Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Villan på Lidingö är byggt i början av 1900-talet.Villan på Lidingö är byggt i början av 1900-talet.Villan på Lidingö är byggt i början av 1900-talet.
Villan på Lidingö är byggt i början av 1900-talet. Foto: SOFI SYKFONT

Annas eget ”Junibacken” – renoverade sekelskifteshus på Lidingö

Hemma hos Anna och Peter på Lidingö får renoveringar ta tid. När de köpte sitt sönderrenoverade hus tyckte de att det var ett hopplöst fall. Nu är de på god väg att återställa huset till dess forna glans – ett hem hon nu kallar sitt ”Junibacken”.

Innan Anna och Peter flyttade till Lidingö, bodde de i en fyrarummare i Vasastan i Stockholm. 

– Vi trivdes fantastiskt bra i vår stora, nyrenoverade sekelskifteslägenhet mitt i stan, men insåg när vi fick två barn att det inte skulle fungera i längden, säger Anna. Tre trappor upp utan hiss var inte optimalt när familjen utökades med småbarn.

– Både jag och min man är uppvuxna i hus, så det kändes också som ett naturligt steg att köpa hus när vi fick barn.

Det gamla sekelskifteshuset ligger i ett äldre villaområde på Lidingö, vid en liten lugn återvändsgata inbäddad i grönska. En stor gammal järngrind svänger upp mot den gammaldags grusgången och det vita huset med stor veranda och snickarglädje. Tvåvåningsvillan tornar upp sig som en prinsesstårta med burspråk och spetsiga takvinklar.

– Man vill ju gärna säga att det var kärlek vid första ögonkastet när vi köpte huset, men det var mer potentialen vi såg. Men platsen har vi älskat från första stund och nu när vi nästan är klara med huset tycker vi så mycket om både platsen och huset att vi aldrig vill flytta härifrån.

HEMMA HOS ANNA & PETER

Här bor: Anna, 50, Peter, 53, barnen Filip, 11, och Josephine, 10, samt katten Morris.

Gör: Anna jobbar som marknadschef inom design och inredning. Peter är pilot.

Var: Lidingö, Stockholm.

Bor: I ett sekelskifteshus på 185 kvm, byggt i början av 1900-talet.

Instagram: @mittjunibacken

”Vi håller precis på med projektet att sätta snickarglädje på husets alla gavlar. Det blir samma mönster som snickarglädjen vi har på verandan”, säger Anna. Mönstret till snickarglädjen har Anna ritat med inspiration från gamla gårdar i närheten av släktgården.”Vi håller precis på med projektet att sätta snickarglädje på husets alla gavlar. Det blir samma mönster som snickarglädjen vi har på verandan”, säger Anna. Mönstret till snickarglädjen har Anna ritat med inspiration från gamla gårdar i närheten av släktgården.”Vi håller precis på med projektet att sätta snickarglädje på husets alla gavlar. Det blir samma mönster som snickarglädjen vi har på verandan”, säger Anna. Mönstret till snickarglädjen har Anna ritat med inspiration från gamla gårdar i närheten av släktgården.
”Vi håller precis på med projektet att sätta snickarglädje på husets alla gavlar. Det blir samma mönster som snickarglädjen vi har på verandan”, säger Anna. Mönstret till snickarglädjen har Anna ritat med inspiration från gamla gårdar i närheten av släktgården. Foto: SOFI SYKFONT
https://www.instagram.com/p/CAP-qpPj3_0/?utm_source=ig_web_copy_link

Sommartid njuter familjen av den nybyggda verandan i gammal stil med tidsenligt träräcke, snickarglädje och grönt plåttak. Här lever de uteliv från våren fram till hösten.

– Det är så härligt att efter jobbet kunna äta vardagsmiddag i solen på verandan eller duka upp långbord när det är fest. Om det sen blir lite kallt på kvällen brukar vi flytta in till glasverandan och fortsätta festen där, säger Anna.

Morfar sparade allt på höskullen på vår släktgård. En verklig skattkammare som jag är så tacksam för

Glasverandan med de gamla fönstren och rutigt klinkergolv i svart och vitt är det största projektet för Anna och Peter i huset hittills. En stor och välkomnande entré som är inredd med en sittgrupp till vardags och som också används emellanåt som festmatsal.

– De antika fönstren har suttit på min morfars och mormors hus en gång i tiden. I stället för att slänga dem på tippen när de renoverade sitt hus på 50-talet, sparade morfar allt på höskullen på vår släktgård. En verklig skattkammare som jag är så tacksam för, säger Anna.

Till parets lycka har de hittat fina gamla byggnadsmaterial som järngrindar, kakelugnar, dörrar och fönster på Annas morfars gård.

– Han var av den gamla generationen där det var självklart att spara och återvinna, långt innan det blev trendigt med återbruk.

”Om vi har större middagar vintertid brukar vi duka långbord inne i glasverandan, som mest har 14 personer suttit här”. Rutigt klinkergolv, Kakeldax. Frisen Keirob Classic, Konradsson. Paraplyställ i gjutjärn, Qvesarum.”Om vi har större middagar vintertid brukar vi duka långbord inne i glasverandan, som mest har 14 personer suttit här”. Rutigt klinkergolv, Kakeldax. Frisen Keirob Classic, Konradsson. Paraplyställ i gjutjärn, Qvesarum.”Om vi har större middagar vintertid brukar vi duka långbord inne i glasverandan, som mest har 14 personer suttit här”. Rutigt klinkergolv, Kakeldax. Frisen Keirob Classic, Konradsson. Paraplyställ i gjutjärn, Qvesarum.
”Om vi har större middagar vintertid brukar vi duka långbord inne i glasverandan, som mest har 14 personer suttit här”. Rutigt klinkergolv, Kakeldax. Frisen Keirob Classic, Konradsson. Paraplyställ i gjutjärn, Qvesarum. Foto: SOFI SYKFONT
Det största bygg- och renoveringsprojektet är den tillbyggda glasverandan med utgång till en stor uteveranda i gammal stil. De antika fönstren har suttit i Annas morfars och mormors hus en gång i tiden. Soffa, Ikea. Fåtöljer, Åhléns. Kuddar, Svenskt Tenn. Marmorbord, Mio. Ljusstakar, Posh Living. Kruka, Bergs Potter.Det största bygg- och renoveringsprojektet är den tillbyggda glasverandan med utgång till en stor uteveranda i gammal stil. De antika fönstren har suttit i Annas morfars och mormors hus en gång i tiden. Soffa, Ikea. Fåtöljer, Åhléns. Kuddar, Svenskt Tenn. Marmorbord, Mio. Ljusstakar, Posh Living. Kruka, Bergs Potter.Det största bygg- och renoveringsprojektet är den tillbyggda glasverandan med utgång till en stor uteveranda i gammal stil. De antika fönstren har suttit i Annas morfars och mormors hus en gång i tiden. Soffa, Ikea. Fåtöljer, Åhléns. Kuddar, Svenskt Tenn. Marmorbord, Mio. Ljusstakar, Posh Living. Kruka, Bergs Potter.
Det största bygg- och renoveringsprojektet är den tillbyggda glasverandan med utgång till en stor uteveranda i gammal stil. De antika fönstren har suttit i Annas morfars och mormors hus en gång i tiden. Soffa, Ikea. Fåtöljer, Åhléns. Kuddar, Svenskt Tenn. Marmorbord, Mio. Ljusstakar, Posh Living. Kruka, Bergs Potter. Foto: SOFI SYKFONT

 

 

Matsalen med ett stort matbord från Newport har fått sällskap av sköna matstolar i sammet från Mio. Fotoväggen med blandade svartvita fotografier och den ärvda kristallkronan förhöjer glansen. Terrinen, servisen, silvret och ljusstakarna är arvegods. Krukor, Waldemarsudde. Matta, Ellos.Matsalen med ett stort matbord från Newport har fått sällskap av sköna matstolar i sammet från Mio. Fotoväggen med blandade svartvita fotografier och den ärvda kristallkronan förhöjer glansen. Terrinen, servisen, silvret och ljusstakarna är arvegods. Krukor, Waldemarsudde. Matta, Ellos.Matsalen med ett stort matbord från Newport har fått sällskap av sköna matstolar i sammet från Mio. Fotoväggen med blandade svartvita fotografier och den ärvda kristallkronan förhöjer glansen. Terrinen, servisen, silvret och ljusstakarna är arvegods. Krukor, Waldemarsudde. Matta, Ellos.
Matsalen med ett stort matbord från Newport har fått sällskap av sköna matstolar i sammet från Mio. Fotoväggen med blandade svartvita fotografier och den ärvda kristallkronan förhöjer glansen. Terrinen, servisen, silvret och ljusstakarna är arvegods. Krukor, Waldemarsudde. Matta, Ellos. Foto: SOFI SYKFON

