FAMILJEN OLSSON

Här bor: Sandra, 35, Daniel, 40, med barnen Alicia, 12, Vincent, 12, Lucas, 10, Nicole, 6, Cornelia, 3.

Gör: Sandra arbetar som lönekonsult på Azets Insight, Daniel är teknisk specialist på Skanska Rental.

Var: Upplands Väsby, norr om Stockholm.

Bor: Nybyggd 1,5-plansvilla, 188 kvm, skogstomt 1415 kvm.

Instagram: @sandrasuniversum

Sandra med sibiriska katten Estelle i växthuset, som förlänger säsongen. Solcellslampor, Rusta. Bord, hemmabyggt av Sandra.Sandra med sibiriska katten Estelle i växthuset, som förlänger säsongen. Solcellslampor, Rusta. Bord, hemmabyggt av Sandra.Sandra med sibiriska katten Estelle i växthuset, som förlänger säsongen. Solcellslampor, Rusta. Bord, hemmabyggt av Sandra.
Sandra med sibiriska katten Estelle i växthuset, som förlänger säsongen. Solcellslampor, Rusta. Bord, hemmabyggt av Sandra. Foto: SOFI SYKFONT
I vardagsrummet är det öppen planlösning och högt i tak. Paret satsade på en gråbeige nyans på väggarna, som fungerar i alla ljusförhållanden. Det är en matt väggfärg från Alcro i NCS 1502-Y50 R. Soffor, soffbord och mattor, allt från Ikea. Svartmålat gammalt vitrinskåp, Blocket. Zebrabricka, H&M Home. Ekollon i betong, Dimoda. Ljusstake Nagel från Stoff, Royal Design. Svrt vas och cylindervas, Newport. Böcker, Akademibokhandeln. Betongskulptur i glaskupol, Jysk.I vardagsrummet är det öppen planlösning och högt i tak. Paret satsade på en gråbeige nyans på väggarna, som fungerar i alla ljusförhållanden. Det är en matt väggfärg från Alcro i NCS 1502-Y50 R. Soffor, soffbord och mattor, allt från Ikea. Svartmålat gammalt vitrinskåp, Blocket. Zebrabricka, H&M Home. Ekollon i betong, Dimoda. Ljusstake Nagel från Stoff, Royal Design. Svrt vas och cylindervas, Newport. Böcker, Akademibokhandeln. Betongskulptur i glaskupol, Jysk.I vardagsrummet är det öppen planlösning och högt i tak. Paret satsade på en gråbeige nyans på väggarna, som fungerar i alla ljusförhållanden. Det är en matt väggfärg från Alcro i NCS 1502-Y50 R. Soffor, soffbord och mattor, allt från Ikea. Svartmålat gammalt vitrinskåp, Blocket. Zebrabricka, H&M Home. Ekollon i betong, Dimoda. Ljusstake Nagel från Stoff, Royal Design. Svrt vas och cylindervas, Newport. Böcker, Akademibokhandeln. Betongskulptur i glaskupol, Jysk.
I vardagsrummet är det öppen planlösning och högt i tak. Paret satsade på en gråbeige nyans på väggarna, som fungerar i alla ljusförhållanden. Det är en matt väggfärg från Alcro i NCS 1502-Y50 R. Soffor, soffbord och mattor, allt från Ikea. Svartmålat gammalt vitrinskåp, Blocket. Zebrabricka, H&M Home. Ekollon i betong, Dimoda. Ljusstake Nagel från Stoff, Royal Design. Svrt vas och cylindervas, Newport. Böcker, Akademibokhandeln. Betongskulptur i glaskupol, Jysk. Foto: SOFI SYKFONT

Inflyttningen var i maj 2020, mitt under pandemin.

– Vi hade stora ambitioner, för vi ville att både pool och trädgård skulle vara slutförda innan augusti. Detta för att pandemin gjorde att vi fick planera om vårt stora bröllop och i stället vigas i den nya trädgården.

Växthuset som de bägge hade drömt om blev klart senare under hösten. I somras var det utekök och färdigställande av garaget som var på agendan.

– Huset vi byggde är helt nytt så kallat kataloghus och kravet var att alla fem barnen skulle få varsitt sovrum.

Enligt detaljplanen var byggrätten på 120 kvadratmeter, men de fick tillstånd att bygga större, för att familjen var så stor. De fick lov att utöka med ytterligare 13 kvadratmeter.

