Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Hemma hos>Drömhem

Publicerad 7 jul 2018 09:30

Anna om renoveringen: "Det skulle jag aldrig göra om"

Mattan på kontoret är från Ellos. Y-stol från Länna möbler och korg från H&M home.

Mattan på kontoret är från Ellos. Y-stol från Länna möbler och korg från H&M home.

1/3

Foto: MALIN CROPPER

Jordgloben är ett loppisfynd. Skåp från Fröjd av Sverige.

Jordgloben är ett loppisfynd. Skåp från Fröjd av Sverige.

2/3

Foto: MALIN CROPPER

Anna och Daniels sovrum går i lätta ljusa toner med slitna golvplankor. Sängborden från Ikea har blivit ommålade oh fått nya knoppar från Byggfabriken. Lampa från Bergs Potter, sänglinne och matta, H&M home och överkast från Himla.

Anna och Daniels sovrum går i lätta ljusa toner med slitna golvplankor. Sängborden från Ikea har blivit ommålade oh fått nya knoppar från Byggfabriken. Lampa från Bergs Potter, sänglinne och matta, H&M home och överkast från Himla.

3/3

Foto: MALIN CROPPER

Här i den faulröda drömmen på Dalarö i Stockholms skärgård känner Anna och Daniel att de äntligen vill stanna upp. 

I huset från 1960-talet har familjen skapat sig ett sommarparadis – året runt. 

Spana in drömhemmet här! 

Anna, Daniel och barnen hade flyttat runt i ett par år innan de hittade huset. 

– Det dök upp på Hemnet och vi åkte och kikade. Vi gillade att det låg i skärgården, vi trodde aldrig att man kunde bo i skärgården utan att bo på en ö och vara båtburen. När vi svängde in på tomten, det var i augusti, föll vi för den lummiga trädgården med alla gamla fruktträd. Det fanns både bergstomt och gräsmattor med lekyta, och ett rött hus med vita knutar. I det här huset har vi bott som längst, och som det känns blir vi nog kvar här, säger Anna. 

LÄS OCKSÅ: Kända formgivaren Gunila Axén öppnar upp sitt hem

Anna med döttrarna Ella och Edith.

Foto: MALIN CROPPER

"Det här måste blåsas ut direkt"

Väl inne i huset konstaterade familjen att det var rätt mycket jobb med renovering, men de såg potentialen. Anna och Daniel kände att huset hade en bra planlösning och att det inte riktigt var som ett "vanligt" hus. Det hade nivåskillnader och fönster från hallen in till köket och även in i vardagsrummet. Även köket hade vissa egenskaper som gav en bra känsla – och ett fönster vid diskhon, som familjen gärna ville ha kvar. Men på det hela lämnade köket dock inte några varma känslor. 

– Köket var det som vi vid visningen sa att "det här måste blåsas ut direkt". Det var mörkt tak, mörkt kök, väggskåp överallt och kändes bara jättemörkt. Vi började med en vägg, plockade ner skåpen och målade och sen gick det inte att sluta. Vi använde oss av stommarna och utgick från dem. Vi tog bort alla överskåp och målade tak, väggar och snickerier. Vi bytte kyl och frys, satte upp ny fläkt och kakel, samt ny ho och blandare. Köket var ett genuint träkök, så vi valde att handmåla luckor och byta beslag. Bänkskivan har vi bara målat men tänker i framtiden byta ut den, kanske till kalksten, säger Anna. 

Köket har Anna och Daniel renoverat. Vid spisen har de satt kakel från Marrakech design. Lampan över diskhon är från Gyllenhak byggnadsvård. Det grå skåpet över diskbänken kommer från Fröjd av Sverige. Stolarna är loppisfynd.

Foto: MALIN CROPPER

 

Det svarta skåpet från Fröjd av Sverige är en av Annas absoluta favoriter. Glasen och porslinet är en blandning av loppisfynd, arvegods och några nya inköp, som vattenbehållaren från Granit.

Foto: MALIN CROPPER

Huset i övrigt har också genomgått en rejäl förändring sedan köpet. Familjen har målat alla ytskikt, slipat golven samt lutat och såpat dem med vitsåpa. I två rum fanns en heltäckande matta som de rev ut och la in rejäla furugolv. 

– Vi har även öppnat upp murstocken och bytt kaminer, samt putsat upp den gamla. Så nu har vi eldstäder både uppe och nere, säger Anna. 

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren visar upp sitt nya drömhem i Marbella

Anna har tapetserat sin hall själv med tapet från William Morris. "Det var klurigt med jag känner mig glad varje gång jag tittar på den", säger hon. Väska från Tine K, korgar från Ikea och mässingskrokar från Byggfabriken.

Foto: MALIN CROPPER

Platsbyggd bokhylla

Badrummen är bara ytligt renoverade än så länge. De har bytt kommoder, blandare, satt upp ny belysning och piffat med hyllor och krokar för att få en mer öppen känsla. 

I vardagsrummet har Anna och Daniel byggt en platsbyggd bokhylla. 

– Vi är så nöjda med den, den lyfte hela rummet. Anna är den som kommer med alla idéer och driver på projekten, och Daniel är den som får färdigställa. 

– Det är väl jag som har det stora inredningsintresset, och min man litar på min smak. Men självklart pratar vi igenom idéerna tillsammans innan de genomförs, säger Anna. 

Soffbordet har Anna hittat på loppis, och hyllan är platsbyggd av Anna och Daniel. Soffor och fåtöljer från Ikea. Stor lykta och kruka från Tine K. Lampan med den söta foten arvegods.

Foto: MALIN CROPPER

 

På övervåningen i hallen mellan sovrummen har Anna och Daniel installerat en kamin. Rottingfåtölj från Ikea och kakel från Marrakech design.

Foto: MALIN CROPPER

Något som Anna och Daniel ångrar i sin renovering, var att de försökte slipa alla golven själva. 

– Det var en mardröm, maskinen bet inte på de hårdvaxade golven och vi fick slipa och luta flera gånger om långt in på natten eftersom flyttlasset skulle gå på morgonen efter. Annars gör vi gärna allt själva i mån om tid, men de större projekten tar vi in folk till, säger Anna. 

Anna har alltid haft ett stort inredningsintresse och även pluggat både inredning och textil. 

– I vårt förra hem hade vi mer grafisk stil med färgklickar. Här går färgerna mer åt blått och grönt för att återkoppla till hav och natur. Jag har nog landat i min smak mer och mer och älskar gamla saker och loppis. Men jag skulle vilja blanda upp med lite mer moderna lampor för att skapa lite konstraster. 

– När det gäller inredning och renovering av det här husprojektet är vi mest nöjda med köksrenoveringen med den relativt låga budgeten som vi hade. Sedan är det golven i huset som blev väldigt bra till slut, och att vi gjorde i ordning bägge öppna spisarna både nere och uppe – det ger en sådan mysig känsla och värmer otroligt bra kalla dagar, säger Anna. 

LÄS OCKSÅ: Bygg din egen drömstuga – stor guide med 12 små hus

Krokarna i form av trollsländor är en present men liknade finns på exempelvis Vintagefabriken. Galge i bambu från Tine K.

Foto: MALIN CROPPER

 

Pianot är ett fynd från Blocket och alla glasvaser är köpta på loppisar. Även den gamla skolplanschen är ett loppisfynd. Betonglampan från Watt & Veke.

Foto: MALIN CROPPER

Intresse för hållbarhet och miljö

I inredningen blandar Anna gärna gammalt och nytt. Hon handlar på loppisar och auktioner och använder sig av arvegods. Sedan har hon sin webbutik med inredning och en och annan sak köps ju så klart även därifrån. 

– Eftersom vi har ett stort intresse för hållbarhet och miljö så är vår filosofi att det ska kännas varmt, ombonat och hållbart. Inte bara blåsa ut, utan ta vara på det som finns om det går. Vi försöker flytta runt på saker för att det ska kännas nytt eller adderar en kudde eller färg för att skapa en ny känsla i rummet, säger Anna. 

Ellas rum går i ljusa pastellfärger. Säng från Ikea och sängbord är ett loppisfynd. Kuddar uppsydda i engelska Libertytyger. Hyllan kommer från Annas barndoms lekstuga. Liten vagn från Annas butik Gingerandblonde.

Foto: MALIN CROPPER

Anna har ständigt nya projekt på gång som Daniel också hakar på. 

– Just nu håller vi på att bygga ett stort växthus som det ska odlas och umgås i och i anslutning till det vill vi även bygga ett utekök. Till nästa vinter ska vi även bygga en vedeldad bastu, berättar Anna. 

LÄS OCKSÅ: Guide: Så lånar du pengar till renoveringen i sommar