1 AV 10
Hela familjen föll för både 1880-talsvillan och läget när de kom till Näsviken. Byggnaden har tidigare varit en tåg­station.
Foto: Jenny Olsson
2 AV 10
Annakathrine Throell och Peter Thörnquist.
Foto: Jenny Olsson
3 AV 10
I växthuset sitter man gärna även om regnet smattrar på taket. Stolar och bord i uterummet har Peter och Annkathrine köpt på loppis.
Foto: Jenny Olsson
4 AV 10
I hallen har timmerväggen frilagts. I det ärvda väggskåpet samlas gamla leksaker och lakan. Barnskidorna har Annkathrines morfar som var elitskid­åkare gjort åt henne. Tapet Gammal­svenska dellen, Duro tapeter.
Foto: Jenny Olsson
5 AV 10
Ovanligt men mysigt med en värmande kakelugn i bad­rummet. Tempeltavla, korg och smalt bord, från Majas Café & Present i Rengsjö. Golv, från Marrakech Design.
Foto: Jenny Olsson
6 AV 10
Det tidigare sovrummet blev ett rymligt badrum med generösa ytor på drygt 20 kvadrat. Golv, från Marrakech Design. Badkar och dusch, Näsviken Kök & Bad. Handdukar, Näsvikens Väveri.
Foto: Jenny Olsson
7 AV 10
Dottern Wayras rum har en balkong ut mot stations­husets gamla lastförråd.
Foto: Jenny Olsson
8 AV 10
Skrivbordet i Wayras rum är byggt av en lokal snickare. Hyllorna ovanför har Annkathrine gjort själv.
Foto: Jenny Olsson
9 AV 10
Ny panel byggdes upp när sovrummet renoverades. Taket i sovrummet och alla andra rum på det mellersta planet är original från 1887. Kristallkronan är arvegods. Matta, Bernadotte design.
Foto: Jenny Olsson
10 AV 10

Kärleken förvandlade gamla stationshuset

Det vackra huset, kanalen som glittrar nedanför, trädgården och bagarstugan. Annkathrine och Peter blev kära i det gamla stationshuset i Näsviken. Och de visste att det var deras direkt. 

Jenny Olsson

Stationshuset i Näsviken i Hälsingland byggdes på 1880-talet och är med sina tre våningar stort och rymligt.

- Vi blev helt förälskade i det här huset. Men det var också intressant eftersom det var så gammalt och hade en historia, säger Peter.

LÄS OCKSÅ: 10 spöklika hus som kan förvandlas till drömhem 

I ett hörn av köket står ett bord med stilleben och tidningar. Bordet och fönstret, som står lutat bakom det, från Johannesbergs auktionsfirma. Foto: Jenny Olsson

Nedanför huset glittrar Tamms kanal som en gång grävdes fram för hand för att frakta timmer. Vid strandkanten ligger nu familjens båt förtöjd. Stationshusets baksida vetter mot det gamla tågspåret som en gång var i bruk.

Familjen har tidigare bott i lägenhet i en lite större ort, det här är deras första hus.

- Vår yngsta dotter var med på visningen och så fort hon kom in i huset sa hon: "här ska vi bo". Vi fastnade allihop för det stora huset, säger Annkathrine.

LÄS OCKSÅ: Adam byggde finaste lekstugan till sina barn 

I det rymliga köket som renoverades av de tidigare ägarna tillbringar familjen mycket tid. Här blir det ofta stora middagar då Peter älskar att laga mat för många. Foto: Jenny Olsson

När tågen slutade gå och stationen stängdes i slutet av 1980-talet såldes stationshuset. Det rymde under en tid flera lägenheter och vissa förbättringar, som köksrenovering och fasadmålning gjordes. När Annkathrine, Peter och Wayra flyttade in för fyra år sedan var huset fullt beboeligt. Till en början hade familjen bara tänkt göra om ett badrum på den mellersta våningen och fixa lite smådetaljer. Men när de väl började ledde det ena till det andra, det blev mer och mer.

- Vi gjorde allt i ett svep under ett halvår och bodde verkligen i plast och damm under den tiden, berättar Annkathrine.

Hon och Peter har genomgående försökt bevara känslan av sekelskifte i huset. De har bland annat sparat och förbättrat golv och tak, och specialbeställt snickerier som redan fanns i huset. De tog till exempel tillvara på husets originallister och lät ett sågverk tillverka fler.

- Vi har försökt föreställa oss en sekelskiftesstil när vi har renoverat, inte bara svensk, utan även från andra länder, säger Annkathrine.

I det som förr var stationshusets vänthall har familjen inrett sitt vardagsrum. Soffa från Slettvoll. Kuddar, Tini Warg och Slettvoll. Skåp, Englesson. Foto: Jenny Olsson

Från familjens vardagsrum ser man ut över den gamla perrongen och spåret. Vardagsrummet var en gång stationens vänthall. Här inne har Annkathrine själv suttit och väntat på tåg för många år sedan. På våningen ovanför finns föräldrasovrummet med en vacker vit väggpanel och elementskydd i gammal stil. Snickerierna special­beställde de av en snickare från grannorten.

- Panelen hade jag en klar bild av, och den blev verk­ligen precis som jag drömt om, säger Annkathrine.

I hallen utanför har Annkathrine och Peter tagit fram den gamla timmerväggen. Väggen intill har de klätt med nya tapeter med samma klassiska hälsingländska mönster som de hittat i huset.

- Under renoveringen slogs vi hela tiden av att det var så genuint byggt överallt, säger Annkathrine.

Tvättställ, Ikea. Speglarna är inköpta i Frankrike. Lampor, från Sekelskifte. Handdukar, Växbo. Klinker, Marrakech Design. Foto: Jenny Olsson

Intill sovrummet hittar man också det ovanligt stora badrummet - med kakelugn.

- Inte kan man ha ett så stort badrum, tänkte vi först. Men så tänkte vi om, det kan vi visst! Toaletten placerade vi i ett litet rum utanför, berättar Annkathrine.

Under renoveringstiden blev det många inköp av golv, färg och inredningsdetaljer. Det var inte alltid lätt att hitta de rätta detaljerna för den tidstypiska stil de ville bevara.

- Vi var tvungna att jämföra och välja så många olika saker. Till slut ville jag inte ta ett enda beslut till! Men vi var tvungna, annars skulle hantverkarna fått vänta, säger Annkathrine.

LÄS OCKSÅ: Äntligen – nu är Mumins nya samlarmuggar här 

Minnen från tiden då hemmet var stationshus, en signallampa och lappar som användes vid fraktgods. Hängaren hittades på vinden. Foto: Jenny Olsson

Delar av husets kallvind har isolerats och är nu ett kombinerat gästrum och kontor. Här sitter Peter och jobbar när han inte behöver pendla till Stockholm.

Det renoverade stationshuset vid kanalen har blivit ett rymligt hem, även trädgården är generöst tilltagen. Intill vattnet, där en park en gång låg, går betande hästar, och bredvid huset finns ett litet inrett växthus med grönsaksodlingar. På tomten finns dessutom ytterligare en gammal byggnad, en bagarstuga med en vedeldad ugn som numera är familjens "pizzahus".

- Vi har haft pizzafest där. Vi bjöd in 30-40 gäster som kom och bakade sin egen pizza. Det var riktigt mysigt, säger Peter.

LÄS OCKSÅ: Helena stannar på Öland när turisterna åker hem

Hemma hos Annakathrine och Peter

Här bor: Annakathrine Thorell, Peter Thörnquist och Wayra 13 år.

Gör: Annakathrine är skådespelare och verksamhetsutvecklare inom integration och folkhälsa. Peter arbetar med information och IT-säkerhet.

Huset: Treplanshus på drygt 300 kvadratmeter i Näsviken i Hälsingland.