Ingen hade tagit hand om vare sig huset eller trädgård på 20 år när Bettina och hennes man Patrik slog till. Foto: JONAS LUNDBERG

Bettina förvandlade fallfärdig skånelänga till drömhem

Med två års hängivet renoverande har Bettina och Patrik förvandlat den gamla skånelängan från 1700-talet från Domstens skamfläck, till något helt nytt – ett ståtligt hem som andas både nu- och dåtid.

Anna Truelsen

Det är svårt att förstå att huset som familjen Carlsson bor i en gång var Domstens skamfläck. I dag finns det inget mer än den gamla verkstaden som vittnar om att det har varit någon form av verksamhet på gården. 

Den gamla skånelängan från slutet av 1700-talet är ett av Domstens äldsta fastighet som styckats 37 gånger sedan huset byggdes. Gatan nedanför huset har blivit uppkallad efter en av de tidigare ägarna som bodde där i slutet av 1800-talet, eftersom han ägde det mesta av marken som fanns runtomkring huset, hela vägen ner till havet.

Huset är på 110 kvadratmeter och har putsad fasad. Från början var det vackra korsvirket synligt, men i dag är det bara en del på husets baksida som vittnar om hur huset en gång såg ut. Det sägs att korsvirket kom från ett gammalt skepp som förliste utanför Domstens kust. 

1 av 2: ”Det som vi båda i dag är gladast över, är att vi inte stressade när vi byggde”, säger Bettina. Foto: JONAS LUNDBERG
2 av 2: Tillsammans med sin man Patrik renoverade hon huset på två år. Foto: JONAS LUNDBERG
Paret har låtit sätta in gjutgärnsfönster i trappan som är original för att få in mer ljus. Fönstret kommer från byggnadsvårdsbutiken i Höganäs. Skjutdörren till badrummet som skymtas i bakgrunden, sitter på en kraftig gjutjärnsskena med hjul som kommer från Global produktion i Ystad. Den rosa skålen på köksön är av serien Piccadilly av Pernilla Wahlgren. Foto: JONAS LUNDBERG
Köket som är hjärtat i vårt hem är hela familjens favoritrum. Barnen sitter gärna vid köksön och äter både sin frukost, lunch och middag. Det är en härlig yta då man har kontakt med både vardagsrum och matplats när man står och lagar mat, säger Bettina. Barpallar, Ikea. Gammal sax inköpt från Frid och fröjd Stockamöllan. Den gamla Kockumsvågen på kökshyllan har paret ärvt från Patriks mormor. Mortel från Åhléns. Äggkorg, loppis. Foto: JONAS LUNDBERG

Hemma hos familjen Carlsson

Här bor: Bettina, 42, Patrik, 46, med barnen Rasmus, 14, och Wilton, 9.

Bor: I en skånelänga på 110 kvm, uppförd i slutet av 1700-talet i det pittoreska fiskeläget Domsten norr om Helsingborg. 

Yrke: Bettina arbetar som Teknisk Förvaltare på Riksbyggen, Patrik arbetar som affärsutvecklare på Välinge Innovation AB.

Instagram: @by_bettina_c.

Huset är ljust och luftigt då paret har valt att sätta in takfönster och öppna upp mellan de två våningsplanen så att ljuset får flöda. Planlösningen på nedre plan är öppen där matplats, kök och vardagsrum ligger i fil men i öppen planslösning. 

På nedre plan finns även badrum och ett gästrum, de enda rummen på nedre plan där det går att stänga om sig. För att dörrarna inte skall ta för stor plats har man valt att göra skjutdörrar av gamla spegeldörrar.

Bettina och Patrik hade åkt förbi det gamla huset under flera års tid och kunde inte låta bli att sakta ner varenda gång det åkte förbi. De tittade lika förundrat varje gång då tomten var helt igenväxt och full av skrot och bråte.

– Vi tyckte att det kändes så tråkigt att huset bara förföll, och började mer och mer känna att det hade potential trots kaoset då ingen hade tagit hand om vare sig hus eller trädgård de senaste 20 åren. Sommaren 2015 kom huset plötsligt ut till försäljning, och då det säljs väldigt få hus i Domsten så var vi snabba med att gå på visningen. Vi bestämde oss snabbt att det fanns så stor potential och att stommen på byggnaden var i väldigt gott skick, trots obefintlig skötsel. Men tack vare att fastigheten var full av gammalt bråte så var det många som inte såg möjligheterna att återskapa en fantastisk skånelänga och en stor fin tomt. Det blev naturligtvis vår lycka då de inte såg de möjligheter vi såg, säger Bettina.

Matplatsen är inredd med vit grund och turkosa detaljer för skapar värme och liv. Turkost litet bord från Uso Inredare i Klippan. Stor tavla Storskrake är en skolplansch av Nils Tyren (1930). Linneservetter som Bettina virat blomgrenar från trädgården runt. Rosa mårbackapelargoner i fönstret från Kullagunnarstorps gårdsbutik. Foto: JONAS LUNDBERG
Vacker sommarbukett från kulla Gunnarstorps gårdsbutik i Domsten. Vinglas av kristall från Orrefors som Bettina fått av sin mamma. Tallrikarna med guldkant kommer från hotell Björnidet i Torsby som Bettinas föräldrar ägde när hon var liten. Foto: JONAS LUNDBERG
”Vi älskar vår lilla kamin och eldar flitigt i den under ruggiga dagar”, säger Bettina. Foto: JONAS LUNDBERG
När vi röjde upp på tomten hittade vi en stor motorbåt, ett gammalt släp och ett gammalt omklädningsskåp som man tidigare inte hade kunnat se med blotta ögat.

Huset var i otroligt dåligt skick och tomten knappt framkomlig. Gavlarna på övervåningen höll på att rasa in, och flera fönster var trasiga. Flera höga kastanjeträd på runt elva meter kastade mörka skuggor över hela tomten som bestod av vildvuxna björnbär och meterhöga brännässlor. 

– När vi röjde upp på tomten hittade vi en stor motorbåt, ett gammalt släp och ett gammalt omklädningsskåp som man tidigare inte hade kunnat se med blotta ögat. Vi körde oerhört många vändor till tippen och när trädgården var röjd så insåg vi att vi hade en jättestor tomt, något som vi aldrig hade kunnat tro tidigare. Och när träden var nere så fick vi ett fantastiskt ljus, vilket även grannarna blev väldigt glada för, säger Bettina.

Bettina och Patrik har rivit ut alla väggar förutom en i huset. De har bilat upp golvet för att kunna isolera och ha vattenburen golvvärme på hela entréplanet, och gjutit betonggolv och polerat golvet. De har satt tillbaka den gamla trappan till övervåningen då den passade in så bra och var riktigt yteffektiv. De har skrapat, kittat och målat alla fönster, skrapat alla takbjälkar då det var flera lager av gamla tapeter på dem och sedan oljat dem. Några av bjälkarna har paret även pigmenterat då de inte hade samma utseende som de övriga. 

Parets sovrum har fått tak upp till nock efter renoveringen. Vita linnelakan från H&M. Mörkgrått linneöverkast från Granit. Koppar och mjölkkanna från Höganäs. Trasmatta, Ikea. Tapeten är Trellis leaves ur Borås tapeters kollektion Falsterbo II. Foto: JONAS LUNDBERG
Sockerlådan på golvet i badrummet används till att förvara toalettpapper i. Brädan som ligger på badkaret är gammalt virke som sparats från huset när Bettina och Patrik rev undertaket på övervåningen. Hamamhandduken på badkaret är inköpt på Mio. Foto: JONAS LUNDBERG
I gästrummet har paret byggt en vägg och en skjutdörr av gammalt virke. Den gamla Grundig Radion och den fina skinnstolen hittade paret i huset när de köpte det. Foto: JONAS LUNDBERG

Nedre plan har fått nytt undertak med infällda spotlights, och alla ytterväggar på insidan av huset har lagats och putsats. Även övre plan har fått nytt tak upp till nock och golven omreglade och riktade, på vilket de sedan lagt in ett massivt furugolv som de målat vitt. Alla övriga snickerier och väggar har målats och tapetserats, och så har paret glidgjutit och murat om båda skorstenarna. 

Utvändigt har de bytt alla hängrännor och stuprör, reparerat fasaden, samt dragit nya dagvattenledningar, avlopp och installerat en luft/luft med AC.

– Vi brukar vara rätt överens när vi renoverar, och har lätt att se samma vision och bild framför oss. Det som vi båda i dag är gladast över, är att vi inte stressade när vi byggde, utan hade möjlighet att känna in vad som skulle bli bäst. Till exempel är kökets placering i dag mitt i huset, trots att vi från början planerat att ha det där gästrummet är. Något som vi i dag känner inte alls hade blivit bra. Periodvis var det naturligtvis riktigt tungt och jobbigt, men eftersom vi var så fokuserade och hade målbilden klar för oss så kan vi inte säga att vi någonsin velat ge upp. Vi hade en klar bild av hur huset skulle se ut. Vi ville bevara så mycket vi kunde av det gamla och har återanvänt en hel del byggmaterial, säger Patrik. 

Vi stortrivs här och ångrar inte flytten från Stockholm en sekund.

– Renoveringen tog två år och vi kunde bo i ett annat hus under tiden. Det var helt klart vår räddning, vi hade aldrig orkat bo i byggkaoset då vi i princip har vänt på varenda centimeter i huset. Vi stortrivs här och ångrar inte flytten från Stockholm en sekund. Domsten är underbart att bo på. Barnen kan gå på seglarskola på sommaren, och det hålls tennisskola på tennisplanerna som ligger gatan ovanför oss. Vi har en fin föreningslokal vid havet som heter Havsbris, där hålls vinprovningar, grillaftnar och annat trevligt. Vi har precis införskaffat en motorbåt som vi har på en båtplats i hamnen, så den här sommaren kommer vi njuta av att åka runt i sundet och hela kusten runtom Helsingborg och Danmark, säger Bettina.

Bettina vid familjens mysiga pergola där de äter alla måltider sommartid. Gul urna och stort fat från Java möbler i Helsingborg. Bettinas rosa klänning kommer från Ester in Flow i Gamla stan, Stockholm. De vackra vinglasen av kristall från Orrefors har Bettina fått av sin mor. Foto: JONAS LUNDBERG

Aktuellt just nu