1 AV 2
Huset har blivit ett modernt semesterparadis.
Foto: Foto: Charlotte Bjertner.
2 AV 2

Ankis drömhem från 1935 – nu med pool och bastu

Anki och Magnus trodde att de renoverat färdigt i sitt klassiska 1930-talshus i Ängelholm. Men då slog idén om en pool med poolhus rot. I dag njuter de av bastu och bad både sommar och vinter. 

Charlotte Bjertner

Det vita trähuset ligger mitt i samhället, men ändå nära både hav och skog.

– Första gången vi kom hit för fjorton år sedan, kände vi bägge att detta gulliga trähus hade grymt bra läge. Det hade helt enkelt väldigt stor potential, säger Anki.

Hennes man Magnus har sina rötter i Ängelholm, det var en av anledningarna att de sökte bostad just här.

– Vi bodde i Göteborg och det var Magnus föräldrar som fick fungera som första ”gatekeepers” på visningar av hus vi hittade på Hemnet. Vi är mycket tacksamma för detta, det resulterade i att vi kunde köpa detta härliga hus, säger Anki.

HEMMA HOS ANKI OCH MAGNUS

Här Bor: Anki 51, Magnus 45, med barnen Viggo, 15 och Lykke 12. Hunden Nemo och hamstern Bamse.

Var: Ängelholm

Bor: Trähus byggt 1935, 185 kvm + biytor

Instagram: @design.by.raffa

Anki och Nemo på trappen framför huset. Foto: Charlotte Bjertner.
Sovrummets balkong har en underbar utsikt mot Skälderviken utanför Ängelholm. Foto: Charlotte Bjertner

Trettiotalsvillan i skånska Ängelholm byggdes ursprungligen av en Lars Engström som blev högaktningsvärda 106 år gammal. Han var skräddare till yrket och sägs ofta ha gått runt i brun kritstrecksrandig kostym och hög hatt och älskade att pyssla om sin trädgård. Efter honom flyttade en familj med många barn in i huset, det var dessa som Magnus och Anki köpte huset av.

– Min moster sa till mig att det är mycket energi i huset då både en 100-årig man och en hel del barn bott här. Det passar oss perfekt, vår familj är väldigt aktiv och hittar gärna på roliga saker, säger Anki.

Husets träfasad var vid köpet målat i en gul nyans, men Anki och Magnus bestämde sig efter många år för en vit kulör i stället. 

– Vi blev glatt överraskade av hur annorlunda huset faktiskt blev i den vita nyansen, ”skärgårdsvit”. Jag gillar att kalla den så, jag är från riktiga Västkusten i Göteborg, säger Anki. 

Poolen ligger i västerläge. Vattnet ger en lugnande och lite lyxig känsla i trädgården. Runt poolen ligger granitkeramikplattor. Trall, Kebony Character. Keramikplattor, Bricmate Norrvange. Foto: Charlotte Bjertner
Med en inramning av sten och trä smälter poolen in väl med huset och ger trädgården en extra dimension. Oavsett årstid har poolen blivit Anki och Magnus sköna oas. Foto: Charlotte Bjertner

Den vita kulören visar sig underlätta när familjen senare skulle välja material och stil för att bygga sitt nya poolhus.

– För att det skulle bli stilrent bröt vi av helt med panel i en zinkgrå kulör, stora skjutdörrar i glas och sedum på taket.

Tanken på att bygga en pool hade funnits under flera år. Men familjen kom alltid fram till samma resultat i sina diskussioner: De skulle absolut inte bygga pool! 

Vi ångrar egentligen att vi inte gjorde detta tidigare. Vi badar i poolen även på vintern, även om den inte är uppvärmd. Vissa hoppar i efter bastubad, och några av oss är mer djärva och badar utan bastu.

Det var först när ett par gamla fina äppelträd på tomten ruttnade bort och det helt plötsligt gapade tomt i den stora trädgården som idén kom upp igen.

– Magnus föreslog att vi ändå kanske skulle köra det ”sista stora projektet” genom att anlägga hela trädgården med pool och allt. Och så blev det, säger Anki. 

– När vi flyttade in var trädgården gullig och romantisk, med äppelträd, rabattrosor, buskrosor och en härlig syrenhäck. Men den var också lite tråkig och outnyttjad. 

I poolhuset med skjutdörrar samlas familj och vänner efter bad och bastu. Anki har valt en tålig och förlåtande inredning för att ungdomarna ska kunna hänga där utan att vara rädda för att fläcka ner. Matta, Tell Me More. Soffa, Le Grand Air, Decotique. Bord, Ikea. Skjutparti, Velfac. Foto: Charlotte Bjertner
Bastuinredningen i asp är familjens egen design. Betongbänk, Konst och Inredningsdesign. Foto: Foto: Charlotte Bjertner.
Den vackra kakelugnen med sina raka linjer ger rummet karaktär. Den fanns i huset redan när familjen flyttade in.Serveringsvagnen i teak är ett gediget hantverk av Ankis pappa. Foto: Foto: Charlotte Bjertner.

 

I dag är de mycket nöjda med trädgården, poolhuset och poolen.  

– Vi ångrar egentligen att vi inte gjorde detta tidigare. Vi badar i poolen även på vintern, även om den inte är uppvärmd. Vissa hoppar i efter bastubad, och några av oss är mer djärva och badar utan bastu, skrattar Anki.      

När man kliver in i villan känns det ljust, stilrent och skandinaviskt. Husets har vackra plankgolv, spegeldörrar och sobra färger. Personligheten i villan kommer fram genom konstverk, textilier och blandningen mellan nytt och gammalt.

– När vi flyttade in för fjorton år sedan åkte vi runt på loppmarknader och antikhandlare på skånska vischan. Då var det ”chabby chic” som gällde hos oss. Jag målade om möbler och en del har vi faktiskt kvar. Men det romantiskt chabby chica har fått åka ut.

– När vi började renovera bestämde vi oss för att inte renovera allt samtidigt, säger Anki. Vi har haft tid att tänka efter och unna oss lyxen att söka efter just det vi verkligen vill ha och som håller över tid. 

När Magnus och Anki gjorde om planlösningen blev ett av resultaten en korridor mellan kök och hall. Det gav huset symmetri och optimalt ljusinsläpp. Foto: Charlotte Bjertner
Vardagsrummet är stort och ljust och det vackra originalgolvet i gran, som var täckt av laminatgolv när familjen flyttade in, har behandlats med vitpigmenterad hårdvaxolja. Färg och material i hemmet har valts ut noga för att hålla över tid. Den vackra serveringsvagnen i teak har Ankis pappa Yngve gjort någon gång på 1950-talet. Lykta på bordet, H&M Home. Taklampa, Eos, Umage. Foto: Charlotte Bjertner
Köket har fått en tuff och modern känsla med det vackra flytspackelgolvet. Klassiska Bauhaus-stolar Cesca, från Magnus föräldrahem. Bordet, 20 år gammalt från parets första gemensamma hem. PH-lampan är fyndad på en loppmarknad i Danmark. Foto: Charlotte Bjertner

Familjen har nästan haft ett byggprojekt per år, allt från att öppna upp i nock på ovanvåningen till att bygga förråd och poolhus. 

– Jag minns året då vi gjorde om mer eller mindre hela bottenvåningen inklusive kök och badrum och samtidigt skulle gifta oss. Ena sekunden googlade jag på WC-fixtur och nästa på vigselring, skrattar Anki.

– Jag är supernöjd med att jag till slut fick igenom att vi skulle ha betonggolv i kök och hall, säger Anki. Magnus tyckte att betong inte passade in i ett 1930-talshus. Men han ändrade sig, och i dag ångrar ingen av oss detta val. Det är en snygg kontrast till de gamla fina plankgolven och passar även vårt mer moderna kök. Man kan även utan problem springa in på betonggolvet med blöta fötter eller ytterskor.

– Våra framtida planer är att kanske våga oss på att måla något rum i annat än i vitt, skämtar Anki. 

De har också planerat att plantera fler buskar som insynsskydd. 

– Det är många som går förbi och försöker spana in i trädgården. Men jag är ju själv en ”fluktare”, ständigt på jakt efter inspiration. Så jag vill inte ta bort den glädjen helt för förbipasserande, skrattar Anki.

Fönstren på glasverandan med utsikt över pool och trädgård ger ett härligt ljusinsläpp. Stolar, Hay, Muuto och Ikea PS. Bord, Graceful, Bolia. Taklampa, Hektar, Ikea. Foto: Charlotte Bjertner
Köket har fått en modern och stilren känsla med ett golv i betong och detaljer i bambu och rostfritt. Barstolarna är inköpta för länge sedan. Taklampor, Ball Pendel, Frandsen. Flytspackelgolvet är ytbehandlat med Weber Design top coat. Foto: Charlotte Bjertner

Se även: