Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

De bytte svinstian mot en arkitektritad villa

Vitt & rött. Rikkes och Fredriks nybyggda hus är 176 kvad­ratmeter stort och ligger i byn Skumparp fem kilo­meter söder om Malmö.

Foto: Caroline Tengen

1 av 11

Härliga vidder. Vardagsrummet har utsikt över den skånska slätten. Soffa från Bolia.com, filt, kuddar, matta och soffbord från Hay. Poul Kjærholms fåtölj PK22 är vintage. Bokhyllan har Rikke och Fredrik gjort av brädor från ­byggnadsställningarna som användes vid husbygget.

Foto: Caroline Tengen

2 av 11

Tavelvägg. På skänken som kommer från Rikkes svärmor står en ljusstake designad av Mogens Lassen. På väggen hänger en plansch med ­Walton Fords färgstarka djurakvareller köpt på ­Louisiana. Växtillustrationer gjorda av danska textil­designern Tove Christiansen.

Foto: Caroline Tengen

3 av 11

Rikke driver eget kläd­företag och syr bland annat stilrena skjortor i ekologisk bomull.

Foto: Caroline Tengen

4 av 11

Arbetsplats. En handskräddad skjorta måste få ta tid och kräver sinnesnärvaro. Både Rikke och Fredrik vurmar för ett liv med mycket lugn och ro. Det är här, med utsikt över sädesfälten, som Rikke arbetar.

Foto: Caroline Tengen

5 av 11

Helkaklat. Den helkaklade köks­väggen ger en härlig ­restaurangkökskänsla och passar fint med det grå betonggolvet.

Foto: Caroline Tengen

6 av 11

Pyntad vägg. Många bilder och tavlor i huset har temat flyg, ett intresse som Rikke och Fredrik delar. Rikke har precis lärt sig segelflyga!

Foto: Caroline Tengen

7 av 11

Många fönster. Här diskar man med utsikt. Den ­rostfria diskbänken är ­specialbeställd från en firma i Köpenhamn, blandare från Byggfabriken.

Foto: Caroline Tengen

8 av 11

Samlingsplats. Det är runt matbordet som familjen samlas när barnen bor hos Rikke och Fredrik. Köksbordet Norden kommer från Ikea. Lamporna är ­värmelampor som kommer från en bondgård i byn.

Foto: Caroline Tengen

9 av 11

Plats för vila. Skön enkelhet i föräldrarnas sovrum. Härifrån kan man gå direkt ut på terrassen. Överkast från Ikea, ­kuddar, egen design, grått täcke, Dark expectations.Vägglampan är vintage. ­Spegeln som står lutad mot väggen är arvegods.

Foto: Caroline Tengen

10 av 11

Stort lekrum. Övervåningen består av ett enda stort lekrum och fyra barnrum. Soffan kommer från Ikea liksom den praktiska förvaringsmöbeln längs väggen.

Foto: Caroline Tengen

11 av 11

Hemma hos danska Rikke i skånska Skumparp råder ett stilla lugn. Inredningen är vilsamt skandinavisk och materialvalen tidlösa i både färg och form.

Andra har också läst

På en liten bygata i skånska Skumparp med utsikt över böljande sädesfält har danska Rikke och hennes man Fredrik byggt sitt lilla hus. Men att bygga nytt var inte tanken från första början.

LÄS OCKSÅ: Skolorna som förvandlades till läckra hem

Renoverade en svinstia

Både Rikke och Fredrik var skilda och hade två barn var från tidigare äktenskap när de träffades. De var båda inbitna löpare. Rikke bodde i en lägenhet i västra Malmö och brukade springa långrundor ut till de små byarna söder om stan. Hon hade många gånger passerat ett charmigt, litet hus i Skumparp som hon helt enkelt inte kunde få ur sinnet. När hon träffade Fredrik visade det sig att han på sina löprundor hade uppmärksammat exakt samma hus. Det var en övergiven gammal svinstia som hade styckats av från en gård intill.

När den plötsligt blev till salu med tillhörande mark så var paret först att lägga ett bud och efter några vändor blev huset deras.

De renoverade och bodde där i några år tills de insåg att det blev för litet. Barnen bor växelvis hos dem och ibland är de storfamilj med fyra barn. Paret bestämde sig för att anlita en arkitekt och rita ett hus som passade deras behov. Tomten var så stor att de fick plats med ytterligare ett hus. Det renoverade grisstallet bestämde sig paret för att hyra ut.

– Det bästa med att bygga nytt var att vi kunde välja material själva. Vi är riktiga ekologinördar både jag och Fredrik och ville gärna ha ett så miljövänligt hus som möjligt. Och så prioriterade vi stora fönster som gav oss utsikt över det vackra landskapet. Vi kan se hela horisonten, berättar Rikke.

Hitta stilen på LEVA&BO Shopping – vår nya webbutik!

LÄS OCKSÅ: Makalöst gulliga huset är minst på Hemnet

Bor på landet nära Malmö

Deras hem är vackert och varmt i all sin enkelhet.

Stora, gardinlösa fönster släpper in så mycket som möjligt av den omgivande naturen. Det känns att man är på landet trots att Malmö stad bara ligger några kilo­meter bort. Kök, vardagsrum och matplats är ett enda öppet rum. Längs ena väggen löper en bokhylla som Rikke och Björn gjort själva av grova plank från en byggnadsställning som användes under husbygget. Den är fullproppad av böcker, mest faktaböcker om inredning, design, resor och natur men även skönlitteratur.

– Tanken var att vi skulle ha en värmekamin mitt i rummet men vi ångrade oss i sista sekund. Vi fick för oss att den skull stå i vägen. Det blev i stället synliga järnbalkar som går tvärs över hela rummet. Det skapade lite mer industrikänsla än vi hade tänkt men vi är nöjda, säger Rikke.

LÄS OCKSÅ: Sigrid mixar loppisfynd och dyra designmöbler

Startade eget företag

I ena hörnet står en symaskin på ett vitt arbetsbord. Tygrullar står lutade mot väggen lite här och var och på järnbalkarna hänger vackra bomullsskjortor på galjar. Det visar sig ha sin naturliga förklaring. Rikke driver sitt klädföretag Purechild hemifrån sedan ett par år.

– Jag är utbildad skräddare och har varit i textilbranschen hela mitt liv. Innan jag startade eget företag arbetade jag för Bruuns bazaar i tio år. Jag pendlade varje dag från Sverige till jobbet i centrala Köpenhamn och blev rätt trött på det, berättar hon.

Upprinnelsen till det egna företaget var att Rikke reagerade över att det fanns så mycket farliga kemikalier i barns kläder, så hon började sy kläder i ekologiska och närproducerade tyger. Efterhand började hon också sy kläder för vuxna och numera har den kollektionen blivit större än den för barn.

Stilen i inredningen avspeglar sig även i hennes kläder. Enkel stil, kvalitet och raka, mjuka linjer. Vita väggar och tak och ett genomgående, rått betonggolv får agera bakgrund till deras samling av gamla och nya möbler och saker i en blandning av trä, glas, läder och stål.

– Jag gillar att ha vackra saker på väggarna, att ha böcker framme, inte alldeles för uppseendeväckande möbler och gärna några ärvda prylar. Det handlar om mixen.

Drömmer om att få renovera

Trots en lång tid av byggande och renoverande vågar hon yppa sin högsta dröm för oss. Det är att tillsammans med Björn renovera ett stort gammalt hus här på landet. Men de ska först hitta det rätta och det kan ju ta tid.

– Till dess är jag nöjd med att sitta här vid min sy­maskin och njuta av den magiska utsikten, säger Rikke.

Hemma hos Rikke och Fredrik

Här bor: Rikke, 42, Fredrik, 43, Clara, 9, Lova, 9, Albert, 7, och Ludvig, 5.

Gör: Rikke driver eget kläd­företag, Fredrik arbetar med affärsutveckling.

Huset: 176 kvadratmeter nybyggt hus i byn Skumparp söder om Malmö.

LÄS OCKSÅ: Lyxiga huset där du får en egen spa-avdelning

Av: Caroline Tengen