1 AV 4
Den ombonade känslan i sällskapsrummet uppnås med mörkgrå toner och mjuka textilier i murriga kulörer. Soffa och taklampor, Mio. Soffbord, Ilva. Matta och pläd, Mio. Sittpuff, Hemmahallen i Värnamo. Till höger skymtar uterummet.
Foto: Camilla Isaksson
2 AV 4
Hunden Nelly trivs minst lika bra i huset som Anna och Fredrik.
Foto: Camilla Isaksson
3 AV 4
På övre plan används allrummet som tv-rum. Soffa, fåtölj och vas, Ilva. Fönsterlampa, Mio. Väggfärg Minty Breeze, Jotun.
Foto: Camilla Isaksson
4 AV 4
Vackert stilleben med torkade kvistar på bänken i naturmaterial.
Foto: Camilla Isaksson

Anna och Fredrik moderniserade 30-talshuset – blev modern drömvilla

Det var kärlek vid första ögonkastet när Anna och Fredrik hittade 1930-talsvillan i Värnamo, till och med hunden Nelly verkade älska huset direkt. Med en liten budget, och några väl valda väggkulörer, har paret moderniserat hemmet och skapat precis den ombonade hemtrevnad de längtat efter.

Jennielie Isaksson

Under två års tid cyklade Anna Tornkvist dagligen förbi det ljusgrå trähuset på väg till och från jobbet. Hon undrade nyfiket vad som gömde sig bakom den täta tujahäcken. Den grusade uppfarten ledde fram till vad hon antog var entrén och i bakgrunden kunde hon ana en lummig trädgård. Villan gav henne ett hemtrevligt och inbjudande intryck. När sambon Fredrik Carlsson senare visade ett kommande objekt på en mäklarsida insåg hon att det var just det huset. Paret hade gått i hustankar en längre tid och höll ständig koll på nyutkomna objekt.

– Vi suktade efter ett äldre trähus med en redan uppvuxen trädgård. Fredrik var dock svårflörtad och tyckte sällan om de hus jag fattade tycke för. När det var han som visade intresse för villan blev jag därför extra entusiastisk, säger Anna.

HEMMA HOS ANNA & FREDRIK

Här bor: Anna Tornkvist, 28, med sambon Fredrik Carlsson, 31, samt hunden Nelly.

Gör: Anna jobbar som butikschef i en herrbutik och Fredrik som brandman.

Bor: I ett hus på 128 kvm i Värnamo, byggt 1934. Paret flyttade in hösten 2018.

Instagram: @husetpabrando

Bakom den ljusgråklädda träfasaden och de rödmålade fönsterspröjsen har Anna Tornkvist och sambon Fredrik Carlsson realiserat sin gemensamma husdröm. Foto: Camilla Isaksson
Annas intresse för trädgård väcktes till liv i samband med husköpet. Foto: Camilla Isaksson

De bokade in en förhandsvisning och redan vid första besöket kände paret att de hittat hem. Huset omfamnade dem med skön energi och en känsla av trygghet. På nedre plan möttes de av en rymlig hall med platsbyggd förvaring, gästtoalett i uppdaterat skick, samt sällskapsrum med bevarad kakelugn. Trägolven och den murade vedspisen förde parets tankar till svunna tider och väckte en nyfikenhet kring de människor som tidigare haft bostaden som sitt hem. Köket med dess träbruna luckor och rostfria detaljer var inget som föll paret i smaken, men i stället för att bli något negativt satte det i gång en kreativ tankeprocess. De började genast spåna kring vilka förändringar som skulle frambringa den rätta känslan.

På övre plan fanns ett allrum samt tillräckligt många sovrum för att Anna äntligen skulle få en egen walk in-closet. Några dagar senare hölls en öppen visning där det visade sig att Anna och Fredrik inte var ensamma om att vilja bli husets nya ägare. Det resulterade i ett hetsigt budkrig som paret slutligen vann.

Hallen fick ett rejält uppsving efter att det bruna klinkergolvet målades mörkgrönt. Det vackra blomstermönstret är skapat med hjälp av stenciler från Tant Gräddelin. Foto: Camilla Isaksson
Sällskapsrummets brädklädda vägg bidrar med en rustik känsla. Skåp Ivar, Ikea. Mässingskruka, Åhléns. Vas, Ernst. Ljuslyktor, Hemmahallen i Värnamo. Mässingsfat, arvegods efter Fredriks farmor. Foto: Camilla Isaksson
Vitrinskåpet är ett av få moderna inslag i matsalen. Vitrinskåp och matta, Ikea. Linneduk, H&M Home. Foto: Camilla Isaksson

Lagom till Fredriks födelsedag fick de tillträde till sin nya bostad under hösten 2018. Anna såg fram emot att färgsätta rummen och ge köket ett rejält lyft.

– Jag började med det centralt belägna sällskapsrummet där jag önskade en perfekt grå nyans för att matcha vår sammetssoffa. Jag ville även ge rummet mörkare karaktär för att åstadkomma en mysigare känsla. Till slut bestämde jag mig för Jotuns kulör Grådis, men för att vara på den säkra sidan målade jag en vägg i taget för att först känna in färgen, säger hon.

Anna gillar inte konceptet där man riktar alla möbler mot en tv, hon tycker kreativiteten flödar bättre när tv-hänget skippas. I sällskapsrummet kan man i stället njuta av sprakandet från brasan i kakelugnen. Foto: Camilla Isaksson
Middagsdukningen går i höstens tecken med säsongens grönsaker. Foto: Camilla Isaksson

Därefter satte paret färg på resten av hemmet. Sovrummet, inklusive listerna, dörren och taket målades i en mörkblå kulör. Gästrummet fick också blå kostym men i en betydligt ljusare nyans. När det var dags att förnya hallen blev paret rådvilla över det bruna klinkergolvet. Anna ville gärna ha ett mönstrat hallgolv men tyckte det kändes onödigt att riva upp det befintliga då det fortfarande var i bra skick. Efter mycket research bestämde hon sig för att måla det med en särskild golvfärg och förälskade sig i en mörkgrön sådan. Därefter skapade hon ett vackert blomstermönster med hjälp av stenciler och vit färg.

– Jag skulle säga att golvet känns som en nyare variant av farmor och farfars plastmatta som de hade i tvättstugan. Det är mycket 1970-tal över det så jag tror att mina farföräldrars matta gjort ett stort avtryck i mitt undermedvetna, säger Anna.

Rokokobyråerna med tidlös marmorskiva sätter stilen i sovrummet. Byråer, Facebook Marketplace. Sänggavel, Mio. Vas, Anto's i Hällevik. Bordslampa, Hemmahallen i Värnamo. Foto: Camilla Isaksson
I sovrummet har både väggarna, taket, listerna och dörren målats i färgen Kompromiss från Jotun. Garderober, Ikea. Kristallkrona, Erikshjälpen.
Klädkammaren talar för Annas genuina modeintresse. Skänk, Ikea. Taklampa och matta, Mio. Foto: Camilla Isaksson

I köket är de träfärgade luckorna och det ljusblå stänkskyddet numer ett minne blott. Anna inspirerades av sin favoritinredare Shea McGee som ofta gör kök med mörka underskåp och ljusa överskåp, alternativt öppna hyllplan. Anna ville att överskåpen skulle vara mindre framträdande och målade dem i samma vita kulör som väggarna. Till underskåpen ville hon åt motsatt effekt.

Vi vill ta väl hand om huset så här finns alltid något att underhålla.

Paret var till en början inställda på en mörkblå färg men landade till sist i en mörkgrön med blå toner. Anna började exalterat måla luckorna men fick en smärre chock då de efter första strykningen såg monstergröna ut och kändes mer passade på en förskola. Ytterligare strykningar frambringade lyckligtvis den förväntade kulören. Genom att byta ut de rostfria detaljerna mot beslag och köksblandare i mässing, samt en del andra förändringar, fick köket en ny och lyxigare känsla i enlighet med resten av hemmet.

Anna tycker att det är viktigt att stilen på inredningen och färgsättningen lirar med huset och dess känsla. Hon föredrar att blanda loppisfynd och ärvda möbler med en del nyproducerade. Matstolarna är av blandad kompott. Kristallkronan är arvegods efter Annas mammas farmor. Linneduk, H&M Home. Foto: Camilla Isaksson
Anna höll länge utkik efter ett passande antikt bord till gästrummet och fann till slut ett med rätt mått på Erikshjälpen i Värnamo. Stolen som kommer från slutet av 1890-talet har hon ärvt efter sin mormors mormor som även hon hette Anna. Väggfärg Pilasterblå, Jotun. Foto: Camilla Isaksson
Det gröna och gråa är fint tillsammans. Hunden Nelly trivs utmärkt i huset. Foto: Camilla Isaksson

Anna stortrivs i sitt nya hem och älskar att huset låtit dem vara mer vågade och kreativa i sina val, till skillnad från när de bodde i lägenhet och bostaden kändes mer temporär.

– Här känns det som vi äntligen kan låta våra interiöra fantasier och visioner leva ut! Vi vill ta väl hand om huset så här finns alltid något att underhålla. Det tar upp mycket av vår lediga tid men vi ser det som en investering i trivsel, säger hon.

Anna fortsätter berätta att det känns som de verkligen är menade att bo här, inte minst på grund av hunden Nellys reaktion vid första besöket. Hon vägrade lämna huset när det var dags att gå tillbaka till lägenheten för att packa det sista inför flytten.

– Det var som att hon sa, ”nu har jag fått känsla för villalivet och tänker minsann inte gå tillbaka till lägenheten”. Vetskapen av att hon trivs lika bra som vi, gör mig oerhört lycklig, säger Anna.

LÄS MER: Madeleines gula tegelvilla tar dig tillbaka till 1968 

LÄS MER: Huset hade stått öde i 25 år – då rustade Emily och Simon upp det

Se även: