1 av 2: Anna brukade gå förbi huset och drömma om det under flera år. Foto: Johanna Hagbard
2 av 2 Foto: Johanna Hagbard / Foto: Johanna Hagbard

Anna köpte 100-årigt drömhus: ”Föll pladask”

Hos inspiratören och raw life-coachen Anna Malm går hemmet i samma anda som hennes personlighet. Det är unikt och glädjefyllt, inrett med feng shui och magiska stenar – allt med en elegant känsla av lyx.

Anna är född och uppvuxen i Borås och har under sitt vuxna liv hunnit bekanta sig med flera olika stadsdelar i staden. När det vackra 1920-talshuset, inte långt från där hon bodde, blev till salu slog hennes drömmar in.

– Det här huset har alltid varit mitt drömhus. Jag gick förbi det varje dag under flera år, då jag bodde i samma kvarter, och drömde om att få bo här. En dag såg jag en till salu-skylt utanför och fylldes av glädje och förhoppning, berättar hon.

Lika mycket kärlek som Anna kände för husets utsida, lika stor förälskelse väcktes så snart hon klivit innanför dörren på visningen.

– Jag föll pladask för huset. Känslan, planlösningen och alla charmiga vinklar och vrår, säger hon.

HEMMA HOS ANNA MALM

Här bor: Anna Malm, 44, samt barnen Thorvald, 10, och Rosine, 8.

Gör: Anna är frisör, raw life-coach och bloggare/inspiratör på Annaviresha.se.

Var: Borås i Västra Götaland.

Bor: I ett 1920-tals hus på 150 kvm fördelat på 7 rum och kök.

Instagram: @annaviresha

Anna sitter uppflugen på bänkskivan som liksom stänkskyddet är gjort av marmorn Super White från Italien. Foto: Johanna Hagbard
Köket är ritat samt framtaget av Mariella Studio, med köksluckor i valnöt och detaljer i rå mässing. Det gröna kaklet är tillverkat i en liten by utanför Milano. Den öppna planlösningen skapar en social känsla där en vacker öppen spis utgör hemmets hjärta och binder ihop rummen. Foto: Johanna Hagbard
Ellipsformat matbord och grönklädda Beetle-stolar, Gubi. Taklampa Sarfatti, Flos. Oljemålning av Jolanta Nowaczyk. Foto: Johanna Hagbard

Några månader senare, på hennes födelsedag, flyttade Anna och hennes två barn in. En omfattande renovering påbörjades för att skräddarsy huset efter familjens behov.

– Golven och väggarna lutade så vi fick börja från början, och tack vare det kunde jag skräddarsy ytskikten precis som jag ville ha dem, berättar hon.

På bara fyra månader förvandlades det tre våningar höga 1920-talshuset till ett drömhem, lika vackert inuti som utanpå. Renoveringen gjordes av hantverkare, och i samarbete med ett lokalt inredningsföretag växte familjens hem fram. En vacker fiskbensparkett lades in på andra våningen, vars planlösning rymmer kök, matsal och vardagsrum. I sovrummen, ytterligare en trappa upp, lades det in heltäckningsmatta, och vackra tapeter smyckar väggarna.

– Det bästa med huset är den öppna planlösningen på mellanplanet med stora sociala utrymmen som passar bra för dans och lek, här hänger vi som mest tillsammans. Det sämsta är sovrummen på tredje våningen. Ett är väldigt litet och svårmöblerat, vilket har blivit en utmaning, och än så länge är barnen inte så stora så de kan tänka sig att sova på entréplanet.

Soffa Mags Soft, Hay. Soffbord Pedrera och golvlampa Multi Light, Gubi. Fotokonst från Getty-Images, beställd hos Mariella Studios. Foto: Johanna Hagbard
Fåtöljerna Crown Easy Chair i loungehörnan kommer från Massproductions och är klädda i ett specialbeställt tyg. Sidobord Lato LN8, &Tradition. Fotokonst från Getty-Images, beställd hos Mariella Studios. Foto: Johanna Hagbard

 

Anna har tagit hjälp av ett lokalt inredningsföretag för att skapa en inredning i hennes stil. De har samarbetat i flera projekt och känner varandra väl.

– Jag har anlitat dem både i mitt privata hem men även i mina företag, vi är ett bra team. Jag brukar känna in miljön och sedan får jag en vision om hur jag vill ha det som jag sedan förmedlar till mina inredare, som i sin tur tar fram olika förslag. Då vi känner varandra väl blir också slutresultat alltid som jag tänkt mig eller till och med bättre, och som bonus på det bjuder våra möten alltid på mycket skratt och härlig energi, berättar hon.

Jag vill hitta en inredning som går hand i hand med husets själ.

Inspirationen hämtar Anna från platsen hon för tillfället befinner sig på, både fysiskt som mentalt.

– Jag ändrar stil i takt med hur jag själv utvecklas som människa, och jag vill hitta en inredning som går hand i hand med husets själ. Jag har alltid velat ha en unik inredning som inte syns i alla hem, en stil som passar mig och som står för den jag är. Just i detta hem ville jag skapa en ”jordad skogskänsla”, där mystiken från skogen möter Moder Jords kraft.

På entréplanet ligger gästrummet, som har en lyxig inramning med vackra textilier i en beige färgskala. Sofforna Le Grand Air från Decotique kommer från Rum21. Spegel, &Tradition. Foto: Johanna Hagbard
Sänglampor, Gubi. Sängen är bäddad med påslakan från Ogland. Överkast, sänggavel och sängkjol är uppsydda via Mariella Studios. Foto: Johanna Hagbard
Annas sovrum är tapetserat med en blommig tapet från Designers Guild. Foto: Johanna Hagbard
Jag inreder gärna med feng shui, där jag försöker hitta en röd tråd och få med alla element som skapar harmoni.

Hemmet genomsyras av lyxiga material som sammet, marmor och mässing. Färgpaletten är jordnära och genuin där olika nyanser av grönt skapar en lugn och enhetlig känsla. Nästan all inredning är handplockad av hennes inredare som låtit unika möbler, specialbeställd konst och ekologiska textilier samsas med Buddhas och magiska stenar som Anna köpt med sig på sina resor.

– Mitt hem är lugnt, fridfullt och glädjefyllt. Jag inreder gärna med feng shui, där jag försöker hitta en röd tråd och få med alla element som skapar harmoni. Jag försöker ha få saker framme, och rensar ofta. Prylar tar trots allt energi, och att våga släppa taget om gammalt och inte spara på allt gör oss lättare som människor.

Badrummet har ett vitt blankt kakel i halvförband och de dubbla handfaten skapar en lyxig känsla. Foto: Johanna Hagbard
Badkar från Svenska badrumsinredningar. Handdukar, Mizzoni Home. Foto: Johanna Hagbard

Intresset för inredning har följt Anna sedan barnsben, där hon alltid eftersträvat en unik stil, inom såväl inredning som klädval och leverne. Hon är en kreativ entreprenör med flera projekt i gång. Vid sidan av sitt yrke som frisör driver hon även ett rawfoodkafé tillsammans med sin syster. Hon är certifierad näringsterapeut, raw life-inspiratör och medium, och utöver det har hon snart skrivit klart sin första bok.

– En av mina passioner i livet är att inspirera andra till ett ljusare liv, att leva från hjärtat, lyssna med kärleksfulla öron, våga vara sanna och leva livet fullt ut. 2014 gick jag in i väggen och några år senare diagnostiserades jag med bröstcancer. I dag handlar mitt liv om att leva fullt ut i nuet med tacksamhet och livsglädje. Jag vill vara en förebild för den inre skönhetens magi. I dag lyser jag mer än någonsin även om jag bara har ett bröst, säger hon.

Att det vackra 1920-talshuset med sina tre våningar har fyllts med Annas energi och aura råder inget tvivel om. Här har hon skapat ett harmoniskt och kärleksfullt hem för sig och sina två barn, där hemmet är unikt anpassat efter familjen och deras behov.

– Det här är verkligen mitt drömhus, men ibland fantiserar jag om ett tegelhus i dansk design med fönster från golv till tak. Eller ett mer modernt hus med stora fönsterpartier med svarta karmar, erkänner hon.

LÄS MER: Karin och Janne förvandlade enkla stugan till modernt drömhem 

LÄS MER: Jennie och Johan hittade drömhuset – så förvandlade de 1920-talsvillan 

Aktuellt just nu