100 år gamla huset byggdes ut – blev Malins drömhem
När Malin och Linus såg 1920-talshuset i Malmö var det kärlek vid första ögonkastet. Inte bara för det gamla huset i sig, utan för alla möjligheter det hade.
Nu har de byggt till och skapat ett hem som har allt – inklusive ett vardagsrum med glaskupol i taket.
Malin och Linus har hunnit bo åtta år i sitt vackra 1920-talshus, en villa de hittade 2012, samma sommar som de gifte sig. En vän till dem, tillika mäklare, tipsade om det gamla huset i Bellevue som inte hade hunnit läggas ut på den öppna marknaden ännu.
– Det var kärlek vid första ögonkastet, vi bara visste att vi skulle bo där. Det var oerhört vackert med en lummig trädgård på baksidan. Redan på visningen såg vi att vi skulle kunna skapa vårt drömhem här. En hel del renovering skulle till, men vi insåg att om vi gav det tid så skulle vi få ett fantastiskt hem, berättar Malin.
Hemma hos familjen Stoltz
Här bor: Malin, Linus och barnen Amelia, 7, Todd, 3, och Falke, 1. Gör: Malin driver eget företag inom homestyling, STZ Home. Linus jobbar med husförsäljning på C4 hus.
Var: På Bellevue/Mellanheden i Malmö. Bor: Hus byggt 1927, efter tillbyggnad 250 kvm stort + 90 kvm inredd källare.
Instagram: @stoltzmalin, @stz_home
Inom kort var kontraktet påskrivet och Malin och Linus kunde påbörja renoveringen. Förutsättningarna var goda, både när det gällde antalet rum och husets gedigna byggstil. En stor fördel var den lummiga trädgården med soligt läge och gamla vackra knotiga träd.
– Trädgårdssidan fångade verkligen våra ögon direkt. Vi ville rikta så många som möjligt av sällskapsrummen mot den, säger Malin.
Malin och Linus har i princip vänt på varenda centimeter i huset under ombyggnaden.
– Ja, det är nog enklare att svara på vad vi inte renoverat i huset än vad vi renoverat, med undantag av en del av vinden, säger Malin.
Paret tog hjälp av hantverkare ända från början, så att de kunde flytta in så snart så möjligt.
Första renoveringsomgången, när Malin och Linus ändrade planlösning och fixade till alla rummen, tog sex månader. Alla golv är antingen slipade eller nylagda så att fiskbensparketten kunde bli genomgående i huset. Tillbyggnaden påbörjades tre år senare och tog närmare två år att genomföra.
– Det var ett komplext och omfattande bygge. Ett projekt som man stundtals hade svårt att se slutet på, berättar Malin.
Men resultatet har blivit ett slående vackert rum, ett ”sunroom” där väggarna till största del består av stora glaspartier. Dessutom finns här en glaskupol i taket, så ljuset verkligen kan flöda in även uppifrån. Ovanpå tillbyggnaden byggdes en lika stor terrass vilket också krävde en noggrann konstruktion och många byggtimmar, säger Malin.
I dag ser rummet ut som en vinterträdgård i sekelskiftesstil, en plats där växter och människor trivs oavsett årstid.
– Det känns som om man är utomhus fast man är inne i värmen. Sommartid när solen står på blir det givetvis varmt, men då kan man ju öppna dörrarna på vid gavel till trädgården, säger Malin.
Vi har haft en tydlig målbild framför oss varje gång vi startat ett projekt. Så i stora drag skulle jag inte säga att vi ångrar eller skulle gjort något annorlunda.
Bygget för övrigt är helgjutet från grunden med råputsade väggar. Utifrån ser den glasade tillbyggnaden ut som om den alltid funnits där, ett fint betyg för husägare som totalrenoverat ett hus som har hundra år på nacken. Trots att Malin och Linus kastat om planlösning, byggt till och ändrat om det mesta, har de inte våldfört sig på husets ursprungliga stil.
– Vi har haft en tydlig målbild framför oss varje gång vi startat ett projekt. Så i stora drag skulle jag inte säga att vi ångrar eller skulle gjort något annorlunda. Det är nog snarare livsstilen som förändrats i takt med att vi fått fler barn, säger Malin.
Sedan de flyttade in i huset i Bellevue har Malin och Linus fått tre barn i rask takt, Amelia, Todd och Falke.
– Vår hall var från början väldigt liten och opraktisk, vilket funkade när vi enbart var två. Men efterhand som vi fick fler barn blev den trånga hallen ett allt större problem och ett irritationsmoment. Därför valde vi att bredda den, och minska utrymmet i hemmakontoret, vilket vi kanske borde gjort från början, berättar Malin.
Badrummets placering på bottenplan har också gett upphov till eftertanke.
– Varför gjorde vi inte ett stort badrum på ovanvåningen i stället?
Men tack vare att badrummet ligger på bottenplan kunde familjen vid sin senaste renovering öppna taket upp i nock på andra våningen.
– Så det fanns nog någon mening med det beslutet trots allt. Vi älskar vårt hem. Det är gott om utrymme och det råder aldrig brist på hemmafix för oss projekttokiga föräldrar!
LÄS MER: Fredrik och Ida förvandlade slitna 40-talshuset till en dröm