Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Andreas och Åsa renoverade sitt torp i 15 månader och lyckades skapa just det hem de drömt om.
Foto: Ulf Karlsson
2 AV 3
Hemmet är riktigt charmigt.
Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
3 AV 3
Det är lätt att förstå varför Andreas och Åsa är så nöjda.
Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Andreas och Åsa skapade sin husdröm i fina torpet

Följ med in i Åsa och Andreas lika mysiga som älskade sekelskiftestorp på Väddö i Roslagen. Efter en intensiv, femton månader lång, renoveringsperiod har de fått just det charmigt lantliga torp de drömde om. 

Josefin Widell Hultgren

Andreas och Åsa har ivrigt pendlat hit till torpet på Väddö varje ledig stund ända sedan projektet drogs i gång. Nu är de stolta och imponerade över vad de faktiskt har lyckats åstadkomma på så kort tid. Helt utan förkunskaper har de färdigställt sitt hus precis enligt planen.

Sökandet efter en sommarstuga i Roslagen tog fart under senhösten 2016. De blixtförälskade sig i sitt torp redan på Hemnet. Ingen budgivning krävdes då andra intressenter blev skrämda av det omfattande renoveringsbehovet. I stället för hinder såg Åsa möjligheterna att få till en personlig prägel och ett nytt hem skapat från grunden. Köpet gick igenom i januari 2017.

Hos Andreas och Åsa råder en avslappnad ordning. Var sak har sin plats och den öppna förvaringen av rustika krus bidrar till den lantliga charmen. Foto: Josefin Widell Hultgren
Kring bordet står en skön samling stolar. Vita och turkosa stolar, Svensson i Lammhult. Snurrstol och bruna pinnstolar från loppis. Bord, Miljögården. Ringar i taket och industrivagn är vintage från In The Mood. Byrån är köpt på en granngård och målad i Åsas favoritfärg turkos. Taklampa, On Interiör. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Husprojektet blev lärorikt för förhållandet

Andreas och Åsa möttes på ett skoldisko redan under tonåren men blev inte ett par förrän för fem år sedan. 

– Vi tillsammans har blivit ett superteam tack vare husprojektet. Det har verkligen varit roligt och lärorikt för förhållandet att ta sig an en sådan här utmaning ihop. 

Redan som 10-åring smittades Åsa av ett starkt möbelintresse. Hon är uppvuxen i en stor, kreativ familj fylld av diverse konstnärssjälar. 

– Nu har jag jobbat med inredning i 20 år och jag tycker fortfarande att det är lika kul, säger hon. Min största hobby är att besöka loppisar, auktioner och söka prylar med historia på nätet. Ju mer sliten en möbel är, desto mer förälskad blir jag. Nytillverkat köper jag nog främst när det kommer till textilier. Favoriten är linnetyg.

Hemma hos Åsa och Andreas

Här bor: Åsa Eriksson och Andreas Sabelhierta och ibland även deras barn Malte, Jennifer, Emma, 21 och Robin.

Gör: Åsa är inredare och driver företaget Ljuva Rum Stockholm AB. Andreas är samordnare på en fritidsgård för tonåringar.

Var: Väddö i Roslagen nordost om Stockholm.

Bor: Torp från sent 1800-tal på 145 kvadratmeter. Tomten på 3 000 kvadratmeter rymmer vedbod, garage, växthus och loppis.

Instagram: @ljuvarum

Den bruna kryddhyllan är köpt på auktion, de vita är tavellister. Spisskyddet är en ärgad plåtbit som hittades i källaren. Beslag, Nacka Byggnadsvård. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
En krok i taket och ett rep håller upp den vikbara ”köksön” när den inte behövs. En skärbräda har monterats med gångjärn på den befintliga lilla köksön för att utöka arbetsytan. Keramiken är skapad av Åsas mamma Helena Barrsjö. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

LÄS MER: Så fick de nybygget att se ut som ett sekelskifteshus 

”Vi har åkt på så många missar”

En enhetlig känsla är viktig för Åsa. Hon ser till att upprepa till exempel ett visst träslag, en färg eller liknande textilier i varje rum så att helheten binds samman. 

Ända sedan de fick tillträde till sitt torp har det kliat i Åsas inredarfingrar. Vid varje visit kom bilen lastad med möbler och prylar som ville flytta in.  

  – Det har krävts en hel del tålamod och flexibilitet för att jobba med min underbara Åsa. Jag älskar hennes sprudlande energi, men jag blev tokig när möbler och pynt ivrigt ställdes på plats trots att vi var mitt uppe i att bygga och måla. Men hon är ju inredare av en orsak. Och det är just tack vare hennes energi som vi har lyckats halvera renoveringstiden, tror jag, säger Andreas.

Att ge sig på en totalrenovering utan tidigare erfarenhet var krävande både fysiskt och psykiskt.

– Under resans gång har vi åkt på så många missar. Men till slut har vi lärt oss att bara bita ihop och glädjas åt det som färdigställts i stället för att oroa oss inför alla kommande måsten i mastodontprojektet, säger Åsa. 

Soffa, Slettvoll. Kuddar, Himla. Pallen är gjord av en plåttunna klädd med skinnsits från In The Mood. Bordet från By Carima är svensktillverkat av gammalt virke. Tavelväggen består av loppisfynd och detaljer från PB Home. Madam Stoltz och House Doctor. Svart vägglampa, Watt&Veke. Matta, Bargi. Korgstol från loppis. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
Bord, The Retro Brothers. Ett gammal redskap från grannen blev en perfekt gardinstång. Plåtlampa från Indien. Stol, Blocket. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Renoveringen tog femton månader

Det kämpigaste rent fysiskt var att ta bort plastmattor och gamla spikade masonitskivor från golven. Sedan har allt skrapats för hand och slipats innan målningen påbörjades. Ytorna fick nytt liv och resultatet var mödan värd. 

En torpförvandling på femton månader, vid sidan av varsitt heltidsjobb, låter som en knepig ekvation med tanke på att paret endast tagit in proffshjälp för delar som el, vvs och takbyte.

Strukturerad planering har underlättat arbetet och påskyndat vägen mot det fina resultatet.

Men trots noggranna förberedelser i veckorna har självklart motgångar och svårigheter varit oundvikliga för dessa nyblivna renoveringsentusiaster. 

 – Det gäller att inte bli alltför besviken och nedslagen varje gång någonting blir fel. Det blir det garanterat vid några tillfällen under projektets gång, säger Åsa. Vi har slutat tänka att det ska bli klart, för det blir det aldrig. 

Trappan har fått behålla sitt grova ytskikt med vacker patina som bevarar husets historia. Den pryds av fiolfikus och citrusträd. Matta, Rusta. Korgstol, Madam Stoltz. Barnstolar, loppis. Linnepläd, Himla. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
Gästrummet intill köket står alltid redo för vänner. Här får man sova i en fransk järnsäng från tidigt 1900-tal. Textilier från Himla och Bargi. Vägglampa, On Interiör. Taklampa, Indiska. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

LÄS MER: Så skapade Catin, 31, ett magiskt hem i lägenheten 

Byggkaos på dagen – fina middagar på kvällen

Efter intensivt arbete behövs pauser för att orka vidare. Åsas metod för att glömma byggkaoset ibland var att duka upp till fina middagar med mängder av stearinljus. Oftast avslutades kvällarna med film- och popcornmys i tältsängar mitt bland all bråte. 

Men trots att renoveringen varit minst sagt arbetskrävande planerar Åsa och Andreas nya projekt. 

– Runt lillstugan ska vi bygga en lada i gammal stil. Lillstugan ska alltså behållas, inuti ladan. Det ska bli ett slags loge där vi ska servera middagar under takhängda ljusslingor, berättar Åsa. 

Deras plan är att använda äldre virke och byggnadsteknik för att få en känsla av äkthet. 

 – Det ska se ut som om huset stått här länge. Snopet när man sedan kliver in och ser en modern Attefallsstuga inuti. 

Med nyvunna byggkunskaper och första projektet i hamn, ligger nästa åtagande inte långt borta. Drömmarna är många och resan mot ett gemensamt paradis på landet har bara börjat. 

Skåpet har Åsa och Andreas byggt av gamla franska fönster och fyllt med favoritsaker från resor, antikaffärer och loppmarknader. Porslinshund, Bodil Vintage. Vitemaljerad kamin, Jötul. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
De vackra dörrarna kommer ursprungligen från Indien. Öppningen leder in till övervåningens ena sovrum. Handgjord matta från Bargi. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Åsas bästa renoveringstips

• Fira framgångar och beröm varandra. Det måste finnas glädjemoment för att behålla lågan trots motgångar.

• Vila ut och duka upp vackra middagar. Trots byggdamm går det att skapa stämning med levande ljus och något smarrigt från grillen. En belöning att se fram emot sporrar till att färdigställa fortare. 

• Köp rätt verktyg. Det behöver inte vara de dyraste sorterna. Men att till exempel slopa fogsvansen och ersätta den med en elektrisk gersåg är klokt för uttröttade armar. 

• Använd knäskydd och handskar. Timtal på knä i obekväma ställningar kräver vaddering i byggbrallorna. Skärsår, stickor, och brännsår undviks bäst genom ständigt skydd. Köp flera handskar så att du kan ta fram nya när du förlagt dem. 

• Stretcha. Muskelvärk är oundvikligt när man jobbar mycket fysiskt. Men det går att förebygga genom stretchövningar morgon och kväll.

• Planera i förväg

Fundera redan under veckan vad som behöver göras kommande helg. Bestäm i förväg vem som ska göra vad. Låt var och en göra det som den är bäst på. 

• Skapa listor över alla inköp i god tid för att slippa åka fram och tillbaka till byggvaruhus

Sittbänken i hallen blev en trevlig ljus läshörna med utsikt mot grannens hästhage. Metallbord, Designtorget. Vägghyllan är en loppisfyndad träback. Vägglampa, On Interiör. Spegel, PB Home. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
Höstsolen skiner in i sovrummet genom en tunn linnegardin. Matta och överkast från HK Living. Gardin, Himla. Korgpallen är vintage från Stugan Vid Vägen. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
De egendesignade, platsbyggda sängskåpen ger barnen var sin privat vrå. De var en utmaningen att snickra då alla väggar och golv var så sneda. Fönsterluckor, Born Collector. Textil, Himla. Handknuten matta från Marocko. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN
Träpanelen i badrummet har Åsa skapat av de oslipade brädor som hittats i vedboden. Som grund till det gamla järnbadkaret användes resten av brädorna vilka slipades mjuka för att sedan oljas in. Taklampa, formad som en äldre billykta, Affari. Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

LÄS MER: Fredrik och Ida förvandlade trista 40-talshuset till en hem

LÄS MER: Monica byggde om fallfärdiga smedjan till ett sagolikt orangeri