Wallnerska villan ligger i Kristinehamn och byggdes 1890 av J.J. Wallner. Numera bor Charlotte Johansson och Fredrik Göransson här. Foto: Baluba

De bor i pampiga Wallnerska villan: ”Kände oss hemma direkt”

Det röda tornhuset i Kristinehamn sticker verkligen ut. Det är så pass speciellt att det slog rekord på Hemnet när det var till salu sommaren 2020.

Här bor numera Charlotte Johansson och Fredrik Göransson – och de har tack vare ”Det sitter i väggarna” fått en helt ny bild av sitt hem.

– Här kände vi oss extremt hemma direkt, säger Fredrik Göransson.

Charlotte och Fredrik föll fladask för det vackra huset när de gick på visning för drygt två år sedan. Det är en villa från slutet av 1800-talet som verkligen utmärker sig med sina tinnar, torn och snickarglädje.

– Det är inte likt något annat. Bara det är så häpnadsväckande. Sen var det så ofattbart att något sånt hus ligger i vårt närområde. Vi hade aldrig sett det förut, säger Charlotte.

Paret bodde i Karlstad, bara en halvtimme från Kristinehamn där Wallnerska huset ligger. Det skulle vara två visningar av det populära huset som slog klickrekord på Hemnet under perioden det var till salu, men redan efter första visningen blev budgivningen klar – och Charlotte och Fredrik vann.

– Det var ganska många som inte hann med, så vi hade nog lite tur faktiskt, säger Fredrik.

Hemma hos familjen Johansson/Göransson

Här bor: Charlotte Johansson, 29, Fredrik Göransson, 35 och sonen Bill, snart 9 månader.

Gör: Charlotte är marknadskoordinator och Fredrik driver en byggfirma.

Var: Kristinehamn.

Bor: I ”Wallnerska villan” byggd 1890. Åtta rum på 240 kvadratmeter.

Instagram: @wallnerskavillan

Det är kanske inte konstigt att Charlotte och Fredrik föll pladask för det här huset. Det väcker engagemang i trakten och många förbipasserande stannar gärna och tar bilder på huset. Foto: Baluba
Fredrik Göransson och Charlotte Johansson med sonen Bill. Foto: Baluba

Wallnerska huset välkänt i Kristinehamn

Paret flyttade från ett modernt radhus i Karlstad – till det stora och ståtliga huset från 1890 i Kristinehamn, bara en halvtimme bort. Huset var i väldigt fint skick när paret flyttade in. De har målat exteriört och målat om ett rum, men de har inte behövt bry sig om några stora grejer. Innan de flyttade in hade de egentligen inte så stor koll på husets historia, mer än att de visste att huset byggdes i slutet av 1800-talet av en herre vid namn J.J. Wallner och att det gått rykten om att det är en kopia av den svenska paviljongen, som var ett utställningshus i Paris.

Huset är välkänt i Kristinehamn. Charlotte berättar att det finns diskussioner i lokala Facebookgrupper om vilken färg huset ska ha, hur det sett ut från början – folk som har minnen av det sedan de var barn skriver och tycker till.

– Det är många som stannar och tar kort, säger hon.

Detaljerna på huset är många och imponerande. Foto: Fredrik Göransson
”Det är inte likt något annat. Bara det är så häpnadsväckande”, säger Charlotte. Foto: Fredrik Göransson
Mycket med huset är vackert. Foto: Fredrik Göransson
Charlotte målar staketet. Foto: Fredrik Göransson

”Fanns inte på kartan att söka in till något tv-program”

När de gick ut med att de köpt huset fick de förslag om att de borde söka in till tv-programmet ”Det sitter i väggarna”, men eftersom ingen av dem är särskilt bekväma framför kameran var det inget de kunde tänka sig att göra.

– Vi älskar programmet, men det fanns inte på kartan att vi skulle söka in till något tv-program, säger Charlotte.

Den idén var därför inget de funderade vidare på, utan fokuserade på sitt nya hus. Men plötsligt hörde produktionen av ”Det sitter i väggarna” av sig och ville ha med Charlotte, Fredrik och Wallnerska villan i programmet. Fredriks kompis hade jobbat med Erika Åberg, som är byggnadsantikvarie och programledare för ”Det sitter i väggarna”, och visade henne huset på bild. Att Charlotte och Fredrik bestämde sig för att vara med var enbart för att få reda på mer om husets historia.

– Det vägde över, säger Fredrik.

– Och vilket gäng! Det märks att de har gjort det här ett par gånger och att de har handskats med nervösa människor, säger Charlotte.

Huset var i gott skick när paret köpte det och det var inte mycket de behövde åtgärda. Foto: Fredrik Göransson
Vardagsrummet. Foto: Fredrik Göransson
Vacker och välbevarad kakelugn. Foto: Fredrik Göransson
Huset var i fint skick när paret flyttade in. Foto: Fredrik Göransson

Wallnerska villan en inspiration från Paris

Det var J. J. Wallner som gjorde paret nyfiket. Och de fick reda på en hel del. Han var trafikchef i Kristinehamn som flyttade till huset som då var verkmästarbostad och inte alls särskilt pampigt. Han var frankofil och gillade Frankrike så pass mycket att han började kalla sig för Jacques Wallner, i stället för Jacob Julius.

– Han var på Världsutställningen i Paris och som av en slump stod den svenska paviljongen där vid Eiffeltornets ena fot. Det var där han blev inspirerad och åkte hem och byggde på verkmästarbostaden. Huset är inte en kopia, utan en inspiration, säger Charlotte.

Jacques Wallner bodde i huset med sin fru och två barn, men dog bara tre år efter att han blev färdig med bygget. Familjen bodde dock kvar länge.

Huset har tidigare kallats för Spökslottet och varför har Charlotte och Fredrik fått svar på. Det sägs tydligen att Jacques mamma har stått och tittat på folk som sover, och att hon flyttat runt saker i huset. Hon kallas bruna damen.

– Jätteobehagligt! Men vi har inte märkt något. Jag har inte känt att någon har tittat på mig, men nu när jag väl tänker på det här... men det är nog ingen fara, säger Charlotte.

Vill du läsa om fler som varit med i ”Det sitter i väggarna?” Titta här:

Martin och Salomons häftiga hem – bor i Faringe missionshus

Emelie bor på en länsmansgård full av historia: ”Kvinnoödena berör mig”

Emilia och Johan köpte ett ödehus – nu rustar de upp sitt drömhem 

Se även: