Anette om livet i Ohboy-huset: ”Det är hipsterkänsla”
I det spännande Ohboy-huset i Västra hamnen i Malmö är det cykeln snarare än bilen som gäller och ingen lägenhet är den andra lik. Hos Anette och Pigge finns en illgrön trappa, synliga rör, råa betongväggar och en fin blandning av designmöbler och personliga prylar.
Det var känslan som avgjorde när Anette och Pigge för drygt tre år sedan valde att flytta in i en av lägenheterna i Ohboy-huset i Malmö. Det kallas också för cykelhuset Ohboy, för att det är uppbyggt kring att de boende till vardags cyklar, snarare än tar bilen.
– Det är inte så lyxigt här, utan kanske mer lite hipsterkänsla över hela stället. Det är också så tyst och lugnt samtidigt som det ligger nära havet, säger Anette.
En annan fördel är också att lägenheten inte bara hade en, utan två, stora terrasser. En har utsikt över Stapelbäddsparkens alla skateboardåkare och den andra mot havet. I bottenvåningen av huset ligger även cykelhotellet Ohboy Hotell.
Familjen Bengtsson/Sonesson
Här bor: Anette Bengtsson, Pigge Sonesson och sonen Rickard
Gör: Anette är rekryterare och Pigge är lärare.
Var: Lägenhet på 80 kvm i Ohboy-huset, Västra hamnen i Malmö
Instagram: @casaohboy
Råa betongväggar sätter prägel på Ohboy-huset
Ohboy-huset med sina 55 lägenheter och hotell är ritat av de prisbelönta arkitekterna Axel Hauschild och Cord Siegel som varit både byggherrar och förvaltare. Tanken bakom huset har varit att bygga en bostad som möjliggör att leva både kvalitativt och klimatsmart. Hauschilds och Siegels arkitektbyrå har varit med i hela processen från idé och design till byggande och drift.
– Vi visste inte förrän dagen vi flyttade in hur lägenheten egentligen skulle se ut. Den ursprungliga ritningen stämde inte alls, den var mer som en idé. Arkitekten som var på plats hela tiden ändrade efterhand som huset byggdes, berättar Anette.
– De har tydligen anpassat innerväggarna på plats efter att alla yttre väggar, fönster och ventilation var installerade. De har också använt blandade material.
Ingen lägenhet är lik den andra vilket har gett hela huset en speciell karaktär. Gemensamt för alla lägenheterna är att de har synliga betongväggar och udda detaljer, som en illgrön trappa, och stora fönster.
– Jag gillar framför allt vår ovanvåning med ett enormt stort fönster och hög takhöjd i vardagsrummet. Jag gillar rymden. Annars är planlösningen lite knasig med ett sovrum som är större än vardagsrummet, men det är samtidigt en del av charmen. Jag gillar det, det blir lite udda och coolt i sig. Sen får man göra det bästa av det.
”För att det inte ska bli kalt har jag satsat på textilier.”
Gemensamma träffar och afterwork på taket
På översta våningen i Ohboy-huset ligger en gemensam lokal med terrass för de boende i huset. En tillgång som ofta utnyttjas.
– Människorna som bor i huset är ett stort plus. Vi har en kollektiv förening fast det är ett hyreshus. Vi har gemensamhetsträffar och ibland afterwork tillsammans uppe på taket. Det är en skön känsla här.
Även innergården är flitigt använd och på sommaren möts många av husets hyresgäster där.
– Nästan alla är ute på sommaren, det finns en väldigt osvensk känsla över allt här.
Anette och Pigge har båda barn sen tidigare förhållanden. Tillsammans har de sex barn vilket också bidrar till att det är liv och rörelse i huset.
– Vi hade tre barn som flyttade med hit och bodde hos oss varannan vecka. Nu har vi ett barn som bor kvar.
Färger och textiler bryter av industriella känslan
Anette som tidigare hade en inrednings- och klädesbutik i Ystad har inrett lägenheten med en säker känsla för udda kombinationer.
– Man måste ju våga lite, och framför allt lita på sin egen smak. Jag gillar att blanda, som exempelvis discolampan ihop med betongväggarna i vardagsrummet. Det blir ett häftigt möte.
Discolampan är ett av Anettes bästa köp.
– Jag såg personalen i butiken bära ut den till bilen och frågade vad det var. Jag köpte den osedd och är jättenöjd. Hela rummet bara glittrar! Den var bara avsedd för mig, den kommer jag nog alltid att ha kvar.
Satsar på textilier som kuddar och mattor
Anette samlar gärna ihop saker i grupper och stilleben vilket gör intrycket mindre rörigt.
– För att det inte ska bli kalt har jag satsat på textilier som kuddar och mattor.
Vissa saker har hängt med sen tidigare boenden, men har nu hittat nya platser. Anette har utgått från den knallröda soffan som har fått styra resten av inredningen.
– Jag tycker om mina saker och mycket har ett rent affektionsvärde för mig. Jag måste inte köpa nytt hela tiden. Tvärtom, vi har ju allt redan, så det är bara små detaljer som jag byter ut eller någon möbel som eventuellt måste kläs om, berättar Anette.
– Egentligen gillar jag inte så mycket färg, men på något sätt har jag ändå köpt färgglada saker. Ibland försöker jag skala av lite. Så länge man har det personligt spelar det ju ingen roll. Ingen vill ju bo i ett mäklarhem.
”Köper jag något nytt är det något jag suktat efter länge”
Om Anette köper något nytt vet hon oftast direkt var den möbeln eller detaljen ska stå.
– Ibland ser jag att där skulle behövas en viss sak och sen ger jag mig inte förrän jag hittat den. Fast det är ytterst sällan jag ändrar något. Köper jag något nytt är det något jag suktat efter länge.
Den som ser sig runt i lägenheten lägger märke till alla elefanter i olika former som återkommer i inredningen.
– Är jag utomlands blir det lätt att jag köper med mig en elefant eller något som är lätt att ta med sig hem som en snöglob, sked eller smörkniv.
Anette är oftast den som tar besluten när det gäller inredningen.
– Pigge förlitar sig lite på mig. Han älskar glas, vin och korkar, sånt går han i gång på. Han hade nog hellre haft en annan stil med exempelvis stora industrilampor. Ibland får vi helt enkelt jämka lite.
LÄS MER: Så gjorde Pernilla om köket i New England-stil
LÄS MER: Så förvandlade Isabelle huset till en riktig 60-talsdröm