1 AV 9
Ovanför soffan hänger en av de tavlor Jens målat. Fårskinn från Gotland pryder soffan tillsammans med kuddar från bland annat svenskt tenn. Soffbord från Ikea och matta i dansk design.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
2 AV 9
En rolig detalj i sovrummet är kristallkronan som är Jens sänglampa. Böckerna och bokhyllorna har blivit sänggavel. På sängen ligger kuddar och pläd från Day.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
3 AV 9
Jens har byggt ett utekök av lecablock. Lecablocken har färgats in och ovanpå dem ligger polerad granit han har hittat bland spillbitar som ett stenhuggeri skänkte bort.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
4 AV 9
Hyllan kommer från Affari och rymmer både minnen och böcker. Bumlinglampan stod i Jens föräldrarhem och var då guldfärgad. Fårskinnet är ett minne från de många resorna till Gotland.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
5 AV 9
Fasaden av Jens och Cissis hus.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
6 AV 9
Det rustika ekbordet stod i Replays showroom och när det skulle slängas tog Jens hand om det. Benen har rostat eftersom bordet står ute året om. För att stoppa att det blir mer rost har benen klarlackats. Stolarna kommer från Jens farmor.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
7 AV 9
Jens och Cissi har skapat en mysig plats i trädgården kring betongbänken, som Jens givetvis har tillverkat.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
8 AV 9
Vid grillen finns en annan del av det utekök som Jens byggt. Petuniorna är inte otippat svarta även de.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
9 AV 9
Det gedigna bordet i dansk design har ärvts från Jens farmor. En härlig mix mellan gammalt och modernt blir det med stolar från kartell och matta från Ellos tillsammans med farmors bord.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

De byggde drömhuset - av återvunna saker

Cissi och Jens bodde i en toppmodern lägenhet i Göteborg, dottern Hanna skulle börja skolan och längtan till havet växte allt starkare. Båda var uppvuxna i Varberg så att de ville bo söder om Göteborg var givet. Här har de byggt om och skapat sitt drömhem med inspiration från Gotland.

Lotta Jansson

Jens visar mäklarprospektet och det är näst intill omöjligt att se att det är samma hus som han visar. Men paret såg bortom de gula väggarna och den igenvuxna trädgården.

Det blev ingen tuff budgivning, utan de kunde i stället lägga pengarna på en omfattande renovering. De två första månaderna bodde de inte i huset, då blåstes hela nedervåningen ut. Jens jobbade heltid på dagarna, då röjde och byggde hantverkarna. På nätterna åkte Jens till huset och gjorde allt han kunde för att föra renoveringen framåt. Svärfar har byggfirma och tack vare hans hjälp har Jens kunnat göra det mesta i huset själv.

- När jag kom till huset hade de lämnat verktyg och berättat vad jag skulle göra innan de kom nästa dag, berättar Jens.

 

LÄS OCKSÅ: Mixa loppisfynd med Ikea-prylar 

Älskar att återvinna saker

De slipade golven, alla ytor målades om och kök och badrum revs ut. Kökets stommar kunde de behålla, luckorna beställdes genom en vän som har köksfirma. En annan vän skulle riva ut sitt kök och från det köket kunde delar återanvändas och skapa köksön. Att återanvända saker ligger Jens varmt om hjärtat och ger man sen honom en burk svart färg är man hemma.

- Vi kan gå förbi en container, Jens hittar ett gammalt galler och dagen efter har det blivit en spaljé för en clematis i trädgården, berättar Cissi.

- Givetvis har han sprutmålat det svart, tillägger hon.

Drömmen om ett svart hus har alltid funnits och den har infriats. Att byta hela panelen, bygga staket och måla allt svart har varit ett av de större jobben de tagit sig an. När de köpte huset var Jens sugen på ett projekt. Med ett stort inredningsintresse har han utmanat sig själv och lärt sig mycket genom att alltid våga och fortsätta även om han inte riktigt vetat vad han gjort. Inspirationen hämtar han gärna från bilder, Instagram och bloggar från världens alla hörn. Att sedan kunna omvandla idéerna och göra projekten är en utmaning.

- När jag får vara kreativ och skapa zoomar jag ut och släpper alla tankar, den bästa terapin, berättar Jens.

 

LÄS OCKSÅ: Så säljer du din bosta bäst - inred tråkigt!

Altanen har blivit ett extra vardagsrum

Cissi delar Jens inredningsintresse. Hon är inte den som driver alla projekt, men de genomför de gärna dem tillsammans. Trädgården har också genomgått en total förvandling, och den sköter Cissi gärna om. Hennes kamp mot mördarsniglarna pågår ofta långt in på småtimmarna. Även om trädgården inte är mer än knappt 200 kvadratmeter så har de lyckats skapa många rum och tack vare den härliga altanen har de fått ett extra vardagsrum på sommaren. Huset som ursprungligen är en lärarbostad till Kullaviksskolan byggdes 1961 och det finns fyra likadana hus på gatan. Inget av de fyra husen ser likadana i dag, och det är spännande att se hur olika hus kan bli trots att de från början var identiska. Balkongen är också ombyggd. Det gamla räcket byttes ut till det av glas som finns i dag. Jens svärfar hittade en gammal badtrappa som de med stor möda fick på plats och nu förbinder balkongen med trädgården.

- Trappan väger 500 kilo så det var med blod, svett och tårar den kom på plats. Den var perfekt i längd och en smed har sedan på plats bytt ut räcket, berättar Jens.

Gotland ligger paret varmt om hjärtat

Det är inte bara nedervåningen som genom gått en förvandling, även övervåningen har de fixat med. De har målat alla ytor, platsbyggda garderober har rivits ut och ersatts av en walk in closet.

- Sovrummet har vi målat om 4-5 gånger och ännu har vi inte riktigt landat i vad vi vill ha, säger Cissi.

Jens möblerar gärna om och vill ha variation i hemmet, så att måla någon extra gång blir säkert inget problem.

Både Jens och dottern Hanna målar även på duk när chansen ges. En dröm om en ateljé finns, så kanske byggs garaget om på sikt och då kan även den drömmen infrias. Gotland ligger Cissi och Jens varmt om hjärtat och det ser vi spår av här och var i hemmet och framför allt i trädgården.

- Vi har semestrat på Gotland och hälsat på goda vänner de senaste 17 åren. I vårt hem blandar vi gärna det industriella och plockar in Gotland på olika sätt, fortsätter Jens.

 

LÄS OCKSÅ: Skapade sitt drömhem i gamla skånegården

Flera nya projekt på agendan

De vita unika gotlandsstenarna återfinns på flera ställen i trädgården och är minnen från de många härliga semestrarna. Likaså kan vi hitta drivved som Jens målat och som  ger karaktär i trädgården. I huset hittar vi vackra långhåriga gotlandsfällar och ett underbart fruktat av keramik från en av många duktiga gotlandskeramiker. Även om det inte finns någon del av huset som inte är omgjord finns det flera nya projekt på agendan. Näst på tur står att göra om badrummet på övervåningen. Även där kommer Gotland tas in, med sandsten på golvet och säkert också ett och annat gotlandsfynd.

Gotlandshuset

Här bor: Cissi & Jens med dottern Hanna 12 år.

Gör: Cissi är butikschef på Wakakuu. Jens är projektledare på en digitalbyrå i Göteborg & modell.

Var: Bor i en gammal lärarbostad i Kullavik söder om Göteborg med en boyta på 135 kvadratmeter & biyta på 35 kvadratmeter.