Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jesper och Sanna byggde lådhuset nära havet och naturen.
Jesper och Sanna byggde lådhuset nära havet och naturen.
Jesper och Sanna byggde lådhuset nära havet och naturen.
Jesper och Sanna byggde lådhuset nära havet och naturen. Foto: Jonas Lundberg

Byggde nytt hus i lådform med stora fönster: ”Älskar vyn mot naturen”

Sanna och Jesper bytte lägenhet och stil från sekelskifte och mycket färg till nybyggt hus med strama linjer och naturnära kulörer i Mellbystrand.

Anna Truelsen

Sanna och Jesper bor i ett nybyggt hus i sommarparadiset Mellbystrand, bara fem minuters promenad från havet. Området skvallrar om det havsnära läget som är rikt på tallar och har en jordmån som till mesta del består av sand. Innan flytten till det nybyggda huset bodde paret i en sekelskifteslägenhet mitt i centrala Halmstad. De trivdes bra men var sugna på ett annat boende.

– Jag var inne på att vi skulle köpa ett befintligt hus eller landa i en bostadsrätt i Halmstad medan Jesper ville bygga nytt hus, säger Sanna.

HEMMA HOS SANNA & JESPER

Här bor: Sanna Svensson, 33, och Jesper Eliasson, 33, samt hunden Bob.

Gör: Sanna driver två butiker och är butikschef, Jesper jobbar som strategisk inköpare.

Var: Mellbystrand.

Bor: I ett hus, byggt 2020, på 125 kvadratmeter.

Instagram: @villa_ametisten

Sanna och Jesper har valt ett runt matbord för att bryta av de raka och kantiga formerna i huset. Matbord Pegani, Trendrum. Lampa, Vonchadaux. Foto: Jonas Lundberg
Sanna sitter och softar i en fåtölj från Trendrum. Golvlampa, Ellos. Foto: Jonas Lundberg
”Jag gillar verkligen vår lampa, den ger hela rummet en så fin karaktär”, säger Sanna. Lampa, Vonchadaux. Foto: Jonas Lundberg

Jesper lusläste husfabrikanternas hemsidor och beställde hem travar med huskataloger.

– Efter ett tag var även jag med på noterna och när vi hittade tomten i Mellbystrand bestämde vi oss direkt för att köpa den.

Varken Jesper eller jag är speciellt intresserade av inredning.

Tomten ligger inbäddad i naturen med närhet till hav och fina strövområden.

– Det är riktigt härligt nu när vi har hund, dessutom som ligger motorvägen alldeles i närheten vilket underlättar vardagen när man ska ta sig till jobbet, säger Sanna.

Huset är ett enplanshus på 125 kvadrat och husmodellen heter Ametisten och kommer från Fiskarheden. Det är ett modernt hus i lådform med strama linjer och stora fönster.

Planlösningen är öppen i de sociala delarna där vardagsrum, matplats och kök går i ett.

Ut mot trädgården löper det stora fönster mellan golv och tak där även några går att öppna i form av fönsterdörrar.

Vardagsrumsdelen har möblerats med en stor soffa, som är perfekt att kolla på film i. Soffa, Furninova. Foto: Jonas Lundberg
Den fluffiga sittpuffen från Jotex fungerar som soffbord. Kudde, Byon. Tavla av Robin Ahlgren. Foto: Jonas Lundberg
Stolarna i trä med flätad sits mjukar upp mot det mörka bordet i marmor. Matbord Pegani, Trendrum. Stol CH24 Y-stol, Carl Hansen & søn. Foto: Jonas Lundberg

Gästrum, tvättstuga och badrum ligger i hallen som är placerad bakom köket, längst bort finns parets stora, härliga sovrum och walk-in closet som förbinds med en skjutdörr. Här inne har paret satsat på klassisk hotellkänsla med fluffig heltäckningsmatta och mörkläggningsgardiner på takskena som man lätt kan dra för och skapa en bra miljö för en god natts sömn.

– Jag älskar vyn ut genom de stora fönstren mot naturen som blir som en fond åt inredningen i rummen. Vi har valt att inreda i beige, vitt och svart med trädetaljer så att det inte blir rörigt då naturens skiftningar är så påtagliga genom de stora fönstren.

De har valt ett svart kök som matchar med de svarta fönstren som gör att allt smälter samman och blir en fin helhet.

– Varken Jesper eller jag är speciellt intresserade av inredning. Men min åsikt är att ett hem ska vara personligt. Hur vi har det i dag är tvärtemot hur vi hade det i vår lägenhet. Där var det supermycket färg. Våra soffor var blåa och vår matsal likaså.

Färskt bröd och nyinhandlade grönsaker redo att användas till maten. Foto: Jonas Lundberg
Det svarta köket är husets hjärta med mycket plats för matlagning och umgänge. Kök, Ballingslöv. Barstolar, Normann Copenhagen. Köksön har även en praktisk bardel där man kan hänga medan maten lagas till. Servisdelar från Mateus, Bordallo pinheiro, H&M home, Spode och Byon. Foto: Jonas Lundberg
Badrummet är färgsatt i en av Sannas favoritkulörer, Deco pink från Jotun. Kakel och klinker, Svenska kakel. Kommod, Ballingslöv. Badkar, Bathlife. Tavlor, Desenio. Hylla på badkar, Åhléns. Foto: Jonas Lundberg

I huset har deras väggar fått en lugn, ljus nyans.

– Det baserat på färgerna från vår förra hund som var beige. Vi gillar naturnära kulörer som är behagliga för själen, men har gått loss lite mer i badrummet som har rosa väggar och tak och vårt sovrum som även där har fått rosa inslag i form av gardiner.

Paret sålde allt utom sängen när de flyttade från lägenheten.

– Sedan vi flyttat in har vi handlat på oss lite saker som vi tycker passar in just nu. Jag gillar att förnya mig så det är en tidsfråga innan det blir en annan stil här hemma, säger Sanna.

”Vi gillar att mixa runda och fyrkantiga former, det skapar en dynamisk helhet”, säger Sanna. Sängkläder, H&M home. Bordslampa, Zara home. Ommålat sängbord, Ikea. Foto: Jonas Lundberg
Intill parets sovrum finns en rymlig walk-in closet med inredning från Ikea. Heltäckningsmatta, Getinge mattcenter. Stråväska, Lagerhaus. Foto: Jonas Lundberg
Parets säng fick flytta med till det nya huset. Sänggaveln i fuskpäls, Ellos. Taklampa, Watt & veke. Pläd, Newport. Foto: Jonas Lundberg

Paret har hunnit bo i huset snart tre år och är så gott som klara med insidan och planerar på sikt att ta tag i utsidan och anlägga en gräsmatta. Men innan det sker behövs ett lass jord forslas dit då jordmånen är för sandig. På framsidan av huset har paret tankar på att bygga ett växthus som de kan odla i, men även sitta och njuta i.

– Det tog fem månader att bygga huset och allt gick hur smidigt som helst. Jesper och jag är väldigt lika och hade inga problem med att komma överens om materialval och annat.

De har anlitat hantverkare till allt förutom elen.

– Min svärfar är elektriker och hjälpte till med den, något som vi är oerhört tacksamma för då vi på så vis fick ner kostnaden mycket och kunde även välja till många fler kontakter och inbyggda spots än var det var på originalritningarna. Egentligen är golvläggningen det enda vi gjort själva. Det var väldigt skönt att ha allt på entreprenad, men kul också att ha gjort något själva, säger Sanna.

LÄS MER: Paret gav slitna våningen nytt liv: ”Var i förfärligt skick” 

LÄS MER: Utsikt över havet från alla rum hemma hos Aleksandra och Roland

LÄS MER: Roja och Johan bor i ett växthus: ”Våren kommer tidigt här” 

Se även: