Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Hemma hos>Drömhem

Publicerad 7 apr 2018 10:00

Annicas hus kan vara något av det häftigaste du sett

1/9

Foto: EVA-LISA SVENSSON / FOTOGRAF EVA-LISA SVENSSON

2/9

Foto: EVA-LISA SVENSSON / FOTOGRAF EVA-LISA SVENSSON

3/9

Foto: EVA-LISA SVENSSON / FOTOGRAF EVA-LISA SVENSSON

4/9

Foto: EVA-LISA SVENSSON / FOTOGRAF EVA-LISA SVENSSON

5/9

Foto: EVA-LISA SVENSSON / FOTOGRAF EVA-LISA SVENSSON

6/9

Foto: EVA-LISA SVENSSON / FOTOGRAF EVA-LISA SVENSSON

7/9

Foto: EVA-LISA SVENSSON / FOTOGRAF EVA-LISA SVENSSON

8/9

Foto: EVA-LISA SVENSSON / FOTOGRAF EVA-LISA SVENSSON

9/9

Foto: EVA-LISA SVENSSON / FOTOGRAF EVA-LISA SVENSSON

Annica Liljeblads amerikanska veranda skulle kunna ligga utmed en landsväg i Texas, men den ligger faktiskt strax utanför Malmö. Här bor och verkar möbelsnickaren Annica som älskar att återbruka.

För tre år sedan tog Annica sitt pick och pack och flyttade ut på landet för att bli sambo med Peter. Några år tidigare hade Peter köpt den gamla mekaniska verkstaden från sextio­talet och börjat förvandla den. Här fanns plats för att bo, ha egen verksamhet och att hålla på med en skrymmande hobby. Peter älskar nämligen att meka med gamla amerikanska bilar.

LÄS OCKSÅ: Gård med loge och stall – för bara 295 000 kronor

Foto: EVA-LISA SVENSSON

"Jag älskar stilkrockar"

Nu växer ett spännande hem fram, något som Annica verkligen sätter sin prägel på. Hennes sköna countrystil och skaparglädje gör hemmet ombonat och välkomnande. Annica älskar att återskapa av gammalt och är alltid på jakt efter sådant som andra kanske skulle ha slängt. Hon samlar, bygger om och fixar till. Av gammalt blir det nytt och många gånger är det återbruk till något oväntat. I en inredning kan just de här udda prylarna eller möblerna bli det som drar blicken till sig.

– Jag älskar stilkrockar som kan ge det där oväntade. Det gäller bara att våga lägga till det i inredningen, säger Annica.

LÄS OCKSÅ: 7 populära ruckel som nyligen varit till salu

Huset är byggt av återbrukat material

Annicas butik är full med omgjorda möbler och lampor som väntar på nya hem, men även i den privata delen av huset finns mycket som är egenproducerat. Ibland får en möbel stå på vänt, för det kan ta tid att bestämma vilken färgton den ska gå i och vad den kanske ska kombineras med.

Huset i sig är också uppbyggt av material som fått en ny användning. När huset byggdes på 1960-talet användes återvunnet tegel från det rivna husarregementet vid Kronprinsen i Malmö.

För två år sedan anlades butiken med den amerikanska verandan mot landsvägen. Ett önskemål var att den skulle byggas av så mycket återbruksmaterial som möjligt. Så Annica och Peter hittade bland annat stabila stockar från gamla lador som revs i grannskapet, och ett rostigt plåttak som legat på ett stall.

– Rust is my glitter, brukar jag säga och rost passar in i den här countrystilen, förklarar Annica.

Foto: EVA-LISA SVENSSON / FOTOGRAF EVA-LISA SVENSSON

LÄS OCKSÅ: Klara, 27, drömde om ett grönt kök – så fint blev det

Vill att möbler ska se slitna ut

Nästa steg är att fasaden av den delen av huset ska kläs med trä för att få ytterligare countrykänsla. Den ombonade countrystilen är både romantisk, ruffig och jordnära. Här kan spets kombineras med rost och slitna träslag.

Metaller får gärna ha avflagnad färg och börjat rosta. Träplankor ska se vindpinade och väderbitna ut. Möblerna ska kännas gedigna och väl använda.

– Jag vill att mina möbler ska se slitna ut på ett charmigt sätt. Slitna hörn ger nämligen ett mindre kantigt uttryck och möbeln känns mjukare, menar Annica och låter handen glida över hörnan på den gamla dörren som hon har gjort om till sänggavel.

Turkos är en favoritfärg, som gärna återkommer i en dovare ton i många av hennes omgjorda möbler. Men turkos får gärna blandas med andra sotiga pasteller i rosa, grönt och naturfärger.

Foto: EVA-LISA SVENSSON

Gör inköpsresor till USA

Omgjort, gammalt och nytt samsas i inredningen. Paret gör gärna inköpsresor till USA där Annicas pappa är bosatt. När Annica var tolv flyttade pappan till Lubbuck i Texas, och det är på resorna till honom som hon inspirerats till att bygga sin egen amerikanska veranda utanför butiken.

På bilturer genom den amerikanska landsbygden föds nya skaparidéer och spännande prylar köps med hem. I somras kom en container hem till dem lastad med bland annat gamla westernsadlar, billyktor, registreringsskyltar, cowboyboots och ännu en bil, en så kallad amerikanare.

– Vi har hittat en guldgruva i lilla staden Franklin i Tennessee. Där finns flera enormt stora antikvitets­affärer med liknande innehåll som i min lilla butik. Det är återbrukat blandat med loppis- och vintageprylar. Där kan vi gå runt i timmar och samla på oss fina och användbara prylar, säger Annica.

En annan favoritplats är French Quarters i New Orleans. Där inspirerar den vackra arkitekturen, ­musiken flödar och stämningen är varm.

LÄS OCKSÅ: Så fint har Susanne rustat upp gården från 1500-talet

Foto: EVA-LISA SVENSSON / FOTOGRAF EVA-LISA SVENSSON

Två verandor att njuta på

Annicas och Peters vardagsrum är öppet och välkomnande. Det finns plats för att mysa i någon av Howardsofforna eller att ta plats runt det stora mat­bordet. Köket är integrerat i ena hörnan av den öppna planlösningen.

Utanför sträcker sig två stora verandor. Den som vetter mot norr är inte så bred eftersom tomten bara sträcker sig någon meter längre ut. Marken bredvid är en hage där grannens häst går ute året runt. Det är rogivande att se den beta, och den kommer gärna förbi för att bli bjuden på något gott.

Ljuset flödar in i det stora rummet från två håll, men inom en snar framtid ska det bli ännu ljusare.

– Vi planerar att sätta in större glaspartier för att öppna upp mot de två verandorna. Verandan mot väster ska vi sedan bygga ut ytterligare med ett stort inglasat uterum på cirka hundra kvadratmeter. Där ska vi ha en loungedel, samt plats att vinterförvara några av de amerikanska vrålåken.

Huset och tomten bjuder på så många möjligheter, och det passar Annicas drivande skaparanda.

Foto: EVA-LISA SVENSSON / FOTOGRAF EVA-LISA SVENSSON

Av: Catarina Schlager