Hallen och trappan till övervåningen ligger i liv med gästtoalett, tvättstuga, och kök mot baksidan av huset. Matsal, vardagsrum och bibliotek ligger i fil mot verandan och här märks att huset är gammalt, för de gamla trägolven både knarrar och lutar lite.

Anna och Peter har installerat en antik kakelugn och här kan de kura framför brasan i burspråket, eller i biblioteket med en god bok. I biblioteket står också familjens piano.

– När vi fyndade det gamla pianot på Blocket så var det egentligen för stort för den väggen och stack nästan ut i dörrhålet. Men vi löste det genom att göra väggen lite längre och dörrhålet lite mindre, samtidigt som vi satte in en nytillverkad spröjsad dörr som bättre passande husets ålder. Då blev allt perfekt.

Sällskapsrummen ligger i fil. Soffa och matta, Mio. Marmorbord, Furniturebox. Antik Bergère-fåtölj inropad på Bukowskis Market och omklädd i vitt tyg av ateljé In Your Dreams.Sällskapsrummen ligger i fil. Soffa och matta, Mio. Marmorbord, Furniturebox. Antik Bergère-fåtölj inropad på Bukowskis Market och omklädd i vitt tyg av ateljé In Your Dreams.Sällskapsrummen ligger i fil. Soffa och matta, Mio. Marmorbord, Furniturebox. Antik Bergère-fåtölj inropad på Bukowskis Market och omklädd i vitt tyg av ateljé In Your Dreams.
Sällskapsrummen ligger i fil. Soffa och matta, Mio. Marmorbord, Furniturebox. Antik Bergère-fåtölj inropad på Bukowskis Market och omklädd i vitt tyg av ateljé In Your Dreams. Foto: SOFI SYKFONT
En smal gammal verandadörr mellan biblioteket och köket förstärker sekelskifteskänslan. Likaså det gamla pianot med ljushållare. Kruka, Bergs Potter. Glaskupor, H&M Home. Den antika dalahästen lekte Annas mormor med när hon var liten.En smal gammal verandadörr mellan biblioteket och köket förstärker sekelskifteskänslan. Likaså det gamla pianot med ljushållare. Kruka, Bergs Potter. Glaskupor, H&M Home. Den antika dalahästen lekte Annas mormor med när hon var liten.En smal gammal verandadörr mellan biblioteket och köket förstärker sekelskifteskänslan. Likaså det gamla pianot med ljushållare. Kruka, Bergs Potter. Glaskupor, H&M Home. Den antika dalahästen lekte Annas mormor med när hon var liten.
En smal gammal verandadörr mellan biblioteket och köket förstärker sekelskifteskänslan. Likaså det gamla pianot med ljushållare. Kruka, Bergs Potter. Glaskupor, H&M Home. Den antika dalahästen lekte Annas mormor med när hon var liten. Foto: SOFI SYKFONT
Anna gillar att läsa böcker och en skön skinnfåtölj är den perfekta platsen för detta. Platsbyggda bokhyllor med Ikeas hyllor och Marbodals köksskåp.Anna gillar att läsa böcker och en skön skinnfåtölj är den perfekta platsen för detta. Platsbyggda bokhyllor med Ikeas hyllor och Marbodals köksskåp.Anna gillar att läsa böcker och en skön skinnfåtölj är den perfekta platsen för detta. Platsbyggda bokhyllor med Ikeas hyllor och Marbodals köksskåp.
Anna gillar att läsa böcker och en skön skinnfåtölj är den perfekta platsen för detta. Platsbyggda bokhyllor med Ikeas hyllor och Marbodals köksskåp. Foto: SOFI SYKFONT

Köket ska på sikt renoveras från 1980-talsskåp med detaljer i körsbärsträ, till en stor inglasad matplats, målad pärlspont, vedspis och ett platsbyggt skafferi. Men Anna och Peter gillar att skynda långsamt i den frågan. De vill verkligen känna efter hur de vill ha det, för här vill de bo länge.

Att ha ett nytt renoverings- och inredningsprojekt är bland det roligaste jag vet.

– Att ha ett nytt renoverings- och inredningsprojekt är bland det roligaste jag vet. Det kreativa i färg och form, vackra material och möbler gör mig lycklig. Och jag älskar att först gå och fundera och skissa på hur man bäst genomför projektet, leta passande material och inredning, för att sedan genomföra det och till sist få njuta av resultatet.

Att försöka återställa den gamla känslan i ett sönderrenoverat sekelskifteshus kräver rätt mycket funderande och också letande av gamla byggnadsmaterial och, eller, nytillverkat i gammal stil och passande detaljer.

– Oftast har man ju inte centimetrarna på sin sida heller när man ska renovera ett gammalt hus, utan det är ett ständigt kompromissande för att få in det man vill på rätt sätt och rätt ställe.

”Vi planerar att bygga om köket framöver. Drömmen är ett kök i sekelskiftesstil med pärlspont, vedspis, platsbyggt skafferi och en större matplatsdel med spröjsade vackra fönster. Här vid den soliga matplatsen går vi rakt ut i trädgården”.”Vi planerar att bygga om köket framöver. Drömmen är ett kök i sekelskiftesstil med pärlspont, vedspis, platsbyggt skafferi och en större matplatsdel med spröjsade vackra fönster. Här vid den soliga matplatsen går vi rakt ut i trädgården”.”Vi planerar att bygga om köket framöver. Drömmen är ett kök i sekelskiftesstil med pärlspont, vedspis, platsbyggt skafferi och en större matplatsdel med spröjsade vackra fönster. Här vid den soliga matplatsen går vi rakt ut i trädgården”.
”Vi planerar att bygga om köket framöver. Drömmen är ett kök i sekelskiftesstil med pärlspont, vedspis, platsbyggt skafferi och en större matplatsdel med spröjsade vackra fönster. Här vid den soliga matplatsen går vi rakt ut i trädgården”. Foto: SOFI SYKFONT
Från köksbänken är det en skön utsikt ut mot trädgården. Gammal köksvåg, arvegods. Ljusstake och ljus, Hilke Collection. Bricka, Svenskt Tenn. Mugg och skål, Swedish Grace/Rörstrand.Från köksbänken är det en skön utsikt ut mot trädgården. Gammal köksvåg, arvegods. Ljusstake och ljus, Hilke Collection. Bricka, Svenskt Tenn. Mugg och skål, Swedish Grace/Rörstrand.Från köksbänken är det en skön utsikt ut mot trädgården. Gammal köksvåg, arvegods. Ljusstake och ljus, Hilke Collection. Bricka, Svenskt Tenn. Mugg och skål, Swedish Grace/Rörstrand.
Från köksbänken är det en skön utsikt ut mot trädgården. Gammal köksvåg, arvegods. Ljusstake och ljus, Hilke Collection. Bricka, Svenskt Tenn. Mugg och skål, Swedish Grace/Rörstrand. Foto: SOFI SYKFONT
Den gamla grönmålade skänken, som Anna ärvt av sin morfar, är ett färgprov och test på hur de kan tänkas vilja färgsätta sitt framtida kök. Inramade gamla tidningsomslag från Damernas Värld och en fin gammal skolplansch ger fin atmosfär.Den gamla grönmålade skänken, som Anna ärvt av sin morfar, är ett färgprov och test på hur de kan tänkas vilja färgsätta sitt framtida kök. Inramade gamla tidningsomslag från Damernas Värld och en fin gammal skolplansch ger fin atmosfär.Den gamla grönmålade skänken, som Anna ärvt av sin morfar, är ett färgprov och test på hur de kan tänkas vilja färgsätta sitt framtida kök. Inramade gamla tidningsomslag från Damernas Värld och en fin gammal skolplansch ger fin atmosfär.
Den gamla grönmålade skänken, som Anna ärvt av sin morfar, är ett färgprov och test på hur de kan tänkas vilja färgsätta sitt framtida kök. Inramade gamla tidningsomslag från Damernas Värld och en fin gammal skolplansch ger fin atmosfär. Foto: SOFI SYKFONT

På övervåningen finns familjens sovrum med snedtak och ett härligt sällskapsrum där barnen huserar samt ett badrum.

– Lyckan var stor, när vi i trappan upp till övervåningen hittade pärlspont i original bakom lager av masonitskivor och tapeter.

På övervåningen har också de gamla trägolven plockats fram och alla innerdörrar är utbytta till gammaldags spegeldörrar.

– Våra garderober är byggda av återvunna, antika dörrar, det ger en helt annan känsla än nya. Inget slår den tyngd och känsla som en hundra år gammal massiv furudörr ger. Då kan man nästan luras att tro att den nybyggda garderoben alltid funnits där.

På övervåningen är parets sovrum målat i en av Annas favoritfärger, en mörkt gråblå nyans. Sänggavel, Jotex. Kuddar från Lexington, Mio och H&M Home. Överkast, Mio. Pläd, H&M Home.På övervåningen är parets sovrum målat i en av Annas favoritfärger, en mörkt gråblå nyans. Sänggavel, Jotex. Kuddar från Lexington, Mio och H&M Home. Överkast, Mio. Pläd, H&M Home.På övervåningen är parets sovrum målat i en av Annas favoritfärger, en mörkt gråblå nyans. Sänggavel, Jotex. Kuddar från Lexington, Mio och H&M Home. Överkast, Mio. Pläd, H&M Home.
På övervåningen är parets sovrum målat i en av Annas favoritfärger, en mörkt gråblå nyans. Sänggavel, Jotex. Kuddar från Lexington, Mio och H&M Home. Överkast, Mio. Pläd, H&M Home. Foto: SOFI SYKFONT
Den gamla sekretären med alla smålådor och skrivklaff är inropad på Bukowskis Market och de gamla fotoramarna är köpt i en antikaffär i Stockholm. Blomkruka, Ostindia/ Rörstrand.Den gamla sekretären med alla smålådor och skrivklaff är inropad på Bukowskis Market och de gamla fotoramarna är köpt i en antikaffär i Stockholm. Blomkruka, Ostindia/ Rörstrand.Den gamla sekretären med alla smålådor och skrivklaff är inropad på Bukowskis Market och de gamla fotoramarna är köpt i en antikaffär i Stockholm. Blomkruka, Ostindia/ Rörstrand.
Den gamla sekretären med alla smålådor och skrivklaff är inropad på Bukowskis Market och de gamla fotoramarna är köpt i en antikaffär i Stockholm. Blomkruka, Ostindia/ Rörstrand. Foto: SOFI SYKFONT

Anna har alltid varit intresserad av att inreda och renovera. Redan som femåring flyttade hon om saker i föräldrahemmet.

– För att slippa detta gav mina föräldrar mig snabbt ett stort dockskåp med massor av möbler, så jag kunde inreda och möblera om där i stället.

Och inredningsintresset har fortsatt följa med henne genom livet.

– Eftersom vi även äger en gammal släktgård i Gästrikland har jag också alltid varit intresserad av gamla hus och byggnadsvård. Jag minns fortfarande hur glad jag var när den första riktiga byggnadsvårdsbutiken, Gysinge Byggnadsvård, öppnade inte långt ifrån där jag bodde då.

Intresset för byggnadsvård har växt under åren och blivit jättestort, vilket ju resulterat i att det nu finns många fler byggnadsvårdsbutiker och leverantörer av gammaldags byggnads- och inredningsprodukter.

– Nuförtiden är det inte alls lika svårt att hitta passande material och produkter i gammal stil. När jag till exempel ville ha snickarglädje till verandan hittade jag ett företag som sågade ut konsoler till verandan exakt utifrån den skiss och mönster jag hade tagit fram, helt fantastiskt, säger Anna.

Se även: