1 av 6: I det här huset bor Annika och Henrik. Mellan sitt och grannens hus har de gjort en utbyggnad på 70 kvadratmeter. Foto: CAMILLA ISAKSSON
2 av 6: I parets sovrum går taket upp i nock. Sängbord, Kartell. Sängkläder, H&M Home. Foto: CAMILLA ISAKSSON
3 av 6: Mellan sitt och grannens hus har paret byggt en tillbyggnad som bland annat rymmer deras vardagsrum. Foto: CAMILLA ISAKSSON
4 av 6: Utmed husknuten kan man svalka sig under varma sommardagar eller duscha av sig efter ett bubbelbad i utomhusbadet. Handduk, H&M Home. Foto: CAMILLA ISAKSSON
5 av 6: Svalkande melon och saft avnjuts under varma sommardagar. Glas, Cervera. Foto: CAMILLA ISAKSSON
6 av 6: Med utgång från köket når man ett rymligt trädäck där familjen spenderar mycket tid under sommarmånaderna. Stolar, Ikea. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Annikas och Henriks smarta utbyggnad – fick plats med bio och takterrass

Tegelhuset i Rydebäck har sedan Annika och Henrik köpte det utökats med en tillbyggnad på 70 kvadratmeter och en härlig takterrass.

Hemmet präglas av modern interiör med influenser från det nordiska och industriella.

Annika och Henrik Hjalmarsson bodde tidigare i en lägenhet som de renoverade för att skapa en personlig atmosfär efter deras egna önskemål i Rörsjöstaden i Malmö. När sonen Leo föddes förändrades parets prioriteringar och vardagen försvårades av att bo på tredje våningen utan hiss.

– Det blev mycket kånkande i trapporna med både barnvagn och matkassar, säger Annika.

Paret började så småningom leta efter ett passande hus utanför staden och fick upp ögonen för en tvåplansvilla i Rydebäck, fjorton kilometer söder om Helsingborg. De fastnade för husets industriella känsla med tegelfasad och såg stora fördelar med den fulla takhöjden på övre plan. Att det dessutom var en hörntomt med stor trädgård såg de som ytterligare ett stort plus i kanten.

– Vi föll för huset och området på en gång och kände att här vill vi bo. Lyckan var stor när vi fick reda på att vi vunnit budgivningen, säger Annika.

Annika och Henrik har en altan men har också byggt en takterrass ovanpå vardagsrummet. Här finns bland annat jacuzzi. Foto: CAMILLA ISAKSSON

HEMMA HOS FAMILJEN HJALMARSSON

Här bor: Annika, 44, och Henrik, 45, med barnen Leo, 14, Tyra, 11, och Viggo, 9.

Gör: Annika jobbar med sitt eget företag, kreativvardag.nu, och Henrik jobbar som fabrikschef.

Var: Rydebäck, utanför Helsingborg.

Bor: I ett tvåplanshus byggt 2005, som familjen flyttade in i 2007. Huset byggdes ut med en tillbyggnad 2017 och är numera på 215 kvm.

Instagram: @kreativvardag

Familjen flyttade in under sommaren 2007 och utökades senare med dottern Tyra och därefter sonen Viggo. Vardagsrummet, köket och hallen var relativt små rum och förvaringsmöjligheterna var begränsade, vilket fick huset att börja upplevas som trångt. Annika och Henrik ville gärna ge barnen varsitt sovrum samt göra sällskapsytorna större vilket resulterade i att de bestämde sig för att bygga ut huset med en tillbyggnad. De planerade renoveringen i flera år innan de kände sig nöjda och redo att dra i gång arbetet, det skulle trots allt bli det största renoveringsprojekt de gett sig in på.

Annika är väldigt nöjd med valet av plankgolv av Douglasgran, som paret har i köket och vardagsrummet. Det blir ett varmt och vackert inslag att se på samtidigt som det är mjukt och skönt att gå på. Bord och stolar, Kostallet Design. Taklampa Semi Pendel, Gubi. Svart ljusstake, Kubus. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Gröna växter och en lekfull tavla köpt under en resa i Thailand ger hemmet en ombonad och hemtrevlig känsla. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Det som tidigare var familjens uteplats är numera deras vardagsrum. Soffa, Furninova. Soffbordet är hemmasnickrat. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Väggen mellan köket och vardagsrummet revs till förmån för ett rymligare kök. Därefter gjordes en tillbyggnad på sjuttio kvadratmeter som numera rymmer hall, vardagsrum, biorum samt en separat hall med massor av förvaringsmöjligheter. Ovanpå vardagsrummet konstruerades en härlig takterrass vilken har kommit att bli en av Annikas favoritplatser.

– Det är en fantastisk yta för umgänge, reflektion och återhämtning. Det är så härligt att vistas där och blicka upp mot himlen och trädtopparna.

Vi föll för huset och området på en gång och kände att här vill vi bo.
Vid renoveringen rev paret väggen mellan det tidigare köket och vardagsrummet till förmån för ett större kök. Köksinredning, Ikea. Bänkskiva, LG Collection. Barstolar Adam Stool, Frama. Foto: CAMILLA ISAKSSON
På nedre plan valde paret att måla väggarna i en gröngrå kulör förutom i köket som försågs med mörkgrå färg som kontrast. Bord och stolar, Kostallet Design. Taklampa Semi Pendel, Gubi. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Auktionsfyndad soffa från Danmark. Mönstrad kudde, Ikea. Randig kudde, Enkla Ting. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Paret har utfört näst intill all planering och renovering på egen hand och bodde under hela perioden kvar i huset. Annika beskriver det som en oerhört intensiv, spännande och utmanande tid, men samtidigt väldigt rolig och givande. Hon tog mycket lärdom av upplevelsen och har insett hur tidskrävande en renovering kan vara, inte minst när alla val av material och färger ska tas.

– Till köket var vi till en början inställda på grå inredning trots att vi båda två älskade tanken på ett svart kök, men vi var oroliga över att det skulle upplevas för mörkt. Efter många om och men kände vi dock att det skulle bli pricken över i:et i kontrast till den öppna ytan mot matplatsen och vardagsrummet, samt mot det ljusa trägolvet. Vi är otroligt nöjda med resultatet! Att vi sedan valde bort överskåpen gör att köket trots dess mörka karaktär upplevs som ljust och luftigt.

När Annika och Henrik planerade tillbyggnaden lade de mycket fokus på naturligt ljusinsläpp och valde därför fönster och stora fönsterpartier från Nordan. Från entrén har man fri sikt genom hela huset ut till trädgården. Till vänster når man biorummet och till höger hallen. Pall Scarpa, House Doctor. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Den nybyggda takterrassen har kommit att bli en favoritplats för Annika. Genom takfönstret ser man ner till vardagsrummet. Soffor & fåtöljer, Ikea. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Paret har skapat en fantastisk utomhusmiljö som bland annat rymmer ett stort trädäck med plats för både utekök, utebad och en platsbyggd sittyta. Uteköket är egenbyggt. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Ljusinsläppet från de två takfönstren samt de stora fönsterpartierna gör att nedre plan fullkomligt badar i naturligt ljus, något som resulterar i att huset är väldigt tacksamt att inreda med kontra strikta färger och detaljer. Annika gillar att blanda stilar och material och går mycket på känsla när hon inreder vilket ger hemmet en personlig touch. Interiören går i en nordisk stil och fulländas med gröna växter som skapar en känsla av harmoni.

Förutom ett trivsamt hem som numera rymmer hela familjen resulterade renoveringen i att Annika vågade förverkliga sin dröm om att driva eget företag. Inredning har alltid funnits där som en kär och ständigt lockande hobby, så efter tjugo år i finansbranschen bestämde hon sig för att följa sitt hjärta genom att säga upp sig och starta eget.

– Jag tror att det är särskilt i vardagen som vi behöver trivas och må bra. Jag hjälper mina kunder med just det, att få till det lilla extra i deras hem och trädgård. Det är så spännande att kliva in i ett nytt hem och inte veta vad som väntar bakom ytterdörren. Jag tycker också det är otroligt givande att se glädjen hos kunden när jag har lyckats skapa ett trivsamt och personligt resultat i enlighet med deras vision.

LÄS MER: Therése och Nicklas förvandlade trävillan från 1902 till makalöst vackert drömvilla 

LÄS MER: Frida skapade en magisk uteplats på bergsknallen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!