Alexander och Martina skänkte gammalt hus på Blocket

1 av 3: När paret bestämde sig för att de ville göra sig av med fritidshuset la de upp en annons

Huset på 60 kvadratmeter flyttades till en ny tomt i stället för att rivas.

Foto: Privat

2 av 3: Huset på 60 kvadratmeter flyttades till en ny tomt i stället för att rivas.

Maria Blomdahl med sönerna Viktor och Thure i huset som de tagit över och ska fixa i ordning.

Foto: Privat

3 av 3: Maria Blomdahl med sönerna Viktor och Thure i huset som de tagit över och ska fixa i ordning.

Alexander Bohman, 28, blev nästan nerringd när han la ut annonsen. Den utlovade ett gratis hus, till den som kunde köra bort det.

Maria Blomdahl, 38, och Håkan Lundell, 47, nappade. Men det var inte ett riskfritt projekt.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

– Det är verkligen det bästa scenariot så som det blev för allihopa, säger Alexander Bohman, 28. 

Han och hans sambo Martina Pettersson, 28, behövde bli av med fritidshuset som stod på tomten de köpt, för att kunna bygga ett nytt modernt hem. Men de ville inte riva det gamla huset.

Maria Blomdahl, 38, och Håkan Lundell, 47, letade efter ett nytt renoveringsprojekt och lockades av idén att flytta ett rivningshotat hus.

Ett halvår efter parens vägar mötts för första gången står nu huset på en ny plats, i en annan del av Svärtinge i Norrköping, vilket lokaltidningen Norrköpings tidningar tidigare uppmärksammat. 

Slapp rivningskostnader

Det var mäklaren som Alexander och Martina träffade när de köpte tomten som gav dem idén om att skänka huset. 

– Han sa att vårt fritidshus är så pass fint så man skulle kunna erbjuda någon att hämta det emot att de tar ansvar för det, säger Alexander.

Telefonen gick i ett när han sedan la ut bostadsannonsen.

–Jag blev nerringd i princip, i två dagar, av alla möjliga människor som var intresserade av huset. 

En av dem var civilingenjören Maria, som fick axla uppdraget. Hon har tidigare renoverat två gamla hus tillsammans med sambon Håkan och såg fram emot ännu ett projekt. 

– Vi har varit sugna på det här med att flytta hus, säger hon. 

– Vi har sett hur det byggs mycket i Svärtinge där vi bor. Det är ett gammalt sommarstugeområde och det är många gamla hus som försvinner, som rivs. Vi slogs av tanken att man kan ta vara på dem i stället. 

Foto: Privat

”Vi gillar tanken på miljövänligt byggande. Både det här att vi kan rädda ett rivningshotat hus och sen bygga miljövänligt genom att återanvända det som finns i stället för att bygga nytt och tänka på materialvalen när vi renoverar”, säger Maria.

Noggranna förberedelser

Men att ta över Alexander och Martinas hus var riskfyllt från start. Maria och Håkan hade ett halvår på sig att forsla bort huset och la ut tiotusentals kronor på förberedelser – innan de ens visste om bygglovet skulle gå igenom. De konstruerade en grund till huset på sin egen tomt och tömde 50-talshuset på allt ifrån fönster till takpannor. En murstock där en öppen spis tidigare stått revs, likaså en trappa och åtta hål grävdas ut i grunden för att lyftbalkar skulle gå att skjuta in. En del av huset sanerades eftersom prover visat på asbest i kakelfixet. 

Även för Alexander och Martina var det ett riskfyllt projekt. 

– Man har varit lite småorolig i och med att man inte har någonting, bara ett ord mot en person som ska ta bort det. Från oss har det aldrig varit att huset skulle rivas, utan då skulle vi flytta det någon annanstans, säger Alexander. 

Paren höll regelbunden kontakt och i juni godkände kommunens bygglovsenhet ansökan. Drygt en månad senare var det dags att flytta huset. 

– Vi kände att vi ville flytta hela huset i ett stycke. Många frågade om vi skulle dela på det, men då kände vi att man tappar lite av poängen med det. Vi ville få det i ett, säger Maria. 

Ägarna till huset var inte säkra på att Maria och Håkans plan gick att genomföra. Huset på 60 kvadratmeter väger tolv ton.

– Vi tvekade aldrig över huvudtaget på henne, men däremot tvekade vi på om det skulle gå eftersom fritidshuset ändå är ganska stort. Vi hade tveksamheter på om någonting skulle gå sönder längs vägen, säger Alexander.

Många personer var på plats när huset skulle flyttas: En i hjullastare, en i skylift och ett tio-tal på marken. 

– Det var sån lättnad när huset lyfte från marken. Just det där ögonblicket hade vi laddat så inför, försökt att säkra upp, förstärkt huset under och förberett med en hjullastare som skulle stå baktill och knuffa upp om det inte följde med. Tigersågar om det satt fast någonstans, säger Maria. 

– Och så lättade det så fint, så det var riktigt häftigt. 

De sicksackade sedan fram på en smal väg med huset på 60 kvadratmeter fram till deras tomt, fem kilometer bort. 

LÄS MER: Johanna och Madhu dubblade värdet på huset på ett år 

Foto: Privat

”Det var sån lättnad när huset lyfte från marken. Just det där ögonblicket hade vi laddat så inför”, säger Maria.

Foto: Privat

Huset på 60 kvadratmeter väger tolv ton. ”Vi hade tveksamheter på om någonting skulle gå sönder längs vägen”, säger Alexander.

Foto: Privat

Maria hade mätt både bredd på vägen och höjden på luftledningarna för att se om de kunde ta sig fram med huset. På ett ställe drog huset i en luftledning, med den höll.

Foto: Privat

Maria fick tillstånd att ta bort trädgrenar, tillfälligt ta bort skyltar längs vägen och montera ner en grannes staket för att kunna transportera huset. ”Vi är väldigt glada att grannarna var så förstående och tillmötesgående.”

Renovering återstår

Maria och Håkan har lagt ner upp emot 150 000 kronor hittills på deras nya hus. De har tagit höjd för 500 000 kronor till renovering. 

– Vi kommer att göra om planlösningen en del, men vi såg att det skulle gå att göra huset väldigt mysigt. Det har potential att bli någonting riktigt bra utan att vi gör allt för stora ingrepp. 

Nu ska snickare justera grunden lite, innan paret hakar på fönster igen samt lagar tak och golv där murstocken tidigare suttit. Sedan återstår att slipa trägolvet, dra ny el, sätta in nytt badrum och tilläggsisolera underifrån. 

– Och lägga på en bra vindpapp. Vi kommer inte lägga på så mycket isolering för vi vill behålla karaktären på huset, men vindpapp gör mycket för att behålla värmen i huset på vintern, säger Maria. 

– Men vi har sagt att nu har vi ingen brådska längre. Vi hade ju tidspress på oss i och med att de som vi fick huset av skulle bygga nytt på tomten.

Även Alexander och Martina kan blicka framåt. 

– Nu känns det som att vårt bygge kan komma i gång, så det var den glädjen som vi ser, och sen var det roligt att se glädjen från Maria att hon fått någonting ganska stort gratis. 

LÄS MER: Malin och Rickard gav Nobelpristagarens barndomshem nytt liv 

LÄS MER: Hon förvandlade fallfärdig skånelänga till drömhem 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande