Första spadtagen till huset på Getterön togs i oktober 2018. Till midsommar 2019 var det slutbesiktning och inflyttning.
Första spadtagen till huset på Getterön togs i oktober 2018. Till midsommar 2019 var det slutbesiktning och inflyttning. Foto: JONAS LUNDBERG

Anita byggde ett Star Wars-hus – mitt i naturreservatet

Ett rymdskepp har landat mitt i Getteröns naturreservat i Varberg. Genom fönstren i Anita och Jörgens nybyggda hus – inspirerad av Star Wars-skeppet Millennium Falcon – syns inte bara en obruten horisont, här siktas ofta både havsörn och tornfalk. 

Det nybyggda fritidshuset går under namnet Tusenfalken, ett namn som känns som klippt och skuret för huset. För den inbitne Varbergsbon känns namnet inte på något vis långsökt, tvärtom då Getterön är känd för sitt rika fågelliv. Men namnet Tusenfalken kom i själva verket från att huset, när det fortfarande bara var en skiss, påminde om rymdskeppet i Star Wars, Millennium Falcon. Och när det var dags för invigning förra sommaren var det givetvis en fest med Star Wars-tema. Anita hade håret i Prinsessan Leias frisyr och i bakgrunden spelades musik från filmerna.

– Det var strålande sol och tur var väl det då vi inte hade sittplats inne för alla. Vi hade planerat öppet hus, men klockan två kom en lång rad människor gåendes genom naturreservatet. Det blev en fantastisk fest, med 84 gäster som satt utspridda i huset och på klipporna. En dag som ingen av oss kommer att glömma, berättar Anita.

Det nybyggda fritidshuset går under namnet Tusenfalken efter rymdskeppet Millennium Falcon i Star Wars. Fasad, tak och altan är byggt av Organowood. Fönster från Schüco, Karlsson & Dahl i Varberg. Foto: JONAS LUNDBERG

 

 

Anita bär ut lunchen som i dag består av rökt lax och potatissallad från Getteröns rökeri. Foto: JONAS LUNDBERG

HEMMA HOS FAMILJEN NORLUND

Här bor: Anita och Jörgen Norlund. Sönerna Adrian, 29, och William, 27, är utflugna.

Gör: Anita är professor i pedagogiskt arbete. Jörgen är tillförordnad Operations Manager vid ett amerikanskt tillverkningsföretag.

Var: På Gubbanäsans naturreservat på Getterön i Varberg. 

Huset: Fritidshus ritat av arkitekten Jonas Risborn, Andersson & Keller i Varberg. Boyta 68 kvm, byggt 2019.

Instagram: @bernsteinanita och @jurka1891, #tusenfalken

Familjen Norlund har tillbringat somrarna i Varberg sedan lång tid tillbaka då Anitas mamma har en sommarstuga där. Hela familjen har stortrivts på den klassiska badorten, men i takt med att åren gick började Anita och Jörgen känna att det var dags att skaffa sig ett eget fritidshus.

– En dag så såg vi en annons om ett litet sommarhus på Getterön och bestämde oss för att åka på visningen. Det var elva spekulanter där, men det var bara vi som lade ett bud. Det fanns inget vatten, ingen el, ingen toalett, ingen värmekälla. Stugan var i behov av en totalrenovering vilket med all säkerhet avskräckte de andra, säger Anita.

Huset var 68 kvadratmeter stort och bestod av tre huskroppar byggda i tre omgångar, från 1932 och framåt.

– Vi tillbringade tio somrar där, från 2005 till 2014. Under dessa år renoverade vi stugan totalt och var i stort sett klara – när den brändes ned av en okänd person. Då gick luften ur oss!

Utsikten över Getteröns klippor är enastående. "Vi älskar att sitta och äta ute och låta blicken vila över havet, det är så rofyllt". Utemöbler, Cane-line. Vaxduk, Åhléns. Foto: JONAS LUNDBERG
Fönsterpartierna går att skjutas undan så att den stora terrassen utanför bli en del av bostadsytan på sommaren. Solstolar Fiam från More Furniture, Varberg. Foto: JONAS LUNDBERG
Hussidan i söderläge mot havet har fönsterdörrar som kan skjutas åt sidan så att gränsen mellan inne och ute suddas ut. Barstolar från Norrgavel. Kök i vitpigmenterad ask, Himlekök. Foto: JONAS LUNDBERG

Vägen till att bygga det nya huset har varit lång och krävde flera tillstånd eftersom klipporna på Getterön är naturreservat, strandskyddsområde och Natura 2000-område.

– Vi fick bygglov. Men andra tillstånd som vi önskade, som att dra in el och vatten, fick vi avslag på. Den delen av ansökningsprocessen tog också tid och försenade återuppbyggnaden, säger Jörgen.

När alla tillstånd var i hamn bad paret sin vän och arkitekt Anders Olausson om hjälp. Han tog fasta på att man tidigare, i det gamla sommarhuset, fick vända sig lite diagonalt för att se havet och föreslog därför en vinklad fasad som gav en bättre linje. Arkitekten Jonas Risborn på Andersson & Keller i Varberg gjorde sedan ritningarna.

– Samma företag byggde huset och kom med mängder av idéer och fiffiga lösningar under byggets gång. Det var ett komplicerat men roligt hus att bygga, säger Anita.

Att leva ”off grid”, helt bortkopplad från elnätet, är en särskild känsla och det är ju ett direkt resultat av att vi bor i ett naturreservat.

Eftersom man inte får framföra några som helst fordon i naturreservatet så fick byggmaterialet anlända till platsen med helikopter.

– Men med utmärkt planering och logistik från byggarna kunde antalet gånger helikoptern anlitades begränsas och därmed drog inte kostnaderna i väg.

Både väggar och tak i köket är klädda med vitpigmenterad ask vilket ger en "hel" känsla i rummet. Fläkt, Fjäråskupan. Lampor Amp, Normann Copenhagen. Barstolar, Norrgavel. Kök i ask, Himlekök. Hängare Sticks Wall, SMD Design. Foto: JONAS LUNDBERG
En vy man inte tröttnar på. Det går att stå och laga mat i köket samtidigt som man vilar ögonen på horisonten. Italiensk gasspis, Bertazzoni. Foto: JONAS LUNDBERG
"Det stora fönstret mot havet är ju inte dumt. Att ligga på bänken där och titta på havet som slår mot kobben en bit bort - det är härligt. När jag jobbar från huset är det där jag hamnar", säger Anita. Braskamin, Scanspis. Soffbord, Ellos. Matta, EM Home. Fåtölj Easy Chair, Norrgavel. Taklampa, Tine K. Kuddar, Granit och Norrgavel. Foto: JONAS LUNDBERG

När huset skulle inredas hämtade Anita och Jörgen inspiration från många olika håll. Konstmuseet Louisiana i Danmark var ett, besökscentret vid Getterön med sina stora fönster för fågelskådare, var ett annat. Även traditionella nordiska fjällstugor, med väggar och inredning i trä, var något både Anita och Jörgen fastnade för.

– När vi skulle välja kök blev vi förtjusta i vitpigmenterad ask. Efter råd av arkitekten Jonas, bestämde vi oss för att låta klä in väggar och tak i vitpigmenterad askplywood. Det blev oerhört bra, väggar och tak går i ett. Till golvet valde vi öländsk kalksten.

Husets yta, 68 kvadratmeter, känns större än vad det är tack vare att det är välplanerat och högt i tak. De stora fönsterpartierna gör att vyn utanför blir en del av inredningen, gränsen mellan ute och inne försvinner.

Ett av de två sovrummen är placerat intill badrummet i en utskjutande del. Placeringen beror på att man bara fick lov att bygga på den befintliga grunden.

Badrummets väggar är klädda med marmorkakel. Kakel och blandare, Tapwell. Förbränningstoalett Cinderella, Rörtjänst. Spanskt handfat i vitlera, Sidsid.se. Foto: JONAS LUNDBERG
Sovrummet är ett mysigt krypin med fönster som i ett fågelskådargömsle. Lampor, Vipp. Lakan, Navy Stories. Foto: JONAS LUNDBERG
Anita och Jörgen på väg ner till vattnet för att ta ett dopp. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Tragedin fick Amalia, 29, att lämna allt och flytta in i en buss

Utan indragen el är lösningen solenergi med solpaneler. Det fungerar utmärkt i stort sett året om, tycker Anita och Jörgen. 

– Förutom under en kortare tid den gångna vintern då solen verkligen lyste med sin frånvaro.

Annars kan de använda kylskåp, dammsugare, mikro och tv utan problem. Men en vanlig toalett med tank blev för bökig, det skulle krävas en mycket lång slang för att nå slamsugningsbilen. Därför föll valet på en förbränningstoalett. Vatten till kranarna får de från en grävd brunn.

– Att leva ”off grid”, helt bortkopplad från elnätet, är en särskild känsla och det är ju ett direkt resultat av att vi bor i ett naturreservat. Det är lite som att bo i ett sådant där gömsle som fågelskådare använder sig av.

Anita och Jörgen har själva ett fågelintresse och kan räkna ganska många arter per dag.

– Det kan vara dramatiskt. Helt plötsligt sitter en tornfalk utanför och mumsar i sig en nyfångad mus, en vessla leker i vårsolen, en havsörn skådas från toan, och så vidare, säger Anita.

LÄS MER: Marie bor i en lada: ”Jag gillar den rymliga känslan”

LÄS MER: Ett vanligt torp på utsidan – på insidan gömmer Gert Wingårdh sitt makalösa hem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!