Anna bytte etagevåning i stan mot stockstuga mitt i skogen

När Anna Odebäck bytte yrkeskarriär fick hela familjen ett nytt liv.

Foto: Pernilla Wästberg

1 av 2: När Anna Odebäck bytte yrkeskarriär fick hela familjen ett nytt liv.

Från början var huset Familjens smultronställe på sommaren, men blev sedan mer än så.

Foto: Pernilla Wästberg

2 av 2: Från början var huset Familjens smultronställe på sommaren, men blev sedan mer än så.

Från en nyrenoverad etagevåning på Söder i Stockholm till ett litet stockhus mitt i bokskogen i Göingebygden. När Anna Odebäck bytte yrkeskarriär fick hela familjen ett nytt liv.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Det finns många ”om” och ”men” i livet. Om Anna inte lyssnat på sin inre röst när vardagen började skava för några år sedan, om Anna inte anmält sig till den där kursen i silversmide just då, om Anna inte hade haft modet att lämna en framgångsrik juristkarriär – vad hade hänt då?

– Vi hade aldrig tagit steget och flyttat hit permanent, svarar Anna. Det är mina smycken som har flyttat oss. De utgjorde den sköra och samtidigt starka tråd som drog oss hit. Jag är väldigt glad att det blev så.

Hemma hos familjen Odebäck

Här bor: Anna Odebäck med maken Ola och barnen Olivia, 12 och Assar, 10

Gör: Smyckesdesigner med egna märket ”Shieldmaid”  www.shieldmaid.se 

Huset: Stockstuga, ursprungligen byggd i Litauen. Nedtagen, flyttad och återuppbyggd i skånska Oröd 2005. Boyta 90 kvadratmeter.

Foto: Pernilla Wästberg

Anna bytte karriär och etagevåning i Stockholm mot nytt liv i timmerstuga i skogen.

Svärmor hittade huset på jobbresa i Litauen 

Det är en vacker dag i skånska Oröd. Varmt i luften, sol varvat med moln och en behaglig vattentemperatur i Tydingesjön, ett stenkast från det bruna stockhus där Anna med familj har bott på heltid sedan januari 2014. Från början var det dock deras älskade smultronställe. Ett fritidshus de brukade åka till varje sommar efter att de fått överta det av Annas svärmor.

– Det var ett berest hus när det byggdes upp här runt 2005, berättar Anna. Min svärmor såg det när hon var på jobbresa i Litauen, blev förälskad och köpte det på stående fot. Hon lät plocka ner huset som fraktades hit och därefter byggdes upp

– I två år fick huset stå orört för att det skulle ”sätta sig”. Därefter inredde hon det.

Foto: Pernilla Wästberg

När Anna och maken Ola tog över huset 2008 såg det helt annorlunda ut jämfört med i dag.

Fullföljde sina drömmar 

När Anna och maken Ola tog över huset 2008 såg det helt annorlunda ut jämfört med i dag. Ganska mörkt invändigt, små fönster och med synliga stockväggar överallt. Köket var litet och smalt och någon inredd övervåning fanns inte. Det var en oinredd vind man nådde via en stege och lucka i halltaket. 

Först tvekade Anna och Ola – skulle de verkligen ta över detta hus? Det var ju Olas mammas dröm. Samtidigt älskade båda de vackra omgivningarna och här fanns Olas familj och släkt. Anna och Ola behövde inte någon lång betänketid, men det var viktigt för dem att göra huset till sitt eget.

– Skulle vi ta över det skulle vi göra det fullt ut och göra de förändringar vi själva ville utan kommentarer. Det var viktigt för oss att ha fria händer och få sätta vår egen prägel på huset.

Foto: Pernilla Wästberg

Under de sex år Anna och Ola hade det som sommarstuga började de successivt göra huset till sitt.

Från början en sommarstuga 

Under de sex år Anna och Ola hade det som sommarstuga började de successivt göra huset till sitt. Redan första sommaren öppnade de upp för vardagsrummets stora glasparti, samt byggde in och integrerade övervåningens balkong med resten av vinden som gjordes i ordning till två sovrum. Därefter fortsatte de att bo in sig utan att sätta i gång några större projekt; det var ju trots allt bara en sommarstuga.

– Det var ett underbart att ha det som fritidshus, vi älskade att komma hit, säger Anna. Bort från stress och storstadsliv till lugnet i skogen. Husets stockväggar blev mina favoriter, de ingav ett stort lugn. Det var också ett socialt hus, vi träffade ofta släkten när vi var här. 

Skinnsoffan med fin patina fanns redan i huset när Anna och Ola övertog det. Soffbord, Stalands möbler.

Foto: Pernilla Wästberg

1 av 3: Skinnsoffan med fin patina fanns redan i huset när Anna och Ola övertog det. Soffbord, Stalands möbler.

När stockväggen mellan kök och vardagsrum tog bort skapades en naturlig kommunikation mellan de olika rummen.

Foto: Pernilla Wästberg

2 av 3: När stockväggen mellan kök och vardagsrum tog bort skapades en naturlig kommunikation mellan de olika rummen.

Dansk läderstol gjord av hantverkare på Lolland.

Foto: Pernilla Wästberg

3 av 3: Dansk läderstol gjord av hantverkare på Lolland.

Ett äventyr för hela familjen 

På den vägen hade det nog fortsatt än i dag, om inte Anna börjat känna att hon ville något mer än det byråkratiska arbetsliv med lagstiftning som var hennes vardag. Det räckte inte med att gå kurser i silversmide på kvällarna. Hon ville göra smycken på heltid.

– Att dra runt två barn och etagevåning i centrala Stockholm fungerade inte med bara en inkomst. Men Ola stöttade mig väldigt mycket. Om vi flyttade ner till stugan i Skåne fanns en möjlighet för mig att pröva mina vingar som smyckesdesigner. Det skulle bli ett äventyr för hela familjen!

LÄS MER: Succéserien ”Drömmen om slottet” får ny säsong 

I januari 2014 lämnade familjen huvudstaden för Oröd i Skåne. Från en 160 kvadratmeter stor nyrenoverad våning till 90 kvadratmeter stuga. Det kändes onekligen primitivt och utmanande, med också väldigt spännande. Tiden hade kommit för husets verkliga ”make over”. Överst på önskelistan stod köket.

– Vi tog bort stockväggen mellan kök och vardagsrum och ersatte den med en ”bardisk” innehållande lådor och underskåp som skiljer av matplats från själva köket, berättar Anna. 

Foto: Pernilla Wästberg

Matbordet varen gång Olas mormors och morfars köksbord. Klassiska pinnstolar av designen Lina Nordqvist, Design House Stockholm. Taklampa, House Doctor. Arbetsbänk Silver Cloud, av grå granitskivor från Marmor och Granit. Kopparlampor Jonas Bohlin. Trappstege Ikea.

Foto: Pernilla Wästberg

På skärbrädan hackas lime och lök, en del av ingredienserna kvällens middag.

Trots mindre boendeyta: ”Livsutrymmet större här” 

I stället för stege och lucka i halltaket, gjordes en riktig trappa upp till ovanvåningen. 

– Och så utnyttjade vi ena hallväggen till en skräddarsydd garderobslösning. Huset fick isoleras underifrån och så gjordes vissa av vardagsrummets stockväggar släta när de isolerades. 

– Husets befintliga badrum och tvättstuga fick hänga med ända till för ett år sedan då vi bytte ut allt utom golvet. Då passade vi också på att vitlasera stockväggarna där, samt i Olivias rum.

Ett nytt liv och ett nytt boende i mindre format. Anna tycker att det är skönt att ha det ”smått” i vardagen, huset är mycket välplanerat. Och trots att familjen numera bor på 70 kvadratmeter mindre yta än i Stockholm tycker hon att livsutrymmet är större här.

– Det är så häftigt att kunna kliva ut genom ytterdörren och fortfarande känna att man rör sig hemma, säger Anna.

Foto: Pernilla Wästberg

När den forna kallvinden gjordes om av paret fick det bli Assars och Olivias gemensamma rum. Idag är det bara Assar som huserar rummet vars stora fönster är en överväldig ljuskälla för hela rummet. Skrivbord och stol från Ikea.

Foto: Pernilla Wästberg

På övervåningen ligger Anna och Olas ljusa sovrum med vitlaserad råsopnt i tak och på väggar. Byrån som fyndades på blocket målades vit och fick en specialbeställd marmorskiva. Fjällripan i keramik är ett minne från mormor och morfar och Annas barndoms somrar i Vilhelmina.

Konstigt att lämna våningen på Söder i Stockholm 

– Men visst var det konstigt att lämna våningen i Stockholm som vi sålde med allt bohag, vi tog bara med oss vår dubbelsäng och ett glasskåp. Det kändes nästan overkligt. Men suget efter att ändra våra livsvillkor var en stark drivkraft.

Visst kan Anna sakna storstadens puls, men närheten till naturen går inte att slå. Här är man ständigt nära årstiderna och lever med dem på ett helt annat vis. Höstarna är förstås betydligt mörkare i skogen än i stan, våren helt magisk.

– Oavsett årstid är omgivningarna fantastiska. Jag älskar att gå till min ateljé som ligger en liten bit bort. Här är det inte svårt att få inspiration till nya smycken!

LÄS MER: Malin och Rickard gav Nobelpristagarens barndomshem nytt liv 

LÄS MER: Fritidshus på Gotland – som är billigare än en etta i Stockholm  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer