Därför fick huset från 1928 Annas svärmor att börja gråta

Huset, som är byggt år 1928, saknade en ordentlig hall och år 2006 anlitade familjen hantverkare som byggde ut huset. För att behålla det klassiska sekelskiftesutseendet fick huset glasveranda i två etage.

Foto: CARINA OLANDER

1 av 8: Huset, som är byggt år 1928, saknade en ordentlig hall och år 2006 anlitade familjen hantverkare som byggde ut huset. För att behålla det klassiska sekelskiftesutseendet fick huset glasveranda i två etage.

Lusthuset är en skön oas där man kan njuta och fika.

Foto: CARINA OLANDER

2 av 8: Lusthuset är en skön oas där man kan njuta och fika.

På bordet ligger fina kaffebordsböcker som är vackra och intressanta att bläddra i. Snäckorna är resefynd och ljusstaken Octopus candle holder från Artilleriet.

Foto: CARINA OLANDER

3 av 8: På bordet ligger fina kaffebordsböcker som är vackra och intressanta att bläddra i. Snäckorna är resefynd och ljusstaken Octopus candle holder från Artilleriet.

Glasverandan är möblerad med en soffgrupp och här sitter familjen gärna och slappar och läser en bra bok.

Foto: CARINA OLANDER

4 av 8: Glasverandan är möblerad med en soffgrupp och här sitter familjen gärna och slappar och läser en bra bok.

Anna hittade det vackra skåpet på butiken Outof­fashionvintage som har ett Instagramkonto med samma namn. Skåpet som från början var i mörk ek har målats om i svart. Här förvaras fina böcker och resefynd.

Foto: CARINA OLANDER

5 av 8: Anna hittade det vackra skåpet på butiken Outof­fashionvintage som har ett Instagramkonto med samma namn. Skåpet som från början var i mörk ek har målats om i svart. Här förvaras fina böcker och resefynd.

Entrén med en trappa ner till källaren.

Foto: CARINA OLANDER

6 av 8: Entrén med en trappa ner till källaren.

Säsongens blommor kommer gärna in från trädgården och sprider väldoft i hemmet.

Foto: CARINA OLANDER

7 av 8: Säsongens blommor kommer gärna in från trädgården och sprider väldoft i hemmet.

Joakim har snickrat möblerna och Anna har sytt kuddarna. Servisen är ett arvegods från Annas mormor och den rosa skålen kommer från Matteus.

Foto: CARINA OLANDER

8 av 8: Joakim har snickrat möblerna och Anna har sytt kuddarna. Servisen är ett arvegods från Annas mormor och den rosa skålen kommer från Matteus.

Det gamla huset från år 1928 var nergånget och slitet, men Anna och Joakim såg dess potential. 

När ytskikten skalats av tittade husets ursprung fram med fina paneler och vackra trägolv.

Andra har också läst

Anna och Joakim hittade området ­Ekebäck av en slump när de var ute och letade efter tänkbara områden att bo i.

– Vi bodde i en sekelskiftes­lägenhet mitt inne i centrala Göteborg. Vi stortrivdes, men vi väntade tvillingar och tänkte att det skulle bli bättre för barnen om de fick växa upp i ett hus med egen trädgård. Vi råkade köra fel och kom upp i området Ekebäck som ligger på ett berg. Området har små smala kringeli­krokiga vägar och det har lite "ö-känsla" över sig. Husen ligger ganska tätt och de flesta husen är byggda på 1920-1930-talet, men det finns även hus som är byggda på senare tid, säger Anna.

Hemma hos familjen Scholtz

Här bor: Anna, 46, Joakim, 46, och barnen Hugo, 18, Vendela, 18, och Cornelia, 13, samt katten Baloo.

Gör: Anna jobbar som slöjdlärare samt driver det egna företaget Stories by Anna och Joakim arbetar inom IT.

Var: I ett hus byggt 1928 i Ekebäck, i västra Göteborg.

Instagram: @storiesbyanna

Blogg: storiesbyanna.se

– Det är få människor som känner till Ekebäck, förr i tiden var det inte alls fint att bo här. Då kallades om­rådet för tattarberget och vi har fått berättat för oss att taxibilar inte vågade köra upp i området utan släppte av sina passagerare nedanför berget. I vissa hus har det funnits någon typ av verksamhet som till exempel köttbutik, tobaksbutik och cykelaffär, fortsätter hon.

Foto: CARINA OLANDER

Vardagsrummet och mat­salen har en bred öppning mellan sig, vilket medför att rummen har ljusinsläpp från flera håll. Nästan hela huset har vita golv och väggar. På väggarna hänger konst av bland andra Mikael Wahrby som är en bekant till familjen.

LÄS OCKSÅ: Anna, 28, bor i en New York-inspirerad loftlägenhet

Huset var i väldigt dåligt skick

Det tog tre år och ett antal husvisningar innan paret köpte hus i Ekebäck. En morgon när paret nästan hade gett upp hoppet om att hitta ett hus i Ekebäck så hittade de en liten annons i dagstidningen om att ett hus från år 1928 var till salu. De bokade en visning och kunde knappt bärga sig, kanske var det huset för dem. Och med facit i hand över alla hus de sett och inte köpt, så kände de att de måste ha det här huset nästan till vilket pris som helst.

– Huset var helt klart i dåligt skick, inget annat hus vi tittat på under alla år hade varit så nergånget och i så stort behov av renovering som det här. Men vi hade bestämt oss för att vi skulle bo i Ekebäck, tvillingarna hade hunnit bli tre år och behovet att kunna vara ute ökade för varje dag. Dessutom var priserna på väg upp och det kändes som om vi hittat annonsen i sista sekund, så vi slog till, berättar Anna.

Foto: CARINA OLANDER

Anna bor tillsammans med sin familj i Ekebäck i västra Göteborg.

 

Foto: CARINA OLANDER

Vardagsrummet har en vit grund med vita golv, väggar och tak som reflekterar ljuset och ger rummet rymd och liv. Lamp­foten i hörnet är ett loppisfynd, soffan kommer från Lilla soffbutiken, betongbordet från MBJ design köpt på Möbelgalleri Anna. Kuddarna och pläden har Anna sytt. Fåtöljerna kommer från Ikea.

"När svärmor kom på besök började hon gråta"

Huset hade varit uthyrt i 15 års tid till olika människor, och hade inte renoverats under den tiden. En del av fönstren var trasiga, köket hade olika sorters färger och stil på köksluckorna. Stilarna i rummen spretade, golven hade slitna plastmattor och väggar och tak var täckta av gamla vinfläckar.

– Vi var glada över att äntligen ha fått ett hus. Visst var huset oerhört nergånget, men vi såg potentialen och kunde se bortom de smutsiga och slitna rummen. Men alla kunde inte riktigt se det vi såg. När svärmor kom på besök så började hon gråta, för hon tyckte att det var så hemskt, säger Anna.

Foto: CARINA OLANDER

Matbordet i matsalen är ett kärt fynd. Anna har bara betalat två kronor för det. Runt bordet står Thonet-stolar som är köpta på Artilleriet.

Fina genuina trä­detaljer

Det första Anna och Joakim gjorde innan de flyttade in var att renovera köket. Väggarna var täckta med gipsskivor och bakom skivorna fanns det en vacker träpanel i fint skick som de målade i vitt. Även de gamla spegeldörrarna som var täckta med masonit var i fint skick och köket fick en enhetlig köksinredning i ljus ek. Under plastmattan fanns ett vackert trägolv som slipades och målades vitt. När köket var färdigt flyttade familjen in, och sedan renoverade de rum för rum.

– Mycket av husets själ fanns dolt under lager av plastmattor och masonitskivor, och när vi hade slängt ut ytskikten och fått fram husets ursprung så kunde vår familj och vänner förstå vad vi såg i huset. Det var en fantastisk känsla att få bort den gamla, slitna och lite äckliga inredningen och hitta de fina genuina trä­detaljerna under. När vi bytt ut de trasiga fönstren så var det som om huset kunde andas igen, det levde upp och blev det ljusa hus som det en gång hade varit, säger Anna och ler.

Foto: CARINA OLANDER

Oljelampan är ett arvegods från Annas farfar. Tavlan föreställer ett fantastiskt hus som finns utanför Tranemo i Joakims hemtrakt.

LÄS OCKSÅ: Annicas hus kan vara något av det häftigaste du sett

Foto: CARINA OLANDER

Det svarta skåpet, som är det första man möts av när man kommer in genom ytterdörren, är arvegods.

Har gjorde det mesta själva 

Renoveringen av huset har gjorts i etapper, och paret har gjort det mesta av arbetet själva. År 2006 anlitade de hantverkare som byggde ut huset med en vinkel på framsidan. Utbyggnaden ser ut som en glas­veranda i två våningar. De nya kvadratmetrarna behövdes då hallen tidigare varit trång, och nu fick glasverandan på nedre plan bli en del av den gamla trånga hallen. Glasverandan på övre plan möblerades med en soffgrupp och blev ett härligt allrum.

– Vi är väldigt måna om att bevara husets stil och har därför byggt ut huset med glasverandor då det var vanligt vid den tid när huset byggdes. Huset känns mer helt när man bygger ut i tidsenlig stil. Att bevara det gamla har varit vår plan sedan vi flyttade in och sedan kan inredningen bestå av olika tidsepoker. Vårt hem är en blandning av gammalt och nytt och jag tycker att mixen ger ett personligt uttryck. Huset är nästan genomgående vitt då jag tycker att det är en bra bas. Sedan byter jag gärna ut kuddar och andra accessoarer beroende på vad det är för årstid, då blir det ju också en förändring, säger Anna.

Foto: CARINA OLANDER

Köket är inrett med en mix gammalt och nytt. Från köksfönstret har man fin utsikt över det kuperade bostadsområdet. Myran­stolar av Arne Jacobsen och Super ellips-bord från Bruno Mathsson.

Gammalt, snett och vint

På bottenplan finns de sociala utrymmena som kök och matsal med utgång till altan och vardagsrum. Den nybyggda glasverandan rymmer i dag hall och har en nedgång till källaren. På andra våningen huserar barnen och på vinden finns Annas och Joakims sovrum samt Annas arbetsrum med fantastisk utsikt över Göteborgs hamninlopp och Älvsborgs fästning.

– Huset har så mycket själ. Det är gammalt, snett och vint. Visst kan det vara jobbigt när man skall lista eller sätta upp något som måste bli rakt, men det är också det som är charmen med huset. Och det speciella läget. Det ligger högt upp på ett berg på en återvändsgata, så det är inte särskilt mycket trafik. Det är också nära till Göteborgs innerstad, men även till havet och skärgården. Vi stortrivs här och det är så roligt att få höra historier om hur det var här förr. Det finns ett fåtal personer kvar som är födda här och det är väldigt intressant att höra deras historier. Nu på senare år har det blivit väldigt eftertraktat att bo i Ekebäck och huspriserna har skjutit i höjden så vi är så glada att vi slog till år 2000, säger Anna.

Foto: CARINA OLANDER

Här på vinden under ­taknocken har Anna och Joakim sitt sovrum. Spegel­bordet kommer från Annas mormor.

 

Foto: CARINA OLANDER

Sonen Hugo har ett stort intresse för stjärnor och från sitt rum på övervåningen har han fin utsikt över himlavalvet. I skåpet finns en samling av olika resefynd som snäckor och annat.

"Jag drömmer om ett växthus"

Att de behövt renovera så mycket gör inget, Anna och Joakim gillar att förändra och sätta sin prägel på hemmet.

– Vi började renovera när vi flyttade in men vi har faktiskt aldrig slutat utan har i stället börjat om igen. Vi har hunnit bo i huset i 16 år och det är alltid något som behöver göras. Det finns alltid drömmar, och jag drömmer om ett växthus, en ny altan med tak och ett nytt kök. Men allt har sin tid så man får helt enkelt ta en sak i sänder. Just nu så är det källaren som renoveras, och som ska bli klar innan vi tar itu med nästa projekt, säger Anna.

LÄS OCKSÅ: 7 riktiga ruckel som varit till salu på sistone

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande