Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Andrea och Jonathan har designat och byggt sitt eget tiny house – ett minihus på hjul, endast 17 kvadrat stort.
Andrea och Jonathan har designat och byggt sitt eget tiny house – ett minihus på hjul, endast 17 kvadrat stort.
Andrea och Jonathan har designat och byggt sitt eget tiny house – ett minihus på hjul, endast 17 kvadrat stort.
Paret bodde tillsammans i en liten studentlägenhet, men tyckte att den var både dåligt planerad och onödigt dyr.
Paret bodde tillsammans i en liten studentlägenhet, men tyckte att den var både dåligt planerad och onödigt dyr.
Paret bodde tillsammans i en liten studentlägenhet, men tyckte att den var både dåligt planerad och onödigt dyr.
1 AV 3
Från dyr studentlägenhet till ett friare liv
2 AV 3
Andrea och Jonathan har designat och byggt sitt eget tiny house – ett minihus på hjul, endast 17 kvadrat stort.
Foto: Privat
3 AV 3
Paret bodde tillsammans i en liten studentlägenhet, men tyckte att den var både dåligt planerad och onödigt dyr.
Foto: Privat

Andrea och Jonathan byggde ett minihus på hjul – bor på 17 kvadrat

Andrea och Jonathan bodde tillsammans i en studentlägenhet, men tyckte att den var både dyr och dåligt planerad.

Samtidigt drömde de om ett eget hus nära naturen.

Nu har de designat och byggt sitt eget tiny house – ett minihus på hjul på bara 17 kvadratmeter.

Linnea Bjärle Quiding

Andrea och Jonathan träffades av en slump i Turkiet för sex år sedan. Båda var ute och reste ensamma, med målet att lifta hela vägen till Iran. Den sista biten mellan Turkiet och Iran ville Andrea ha en reskompis, men hittade ingen.

– Det är inte tryggt att lifta den biten som ensam tjej. När jag skulle få mitt visum på iranska konsulatet träffade jag Jonathan, som visade sig vara ute på exakt samma resa som jag. Jag dök på honom och nästan tvingade honom att resa ihop med mig, berättar Andrea med ett skratt.

De blev ett par och fortsatte att resa ihop några månader, bland annat genom Armenien och Georgien. Senare började båda plugga i Göteborg, Andrea arkitektur och Jonathan konst, och de flyttade ihop i en studentlägenhet.

HEMMA HOS ANDREA OCH JONATHAN

Här bor: Andrea Kretz Ottander, 29, från Göteborg och Jonathan, 28, från Langeland i Danmark.

Var: I ett så kallat tiny house – ett 17 kvadrat stort minihus på hjul som de byggt själva. Just nu står huset i Langeland i Danmark, men i framtiden vet de inte var huset kommer att stå. 

Gör: Andrea läser till arkitekt och Jonathan studerar konst. Var med i ”Husdrömmar” på SVT 2021. 

Instagram: @minihusnu

Fasaden är byggd av sex millimeter tunn plywood. Ändå har vi lyckats få huset väldigt stabilt, det är vi stolta över, säger Andrea. Foto: Privat
Andrea och Jonathan har byggt i stort sett hela huset själva, men hjälp från vänner och familj. Foto: Privat

Studentlägenheten på 30 kvadrat var dåligt planerad och kändes onödigt dyr. Andrea, som under många år haft ett specialintresse för så kallade tiny houses – minihus som går att flytta runt – började längta efter att bygga ett eget.

– Det är så fascinerande hur man kan designa så smart på jätteliten yta. Jag kan fastna i timmar framför youtube-klipp och har gjort flera ritningar tidigare, utan att veta att jag en dag skulle bygga ett eget. En av anledningarna till att jag läser till arkitekt nu är för att jag älskar tiny houses så mycket.

Efter en del övertalning lyckades Andrea övertyga Jonathan om att de skulle bygga ett eget minihus på hjul. Möjligheten att designa sin egen bostad, kunna spara pengar och vara mer flexibla, lockade. 

– Jag såg fördelen i att kunna få en bostad utan att behöva ta bolån, trots att vi är unga. Vi kommer att bo billigt och inte behöva jobba heltid. Och det kändes kul att vi skulle bygga huset själva, säger Jonathan.

Bygget börjar ta fart på tomten till Jonathans mammas hus i södra Danmark. Foto: Privat
Minihuset byggs på en trailer för att sedan kunna flyttas med personbil. Foto: Privat
Att bygga lätt har varit en utmaning. All inredning är byggd av paret själva. Foto: Privat

I juni förra året påbörjades bygget, på tomten till Jonathans mammas hus på Langeland i södra Danmark. Båda tog ett sabbatsår från studierna och levde på sparade pengar, medan de arbetade med huset på heltid. 

Andrea har stått för ritningen och de har tillsammans byggt i stort sett allt själva, med bra hjälp från vänner och familj.

– Vi hade aldrig byggt något innan, och vi har fått komma på många speciallösningar eftersom huset inte fick bli för högt, för brett eller för tungt. Det har inte gått att följa standard, så det har varit tidskrävande, berättar Jonathan.

Det svåraste har varit att hålla nere vikten på alla material. Huset, som byggs på en trailer, får väga max 3,5 ton för att kunna dras med personbil.

– Det har varit en jättestor arkitektonisk utmaning. Vi har byggt så lätt det bara går med plywood, fyra millimeter tjock invändigt och sex millimeter utvändigt. Ändå har vi lyckats få huset väldigt stabilt, det är vi stolta över, säger Andrea.

Det lilla arbetsrummet är byggt på en platå i köket med ett skrivbord ovanpå, och massor av förvaringsutrymme under. Foto: Privat
Köket sett ovanifrån. Foto: Privat
- På ett sätt har vi sex rum i vårt lilla hus. De smälter in i varandra och kan bli ett stort rum om vi inte skärmar av, men vi har ordnat så att det går att stänga för på olika sätt när man vill vara i fred, säger Andrea. Foto: Privat

Efter nio månaders slit är minihuset med blå fasad äntligen nästan helt klart och redo för inflyttning. 

– Vi trodde att vi skulle bli klara på fyra månader, men det tog mer än dubbelt så lång tid. Det enda som inte är helt färdigt är toaletten, men den hoppas vi få klar innan en flytt.

På den 17 kvadratmeter stora ytan ryms hall, kök, vardagsrum, sovloft, arbetsrum och toalett. Allt är noga genomtänkt och inte en kvadratcentimeter har lämnats åt slumpen. Arbetsrummet består till exempel av en platå i köket med ett skrivbord ovanpå, och massor av förvaringsutrymme under.

– Vi ville verkligen få in ett arbetsrum, då vi båda är projektmänniskor och behöver ha en plats att jobba på. Nu löste vi det som ett rum i rummet, och kunde ändå behålla öppenheten i köket, förklarar Andrea.

– På ett sätt har vi sex rum i vårt lilla hus. De smälter in i varandra och kan bli ett stort rum om vi inte skärmar av, men vi har ordnat så att det går att stänga för på olika sätt när man vill vara i fred. Vårt nya hus är mindre än studentbostaden vi bodde i förut, men planlösningen är så mycket bättre. 

Vardagsrummet rymmer massor av förvaring. Foto: Privat
Högst upp finns ett sovloft på sex kvadratmeter. Hit kommer man upp via den utfällbara trappan. Foto: Privat
Sovloftet. Foto: Privat

Vad hade ni för budget?

– 230 000 kronor, vilket vi gjort av med nu. Vi har lite kvar att fixa i badrummet, så det blir kanske tio tusen till. Eftersom vi behövt bygga huset så lätt har vi varit bundna till vissa material, och knappt kunnat använda något återvunnet. Men i slutändan blev det ändå billigare att bygga huset själva än att köpa ett färdigt från fabrik. Då ligger kostnaden ofta på en halv till en miljon kronor, berättar Andrea.

Vad är det bästa med att bo i ett tiny house?

– Att få bo nära naturen. Innan bodde vi på nionde våningen i stan, så det blir lite skillnad. Det är också intressant att undersöka det minimalistiska levernet. Att se hur litet kan vi bo, och hur mycket som faktiskt går att rensa bort, säger Andrea.

Finns det några nackdelar med att bo så litet?

– Egentligen inte. Vi har ju bott i små lägenheter tidigare, och det enda som inte fungerat är när vi inte har kunnat vara ensamma. I nya huset är planlösningen en viktig aspekt, och vi har designat för att kunna stänga en dörr eller dra för ett draperi mellan rummen. Jag tror att huset kommer att kännas större än våra tidigare lägenheter, trots att det är mindre, säger Jonathan.

Vad ser ni fram emot nu?

– Vi har båda sökt masterutbildningar på flera olika orter. Vi hoppas att vi kommer in på stamma ställe och hittar en bra plats att ställa huset på, kanske i en ekoby, säger Andrea.

VAD ÄR ETT TINY HOUSE?

Tiny houses, eller minihus som det kan översättas till på svenska, är ett ganska nytt koncept i Sverige. De är ofta byggda på hjul för att bostaden ska kunna flyttas. Vissa bygger sina egna minihus, men man kan även köpa ett färdigt.

Minihusen blev populära i USA kring 00-talet, som ett alternativ för de som behövde bo billigare.

Många som väljer att bo i ett tiny house i dag gör det som en livsstil. Att bo litet ger mindre påverkan på naturen och klimatet, att bo billigt ger ökad frihet. Eftersom bostadsytan är liten är det inte möjligt att samla på sig för många materiella saker, vilket kan bidra till minskad konsumtion.

Om minihuset ska kunna flyttas med bil måste storleken vara anpassad efter de regler som gäller på vägarna. I Sverige får huset då vara max 3,1 meter brett, 4,5 meter högt och väga som mest 3,5 ton. Tyngre minihus är också vanliga, men behöver flyttas med traktor eller lastbil.

Eftersom minihusen fortfarande är ovanliga i Sverige är reglerna kring dem lite snåriga. Till exempel kan minihuset ses som en sorts husvagn, och kan i så fall parkeras ett halvår på en tomt utan bygglov. Vill ägaren stanna längre än så, finns exempelvis möjlighet att söka bygglov som ett attefallshus.

Andrea i arbetsrummet. Foto: Privat
På den 17 kvadratmeter stora ytan ryms hall, kök, vardagsrum, sovloft, arbetsrum och toalett. Allt är noga genomtänkt och inte en kvadratcentimeter har lämnats åt slumpen. Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/CMAQHablOf3/https://www.instagram.com/p/CL2ZabVltIL/?hidecaption=true

Mer från Husdrömmar:

LÄS MER: Elin och Casper köpte en fallfärdig skola – renoverade den till sin drömvilla

LÄS MER: Hockeystjärnan Linus Fernströms drömvilla – ritade själv huset vid havet

Se även Bond-villan från Grand Designs: