1 av 6
2 av 6: Pardörrarna är från Småland och stolen på kortänden är en Thonetstol. Foto: CARINA OLANDER
3 av 6: Anna har påskpyntat precis lagom mycket. Foto: CARINA OLANDER
4 av 6: Snygg matsalsplats i svart. Foto: CARINA OLANDER
5 av 6: Vy från köket till vardagsrummet. Foto: CARINA OLANDER
6 av 6: "Vårt kök är naggat och skavt, men oerhört charmigt och passar fint in i husets stil. Även om vi drömmer om att renovera det så duger det ett tag till", säger Anna. Foto: CARINA OLANDER

Anna gav 30-talshuset sitt utseende tillbaka

Anna och Michaels hus är som gjort för kalas med härliga generösa ytor där många får plats. 

Påsk firas traditionsenligt med påskbuffé hemma hos Annas föräldrar och gärna med en påskbrunch tillsammans med vännerna. 

Spana in deras fina 30-talshus i Göteborg! 

Anna Truelsen har älskat blommor sedan hon var liten. Hon brukade tillbringa sina dagar hos farmor och farfar när hennes mamma och pappa arbetade och hon älskade att vara där. De bodde i ett gammalt rött hus intill skogskanten och hade en trädgård fulla av vackra blommor som malva och flera olika sorters dahlior, gladiolus och syrenbuskar.

– Många av mina finaste barndomsminnen kommer därifrån och ett av mina käraste minnen är när jag fick lov att plocka så mycket påskliljor jag kunde bära.

Påskliljorna var av en gammaldags sort, inte så höga och täckte en hel gräsmatta under de knotiga äppel­träden i trädgården i farmors barndomshem. När Anna och hennes man köpte sitt hus för snart tio år sedan fick de reda på att det växte minipåskliljor längs hela skogskanten.

– Det gjorde mig väldigt lycklig, de påminner mig om min barndom. Nuförtiden låter jag blommorna stå kvar ute och njuter av att se dem skjuta upp ur jorden och slå ut. Varje gång de blommar så tänker jag på min farmor, säger Anna.

Hemma hos Anna Truelsen

Här bor: Anna, 41 år, Michael, 49 år, och tonåringarna Jonatan, 18 år, och Josua, 14 år. Storasyskonen Johanna och Joel har flyttar hemifrån. 

Yrke: Anna arbetar som inredningsstylist och skribent, och skriver återkommande för Leva & Bo. 

Bor: I ett 1930-talshus på landet söder om Göteborg, i Västra Götaland på gränsen till Halland. 

Instagram: @truelsen 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges mest klickade bostäder just nu

"Jag älskar blommor och nuförtiden så pryder även blommorna min kropp i form av blommiga kläder och en blomstertatuering på armen", säger Anna. Foto: CARINA OLANDER

Matbord byggt av morfar

Matbordet som Annas morfar har byggt till henne är uppdukat till påskbrunch. På bordet står vackra buketter i gula toner och på köksön har Anna dukat upp potatissallad, ägghalvor, laxsallad, sill, goda ostar och parmaskinka.

– Jag har alltid tyckt att det varit så kul att bjuda hem vänner och bjuda på mat.

Den här gången blir det mimosa att dricka till maten. Anna, som arbetar som inredningstylist, var på en jobbresa i Kroatien förra året och blev bjuden på mimosa till frukosten.

– Jag tyckte att det var så gott och vill nu bjuda mina vänner på det. Jag gillar att testa nya saker och har även svängt ihop äggtoddy. Det hade jag heller aldrig tidigare smakat men det var förvånansvärt gott. Jag insåg att hemligheten bakom är att använda sig av en fin romsort, säger Anna.

Bordet är ett resultat av Annas och hennes morfar Kjells projekt. Anna har ritat det och Kjell har byggt det. Öglansstolarna är loppisfynd, det är även skänken och alla speglar. Duken är tyg köpt i metervara från Tygskroten i Skene. Foto: CARINA OLANDER

 

Även köksön, som nu står uppdukad till påskbuffé, är ett resultat utav Annas och morfar Kjells samarbete. Foto: CARINA OLANDER

En budgetrenovering 

Sedan Anna och Michael och deras fyra barn Johanna, Joel, Jonatan och Josua flyttade in på Björk­liden så har huset successivt genomgått en förvandling. Bit för bit har paret gett huset sitt trettiotalsutseende tillbaka. De som bodde i huset innan Anna och Michael hade lagt trägolv på bottenplanet och tagit ner en vägg mellan kök och ett litet allrum och på så vis fått ett härligt stort kök. För att återskapa husets äldre stil har Anna och Michael med hjälp av Annas pappa satt upp pärlspont i alla tak på nedre plan och klätt in väggarna i köket med pärlspont. Renoveringsbudgeten till köket gick upp i rök i husköpet då marknaden svängde om kraftigt och de fick problem med att sälja sitt förra hus. Till slut fick de huset sålt men det blev bara pengar till en budgetrenovering.

– Jag har varit husägare sedan jag var arton år och har valt att skaffa familj tidigt och arbetat deltid på kvällar och helger för att få vara hemma med mina barn. Detta var ett medvetet val, men givetvis så blev det ju mindre pengar över i kassan och det är väldigt stor skillnad på hur vi lever i dag och hur vi levde för drygt tjugo år sedan. Då hade jag knappt råd att köpa kläder till mig själv, då vi satte barnen först. Jag har lärt mig jättemycket av att vända på slantarna och det var också det som har gjort att vi har kunnat renovera vårt hus med väldigt lite pengar.

Anna och Michael har renoverat hallen. De slängde ut klinkern och bröt upp väggarna, och hittade både trägolv och pärlspont under. Foto: CARINA OLANDER

Fyndade gamla fönster i Småland

Köksluckorna målade de om och när de insåg att de inte hade råd att köpa nya fönster i gammal stil började Anna söka med ljus och lykta efter gamla fönster på Blocket. Till slut hittade hon korspostfönster i Småland och åkte dit. Fönstren hade tidigare suttit i ett 100-årigt torp och har nu fått nytt liv hemma hos Anna och Michael.

– Jag hade aldrig renoverat fönster men goda vänner med kunskap om fönsterrenovering instruerade mig och så satte jag i gång. Innanfönstren var fördärvade så vi lät ett snickeri göra nya till oss. Sedan fick vi hjälp av min pappa Lars och farbror Mats att sätta in fönstren i huset. Vilken skillnad det blev, det var så skönt att få bort de stora klumpiga panoramafönstren och sätta in nätta fönster som passade huset.

Knoppbrädan har Annas morfar gjort och bordet är ett antikfynd. Fårskinn från Shepherd, orangegul kudde från H&M home. Mattan är en Beni Ourain från Marockodesign. Foto: CARINA OLANDER

 

Sovrummet har skalats av, borta är det nyinsatta byggnadsmaterialet och i stället har pärlspontstaket, brädgolvet och träväggarna tagits fram. Foto: CARINA OLANDER

Utbyggnad från 1960-talet 

Paret valde även att öppna upp och sätta in fler fönster i den "skokartongliknande" utbyggnaden som gjorts på 1960-talet och på så vis fick vardagsrummet en känsla av gammaldags sal.

Anna och Michael har även dränerat trädgården och installerat ett nytt avlopp och bytt stammarna. I samband med att avloppet gjordes om anlitade familjen snickare att renovera badrummet och lägga klinker på hela källarplanet och kakla tvättstugan.

Det sista som har gjorts i huset är en totalrenovering av parets sovrum. De har rivit ut allt nytt byggnads­material och tagit fram det gamla pärlspontstaket och det gamla trägolvet som har renoverats och behandlats. När de tog ner tretexskivorna som satt på väggarna så kom den gamla plankinnerväggen fram. Anna och Michael blev oerhört förtjusta i den och valde att ha kvar den som den var. De hittade även hålet efter ett litet skrubbfönster som någon en gång i tiden renoverat bort. Efter lite efterforskning hittade Anna ett fönster i rätt storlek på Fönsterantiken i Vänga och åkte dryga tjugo mil, tur och retur, för att köpa det. En god vän till familjen gjorde sedan ett innanfönster till fönstret.

– Vi är så glada för allt vi har gjort med huset så att det ska upplevas som gammalt igen. Än är vi väl inte helt klara men vi prioriterar annorlunda nuförtiden. Två barn har flyttat hemifrån och killarna börjar bli stora. Jag och min man har plötsligt en massa egentid och vill göra lite andra saker än att bara renovera, som att resa. Vi älskar att uppleva nya saker och än i dag försöker vi leva rätt så snålt för att ha råd att uppleva så mycket som möjligt.

Drinkvagnen i det luftiga vardagsrummet är ett kanonfynd som Anna hittade på en nätauktion. Foto: CARINA OLANDER

Nytt projekt 

Just nu håller de på att göra om ett av sovrummen som blev ledigt när sonen flyttade ihop med sin flickvän.

– Det ska bli en walk-in closet till mig och alla mina klänningar. Sedan kan mina vänner komma och prova klänningar ståndsmässigt. Folk tycker jag är lite galen som har så många klänningar, men jag älskar klänningar och de är inga dyrgripar, säger Anna.

LÄS OCKSÅ: Hemma hos familjen Gamner från succén Husdrömmar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!