Annette förvandlade 20-talshuset till drömhem

"När jag klev innanför dörren här för 25 år sedan var jag tvungen att dra efter andan... det kändes i hela kroppen att här kommer jag att trivas", säger Annette.

Foto: EMELIE OTTERBECK

"När jag klev innanför dörren här för 25 år sedan var jag tvungen att dra efter andan... det kändes i hela kroppen att här kommer jag att trivas", säger Annette.

På Lunna gård vid norra Vättern har glaskonstnären Annette Alsiö hittat sin plats på jorden. I det vackra gamla huset har hon skapat ett lekfullt och inbjudande hem där färgglädje och kreativitet får flöda fritt.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Vi kommer norrifrån och kör genom Askersunds vackra omgivningar där norra Vättern har sin början. Resan fortsätter över Hammarsundet med en häpnadsväckande utsikt över vattnet. Vid avfarten mot Hammar breder fälten ut sig i ett hav av gul raps. På slingrande vägar når vi fram till Lunna gård. 

I det vackra trähuset har glaskonstnären Annette Alsiö, med man och son, bott sedan 1992. Annette hälsar oss välkomna klädd i färgstarka kläder – en färgglädje som visar sig genomsyra även hennes hem.

Genom svartmålade dörrar med pastellfärgade glasrutor går vi in i huset. Såpskurade trägolv och pärlspont i original möter ytor målade med äggoljetempera i starka varma färger. Kulörerna är speciellt framtagna för huset av en god vän till familjen. 

– När jag klev innanför dörren här för 25 år var jag tvungen att dra efter andan, säger Annette. Även om huset inte alls såg ut som det gör i dag så kändes det i hela kroppen att här kommer jag att trivas.

Foto: EMELIE OTTERBECK

Det stiliga gamla trähuset har en inbjudande entré. Annette trivs i skuggan på trappan.

På den tiden var Annette en fattig konstnär med begränsad budget för renovering. 

– Jag var så glad över att jag kunde köpa huset och har långsamt satt min egen prägel på det, säger Annette. Jag har renoverat i 25 år! Alla mina drömmar har ännu inte gått i uppfyllelse och jag tror faktiskt aldrig att de kommer göra det. Dels på grund av ekonomiska begränsningar, men även för att det tar tid att göra allting själv. 

Hemma hos Annette

Här bor: Annette Alsiö med man och son.

Gör: Glaskonstnär.

Var: Lunna gård vid norra Vättern.

Bor: I ett trähus byggt 1922, 4 rum och kök, 140 kvadratmeter plus verkstad.

Instagram: annettealsio

Vi går vidare in i köket som går i ljuva pasteller med färgstarka accenter. Överallt i köket syns exempel på Annettes vackra glaskonst.

– När vi flyttade in var här prångigt och alla väggar hade dörrar som hölls stängda för värmens skull. Matplatsen låg i norrläge och det kändes väldigt mörkt, berättar Annette. 

Foto: EMELIE OTTERBECK

I köket flödar ljuset in. Väggar och tak är målade i en egenblandad äggoljetempera. Hyllorna är fyllda av några av Annettes många loppisfynd.

Foto: EMELIE OTTERBECK

Väggen bakom den gamla vedspisen har putsats i en varmröd kulör. Här finns nu även en ny ugn. Ljushållare från loppis. Brödkorg från Stenmöllans Antik i Skåne. Allt glas har Annette gjort.

Foto: EMELIE OTTERBECK

Höga stiliga glas smyckade med druvklasar från trädgården.

Foto: EMELIE OTTERBECK

I det handmålade vitrinskåpet står glas i Annettes design.

Färgerna knyter an till omgivningen 

Familjen bestämde sig för att öppna upp hela köket mot matplatsen för att få till ett bättre ljusflöde. 

– Jag älskar hur färgerna möter andra material och hur kulörerna skiftar i olika ljus. Jag valde att ha grönt vid matplatsen som vetter mot trädgården. På så vis får man en känsla av grönska även på vintern fast träden tappat sina löv. Att jag skulle ha engelsk rött ovanför vedspisen var ett måste för att matcha höstens färger när de tar vid vid sommarens slut.

Huset var ursprungligen uppvärmt av kakelugnar, men hade vattenburen värme som drevs via elpatron när paret flyttade in. Nu finns här bergvärme – den mest påkostade investeringen familjen har gjort hittills.

– Tyvärr kan vi inte elda i kakelugnarna eftersom vi ännu inte haft råd att reparera dem, men jag är ändå glad och att de finns här. Jag placerar gärna levande ljus innanför luckorna och njuter av kakelugnarnas skönhet.

LÄS MER: Anna bytte etagevåning i stan mot stockstuga mitt i skogen  

Foto: EMELIE OTTERBECK

Öppen förvaring bidrar till den luftiga könslan.

Foto: EMELIE OTTERBECK

Med så vackra fönster behövs inga gardiner. Det mesta av familjens inredning består av loppisfynd.

Foto: EMELIE OTTERBECK

Dekorativa askar och paraplyer ger ettordnat intryck i hallen. Askar och paraply, Stockhammars Inredning, Askersund.

Foto: EMELIE OTTERBECK

En marinblå vägg, en aprikos dörr och en sänggavel i trä kan tyckas vara väldigt olika men skapar ett lugnt intryck. Mönstrade kuddat bidrar till den mysiga känslan.

Annette tillbringar mycket tid i sin verkstad i Motala där hon jobbar främst med glas, men även med andra material. Hon driver en liten butik i direkt anslutning till verkstaden, men tar även emot specialbeställningar från kunder med egna idéer. 

– Jag älskar att träffa nya kreativa människor och jag blir glad av att skapa tillsammans med andra, menar Annette. Man vet aldrig vem man träffar och vilket utbyte man kan få av varandra.

Interiören speglar Annettes personlighet 

När Annette inte arbetar i sin verkstad har hon fullt upp med konstutställningar i Sverige och utomlands, senast på det prestigefyllda Saatchi Gallery i London. 

– Jag får mycket inspiration från människor jag möter och från olika platser i världen, men det är faktiskt i min verkstad här intill Göta kanal som jag tankar energi och kan få utlopp för min kreativitet rent yrkesmässigt. Hemma på gården leker jag med målarfärg i stället, berättar Annette. 

Överallt på Lunna gård finns bevis på Annettes stora kreativitet, hennes loppisfynd och hemmafixade möbler.

– Jag har gjort en fantastisk men tung resa med Lunna gård, avslutar Annette. Resan är långt ifrån slut och det känns som att ständigt nya möjligheter väntar!

Foto: EMELIE OTTERBECK

Mera färg, mera mönster. Handfatet är tillverkat av en gammal skål.

Foto: EMELIE OTTERBECK

Flera lager av filtar och överkast pryder sängen och ger ett avslappnat intryck.

LÄS MER: Malin och Rickard gav Nobelpristagarens barndomshem nytt liv 

LÄS MER: Fritidshus på Gotland – som är billigare än en etta i Stockholm  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande