När Andrea och Björn köpte gården för fem år sedan var fasaden täckt av röda eternitplattor. Foto: Helena Elm

Andrea och Björn renoverade 1800-talshuset på Öland

På Holkgården i byn Lenstad vid det öländska Alvaret har Andrea och Björn skapat sitt drömhem. Här möts moderna lösningar och husets historia i skön harmoni.

För fem år sedan såg Holkgården helt annorlunda ut. Huset hade inte genomgått någon renovering under de senaste 20-25 åren. Fasaden var täckt av röda eternitplattor. Över­våningen bestod av en smal korridor kantad av snedtak.

– Vi letade inte ens efter hus. Jag var 22 år och Björn och jag bodde i en lägenhet. En dag fick jag syn på huset på nätet och fick lust att åka och titta. Vi körde hit och kikade runt. Nästa dag träffade vi mäklaren, säger Andrea.

Andrea och Björn på trappan till sitt hus på Öland. Foto: Helena Elm

HEMMA HOS ANDREA OCH BJÖRN

Här bor: Andrea Karlsson och Björn Nilsson med tvillingpojkarna Vide och Leo som föddes i maj 2019.

Gör: Andrea är föräldraledig från sitt jobb som receptionschef på First Hotel Witt i Kalmar. Björn jobbar med markanläggning och driver det egna företaget Holkgårdens Entreprenad.

Bor: I ett 160 kvm stort hus byggt i mitten av 1800-talet i byn Lenstad på Öland. 

Hela veckans matplanering får plats på väggen som målats med griffelfärg intill köket. Foto: Helena Elm
Det som ser ut som dyrt marockanskt kakel i köket är i själva verket en fototapet från Ellos, täckt av en skyddsskiva av glas. Foto: Helena Elm
I köket finns en inramad del av husets blottade gamla trävägg. Här syns också en sparade rester av en originaltapet. Foto: Helena Elm
Takbjälkarna i köket är frilagda. Lampa från Rusta. Stolarna har fyndats på Blocket och målats om. Foto: Helena Elm

Men Andrea och Björn var inte ensamma om att se husets potential. Ett holländskt par var intresserade av att ha det som sommarbostad och la ett högre bud än Andrea och Björn. Ägarinnan valde dock att sälja sitt hus till det unga paret som vuxit upp på Öland och som ville bygga sin framtid tillsammans på gården.

Under det första året efter husköpet bodde paret kvar i lägenheten i Färjestaden och la all sin lediga tid på att renovera sitt hus. De har ritat och byggt allting själva, med hjälp av sina familjer. För el, VVS och specialsnickerier har de dock tagit fackmannamässig hjälp.

– Som tur är har vi snickare i bekantskapskretsen som vi kunnat fråga om råd längs vägen, berättar Björn.

Vardagsrummet på övervåning har en vid utsikt över det öländska Alvaret. Speglarna och bordet är återbruk från sådant som hittats på gården. Foto: Helena Elm
Tv:n göms i nocken när den inte används. En speciallösning för att den inte ska störa den vackra utsikten över Alvaret. Foto: Helena Elm
Gästrummet har ett rejält snedtak och är målat i en varmt beige ton. En pall på högkant fungerar som nattduksbord till övernattande gäster. Foto: Helena Elm

För fyra år sedan kunde de flytta in och fortsätta renoveringen på plats. Med huset följde en stallbyggnad, ett uthus i sten och en drängstuga. Drängstugan var i det närmaste orörd och utgör en riktig historisk skatt. Andrea visar vägen in i drängstugans kök, där gamla burkar och askar fått stå kvar på sina hyllor, och lirkar upp låset till en stor amerikakoffert.

– Drängen emigrerade till Amerika, men kom tillbaka igen och jobbade här på gården. Han bodde här med sin fru och sina barn, berättar Andrea och visar upp en svart gammal loggbok där han skrivit ner sina arbetstimmar.

När vi renoverade väggarna hittade vi allt möjligt som använts som isolering när huset byggdes.

Andrea lyfter upp en gammal barnsko och en vältummad bibel och berättar att de hittade dem under huset när de renoverade.

Det visade sig att de inte var de enda som gjort den typen av fynd under sitt hus. De fick lära sig att man förr i tiden ofta la en sko från första barnet under huset för att bringa fertilitet och få fler barn.

I sovrummet liksom i många av husets övriga rum finns det infällda spotlights i takbjälkarna. Foto: Helena Elm
Dörren till sovrummet har hängts upp med hjälp av ett vagnshjul från drängstugan. En av husets många speciallösningar som även berättar om huset historia. Foto: Helena Elm
Sittpuffarna i vardagsrummet såväl som skänken är arvegods. Foto: Helena Elm
Den gamla blottade tegelväggen ger karaktär åt vardagsrummet. Fotot föreställer Holkgården och dess tidigare ägare. Foto: Helena Elm

I drängstugan har Björn och Andrea hittat flera saker som de plockat in i huset och låtit bli en del av inredningen. En gammal dörr med beslagen kvar har blivit ett vardagsrumsbord på ovanvåningen, och ett par spröjsade fönster av samma träslag har blivit speglar och pryder väggen i samma rum. Av ett stort gammalt vagnshjul har Andrea gjort en kombinerad lampa och ljusstake som hänger över köksbordet.

Andra exempel på nya lösningar i kombination med äldre detaljer är den infällda belysningen i de gamla takbjälkarna och sovrumsdörren de hittade i ett av uthusen och som nu blivit en utanpåliggande skjutdörr.

I vardagsrummet har en gammal tegelvägg blottats och prytts med ett svartvitt foto av huset från förra seklet. I köket har en bit av den råa träväggen, där små bitar av originaltapeten finns kvar, lyfts fram.

– Tyvärr fanns inte så mycket kvar av tapeten. Men när vi renoverade väggarna hittade vi allt möjligt som använts som isolering när huset byggdes – gamla säckar, skjortor, tång och tidningspapper daterat från 1800-talet, berättar Björn.

Även i badrummet har gårdens gamla takbjälkar tagits fram. Kommoden är ett vanligt skåp från Jysk som Andrea och Björn placerat handfat på. Foto: Helena Elm
Trappan i Holkgården har fått förbli trären liksom flera av bjälkarna i huset. Räcket är specialgjort av en lokal smed. Foto: Helena Elm

 

 

Andrea har gjort en takkrona med levande ljus av ett vagnshjul som hittades i gårdens drängstuga. Foto: Helena Elm

De moderna lösningarna är lika närvarande som de historiska och genomsyrar hela huset. På ovanvåningen har en hel fönstervägg vigts åt utsikten över det öländska Alvaret. Att skymma utsikten med en bildskärm fanns inte på kartan, men för att ändå ha möjligheten till tv-tittande lämnade Björn extra utrymme upp mot taknocken och byggde en dold hissanordning där tv-n kan hissas ner genom en lucka för de stunder någon vill titta.

Från sovrummet på ovanvåningen och badrummet på nedervåningen har paret byggt två tvättnedkast som leder raka vägen ner i tvättstugan i källaren. Även i köket är de praktiska lösningarna många. Bakom spis och diskho sitter inte vanligt kakel, utan i stället en fototapet föreställande marockanskt kakel bakom en tjock glasskiva.

Från köket kommer man ut på den upphöjda uteplatsen. En nedsänkt badtunna värmer gott om vintern och när mörkret lagt sig lyser de infällda spottarna i marknivå upp uteplatsen underifrån.

– Vi trivs så bra här ute på landet. Vi hade en bild av hur det skulle se ut och så har det blivit, säger Andrea.

När Andrea och Björn köpte gården för fem år sedan var fasaden täckt av röda eternitplattor. Foto: Helena Elm
Soffgungan på uteplatsen har Andrea och Björn byggt själva. Foto: Helena Elm

 

 

Grannens islandshästar har sina betesmarker på det öländska Alvaret, ett stenkast utanför vardagsrumsfönstret. Foto: Helena Elm

Av: Helena Elm

LÄS MER: Fanny om 60-talshuset: ”Det är lite Pippi Långstrump-tokigt!”

LÄS MER: Camilla bytte ettan i Stockholm mot en stuga intill skogen 

Favorit ur arkivet:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!