Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Anettes lägenhet har två stora terrasser. Här är det dukat för lunch med tallrikar från Mateus och glas från Oscar & Clothilde. Trappan leder upp till Ohboy-husets gemensamma terrass. Stolar, Ikea.

Anette om livet i Ohboy-huset: ”Det är hipsterkänsla”

I det spännande Ohboy-huset i Västra hamnen i Malmö är det cykeln snarare än bilen som gäller och ingen lägenhet är den andra lik. Hos Anette och Pigge finns en illgrön trappa, synliga rör, råa betongväggar och en fin blandning av designmöbler och personliga prylar. 

Susann Larsson

Det var känslan som avgjorde när Anette och Pigge för drygt tre år sedan valde att flytta in i en av lägenheterna i Ohboy-huset i Malmö. Det kallas också för cykelhuset Ohboy, för att det är uppbyggt kring att de boende till vardags cyklar, snarare än tar bilen. 

– Det är inte så lyxigt här, utan kanske mer lite hipsterkänsla över hela stället. Det är också så tyst och lugnt samtidigt som det ligger nära havet, säger Anette.

En annan fördel är också att lägenheten inte bara hade en, utan två, stora terrasser. En har utsikt över Stapelbäddsparkens alla skateboardåkare och den andra mot havet. I bottenvåningen av huset ligger även cykelhotellet Ohboy Hotell.

Familjen Bengtsson/Sonesson

Här bor: Anette Bengtsson, Pigge Sonesson och sonen Rickard 

Gör: Anette är rekryterare och Pigge är lärare.

Var: Lägenhet på 80 kvm i Ohboy-huset, Västra hamnen i Malmö

Instagram: @casaohboy

Råa betongväggar sätter prägel på Ohboy-huset

Ohboy-huset med sina 55 lägenheter och hotell är ritat av de prisbelönta arkitekterna Axel Hauschild och Cord Siegel som varit både byggherrar och förvaltare. Tanken bakom huset har varit att bygga en bostad som möjliggör att leva både kvalitativt och klimatsmart. Hauschilds och Siegels arkitektbyrå har varit med i hela processen från idé och design till byggande och drift. 

– Vi visste inte förrän dagen vi flyttade in hur lägenheten egentligen skulle se ut. Den ursprungliga ritningen stämde inte alls, den var mer som en idé. Arkitekten som var på plats hela tiden ändrade efterhand som huset byggdes, berättar Anette. 

– De har tydligen anpassat innerväggarna på plats efter att alla yttre väggar, fönster och ventilation var installerade. De har också använt blandade material. 

Ingen lägenhet är lik den andra vilket har gett hela huset en speciell karaktär. Gemensamt för alla lägenheterna är att de har synliga betongväggar och udda detaljer, som en illgrön trappa, och stora fönster. 

– Jag gillar framför allt vår ovanvåning med ett enormt stort fönster och hög takhöjd i vardagsrummet. Jag gillar rymden. Annars är planlösningen lite knasig med ett sovrum som är större än vardagsrummet, men det är samtidigt en del av charmen. Jag gillar det, det blir lite udda och coolt i sig. Sen får man göra det bästa av det. 

”För att det inte ska bli kalt har jag satsat på textilier.”
De första två våningarna i huset består av cykelhotellet Ohboy. Ett annorlunda hotell där du får hyra både cykel och en mindre lägenhet med utgång mot gatan. Foto: SOFI SYKFONT
Arkitekterna valde att måla trappan illgrön, något som sätter stilen i hela hemmet. Tavla från Therese Sennerholt. Väskan är köpt i Marrakech. Foto: SOFI SYKFONT
Sovrummet är ett av lägenhetens största rum och här finns en utgång till terrassen. Sängkläder från Reva Home och Gant. Lampa, Ilva. Skulpturen i fönstret kommer från Anettes nedlagda butik. Foto: SOFI SYKFONT
Längs väggen i sovrummet står böcker och tidningar staplade tillsammans med fina askar och nagellack. Tavla, av Jenni Berndtsson. Foto: SOFI SYKFONT

Gemensamma träffar och afterwork på taket

På översta våningen i Ohboy-huset ligger en gemensam lokal med terrass för de boende i huset. En tillgång som ofta utnyttjas. 

– Människorna som bor i huset är ett stort plus. Vi har en kollektiv förening fast det är ett hyreshus. Vi har gemensamhetsträffar och ibland afterwork tillsammans uppe på taket. Det är en skön känsla här. 

Även innergården är flitigt använd och på sommaren möts många av husets hyresgäster där. 

– Nästan alla är ute på sommaren, det finns en väldigt osvensk känsla över allt här. 

Anette och Pigge har båda barn sen tidigare förhållanden. Tillsammans har de sex barn vilket också bidrar till att det är liv och rörelse i huset. 

– Vi hade tre barn som flyttade med hit och bodde hos oss varannan vecka. Nu har vi ett barn som bor kvar. 

Färger och textiler bryter av industriella känslan 

Anette som tidigare hade en inrednings- och klädesbutik i Ystad har inrett lägenheten med en säker känsla för udda kombinationer. 

– Man måste ju våga lite, och framför allt lita på sin egen smak. Jag gillar att blanda, som exempelvis discolampan ihop med betongväggarna i vardagsrummet. Det blir ett häftigt möte. 

Discolampan är ett av Anettes bästa köp. 

– Jag såg personalen i butiken bära ut den till bilen och frågade vad det var. Jag köpte den osedd och är jättenöjd. Hela rummet bara glittrar! Den var bara avsedd för mig, den kommer jag nog alltid att ha kvar.

Den röda soffan som Anette och Pigge haft med sig från en tidigare bostad har fått ange tonen för inredningen. Aluminiumfåtöljen i svart skinn är designad av Mats Theselius, Källemo. Pall, PK33 av Poul Kjaerholm. Discolampan i taket hittade Anette på Reform Furniture. Tavlan ovanför soffan har hon gjort själv. Kuddar från Svenskt Tenn och H&M Home. Foto: SOFI SYKFONT
Ett ommålat bord med en stor guldspegel utgör ett vackert blickfång i vardagsrummet. Gröna ljuslyktor, från Olsson & Jensen. Puffar från Strega och Casa Marrakech. Foto: SOFI SYKFONT
På bordet står några av Anettes elefanter, både pyttesmå och som ljusstakar. Foto: SOFI SYKFONT

Satsar på textilier som kuddar och mattor

Anette samlar gärna ihop saker i grupper och stilleben vilket gör intrycket mindre rörigt. 

– För att det inte ska bli kalt har jag satsat på textilier som kuddar och mattor. 

Vissa saker har hängt med sen tidigare boenden, men har nu hittat nya platser. Anette har utgått från den knallröda soffan som har fått styra resten av inredningen. 

– Jag tycker om mina saker och mycket har ett rent affektionsvärde för mig. Jag måste inte köpa nytt hela tiden. Tvärtom, vi har ju allt redan, så det är bara små detaljer som jag byter ut eller någon möbel som eventuellt måste kläs om, berättar Anette.  

– Egentligen gillar jag inte så mycket färg, men på något sätt har jag ändå köpt färgglada saker. Ibland försöker jag skala av lite. Så länge man har det personligt spelar det ju ingen roll. Ingen vill ju bo i ett mäklarhem. 

Matrummet är inrett med ett rustikt bord som tillsammans med rokokostolarna och den udda spegeln blir en spännande kombination. Spegel, från Mio. Bord, Ilva. Stolar, Claeshallen. Foto: SOFI SYKFONT
På ett avlastningsbord bredvid matbordet har Anette samlat nya och gamla kannor och pokaler i en grupp. Blå karaff, House Doctor. Ljusstake från Granit. Glaskarafferna är köpta på auktion liksom de två silverkannorna, pokalerna, gräddkannan och sockerskålen. Tavla av Catharina Göth. Foto: SOFI SYKFONT
Köket ligger i vinkel från matrummet. Synliga ventilationsrör ger karaktär till lägenheten. Porslin från Mateus. Karafferna är fyndade på auktion. Citronpress från Alessi. Burkarna och bokstaven ovanpå skåpen kommer från Anettes tidigare butik Boudoir i Ystad. Foto: SOFI SYKFONT
Bakom kranen i köket står olika skärbrädor och brickor samlade. Foto: SOFI SYKFONT

”Köper jag något nytt är det något jag suktat efter länge”

Om Anette köper något nytt vet hon oftast direkt var den möbeln eller detaljen ska stå.

– Ibland ser jag att där skulle behövas en viss sak och sen ger jag mig inte förrän jag hittat den. Fast det är ytterst sällan jag ändrar något. Köper jag något nytt är det något jag suktat efter länge. 

Den som ser sig runt i lägenheten lägger märke till alla elefanter i olika former som återkommer i inredningen. 

– Är jag utomlands blir det lätt att jag köper med mig en elefant eller något som är lätt att ta med sig hem som en snöglob, sked eller smörkniv. 

Anette är oftast den som tar besluten när det gäller inredningen.

– Pigge förlitar sig lite på mig. Han älskar glas, vin och korkar, sånt går han i gång på. Han hade nog hellre haft en annan stil med exempelvis stora industrilampor. Ibland får vi helt enkelt jämka lite.

LÄS MER: Så gjorde Pernilla om köket i New England-stil  

LÄS MER: Så förvandlade Isabelle huset till en riktig 60-talsdröm