1 av 6: Mia strävar efter att bibehålla husets ursprungskaraktär från 1940-talet. Foto: CAROLINE TENGEN
2 av 6: Äppelträden är Mias skötebarn. All frukt tas om hand och används till matlagning eller läggs in för vintern. Foto: CAROLINE TENGEN
3 av 6: Ingen riktig trädgård utan en gunga. Invid gungan slingrar sig en vinranka. I rabatten växer höstaneminer, daggkåpa och frodig veronika. Foto: CAROLINE TENGEN
4 av 6: Det första som installerades i stugan när familjen flyttade in var en varmvattenberedare. Nu funkar det både att duscha och diska i det lilla huset. Underdelen av köket är platsbyggt från 1940-talet. Foto: CAROLINE TENGEN
5 av 6: Stugan är fylld med små och söta detaljer. Foto: CAROLINE TENGEN
6 av 6: Här på bänken i skydd av spaljen kan man njuta av kvällssolen. Bänk från Ikea. Bordet har Mia gjort själv av plankor som hin hittat på vinden. Foto: CAROLINE TENGEN

Att leva koloniliv är en het trend: Fick Mia att må bra

Kolonilivet blev mitt i prick för Mia och hennes son Fabian. 

Mia hade länge saknat trädgård, men ville inte flytta från stan. 

Den lilla kolonilotten och den vita stugan med gröna knutar i Malmö blev den perfekta lösningen! 

Att det bara är tanter och gubbar som har kolonistuga är en myt. Att leva koloniliv är en het trend och här på Ärtholmens koloniområde i Malmö sjuder det av liv. Många av barnfamiljerna flyttar in, förnyar och blir en del av det charmiga och lättsamma kolonilivet som den äldre generationen har byggt upp. Allt är väldigt välorganiserat. På Ärtholmens sommarstad i Malmö finns en byggnadsplan för att behålla stilen på området och gemensamma utrymmen som dansbana, lekplats, minigolfbana och boulebana är i superskick. Dessutom kan man delta i allt från ett organiserat midsommarfirande till danskvällar med levande musik. Den lilla sommarstaden lever sitt eget liv.

Mia som är uppvuxen i villa med trädgårdsintresserade föräldrar och sommarstuga i Torekov trivdes i sin lägenhet mitt i stan men saknade trädgård och möjligheten att vara ute. 

LÄS OCKSÅ: Därför ogillar Sandra, 41, hunden Signes favoritplats 

Sommartid spenderar Mia och Fabian så mycket tid som möjligt i kolonin. Ofta flyttar de Foto: CAROLINE TENGEN

 

Hemma hos Mia och Fabian

Var: Koloniområdet Ärtholmens sommarstad i Malmö med 495 kolonilotter. Grundades 1940. 

Här lever tidvis: Mia med sonen Fabian, 8 år.

Gör: Projektleder på Informationsbolaget.

Huset: 39 kvadratmeter, byggt på 1940-talet. Tomten är 400 kvadratmeter. 

Hittade kolonistugan på blocket 

Hon hittade kolonistugan utlagd till försäljning på blocket och det väckte hennes intresse. "Tänk så praktiskt att ha en liten stuga på cykelavstånd från lägenheten i Gamla Väster mitt i stan" var hennes första tanke. Nu var tankeprocessen i gång och det dröjde inte länge förrän hon var på visning. Lilla Villa Moltke såldes av en 70-årig dam som ägde den tillsammans med sin mamma i 95-årsåldern. 

– Fastän det var många som ville köpa så fastnade damen för mig. Hon ville att en barnfamilj skulle ta över stugan. Så jag slog till direkt, säger Mia. 

Många middagar avnjuts här i kvällssolen. Det marockanska parasollet är en favorit och ger skugga över dagbädden mot den trärena spaljen. Foto: CAROLINE TENGEN

Huset var lätt slitet och hade bruna knutar och fönsterramar, men grunden var bra och trädgården var uppväxt och välplanerad med många gröna rum och en vältilltagen redskapsbod i bortre hörnet av trädgården. 

– Jag såg framför mig hur jag skulle anpassa planlösningen och inredningen till mig och Fabian. Det gällde bara att hitta lite smarta lösningar, att rensa bort en del och kanske fräscha upp några av möblerna med lite färg. Det är nämligen kutym att man köper stugorna med allt lösöre, berättar Mia. 

Baksideväggen på huset renoverades och ett litet sovrum till Fabian byggdes till. En mysig loftsäng med praktisk förvaring och en skrivhörna var det som fick plats. Mia älskar speglar och har en stor samling. Speglar skapar rymd och ljus till små utrymmen. I förgrunden en nyplockad bukett från trädgårdens blommande buskar. Foto: CAROLINE TENGEN

LÄS OCKSÅ: 13 bevis på att hunden är människans bästa inredningsvän

Husets största rum fungerar som ett kombinerat sov- och vardagsrum. Mia sover i den Foto: CAROLINE TENGEN

Flyr vardagslivets stress

Mia har fingertoppskänsla och har inrett den lila stugan med en blandning av charmiga loppisfynd och små söta inredningsdetaljer. Lagerhaus, Ikea, Systrarna Grene, här hittar man lite av varje. Förutom en charmig och tilltalande inredning har hon skapat plats för vänner och familj som vill komma på besök. På det generösa trädäcket i västerläge finns det plats att duka för många. I "soffrummet" med utsikt över trädgården kan man sitta ett gäng och spela spel eller småprata till långt in på småtimmarna om det är för kyligt för att sitta ute. 

Den lilla stugan har blivit en plats att fly vardagslivets stress och glömma alla måsten. Här är livet enkelt och utan krav. 

Här kan man slå sig ner om man behöver skugga mitt på dagen. På andra sidan gömmer sig Mias trädgårdsland. Foto: CAROLINE TENGEN

Inga krav och måsten – ska vara avkopplande

Mia lägger mycket tid på trädgården och planerna för de 375 kvadratmetrarna är många. Att odla egna grönsaker, kryddor och snittblommor har länge varit en dröm. Men någon stress att rabatterna ska vara välansade och gräsmattan i toppform finns inte. Syftet är att det ska vara avkopplande och just trädgårdsarbetet är lite som terapi för Mia. 

– Varje vår kliade det i fingrarna. Jag hade länge saknat trädgård, men ville inte flytta från stan. Kolonistugan var en perfekt lösning för mig och Fabian. Det är inte bara på sommaren som vi är här. Jag åker hit och pillar lite i trädgården redan när sommarvattnet sätts på den 1 april. Är det fint väder bor vi här på helgerna och ibland flyttar vi hit helt och hållet, redan innan Fabian slutar skolan. Och har man glömt något hemma så tar man bara cykeln hem till lägenheten och hämtar det, säger Mia. 

Mias bästa trädgrådstips

Ta tid på dig att lära känna trädgården innan du gör några större förändringar. Fundera på hur just du vill använda den. 

Tänk dig noga för innan du fäller träd. En trädgård måste ha höjd och träd växer långsamt. 

Att förändra en trädgård tar tid, börja i ena hörnan. När du gått ett varv är det dags att börja om igen. 

Glöm inte att gödsla och påta i jorden så att den blir glad. 

Låt barnen vara med när ni planerar trädgårdslandet. 

Hitta inspiration i andras trädgårdar eller på Pinterest. 

Glöm inte att njuta! 

LÄS OCKSÅ: Maria struntar i ogräs och småkryp: Har fått det så fint 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!