Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Villa Hasselbacken på skånska Söderåsen är inbäddad i en vacker trädgård med gamla träd och en hög häck som skyddar mot insyn.
Villa Hasselbacken på skånska Söderåsen är inbäddad i en vacker trädgård med gamla träd och en hög häck som skyddar mot insyn.
Villa Hasselbacken på skånska Söderåsen är inbäddad i en vacker trädgård med gamla träd och en hög häck som skyddar mot insyn.
Villa Hasselbacken på skånska Söderåsen är inbäddad i en vacker trädgård med gamla träd och en hög häck som skyddar mot insyn. Foto: CHARLOTTE BJERTNER

Amy och Johns renoveringsdröm slog in – efter tips från vännerna

Amy och John bor i vackert belägna Villa Hasselbacken i skånska Ljungbyhed. De föll för den fina lummiga trädgården och har renoverat sitt sekelskifteshus med varsamma händer.

Amy och John fick tips av goda vänner om att ett sekelskifteshus, vid namn Villa Hasselbacken, var till salu vid skånska Söderåsen. Huset som hade vackra gamla pardörrar, kakelugn och en stor lummig trädgård på 3 500 kvadratmeter fick dem att falla pladask för det. Paret bodde då i en marklägenhet med egen uteplats i ett sekelskifteshus i Helsingborg, men de längtade efter hus och renovering.

- När vi köpte huset föll vi för den stora vackra gamla trädgården, vi såg direkt att den hade potential, säger Amy.

Trädgården var väldigt eftersatt och det var ont om rabatter och det fanns inga odlingar.

- Vi ville sätta vår prägel på den och att arbeta fram en social trädgård med egna odlingar.

HEMMA HOS AMY & JOHN

Här bor: Amy Lindén, 36, John Olsson, 36, och sonen Seth, 8 månader, samt jakthundarna Alice och Caisa.

Gör: Amy är ekonom i en församling i Svenska kyrkan och John är projektledare på HP Borrningar i Klippan.

Var: Söderåsen, Ljungbyhed i Skåne.

Bor: Sekelskiftesvilla, troligen byggd i början av 1900-talet på 200 kvm.

Instagram: @villahasselbacken

Amy och John köpte Villa Hasselbacken efter ett tips från några vänner. Foto: CHARLOTTE BJERTNER

När de flyttade in 2016 satte de direkt i gång med renoveringen. Paret började invändigt med att måla om nedre våningen och sovrummet uppe. De hade en önskan om ett stort socialt kök så de rev väggen mellan det gamla köket och matsalen.

- När vi rev väggen hittade vi vackert tegel som blev startskottet till den rustika stilen i köket, berättar Amy.

De ville behålla den rustika stilen och undvek därför att rengöra teglet helt från den gamla putsen.

Amy och John spenderar mycket tid i köket och den stora köksön gör matlagningen till en social händelse. Bänkskivan är i massiv ek och får liv med det svarta, gråa och vita i inredningen. Infällda ljusslingor lyser upp mot teglet. Svart kök, Ikea. Foto: CHARLOTTE BJERTNER
Hunden Alice, eller Chorizon som hon också kallas, vilar gott i matsalen. Foto: CHARLOTTE BJERTNER

Amy och John har renoverat huset i Ljungbyhed steg för steg. Det är inte helt klarlagt när huset byggdes - den information paret har säger 1910. Men de har fått höra att många hus där byggåret är oklart skrivs som 1910.

”Jag försöker att inte följa trender utan köper det jag verkligen gillar.”

Huset är ombonat och har en mix av loppisfynd, nyproducerat och ärvda möbler och en touch av maskulint. Amys idéer är många och hon har ett öga för inredning, vilket John saknar. Men det gottgör han genom att vara händig och konstruera saker de kommer på.

Bordet är arvegods från Amys morföräldrar. Lampa, Klippans Outlet. Foto: CHARLOTTE BJERTNER
De trärena pardörrarna står öppna och leder in till whiskeyrummet. Fåtölj, Klippans outlet. Bord, ommålade loppisfynd. Taklampa, Ellos. Foto: CHARLOTTE BJERTNER

- Jag får ofta inspiration från inredningstidningar och Pinterest. Jag försöker att inte följa trender utan köper det jag verkligen gillar. Ibland säger John stopp när jag fått en idé men det nöjer jag mig inte med utan då vill jag gärna ha en förklaring på varför det inte går, skrattar Amy.

En vacker kakelugn i original tronar i det rum som John kallar whiskeyrummet och Amy för biblioteket. Rummet går i fil genom vardagsrum mot matsal och till vänster längst bort ligger köket. Hela nedre plan har fiskbensparkett i original. Foto: CHARLOTTE BJERTNER

När man kommer in genom entrén till huset blir det ett mäktigt intryck med nedervåningens takhöjd på tre meter. Takhöjden bidrar till att alla rum känns väldigt luftiga. Ljuset flödar in genom fönsterpartierna som vetter mot det stora trädäcket, som nu är det centrala i trädgården.

- När vi planerade för trädäcket så tänkte vi på var morgonljuset infaller och har planerat altan och odlingarna i trädgården utifrån det. En solig uteplats förlänger säsongen flera månader, säger John.

Husets stora härliga uteplats ligger i skyddat soligt söderläge. Paret bytte ut ett litet befintligt fönster mot två stora altandörrar och byggde sedan ett stort trädäck med utekök och loungedel med pergola. Foto: CHARLOTTE BJERTNER

- Trädäcket med sina 80 kvadratmeter är nog det vi är mest nöjda med i vår trädgård, säger John.

Det var det första de tog tag i utvändigt när de flyttade hit. Eftersom tomten är stor så fanns det goda möjligheter för ett stort trädäck med många sociala ytor.

- Vi ville ha ett utekök med tillhörande köksö där gästerna kunde slå sig ner medan man lagar maten, säger John.

John i full gång med att tillaga dagens lunch i sitt egentillverkade utekök. Foto: CHARLOTTE BJERTNER
Matlagningen blir en social händelse då gästerna kan sitta nära köksdelen ute på altanen. Barstolarna i svart stål har John själv designat och svetsat ihop. Under köksön finns förvaringsutrymme för ved. Under trädäcket har John byggt en ölkyl som hissas upp automatiskt. Ölen hålls kall i marken. Foto: CHARLOTTE BJERTNER

Efter att paret hade jobbat intensivt med trädäcket fram till mitten av sommaren tog de en välbehövlig paus men snart var de i gång igen med resten av den stora sociala uteplatsen.

- Vi planerade för en loungedel i anslutning till trädäcket för att skapa en mysig plats där man kan sjunka ner efter maten, säger Amy.

Tanken är att det så småningom ska bli ett grönt vackert tak av blåregn på loungedelen. John skapade även en mysig eldstad som ger skön värme sena sommarnätter, men även året runt.

- Vi lägger båda ner mycket tid i vår trädgård men skyndar inte fram utan funderar hur vi lever och hur vi vill ha det. Vi drömmer även om ett orangeri där vi kan odla mer och förlänga odlingssäsongen eftersom vi båda älskar odling, säger John.

- Våra planer tar nog aldrig slut. Vi är så nöjda med vår renovering av både hus och trädgård. Renovering och inredning har blivit som en hobby för oss och vi fortsätter att drömma och planera för vårt vackra Villa Hasselbacken, säger Amy.

Loungedelen ligger i direkt anslutning till matplatsen. Foto: CHARLOTTE BJERTNER
Amy har under vinter och vår påbörjat en ny rabatt runt den vackra vattenspegeln av cortenplåt, som John själv svetsat ihop. Här badar många tacksamma fåglar. Foto: CHARLOTTE BJERTNER

LÄS MER: Anna byggde drömhuset – inspirerad av villan i Pippi Långstrump 

LÄS MER: Så bor Denise Rudberg i sin fina sekelskifteslägenhet