Det blev till och med bättre än vi trott.
"Jag tycker mycket om det stora gamla vitrinskåpet i vardagsrummet som vi fyndade second hand på Blocket", säger Sandra."Jag tycker mycket om det stora gamla vitrinskåpet i vardagsrummet som vi fyndade second hand på Blocket", säger Sandra."Jag tycker mycket om det stora gamla vitrinskåpet i vardagsrummet som vi fyndade second hand på Blocket", säger Sandra.
"Jag tycker mycket om det stora gamla vitrinskåpet i vardagsrummet som vi fyndade second hand på Blocket", säger Sandra. Foto: SOFI SYKFONT
Sandra har målat benen svarta på det stora matbordet, som är hemmets samlingspunkt. Bord, Blocket. Stolar, Ikea. Svart glasskåp, Ellos.Sandra har målat benen svarta på det stora matbordet, som är hemmets samlingspunkt. Bord, Blocket. Stolar, Ikea. Svart glasskåp, Ellos.Sandra har målat benen svarta på det stora matbordet, som är hemmets samlingspunkt. Bord, Blocket. Stolar, Ikea. Svart glasskåp, Ellos.
Sandra har målat benen svarta på det stora matbordet, som är hemmets samlingspunkt. Bord, Blocket. Stolar, Ikea. Svart glasskåp, Ellos. Foto: SOFI SYKFONT

De fyra äldsta barnen bor på deltid med sina andra föräldrar i närheten och det är bara lilla Cornelia som bor med paret hela tiden.

– Anledningen till att vi fastnade för Trivselhus Movehome 202 är planlösningen och det färdiga konceptet. Det kändes lite befriande att inte ha så många alternativ att välja på i materialväg. Köket var dock något som vi ändrade i sista stund faktiskt, rättar Sandra sig själv. Där hade vi först tänkt ha mässingsdetaljer till det gråa, men kände att vi ville hålla köket mer klassiskt och inte så trendigt.

Det blev helt vitt i stället, med krom- och silverdetaljer.

– Det blev till och med bättre än vi hade trott, säger Sandra.

Tvättstugan hade dock gärna fått vara större, med fem barn i familjen blir det mycket tvätt.

– Tyvärr så fanns det inga möjligheter att göra sådana tillval, säger hon.

Köksinredningen går i vitt med krom- och silverdetaljer.Köksinredningen går i vitt med krom- och silverdetaljer.Köksinredningen går i vitt med krom- och silverdetaljer.
Köksinredningen går i vitt med krom- och silverdetaljer. Foto: SOFI SYKFONT
Detaljer som marmor och medelhavsinspirerade oljor får stå för dekoren i köket.Detaljer som marmor och medelhavsinspirerade oljor får stå för dekoren i köket.Detaljer som marmor och medelhavsinspirerade oljor får stå för dekoren i köket.
Detaljer som marmor och medelhavsinspirerade oljor får stå för dekoren i köket. Foto: SOFI SYKFONT
Jag älskar compact living-koncept – att maxa med förvaring samtidigt som det är stilrent.

Planlösningen är öppen med ett stort kök och sällskapsrum mot den härliga trädgården och poolen med skogen som fond. Här finns parets sovrum, ett kontor, som också är Nicoles sovrum, och minstingen Cornelias sovrum. Fast Nicole gillar att sova ihop med sin bonusstorasyster i hennes rum. De större barnens rum ligger på övervåningen och här har de också ett eget vardagsrum.

– Jag gillar Nicoles rum extra mycket, som också är ett flexibelt hemmakontor. Det är ett litet rum till ytan men får ändå plats med så mycket i och med smarta förvaringslösningarna. Jag älskar compact living-koncept – att maxa med förvaring samtidigt som det är stilrent och ordning på sakerna, säger Sandra.

Det luftiga vardagsrummet domineras av de stora spröjsade fönstren med utsikten över tomten och skogen. Med två ljusa soffor på vardera fem och tre sitsar får hela familjen ledigt plats och i fonden står ett svartmålat gammalt vitrinskåp, som Sandra tycker mycket om.

Nicoles rum får även tjänstgöra som hemmakontor. Många skåp och garderober löser övergången. Matta, överkast och filt, RustaNicoles rum får även tjänstgöra som hemmakontor. Många skåp och garderober löser övergången. Matta, överkast och filt, RustaNicoles rum får även tjänstgöra som hemmakontor. Många skåp och garderober löser övergången. Matta, överkast och filt, Rusta
Nicoles rum får även tjänstgöra som hemmakontor. Många skåp och garderober löser övergången. Matta, överkast och filt, Rusta Foto: SOFI SYKFONT
Cornelias gulliga rum. Mönstrad kudde, Mio. Sängbord, Jysk. Tavla, Mr Mighetto. Sänghimmel, Jollyroom. Dockvagn, Jollyroom. Ballongdekoration på väggen, Sitckstay.Cornelias gulliga rum. Mönstrad kudde, Mio. Sängbord, Jysk. Tavla, Mr Mighetto. Sänghimmel, Jollyroom. Dockvagn, Jollyroom. Ballongdekoration på väggen, Sitckstay.Cornelias gulliga rum. Mönstrad kudde, Mio. Sängbord, Jysk. Tavla, Mr Mighetto. Sänghimmel, Jollyroom. Dockvagn, Jollyroom. Ballongdekoration på väggen, Sitckstay.
Cornelias gulliga rum. Mönstrad kudde, Mio. Sängbord, Jysk. Tavla, Mr Mighetto. Sänghimmel, Jollyroom. Dockvagn, Jollyroom. Ballongdekoration på väggen, Sitckstay. Foto: SOFI SYKFONT
I Cornelias rum finns det plats för lek. Dockskåp, Stoy. Kaninstol och runt bord, Minitude.I Cornelias rum finns det plats för lek. Dockskåp, Stoy. Kaninstol och runt bord, Minitude.I Cornelias rum finns det plats för lek. Dockskåp, Stoy. Kaninstol och runt bord, Minitude.
I Cornelias rum finns det plats för lek. Dockskåp, Stoy. Kaninstol och runt bord, Minitude. Foto: SOFI SYKFONT
Som pendang till det stora skåpet står på motsatta sidan en svart köpmansdisk från Möbelkungen. Stor rund spegel, House Doctor. Damejeanne med ljusstumpar är ett roligt blickfång. På väggen hänger parets bröllopsfotografi i svartvitt.Som pendang till det stora skåpet står på motsatta sidan en svart köpmansdisk från Möbelkungen. Stor rund spegel, House Doctor. Damejeanne med ljusstumpar är ett roligt blickfång. På väggen hänger parets bröllopsfotografi i svartvitt.Som pendang till det stora skåpet står på motsatta sidan en svart köpmansdisk från Möbelkungen. Stor rund spegel, House Doctor. Damejeanne med ljusstumpar är ett roligt blickfång. På väggen hänger parets bröllopsfotografi i svartvitt.
Som pendang till det stora skåpet står på motsatta sidan en svart köpmansdisk från Möbelkungen. Stor rund spegel, House Doctor. Damejeanne med ljusstumpar är ett roligt blickfång. På väggen hänger parets bröllopsfotografi i svartvitt. Foto: SOFI SYKFONT

Hela inredningen går i en dämpad sober färgskala i olika nyanser av grått och beige som stärks upp av kontraster i svart. Faktum är att väggfärgen är genomgående densamma, en gråbeige ”greiche”, men som ser lite olika ut beroende på ljuset.

– Vi satsade på en ljusgreige nyans på väggarna, som jag visste att jag älskar och den funkar i alla ljusförhållanden, förklarar Sandra.

För att matcha upp den gigantiska soffan valdes satsbord som blev möblerade i dubbla upplagor, som är mycket effektfullt och elegant.

Däremot blev vardagsrumsmattan, ett evighetsproblem att lösa.

– Med flera år av småbarnskladd framför oss, insåg vi att det bästa var att tänka smart. Så vi köpte två likadana mattor från Ikea och la dem ihop, helt enkelt, förklarar Sandra.

Tv-bänken är också ett hemmasnickrat projekt, på väggen ovanför hänger den eleganta tv-skärmen The Frame med dolda sladdar. Den ser ut som en tavelram och kan användas till att visa egenvalda bilder som ett konstverk. I skåpet Ivar från Ikea finns all elektronik dold bakom dörrarna som har fått lister.

Tv-bänken är ett hemmasnickrat projekt. Ljusstakar i g jutjärn, Soluppgången inredning. Svart tempeltavla, Fröken Fräken.Tv-bänken är ett hemmasnickrat projekt. Ljusstakar i g jutjärn, Soluppgången inredning. Svart tempeltavla, Fröken Fräken.Tv-bänken är ett hemmasnickrat projekt. Ljusstakar i g jutjärn, Soluppgången inredning. Svart tempeltavla, Fröken Fräken.
Tv-bänken är ett hemmasnickrat projekt. Ljusstakar i g jutjärn, Soluppgången inredning. Svart tempeltavla, Fröken Fräken. Foto: SOFI SYKFONT
Mitt i hemmet står matbordet mellan kök, uteplats och vardagsrum. Matbord, Blocket. Stolar, Ikea. Taklampor, Beliani.se.Mitt i hemmet står matbordet mellan kök, uteplats och vardagsrum. Matbord, Blocket. Stolar, Ikea. Taklampor, Beliani.se.Mitt i hemmet står matbordet mellan kök, uteplats och vardagsrum. Matbord, Blocket. Stolar, Ikea. Taklampor, Beliani.se.
Mitt i hemmet står matbordet mellan kök, uteplats och vardagsrum. Matbord, Blocket. Stolar, Ikea. Taklampor, Beliani.se. Foto: SOFI SYKFONT
Sandra har dukat med grova tabletter i naturmaterial och linneservetter från Himla. Glas, Iittala.Sandra har dukat med grova tabletter i naturmaterial och linneservetter från Himla. Glas, Iittala.Sandra har dukat med grova tabletter i naturmaterial och linneservetter från Himla. Glas, Iittala.
Sandra har dukat med grova tabletter i naturmaterial och linneservetter från Himla. Glas, Iittala. Foto: SOFI SYKFONT

I matsalsdelen och köket står det stora matbordet med plats för åtta personer, som också är också ett fynd från Blocket. Sandra målade benen och underredet svarta. Ljusstaken har Sandra och Daniel gjort själva av en gammal träregel med borrade hål för ljusen. Här dukas det gärna för stora middagar, när de inte sitter här och jobbar.

Sandra och Daniel älskar att skapa och bygga själva, drömmen är att på sikt bygga en riktig amerikansk sydstatsveranda med hängande gungsoffa. Men just nu är garaget och vintergrillplats med stubbar att sitta på, högst upp på listan.

Bägge jobbar hemifrån sedan pandemin stängde ner arbetsplatserna och de tycker att det har gett en bättre balans mellan familjelivet och arbetet. Sandra ser ljust på att kunna fortsätta jobba hemifrån, det fungerar bra för alla, arbetsgivare, kolleger och även privat.

– Vi har dessutom kunnat dra ner på omkostnader och behöver bara en bil numera.

Sandras och Daniels sovrum har en lyxig hotellkänsla – med stoppad sänggavel, dubbla gardiner och fina bordslampor. För att täcka runt hela den stora sängen har de lagt två mattor bredvid varandra. Matta, Rusta. Överkast och kuddar Ohlssons tyger. Sänglampor, lokal inredningsbutik. Taklampa Eos, Royal Design.Sandras och Daniels sovrum har en lyxig hotellkänsla – med stoppad sänggavel, dubbla gardiner och fina bordslampor. För att täcka runt hela den stora sängen har de lagt två mattor bredvid varandra. Matta, Rusta. Överkast och kuddar Ohlssons tyger. Sänglampor, lokal inredningsbutik. Taklampa Eos, Royal Design.Sandras och Daniels sovrum har en lyxig hotellkänsla – med stoppad sänggavel, dubbla gardiner och fina bordslampor. För att täcka runt hela den stora sängen har de lagt två mattor bredvid varandra. Matta, Rusta. Överkast och kuddar Ohlssons tyger. Sänglampor, lokal inredningsbutik. Taklampa Eos, Royal Design.
Sandras och Daniels sovrum har en lyxig hotellkänsla – med stoppad sänggavel, dubbla gardiner och fina bordslampor. För att täcka runt hela den stora sängen har de lagt två mattor bredvid varandra. Matta, Rusta. Överkast och kuddar Ohlssons tyger. Sänglampor, lokal inredningsbutik. Taklampa Eos, Royal Design. Foto: SOFI SYKFONT

Se även: