Lägenheten har en öppen planlösning där både takbalkarna och en pelare finns kvar sedan magasinstiden. Det är högt i tak och alla fönster vetter ut mot Saltsjön.
1 av 10: Lägenheten har en öppen planlösning där både takbalkarna och en pelare finns kvar sedan magasinstiden. Det är högt i tak och alla fönster vetter ut mot Saltsjön. Foto: Jonas Gustavsson
Charlotte, Tomas och lilla Vanessa bor i en gammal kvarn i Stockholm.
2 av 10: Charlotte, Tomas och lilla Vanessa bor i en gammal kvarn i Stockholm. Foto: Jonas Gustavsson
Köket går i vitt och svart. Bänkskivan i svart granit går även upp på väggen som stänkskydd.
3 av 10: Köket går i vitt och svart. Bänkskivan i svart granit går även upp på väggen som stänkskydd. Foto: Jonas Gustavsson
En bärande pelare finns kvar sedan magasinstiden – i dag fungerar den som tidningsställ.
4 av 10: En bärande pelare finns kvar sedan magasinstiden – i dag fungerar den som tidningsställ. Foto: Jonas Gustavsson
<p>Tomas är i full gång med planeringen för sitt ovanliga projekt. Här sitter han i fönsternischen och söker efter stränder.</p>
5 av 10: <p>Tomas är i full gång med planeringen för sitt ovanliga projekt. Här sitter han i fönsternischen och söker efter stränder.</p> Foto: Jonas Gustavsson
Runt matbordet från 50-talet ryms många middagsgäster. Kontorsstolen från Indecasa samsas med Carl Malmstens pinnstolar Lilla Åland och vita stolar från Ikea. Taklampan Vertigo pendel från Petite friture är köpt på nätet. Mattan är en ny vintagematta.
6 av 10: Runt matbordet från 50-talet ryms många middagsgäster. Kontorsstolen från Indecasa samsas med Carl Malmstens pinnstolar Lilla Åland och vita stolar från Ikea. Taklampan Vertigo pendel från Petite friture är köpt på nätet. Mattan är en ny vintagematta. Foto: Jonas Gustavsson
Carl Malmstens bord och Bruno Mathssons fåtöljer sätter stilen. Soffa från Stalands och matta från Dahl agenturer.
7 av 10: Carl Malmstens bord och Bruno Mathssons fåtöljer sätter stilen. Soffa från Stalands och matta från Dahl agenturer. Foto: Jonas Gustavsson
Drinkvagnen har Charlotte ärvt av sin mormor Mimmi. Lampa från Dahl agenturer.
8 av 10: Drinkvagnen har Charlotte ärvt av sin mormor Mimmi. Lampa från Dahl agenturer. Foto: Jonas Gustavsson
Skjutdörrar är en praktisk lösning som inte själ utrymme. Den öppna spisen intill sovrummet skapar en trivsam känsla.
9 av 10: Skjutdörrar är en praktisk lösning som inte själ utrymme. Den öppna spisen intill sovrummet skapar en trivsam känsla. Foto: Jonas Gustavsson
Lägenheten har utsikt över Stockholms inlopp. Längst bort skymtar Slussen och Katarina kyrka på Södermalms höjder.
10 av 10: Lägenheten har utsikt över Stockholms inlopp. Längst bort skymtar Slussen och Katarina kyrka på Södermalms höjder. Foto: Jonas Gustavsson

Deras drömhem ligger i en gammal kvarn

Fastigheten på Kvarnholmen i Stockholm var från början ett spannmåls­magasin.­ När det sedan byggdes om till moderna lägenheter slog Charlotte Olsmar till direkt.

– Med den här utsikten gick det ju inte att göra annat än att köpa den, säger hon.

Redan 1897 byggdes Qvarnen Tre Kronor på ön Kvarnholmen i Saltsjön vid Stockholms inlopp.

På 1920-talet tog KF, Kooperativa förbundet,­ över verksamheten och försedde landet med skorpor, mjöl och pasta under 1900-talet.

 

LÄS OCKSÅ: Sveriges 15 hetaste bostäder just nu

"Otroligt härligt att bo vid vattnet"

I dag har de stora magasinsbyggnaderna på ön förvandlats till bostäder och gamla detaljer har bevarats.

Sju trappor upp bor Charlotte med sin familj.

– Det här var visningslägenheten och den var fort­farande ledig när vi var här och tittade. Jag hade tänkt en annan lägenhet med balkong, men med den här utsikten gick det ju inte att göra annat än att köpa just den här, säger Charlotte.

Stora färjor och små båtar passerar dagligen.

– Det är otroligt härligt att bo så högt upp precis vid vattnet. När segelbåtar, färjor och kryssningsfartyg möts i olika riktningar utanför fönstren känns det helt overkligt. Vissa båtar är lika höga som huset och passerar så nära.

 

LÄS OCKSÅ: Hon inreder hela sitt hus i bara svart och vitt

Mycket möbler av Carl Malmsten

Tomas bor med sin äldre dotter i Gamla stan, men tillbringar mycket tid på Kvarnholmen med Charlotte och nyfödda dottern Vanessa. Paret har inrett hemmet gemensamt. De har satsat på att köpa en del nytt men även tagit tillvara möbler som Charlotte har ärvt från sin mormor Mimmi, som en guldgul sammetssoffa, det stora matbordet och en drinkvagn. Färgerna är milda och flera möbler av möbelarkitekten Carl Malmsten sätter sin prägel på inredningen.

Planlösningen är till stor del öppen, det är högt i tak och fönstren vetter ut mot Saltsjön. Några takbalkar och en gammal pelare finns kvar sedan magasinstiden, vilket ger karaktär.

I köket är det vita, släta skåpluckor och lådor som gäller. Och bänkskivan i svart granit går upp på väggen som stänkskydd. Sådana, fina detaljer var klara vid inflyttningen. I efterhand har Charlotte och Tomas gjort ett par personliga­ förändringar.

– Vi fick hjälp av Roy Anderssons scenografteam att linda kökshandtagen med läder och att göra om pelaren till tidningsställ. Det är ju småsaker som förändrar en hel del, säger Charlotte.

 

LÄS OCKSÅ: Så fint bor Annika mitt uppe bland takåsarna

Åker pendelbåt till stan

På matbordet står burkar med sandprov uppradade. Tomas är i full gång med planeringen av sitt minst sagt ovanliga projekt.

Han sitter i fönsternischen med Djurgården bakom sig och letar efter stränder på sin Ipad. Tomas har bestämt sig för att vandra längs med alla stränder i Europa som är längre än två kilometer. Tidsgränsen är satt till 15 år och på två år har han besökt 48 stränder i norra Europa. I varje burk finns sandprov från varje avklarad strand.

– Det är ett häftigt projekt som ger energi, säger Tomas.

– Jag vandrar varje strand fram och tillbaka och kartlägger dem. Hinner jag inte alla under de 15 år som jag har planerat får mina döttrar ta över. Då blir det ett familjeprojekt.

Efter att ha bott på Kvarnholmen i cirka sex månader kan Charlotte konstatera att det känns helt rätt. Hon trivs i det gamla huset och gillar närheten till vattnet och Stockholm.

För att ta sig in till de centrala delarna hoppar man bara på en pendelbåt – och cirka 20 minuter senare kliver man av mitt i stan.

 

LÄS OCKSÅ: Titta in i fina huset där tiden nästan stått stilla

Hemma hos Charlotte

Bor i gammal kvarn

Familj: Särbon Tomas Strand, dottern Vanessa, 2 månader, och hunden Pippi.

Gör: Charlotte är marknads- och säljansvarig inom läkarbemanning. Tomas driver PR-byrån Abby Norm & Priest PR.

Bor: Nybyggd lägenhet på 108 kvadratmeter på Kvarnholmen i Stockholm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!