Fotografen Tove Frank är en stor favorit liksom Love Warriors posters. De varvas med inramade bilder ur tidningar och i mixen på tavelväggen finns även en egenhändigt målad akvarell i dova färger. Fåtölj, Wikholm Form. Taklampa, från Ljuspunkten, som sprejats gråsvart av Anna. Utebord, East Import. Bordslampa med zebraränder, Hallbergs Belysning. Soffa, Ikea. Puff, Vividi. Matta, Carpetvista. Foto: KARIN WILDHEIM

Anna gav lägenheten i betonghuset helt nytt liv

Att göra om. 

Att göra nytt. 

Och att göra det med detsamma! 

Det är Anna Williams melodi. 

Efter mindre än ett halvår känns den nya trerumslägenheten i Kungälv redan inbodd.

Katten Bosse har lagt sig till rätta på en marockansk pläd, så färgmatchad att man börjar undra om han inte tillhör inredningen i familjen Williams hem. Yngsta dottern Milly har just kommit från skolan och kryper upp i soffan för en stunds gos. På alla bord och bänkar står små och stora, välkomponerade buketter med krysantemum och hirs.

– När jag stiger genom dörren är jag hemma. Det känns verkligen så, säger Anna.

Vardagen är viktig för inredningsstylisten Anna Williams. Hemma ska man trivas. Alltid. Hemmet ska spegla och boosta den som bor där och är en plats där man ska få ha det precis som man vill, tycker hon.

– Det går faktiskt att göra vilken lägenhet som helst till ett hem, säger Anna.

HEMMA HOS FAMILJEN WILLIAMS

Här bor: Anna Williams, 47, med döttrarna Jasmine, 16, och Milly, 10, samt katten Bosse.

Gör: Anna är stylist och inredare. 

Var: Kungälv.

Bor: I en 74 kvm stor bostadsrätt, tre rum och kök, ombyggd till fyra, byggd 1966.

Instagram: @annawdesign

Milly och Anna myser i soffan med katten Bosse. Foto: KARIN WILDHEIM
Ljuset flödar in från balkongen genom den fiffigt byggda ”kuben”, som har gett lägenheten ett extra rum utan att vardagsrummet känns trångt och mörkt. Foto: KARIN WILDHEIM
Anna gillar omgörning bättre än slit och släng. Skåpet bakom matsalsbordet var först vitt. Sedan blev det grått. Nu, efter Annas senaste ommålning, är det svart. Hon har även målat den stora tavlan själv. Glittrig korg, Tine K Home. Skåpskombination, Ikea och Mio. Lampa, Hallbergs Bekysning. Foto: KARIN WILDHEIM

Efter skilsmässan för fyra år sedan har Anna och döttrarna bott i tre lägenheter. Den förra var trivsam och snäppet större än denna, men låg i Stenungsund. Barnen längtade till Kungälv, där mormor och morfar, skolan och alla aktiviteter finns.

Anna hade tur och hittade en lägenhet med bra förutsättningar.

– Golven var fina, det var öppet och ljust och det fanns tre sovrum så att vi kunde få varsitt. Det var bara att bygga på den grunden, säger hon.

Och byggt på har hon gjort, med en stor dos kreativitet och inredningsglädje. På mindre än ett halvår har hon fått ett välfungerande och personligt hem.

När man kommer in i lägenheten möts man av något helt annat än vad utsidan i miljonprogramsområdet i betong skvallrar om. Bland annat överraskar den öppna planlösningen med kök och vardagsrum i ett, och ljusinsläpp från både norr och söder.

Köket och matplatsen ligger mot gården. Anna har löst extra förvaring i köket genom sätta in extraskåp och en öppen hylla under överskåpen. Gångmatta, Mattspecialisten. Matbord, gåva från en granne. Stolar, On Interiör. Kök, Marbodal. Foto: KARIN WILDHEIM
Tallrikar, Form Living. Rostfärgad duk och glaskaraff, On Interiör. Foto: KARIN WILDHEIM
Här samsas en ormbunke i kruka med en fikonkvist framför Annas egenhändigt målade konstverk. Kruka, Silkflower. Ljuslyktor, Dollarstore. Foto: KARIN WILDHEIM

Det var förra lägenhetsinnehavaren som flyttade köket till ett tidigare sovrum och öppnade upp. Dessutom hade han låtit bygga en glasad kub i en hörna av vardagsrummet, perfekt att inreda till barnrum.

– Glasväggen, som släpper igenom ljuset, är perfekt. Den ger lite industrikänsla. Sedan har jag målat vitt och hängt upp gardiner för att göra det mer ombonat, säger Anna.

Med en loftsäng och skrivbord under finns det gott om plats för tioåriga pysseldamen Millys projekt trots att hennes krypin bara är några få kvadratmeter stort. En extremt stormönstrad tapet på så litet utrymme är ett vågat val, det men visade sig vara lyckat.

Glasväggen, som släpper igenom ljuset, är perfekt. Den ger lite industrikänsla.

På andra sidan bokhylle- och glasväggen ryms en generös soffhörna med massor av kuddar och plädar under Annas välkomponerade tavelvägg. Fotografen Tove Frank är en stor favorit liksom Love Warriors posters. De varvas med inramade bilder ur tidningar och i mixen finns även en egenhändigt målad akvarell i dova färger.

– Jag har börjat måla en del i både akryl och akvarell och har även gått en keramikkurs. Jag gillar att skapa saker men har aldrig hunnit tidigare. Nästa projekt är lampskärmar av rottingväv och sammet, säger Anna, som har tagit ett sabbatsår med mindre jobbuppdrag än vanligt för att komma ikapp i livet.

Den inglasade balkongen är lika välinredd och ombonad som resten av hemmet. Kuddar, H&M Home och Ikea. Sideboard, Ikea. Jordglob, gåva från farfar som har hängt med sedan Anna var barn. Flätad bricka, Affari of Sweden. Foto: KARIN WILDHEIM
Anna såg liknande flaskor på Instagram och ville testa själv. Fram med burkar, flaskor, trolldeg och hobbyfärg! Så här fint blev resultatet. Foto: KARIN WILDHEIM
Med ett par rejäla hallgarderober överlastas inte avhängningskrokarna. Krokar, Affari of Sweden. Dammvippa, Clas Ohlson. Foto: KARIN WILDHEIM / KARIN WILDHEIM

Hon har förvisso ägnat mycket tid åt inredning och omgörning hemma tidigare också. Det är det stora intresset, inte enbart på arbetstid.

– Så fort jag ser något fint hemma hos en kund eller på Instagram tänker jag: Kan jag göra det själv på något sätt? Det är kul med sådant man fixar själv.

När jag får en idé kan jag inte vänta utan gör det dagen efter. Jag tänker inte så mycket, det bara blir!

Skåpet bakom matsalsbordet är ett exempel. Först var det vitt. Sedan blev det grått. Nu, efter senaste ommålningen, är det svart.

– När jag får en idé kan jag inte vänta utan gör det dagen efter. Jag tänker inte så mycket, det bara blir! När jag sätter i gång med något får jag 120 andra idéer under tiden, som jag bara måste testa, säger Anna.

Textilier kan man aldrig få för många av, tycker Anna. Den lilla keramikskålen på hennes nattduksbord har hon gjort själv. Sänglampor, Hallbergs Belysning. Sängkappa, Ellos. Kuddar, Svanefors och Mogihome. Fäll och gardiner, Mogihome. Foto: KARIN WILDHEIM
En garderobsstång blev lösningen på klädförvaringen i Millys lilla rum. Tapet, Faded Passion Green, Sandbergs. Säng och matta, Jysk. E Foto: KARIN WILDHEIM

Hon tycker att det roligaste på inredningsfronten just nu är att så många stilar är inne samtidigt: retro, modernt, industriellt och lantligt.

– Man kan plocka det man själv tycker om. Jag ser jättemycket fint när jag är ute och jobbar. Allt hade jag inte valt själv men jag njuter av det på plats!

Miljön i hennes hem är väl sammanhållen. Både textilier och färgskalan med naturfärger blandade med grafiska element hjälper till att hålla ihop rummen. Det är praktiskt när man känner för att byta lite färger.

– Då behövs det bara en ny gardin och ett par kuddar, tipsar Anna.

Alla väggar i lägenheten har fått nya toner i gråskalan, antingen med hjälp av tapet eller med färg och pensel. Jasmines tonårsrum är till exempel målat med kalkfärg. Hallgolvet, som var schackrutigt i svart och grått, har blivit vitt. I arbetsköket sitter en tapet med mönster av marockanskt kakel, som Anna har lackat för att få en tåligare yta.

Hon tycker att det alltid är värt att göra det där lilla extra, även om det kanske inte är ett hem för livet man skapar.

– Att trivas hemma är ett måste. Och nu stormtrivs jag ju här!

Spegel, Rusta. Småvaser, H&M Home. Svart hylla, East Import. Ytterkruka, Ib Laursen. Foto: KARIN WILDHEIM
Ett tonårsrum behöver inte vara stort så länge det är mysigt inrett. Spegeln i sovrummet får Jasmines rum att kännas rymligare. Vit gardin, Fondaco. Mörkblå sammetsgardin, Svanefors. Foto: KARIN WILDHEIM

LÄS MER: Elin och Casper köpte en fallfärdig skola – renoverade den till sin drömvilla

LÄS MER: Så smart inreder stylisten Rebecca sin lilla lya på 45 kvadrat 

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!