Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Matbord och stolar, Ilva. Taklampa, House Doctor.
Foto: REBECCA MARTYN
2 AV 2
Foto: REBECCA MARTYN

Alexander förvandlade tråkiga tvåan till en trerumspärla

I en totalrenoverad våning mitt i Helsingborgs myllrande innerstad bor fastighetsmäklaren Alexander Jämthagen. I sin minimalistiska trerummare kan han ladda batterierna efter en fartfylld arbetsvecka.

Anna Bjelkholm

Alexander är uppvuxen i Helsingborg, men en basketkarriär efter skolan förde honom utomlands. Efter att ha bott på flera ställen runtom i världen återvände han till slut till sin hemort igen. Han fick nys om bostaden via en kollega, och såg direkt potentialen.

– Lägenheten hyrdes tidigare ut av föreningen och var av äldre hyresstandard. Jag såg potentialen i att totalt vända på dispositionen och få en perfekt funktion av varje kvadratmeter. Genom att flytta ut köket i vardagsrummet kunde jag skapa ett sovrum till, samt få ett underbart ljusflöde genom bostaden, berättar Alexander.

Foto: REBECCA MARTYN

HEMMA HOS ALEXANDER

Här bor: Alexander Jämthagen, 30. 

Var: Helsingborg.

Hur: 3:a byggd 1930.

Boyta: 75 kvadratmeter.

Gör: Arbetar som fastighetsmäklare på Bjurfors.

Från tråkig tvåa till trerumspärla

Genom att vända på hela planlösningen och öppna upp har lägenheten gått från en tråkig hyresrättstvåa till en trerumspärla i toppskick, med strama linjer och tidlösa material. 

– I och med att köket flyttades till vardagsrummet var det viktigt för mig att få köksinteriören att smälta in. Jag har integrerat vitvarorna i största möjliga mån bakom inredningen, och satsat på en fläkt som man vid första anblick inte förstår är en fläkt. Och de vita luckorna smälter in med övriga väggar i vardagsrummet, säger Alexander. 

Det öppna köket smälter in i vardagsrummet och blir en del av inredningen. Köket är från HTH med vitvaror från Siemens. Den vägghängda fläkten kommer från Thermex. Köksblandare i mässing från Tapwell. Mässingslampa Diabolo Table Lamp, Stilnovo. Foto: REBECCA MARTYN
Matta Viskos Entrance, Layered. Ljuskrona Sarfatti, Flos. Fåtölj Jetson och soffbord Club, båda från Dux. Tavlor, Desenio. Vit hylla, String. Foto: REBECCA MARTYN

Skjutdörrar av diamantglas

Resultatet av renoveringen blev lyckat, och mest nöjd är Alexander med den öppna planlösningen och det enorma ljusinsläppet.

– Mycket tankeverksamhet och många timmars bollande av tankar med vänner och familj gjorde att resultatet blev så bra som det blev. Det bästa med lägenheten är ljuset, från hallen så ser du 90 procent av lägenhetens yta, vilket gör att ljuset kan flöda fritt. Det sämsta med lägenheten för mig är att jag saknar ett badkar, vilket jag inte satte in. Det är den bästa platsen att kunna lägga mobilen ifrån sig och inte vara nåbar en stund. Sedan kanske jag investerade lite väl mycket i sovrummets skjutdörrar i diamantglas, men fina är de allt, skrattar Alexander.

Här ser man ut över Helsingborgs takåsar från den franska balkongen. Foto: REBECCA MARTYN
Den ena sovrumsväggen är målad med kalkfärgen Lady Minerals från Jotun. Taklampa Eos från Vita. Foto: REBECCA MARTYN

Inredningen genomsyras av minimalism

Just nåbar är något en fastighetsmäklare alltid är, på gott och ont, och Alexander menar att yrket snarare är en livsstil som man måste anamma fullt ut för att lyckas.

– Jag är inne på sjätte året som mäklare, och jobbar framför allt med exklusivare bostäder i stans attraktivaste områden. Det är från många av dessa hem som jag får min inspiration. Jag slutar inte att vara mäklare på festen, i gymmet eller på restaurangen, jag lever med yrket hela tiden. Det är en fartfylld vardag vilket jag tycker är fantastiskt kul, säger Alexander.

Inredningen i bostaden genomsyras av minimalism, och genom smarta val och tidlösa material har Alexander skapat en exklusiv och enhetlig känsla i bostaden. Infällda spotlights i såväl tak som väggar, samt integrerade högtalare harmoniserar med den strama funkisstilen. Om Alexander själv skulle skriva en säljande beskrivning till sin bostad skulle den lyda så här: "Funktionellt ytoptimerad trea med öppen planlösning och flödande ljus, genomtänkt in i minsta detalj." 

– Min stil är relativt stram med ett antal tidlösa klassiker och mycket naturliga element för att skapa en mer levande miljö. Att inreda med levande växter av varierande storlek tillför otroligt mycket. De ger en fräschör likväl som en mer ombonad känsla, något många hem saknar som jag besöker inför försäljning, säger Alexander.

Köksblandare från Tapwell, mässingslampa Diabolo Table Lamp, Stilnovo. Foto: REBECCA MARTYN

Med inspiration från såväl förmedlade bostäder och stylistsamarbeten, och inte minst sin kreativa mormor, har Alexander skapat en lugn oas där han kan landa efter en stressig arbetsvecka. 

– När man bor så pass centralt i händelsernas centrum, är det inte allt för många timmar man spenderar i lägenheten faktiskt. Men så fort jag sätter foten på hallgolvet så är det tveklöst en lugnande känsla som infinner sig i ens annars fartfyllda liv, säger Alexander.

 

Det stora glaspartiet med industrifönster är tillverkat av Ekblads Rostfritt och Smide i Helsingborg. Foto: REBECCA MARTYN

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka. 

Väggar och golv är klädda med polerad granitkeramik från Italien, köpt på Interni Kakelstudio. Duschvägg, handdukstork och duschblandare från INR. Foto: REBECCA MARTYN