1 AV 10
Nedervåningen byggdes i sten och mellanbjälklaget i betong för att få ett tyst och mer gediget hus. Nova springer genom pardörren från Leksandsdörren.
Foto: Mårten Levin
2 AV 10
Ann Fagerheim, 46, Jens Fagerheim, 42 och Nova Fagerheim, 9.
Foto: Mårten Levin
3 AV 10
Kamin från Spartherm. Djurhuvudet är en födelsedagspresent från Novahem i Ludvika. Färgglad tavla köpt i Thailand, Buddha från Stepinside.
Foto: Mårten Levin
4 AV 10
Rustikt och ombonat i vardagsrummet. Soffgrupp Ektorp från Ikea. Lågt mörkt bord från Bohemik.
Foto: Mårten Levin
5 AV 10
Det viktigaste för familjen var den öppna planlösningen. Matsalsbord från Chilli möbler, korgstolar från Jysk, matta från Ellos.
Foto: Mårten Levin
6 AV 10
Köket spelar en central roll i hemmet. Vid den stora köksön samlas familj och vänner ofta och umgås tillsammans medan maten tillagas.
Foto: Mårten Levin
7 AV 10
En silverfärgad, gammal koffert får agera avlastningsbord till ett vackert stilleben i naturnära toner.
Foto: Mårten Levin
8 AV 10
Skrivbord, resväska, ljusstakar och piedestal fyndat på loppis.
Foto: Mårten Levin
9 AV 10
Industrilampa från Granit. Tavla från Mio. Sängbord i återvunnet trä från Myhomemyway.se. Sängkläder från Dirty linen, sminkbord från Chilli möbler och matta från House doctor. Stol inropad på auktion.
Foto: Mårten Levin
10 AV 10
I Novas rum är färg­skalan ljus, med detaljer i rosa. Säng, kuddar och lampa från Mio. Säng­kläder från Dirty linen. Den rosa gitarren är en födelsedagspresent från Novas farmor och farfar.
Foto: Mårten Levin

Ann och Jens byggde sitt drömhem vid sjön

Vid sjön Haggen har Ann och Jens byggt sitt drömhem. Här har utsikten, en öppen planlösning, individuella visioner och en röd pardörr skapat ett ombonat nybygge.

För fyra år sedan fick paret Fagerheim ett samtal av sin dåvarande granne, det gällde en vacker sjötomt som var till salu. En egen sjötomt var en dröm som familjen hade haft länge. Drömmen hade lagts på is eftersom de precis hade genomfört en totalrenovering av sitt dåvarande hus. Men nu väcktes den på nytt.

 

LÄS OCKSÅ: Flytta in i vacker kyrka – få villa på köpet

Sjötomt utanför Ludvika

Tomten deras granne tipsade om visade sig ligga vid sjön Haggen, sju kilometer utanför Ludvika centrum - precis där paret tidigare letat efter just en sjötomt. Markägaren kontaktades och köpet gjordes klart på ett par dagar. Kort därefter tog byggplaneringen vid, ett par olika husleverantörer kontaktades och valet föll på Fiskarhedenvillan.

Foto: Mårten Levin

Tillsammans med arkitekterna tog Ann och Jens fram förslag på olika utformningar av huset. Det blev ett sluttningshus som utgick ifrån husmodellen Ugglan, men som sedan ritades om för att passa familjens behov.

- Vi byggde nedervåningen i sten och mellanbjälklaget i betong för att få ett tystare och mer gediget hus, säger Jens.

I stället för 2,4 meter i takhöjd, som är standardmått, valde de att höja till 2,6 meter. Huset har därför en imponerande takhöjd på 4 meter upp till nocken.

Eftersom familjen har sjötomt ville de kunna utnyttja utsikten så mycket som möjligt från alla håll. Man valde därför att sätta in många fönster och hela sex pardörrar som går att öppna upp och stiga direkt ut på terrassen via.

- Möjligheten att öppna upp gör att huset känns luftigt och ljust året om, säger Ann.

Golvet på övervåningen är ett Tarkett, Epouqe winter oak, som är slitstarkt och slipbart - smidigt då det bor både husdjur och barn i hemmet. Basen går i vitt nästan genomgående i huset, förutom i barnrummet, där en rosa svantapet från Catalina Estrada bryter av. Ann hämtar sin inspiration mestadels via inrednings­tidningar, Instagram och bloggar.

 

LÄS OCKSÅ: Bygg ditt eget drömhus – 16 olika modeller

Viktigt med öppen planlösning

Det viktigaste för familjen var den öppna plan­lösningen med rymliga sällskapsytor. Här spelar köket en central roll. Vid den stora köksön samlas familj och vänner ofta och umgås tillsammans medan maten tillagas. På ena sidan av köksön har man satt dekorstenen Ecopiedra med en ljusslinga i, som lyser fint när det är mörkt ute.

Ann älskar att laga mat, så valet av spis blev enkelt.

- Vi valde en gasspis av märket Ilve där stekbordet används flitigt och ofta, berättar hon.

Foto: Mårten Levin

 

Köket är Lidhults modell Frillen som känns lantligt men ändå modernt.

För att passa en familj med stort matlagningsintresse har köket utrustats med smarta lösningar som den extra diskhon i köksön, ett litet större platsbyggt skafferi och den extra stora kryddlådan.

- Som ändå alltid är proppfull, konstaterar Ann.

Båda bänkskivorna, till köksön och vitrinen, har Jens pappa snickrat. Skivorna är egentligen ett Dala Floda-golv, Hard pine oak, som sedan behandlats med hård­vaxolja. Två olika nyanser hårdvaxolja, en svart och en mörkbrun, blandades för att få exakt den nyans paret ville ha.

Kaminen från Spartherm i vardagsrummet är Jens stolthet, den har familjen själva satt in. Kaminen har klätts med kalciumsilikatskivor och sedan putsats med kakelfix för att få betongkänsla. Vedförvaringen har Ann ritat och sedan har Jens och hans pappa murat och putsat den.

Drömmen om en röd pardörr

En tomatröd Leksandsdörr, Siljansnäs PK12, pryder entrén.

- Min dröm har alltid varit att ha en röd pardörr så valet av ytterdörr var inte svårt, säger Ann.

Golvet i entrén, som heter FS & Faenza N, är ett av familjens absoluta favoritval. Man ville åstadkomma en mer gedigen känsla här och satte därför in råspont som sedan vitmålats. Sittbänken var från början tänkt att stå i allrummet men familjen ändrade sig i sista stund och tyckte den skulle passa bättre i entrén.

- Det är ett val vi aldrig ångrat, konstaterar Jens.

I badrummet lades golv från Marrakesh design, Voltaire grå. Badrumskommoden är en Aspen Viskan. Det lilla badkaret, Neptun Porfyr Poine, gör att den lilla ytan inte känns trång. Fönstret som sitter på väggen är fyndat på loppis, och är ett lyft i badrummet med sina vackra handmålade glas.

 

Foto: Mårten Levin

 

Ann och Jens säger att förvaringen var väldigt viktig då de byggde sitt hus.

- Förvaringen "glöms" lätt bort i många nya hus, men inte här, säger Ann.

De breddade därför mellanväggen på övervåningen där kaminröret går och satte förvaring på kortsidorna. Eftersom takhöjden går upp till nock ryms här många hyllor.

Familjen har bott i huset i två år och det är väl egentligen inte förrän nu som det känns som hemma säger de.

- Det tar ett tag att få ett nytt hem beboeligt. Det tog lång tid innan vi vågade sätta en spik i de nytapetserade väggarna men modet kom med tiden, säger Ann.

Familjen har flera nya projekt på gång i huset, de flesta utomhus. Bland annat ska de lägga klinker eller gjuta betong under terrassen och färdigställa glasräcket där. Det första projektet blir dock att ta sig an den stora sjötomten. Gräsmatta rullades ut ner mot sjön förra sommaren och nu väntar ytterligare fix med tomten.

 

Av Isabelle Olander 

leva&bo@expressen.se

Hemma hos Ann, Jens & Nova

Här bor: Ann Fagerheim, 46, Jens Fagerheim, 42 och Nova Fagerheim, 9.

Gör: Ann arbetar som säljare, Jesper är egenföretagare.

Hemmet: Huset är en Ugglan special från Fiskarhedenvillan byggt 2014. Tomten är på 2 200 kvadratmeter.

Bor: Strax utanför Ludvika, i Smedjebackens kommun.

Instagram: @blabarsudden.