Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Anna besöker loppisar och second hand-butiker varje helg och har inrett sitt hem med väl valda fynd.Anna besöker loppisar och second hand-butiker varje helg och har inrett sitt hem med väl valda fynd.Anna besöker loppisar och second hand-butiker varje helg och har inrett sitt hem med väl valda fynd.
1 AV 2
Emilys snilledrag: Så gör du om skräp till dyrgripar
2 AV 2
Anna besöker loppisar och second hand-butiker varje helg och har inrett sitt hem med väl valda fynd.
Foto: Camilla Isaksson

Annas lekfulla tvåa: ”Som ett tittskåp eller museum”

När Anna fick syn på annonsen om ett sekelskifteshus i Malmös gamla stadskärna med kontor som skulle byggas om till bostäder agerade hon snabbt. 24 timmar senare var lägenheten med över tre meter i takhöjd hennes.

När Anna flyttade till Malmö 2011 hyrde hon en lägenhet i andra hand i området kring Carolikvarteren i Gamla staden. Sedan dess har hon hunnit med ett flertal flyttar inom stan, först tre hyresrätter och efter det ett par bostadsrätter. Nu är hon tillbaka i samma kvarter där hennes första bostad låg, och cirkeln är sluten.

– Jag tycker att området kring Carolikvarteren är lite underskattat. Trots att mycket av den gamla charmiga bebyggelsen jämnades med marken under 1970-talet för att ersättas med en ganska deprimerande arkitektur, så finns mycket vackert bevarat också, säger hon.

HEMMA HOS ANNA & ERIK

Här bor: Anna, 34, Erik, 35 år samt katten Doris, 10. Efter att reportaget gjordes har paret fått en liten dotter, Lisen.

Gör: Anna jobbar som säljledare på ett bostadsföretag och Erik jobbar som gymnasielärare.

Var: Malmö.

Bor: I en bostadsrätt på 2 rum och kök på 61 kvm.

Instagram: annajet

Anna och katten Doris trivs i det ombonade sovrummet. Det quiltade täcket är köpt second hand, precis som den iögonfallande bordslampan med blommor.Anna och katten Doris trivs i det ombonade sovrummet. Det quiltade täcket är köpt second hand, precis som den iögonfallande bordslampan med blommor.Anna och katten Doris trivs i det ombonade sovrummet. Det quiltade täcket är köpt second hand, precis som den iögonfallande bordslampan med blommor.
Anna och katten Doris trivs i det ombonade sovrummet. Det quiltade täcket är köpt second hand, precis som den iögonfallande bordslampan med blommor. Foto: Camilla Isaksson

När annonsen dök upp bodde Anna i ett annat område men trivdes inte riktigt. Hon hade renoverat sin bostadsrätt men det kändes ändå inte helt bra, så hon hade bestämt sig för att sälja den och flytta. Eftersom hon jobbar inom bostadsbranschen är hon en frekvent besökare på Hemnet, och en eftermiddag dök en intressant annons upp.

– Den hade nog inte legat ute mer än 5-10 minuter när jag såg den. Kontorslokaler i ett sekelskifteshus mitt i stan som skulle byggas om till åtta lägenheter, det lät verkligen som något för mig!

Arkitekten hade inte sparat på krutet och det kändes både exklusivt och smakfullt

Efter ett samtal med mäklaren fick hon tillgång till försäljningsmaterial med ritningar samt 3D-bilder, och redan dagen därpå skrev hon på köpekontraktet.

– Arkitekten hade inte sparat på krutet och det kändes både exklusivt och smakfullt. Takhöjden på 3.25 lockade också! Då det räknades som en nybyggnation var det fast pris och först till kvarn som gällde, därav det snabba beslutet.

Den långsmala hallen känns välkomnande och intressant med mönstrad tapet samt en samling udda speglar som blickfång.Den långsmala hallen känns välkomnande och intressant med mönstrad tapet samt en samling udda speglar som blickfång.Den långsmala hallen känns välkomnande och intressant med mönstrad tapet samt en samling udda speglar som blickfång.
Den långsmala hallen känns välkomnande och intressant med mönstrad tapet samt en samling udda speglar som blickfång. Foto: Camilla Isaksson
Kök och vardagsrum är placerade i samma rum. Soffa, Mio.Kök och vardagsrum är placerade i samma rum. Soffa, Mio.Kök och vardagsrum är placerade i samma rum. Soffa, Mio.
Kök och vardagsrum är placerade i samma rum. Soffa, Mio. Foto: Camilla Isaksson
På väggen i vardagsrumsdelen hänger tavlor i olika stilar, färger och storlekar. Stringhyllan är fylld med böcker, något Anna inte kan tänka sig att vara utan. Golvlampan är köpt på auktion.På väggen i vardagsrumsdelen hänger tavlor i olika stilar, färger och storlekar. Stringhyllan är fylld med böcker, något Anna inte kan tänka sig att vara utan. Golvlampan är köpt på auktion.På väggen i vardagsrumsdelen hänger tavlor i olika stilar, färger och storlekar. Stringhyllan är fylld med böcker, något Anna inte kan tänka sig att vara utan. Golvlampan är köpt på auktion.
På väggen i vardagsrumsdelen hänger tavlor i olika stilar, färger och storlekar. Stringhyllan är fylld med böcker, något Anna inte kan tänka sig att vara utan. Golvlampan är köpt på auktion. Foto: Camilla Isaksson
Ett fång hortensior bidrar med färgprakt. Bord, Jotex. Soffa, Mio. Kudde med tygbollar Pom pom, Byon.Ett fång hortensior bidrar med färgprakt. Bord, Jotex. Soffa, Mio. Kudde med tygbollar Pom pom, Byon.Ett fång hortensior bidrar med färgprakt. Bord, Jotex. Soffa, Mio. Kudde med tygbollar Pom pom, Byon.
Ett fång hortensior bidrar med färgprakt. Bord, Jotex. Soffa, Mio. Kudde med tygbollar Pom pom, Byon. Foto: Camilla Isaksson

Ombyggnationen blev precis som Anna hade hoppats på med den gamla charmen bevarad i form av takrosetter, spegeldörrar och renoverade gamla fönster med munblåst glas, långt ifrån det kontorslandskap byggnaden huserat tidigare. 

Lägenheten har en rymlig balkong som vetter mot innergården, och sommartid står balkongdörren oftast öppen till katten Doris förtjusning. Placeringen gör att det är förvånansvärt tyst trots läget mitt i stan och sommartid är den en uppskattad tillgång till bostaden.

Balkongen som är en omfamnande oas sommartid är inredd med nätta möbler, grönska och blommor. Fåtöljer och bord, Jysk. Parasoll, Balcony living.Tavlan på väggen är en inramad cocktailmeny som Anna tog med som minne från en bar i London.Balkongen som är en omfamnande oas sommartid är inredd med nätta möbler, grönska och blommor. Fåtöljer och bord, Jysk. Parasoll, Balcony living.Tavlan på väggen är en inramad cocktailmeny som Anna tog med som minne från en bar i London.Balkongen som är en omfamnande oas sommartid är inredd med nätta möbler, grönska och blommor. Fåtöljer och bord, Jysk. Parasoll, Balcony living.Tavlan på väggen är en inramad cocktailmeny som Anna tog med som minne från en bar i London.
Balkongen som är en omfamnande oas sommartid är inredd med nätta möbler, grönska och blommor. Fåtöljer och bord, Jysk. Parasoll, Balcony living.Tavlan på väggen är en inramad cocktailmeny som Anna tog med som minne från en bar i London. Foto: Camilla Isaksson
Balkongen används flitigt så fort vädret tillåter. Den höga hyllan har Anna köpt på en loppmarknad och målat.Balkongen används flitigt så fort vädret tillåter. Den höga hyllan har Anna köpt på en loppmarknad och målat.Balkongen används flitigt så fort vädret tillåter. Den höga hyllan har Anna köpt på en loppmarknad och målat.
Balkongen används flitigt så fort vädret tillåter. Den höga hyllan har Anna köpt på en loppmarknad och målat. Foto: Camilla Isaksson
Praktiskt rullbordet, Granit. Zebran i glasfiber är ett av Eriks loppisfynd.Praktiskt rullbordet, Granit. Zebran i glasfiber är ett av Eriks loppisfynd.Praktiskt rullbordet, Granit. Zebran i glasfiber är ett av Eriks loppisfynd.
Praktiskt rullbordet, Granit. Zebran i glasfiber är ett av Eriks loppisfynd. Foto: Camilla Isaksson

Ett av Annas största intressen är att besöka loppmarknader och second hand-butiker, vilket hon gör nästan varje helg. Intresset för inredning är något hon fått från sin mamma som hon beskriver som orädd, modig och obrydd om trender och om vad som räknas som rätt eller fel inom inredning.

– Det gillar jag! Jag har alltid inspirerats av hennes känsla och stil även om våra stilar inte är densamma.

Köket känns gediget med utsikt över innergården från arbetsbänken. Taklampor Flowerput, Verner Panton. Matta, Pappelina.Köket känns gediget med utsikt över innergården från arbetsbänken. Taklampor Flowerput, Verner Panton. Matta, Pappelina.Köket känns gediget med utsikt över innergården från arbetsbänken. Taklampor Flowerput, Verner Panton. Matta, Pappelina.
Köket känns gediget med utsikt över innergården från arbetsbänken. Taklampor Flowerput, Verner Panton. Matta, Pappelina. Foto: Camilla Isaksson
Tallriksstället och ­stringhyllan med väl valda saker bidrar till den lantliga känslan i köket.Tallriksstället och ­stringhyllan med väl valda saker bidrar till den lantliga känslan i köket.Tallriksstället och ­stringhyllan med väl valda saker bidrar till den lantliga känslan i köket.
Tallriksstället och ­stringhyllan med väl valda saker bidrar till den lantliga känslan i köket. Foto: Camilla Isaksson
Köket andas franskt lantkök med öppna hyllor bakom ett draperi av tyg, vitlöksfläta, solrosor och gråmålade luckor i trä.Köket andas franskt lantkök med öppna hyllor bakom ett draperi av tyg, vitlöksfläta, solrosor och gråmålade luckor i trä.Köket andas franskt lantkök med öppna hyllor bakom ett draperi av tyg, vitlöksfläta, solrosor och gråmålade luckor i trä.
Köket andas franskt lantkök med öppna hyllor bakom ett draperi av tyg, vitlöksfläta, solrosor och gråmålade luckor i trä. Foto: Camilla Isaksson
Den lilla nischen blev en perfekt matplats till katten Doris.Den lilla nischen blev en perfekt matplats till katten Doris.Den lilla nischen blev en perfekt matplats till katten Doris.
Den lilla nischen blev en perfekt matplats till katten Doris. Foto: Camilla Isaksson
Jag älskar när människor som kommer hem till mig kan underhålla sig själva en stund med att titta på mina prylar

Det är viktigt att de som hälsar på hos Anna känner sig bekväma och välkomna och hon vill gärna att det ska vara städat när hon väntar besök. Trots hennes kärlek till loppmarknader och prylar är hemmet inte på något sätt belamrat. Stilleben med vackra ting fångar blicken och känslan är levande och inbjudande.

– Jag tycker att det är kul att tänka på mitt hem lite som ett tittskåp eller ett museum. Jag har säkert fler än tio mer eller mindre aktiva samlarprojekt i gång. Jag älskar när människor som kommer hem till mig kan underhålla sig själva en stund med att titta på mina prylar. Men jag är inte sentimental av mig utan kan lätt göra mig av med en samling när jag tröttnat, så föremålen växlar.

Skåpet på väggen som är ett av Annas favoritköp kommer från en antikaffär. Bord, stolar och bänk, Ilva. Vas, Hay. Värmeljusstake Constella, Klong. Matta, Pappelina. Ytterdörren finns kvar sedan tiden som kontor, men den används inte.Skåpet på väggen som är ett av Annas favoritköp kommer från en antikaffär. Bord, stolar och bänk, Ilva. Vas, Hay. Värmeljusstake Constella, Klong. Matta, Pappelina. Ytterdörren finns kvar sedan tiden som kontor, men den används inte.Skåpet på väggen som är ett av Annas favoritköp kommer från en antikaffär. Bord, stolar och bänk, Ilva. Vas, Hay. Värmeljusstake Constella, Klong. Matta, Pappelina. Ytterdörren finns kvar sedan tiden som kontor, men den används inte.
Skåpet på väggen som är ett av Annas favoritköp kommer från en antikaffär. Bord, stolar och bänk, Ilva. Vas, Hay. Värmeljusstake Constella, Klong. Matta, Pappelina. Ytterdörren finns kvar sedan tiden som kontor, men den används inte. Foto: Camilla Isaksson
I skåpet finns två av Annas samlingar – ­dockhuvuden samt madonnor.I skåpet finns två av Annas samlingar – ­dockhuvuden samt madonnor.I skåpet finns två av Annas samlingar – ­dockhuvuden samt madonnor.
I skåpet finns två av Annas samlingar – ­dockhuvuden samt madonnor. Foto: Camilla Isaksson
På bordet står en av Annas samlingar, fyndade mässingsljusstakar. Bordet har Anna köpt second hand, liksom den rosa vasen. Tavlan är målad av konstnären Sara Ödman som är en god vän till Anna.På bordet står en av Annas samlingar, fyndade mässingsljusstakar. Bordet har Anna köpt second hand, liksom den rosa vasen. Tavlan är målad av konstnären Sara Ödman som är en god vän till Anna.På bordet står en av Annas samlingar, fyndade mässingsljusstakar. Bordet har Anna köpt second hand, liksom den rosa vasen. Tavlan är målad av konstnären Sara Ödman som är en god vän till Anna.
På bordet står en av Annas samlingar, fyndade mässingsljusstakar. Bordet har Anna köpt second hand, liksom den rosa vasen. Tavlan är målad av konstnären Sara Ödman som är en god vän till Anna. Foto: Camilla Isaksson
De varmt beige väggarna i stora rummet som rymmer vardagsrum och kök går fint ihop med sovrummets svalare grå väggfärg. I sovrummet vägglampa Game, House doctor.De varmt beige väggarna i stora rummet som rymmer vardagsrum och kök går fint ihop med sovrummets svalare grå väggfärg. I sovrummet vägglampa Game, House doctor.De varmt beige väggarna i stora rummet som rymmer vardagsrum och kök går fint ihop med sovrummets svalare grå väggfärg. I sovrummet vägglampa Game, House doctor.
De varmt beige väggarna i stora rummet som rymmer vardagsrum och kök går fint ihop med sovrummets svalare grå väggfärg. I sovrummet vägglampa Game, House doctor. Foto: Camilla Isaksson
Jag skulle aldrig kunna vara utan en bokhylla fylld med böcker

Att hemmet känns som en lugn oas är viktigt för Anna och mjuka textilier tillsammans med möbler i rustikt trä bidrar till stämningen i lägenheten. Stringhyllan i vardagsrumsdelen är fylld med böcker, något som hon inte kan tänka sig att vara utan.

– Något jag tycker mig se mindre och mindre av i hem numera är böcker. Jag anser att de gör supermycket för att bidra med hemtrevnad och en känsla av liv i ett hem, jag skulle aldrig kunna vara utan en bokhylla fylld med böcker!

Planlösningen med vardagsrum och kök i samma rum inbjuder till middagar med vänner som avslutas med samtal och skratt i den generösa soffan med plats för många.

Den trärena byrån i sovrummet är ett arvegods från Eriks mormor. Spegeln ovanpå den är fyndad på Björkå secondhand i Malmö.Den trärena byrån i sovrummet är ett arvegods från Eriks mormor. Spegeln ovanpå den är fyndad på Björkå secondhand i Malmö.Den trärena byrån i sovrummet är ett arvegods från Eriks mormor. Spegeln ovanpå den är fyndad på Björkå secondhand i Malmö.
Den trärena byrån i sovrummet är ett arvegods från Eriks mormor. Spegeln ovanpå den är fyndad på Björkå secondhand i Malmö. Foto: Camilla Isaksson
Sovrummet med fönster mot innergården känns extra inbjudande med fluffiga kuddar och hellånga gardinlängder. Det quiltade täcket är köpt second hand.  Taklampa Umage, EOS.Sovrummet med fönster mot innergården känns extra inbjudande med fluffiga kuddar och hellånga gardinlängder. Det quiltade täcket är köpt second hand.  Taklampa Umage, EOS.Sovrummet med fönster mot innergården känns extra inbjudande med fluffiga kuddar och hellånga gardinlängder. Det quiltade täcket är köpt second hand.  Taklampa Umage, EOS.
Sovrummet med fönster mot innergården känns extra inbjudande med fluffiga kuddar och hellånga gardinlängder. Det quiltade täcket är köpt second hand. Taklampa Umage, EOS. Foto: Camilla Isaksson
Sängbordet är ett gammalt pottskåp som Annas föräldrar köpte på auktion till sitt första gemensamma hem. Anna har målat det med kalkfärg och bytt ut knopparna. Den iögonfallande lampan har Anna köpt second hand.Sängbordet är ett gammalt pottskåp som Annas föräldrar köpte på auktion till sitt första gemensamma hem. Anna har målat det med kalkfärg och bytt ut knopparna. Den iögonfallande lampan har Anna köpt second hand.Sängbordet är ett gammalt pottskåp som Annas föräldrar köpte på auktion till sitt första gemensamma hem. Anna har målat det med kalkfärg och bytt ut knopparna. Den iögonfallande lampan har Anna köpt second hand.
Sängbordet är ett gammalt pottskåp som Annas föräldrar köpte på auktion till sitt första gemensamma hem. Anna har målat det med kalkfärg och bytt ut knopparna. Den iögonfallande lampan har Anna köpt second hand. Foto: Camilla Isaksson
Den lantliga känslan i hemmet följer med till badrummet där det praktiskt nog finns tvättmaskin och torktumlare.Den lantliga känslan i hemmet följer med till badrummet där det praktiskt nog finns tvättmaskin och torktumlare.Den lantliga känslan i hemmet följer med till badrummet där det praktiskt nog finns tvättmaskin och torktumlare.
Den lantliga känslan i hemmet följer med till badrummet där det praktiskt nog finns tvättmaskin och torktumlare. Foto: Camilla Isaksson
Även i badrummet finns vackra stilleben att vila ögonen på.Även i badrummet finns vackra stilleben att vila ögonen på.Även i badrummet finns vackra stilleben att vila ögonen på.
Även i badrummet finns vackra stilleben att vila ögonen på. Foto: Camilla Isaksson

Numera bor även pojkvännen Erik i lägenheten. Han är inte fullt lika intresserad av gamla saker som Anna, men de har båda en tydlig uppfattning om vad de tycker är snyggt och inte. De tycker om färger och alla nyanser är välkomna i deras numera gemensamma hem.

– Huset heter ”Ryska palatset” och det kändes kul och lite pampigt när jag flyttade in. Sen bröt kriget i Ukraina ut och namnet är nu inget man skryter med… Men oavsett det så är fastigheten onekligen pampig och ett bra exempel på hur man kan ta tillvara på gamla fina byggnader.

Se även: