Charmig Skånegård blev ett enormt hem

Kerstin älskar det fria livet i huset på Österlen. Plåttaket från 1950-talet som vid något tillfälle målats, var i så gott skick att det kunde behållas. Ytterdörrven har en lokal snickare tillverkat. ­Kerstin har sedan målat den i många lager oljefärg.

Foto: Cecilia Nordstrand

1 av 13: Kerstin älskar det fria livet i huset på Österlen. Plåttaket från 1950-talet som vid något tillfälle målats, var i så gott skick att det kunde behållas. Ytterdörrven har en lokal snickare tillverkat. ­Kerstin har sedan målat den i många lager oljefärg.

Den högra delen av huset, har alltid varit bostad, medan längan rakt fram tidigare var ladugård och lada, men har nu inretts till sovrum r­espektive sällskapsrum. De blyinfattade fönstren har fått nytillverkade fönsterluckor. Ytterdörren i gammal stil har en lokal snickare ­tillverkat. Kerstin har sedan målat den i många lager oljefärg.

Foto: Cecilia Nordstrand

2 av 13: Den högra delen av huset, har alltid varit bostad, medan längan rakt fram tidigare var ladugård och lada, men har nu inretts till sovrum r­espektive sällskapsrum. De blyinfattade fönstren har fått nytillverkade fönsterluckor. Ytterdörren i gammal stil har en lokal snickare ­tillverkat. Kerstin har sedan målat den i många lager oljefärg.

Verktyg och jordbruks­föremål som tidigare använts på gården, pryder tillsammans med rustika krukor i betong den forna gödselstacken, som blivit en ombonad uteplats. På ­insidan av den gamla ­pardörren sitter en ny ­måttbeställd glasdörr. Nästa steg blir att varsamt renovera pardörren, genom att ta isär alla delar och limma ihop dem igen.

Foto: Cecilia Nordstrand

3 av 13: Verktyg och jordbruks­föremål som tidigare använts på gården, pryder tillsammans med rustika krukor i betong den forna gödselstacken, som blivit en ombonad uteplats. På ­insidan av den gamla ­pardörren sitter en ny ­måttbeställd glasdörr. Nästa steg blir att varsamt renovera pardörren, genom att ta isär alla delar och limma ihop dem igen.

Det som tidigare var lada ­respektive ladugård, har blivit en kombinerad entré och r­ymligt sällskapsrum samt ett stort sovrum för familj och gäster. Logdörren, som är helt intakt, bidrar till atmosfären. Trägolv från Baseco. Delarna av en itusågad takbjälke blev med iskruvade krokar rustika och vackra klädhängare.

Foto: Cecilia Nordstrand

4 av 13: Det som tidigare var lada ­respektive ladugård, har blivit en kombinerad entré och r­ymligt sällskapsrum samt ett stort sovrum för familj och gäster. Logdörren, som är helt intakt, bidrar till atmosfären. Trägolv från Baseco. Delarna av en itusågad takbjälke blev med iskruvade krokar rustika och vackra klädhängare.

Kerstin och Peter älskar landskapet på Österlen med sina oändliga ­sädesfält och en himmel som ständigt förändras.

Foto: Cecilia Nordstrand

5 av 13: Kerstin och Peter älskar landskapet på Österlen med sina oändliga ­sädesfält och en himmel som ständigt förändras.

Kerstin och Peter Sandh.

Foto: Cecilia Nordstrand

6 av 13: Kerstin och Peter Sandh.

Genom den gamla logdörren ser man in i det rymliga ­sällskapsrummet, som ­tidigare var lada. Soffan, bordet och stolarna är köpta på en antikaffär. Bordsduk från Linum och taklampor från Flos. Den antika byrån är inropad på den danska ­auktionsbyrån Lauritz.com.

Foto: Cecilia Nordstrand

7 av 13: Genom den gamla logdörren ser man in i det rymliga ­sällskapsrummet, som ­tidigare var lada. Soffan, bordet och stolarna är köpta på en antikaffär. Bordsduk från Linum och taklampor från Flos. Den antika byrån är inropad på den danska ­auktionsbyrån Lauritz.com.

Den ålderdomliga bak­ugnen, den danska kaminen och den grova plankdörren till skafferiet ger tillsammans en lantlig och trivsam atmosfär åt köket. Den ­glasade pardörren som sattes in av tidigare ägare, förstärker närheten till n­aturen. Bord och stolar är arvegods.

Foto: Cecilia Nordstrand

8 av 13: Den ålderdomliga bak­ugnen, den danska kaminen och den grova plankdörren till skafferiet ger tillsammans en lantlig och trivsam atmosfär åt köket. Den ­glasade pardörren som sattes in av tidigare ägare, förstärker närheten till n­aturen. Bord och stolar är arvegods.

Den vackra kannan köptes för länge sedan i en inredningsbutik i Norrtälje.

Foto: Cecilia Nordstrand

9 av 13: Den vackra kannan köptes för länge sedan i en inredningsbutik i Norrtälje.

Köksinredningen från Ikea har bänkskivor av stav­limmad ek. På väggarna ovanför har pärlspont spikats och sedan målats.

Foto: Cecilia Nordstrand

10 av 13: Köksinredningen från Ikea har bänkskivor av stav­limmad ek. På väggarna ovanför har pärlspont spikats och sedan målats.

Diskho och vattenkran från Ikea. En skifferplatta från taket på ett närliggande slott, vilken fyndades på en lokal antikaffär, fungerar utmärkt som stänkskydd. Den lilla hyllan följde med huset. Borstarna kommer från Konge's borstbutik och Café på Österlen.

Foto: Cecilia Nordstrand

11 av 13: Diskho och vattenkran från Ikea. En skifferplatta från taket på ett närliggande slott, vilken fyndades på en lokal antikaffär, fungerar utmärkt som stänkskydd. Den lilla hyllan följde med huset. Borstarna kommer från Konge's borstbutik och Café på Österlen.

Det som tidigare var ­ladugård har blivit ett ­vackert och rymligt sovrum. Innertaket spikades på en höjd av 2,75 meter för att undvika en sakral känsla. Säng och kuddar från Ikea. Säng­överkast från Åhléns.

Foto: Cecilia Nordstrand

12 av 13: Det som tidigare var ­ladugård har blivit ett ­vackert och rymligt sovrum. Innertaket spikades på en höjd av 2,75 meter för att undvika en sakral känsla. Säng och kuddar från Ikea. Säng­överkast från Åhléns.

Kerstin och Peters sovrum har en lantlig stil. Väggarna har vitkalkats med tunn kalkfärg för att bli riktigt vita. Taket har strukits med en vattenbaserad oljefärg och golvet har målats i en ljust grå golvfärg. Stolen är ett arvegods från Kerstins hem.

Foto: Cecilia Nordstrand

13 av 13: Kerstin och Peters sovrum har en lantlig stil. Väggarna har vitkalkats med tunn kalkfärg för att bli riktigt vita. Taket har strukits med en vattenbaserad oljefärg och golvet har målats i en ljust grå golvfärg. Stolen är ett arvegods från Kerstins hem.

Kerstin och Peter ville skapa en samlingspunkt för familj och vänner – det blev härliga Österlen. I den gamla Skånegården finns det gott om utrymme, stämning och charm.

Andra har också läst

Gården ligger omgiven av sädesfält och här finns inte många hus i närheten. Och det var just det storslagna och ensamma som Kerstin och Peter Sandh fastnade för, när de hösten 2012 kom för att titta på huset som då var till salu.

- Jag gillar det ensliga. Jag tycker att det är skönt att bo lite för sig själv, säger Peter. Kerstin, som är dotter till en kartritare och därför tillbringade somrarna med att resa runt i Sverige, fastnade tidigt för den södra delen av landet.

- Min pappa var ute på fältarbete och då följde vi barn med när vi hade sommarlov. När turen kom till Skåne var jag tonåring och kom att tycka väldigt mycket om naturen här, säger hon.

När paret första gången kom till huset, var det dock oktober månad och höstlikt. Ändå kändes det rätt att slå till och köpa den avstyckade gården, som i folkmun kallades Götes.

- Det var känslan, stämningen och charmen. Inget rationellt beslut alls, utan lite halvgalet, för det var enkelt och primitivt. Sedan var det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång, säger Kerstin.

 

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt uppvärmning av huset

Installerade jordvärme

De började med att installera jordvärme i huset. Därefter tog de kontakt med den byggare som ­anlitats av tidigare ägare. Byggaren skulle nu fortsätta den renovering som påbörjats. I den gamla ladugården respektive ladan hade nya golv med golvvärme gjutits, medan innertak i rummen ­saknades.

I det som skulle bli sovrum sänktes taket till 2,75 meter för att undvika en sakral känsla. I det stora sällskapsrummet, däremot, fick taket gå ända upp till nock och bli 4,75 meter högt. En del extra takbjälkar sattes in för att hålla innertaket på plats.

- Taken är målade med en vattenbaserad oljefärg, medan väggarna strukits med silikatfärg som inte färgar av sig, men tillåter muren att andas, säger Peter.

I de båda nyinredda rummen lades nya furugolv in och vitsåpades. För att göra huset mera praktiskt, användes handslaget tegel från Qvesarum på gångpassagen mellan de båda ytterdörrarna.

- Tanken är att man ska kunna springa rakt ­igenom huset med skorna på, från den ena sidan till den andra. Ja, man ska nästan kunna cykla igenom om man är liten, säger Kerstin.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 10 mest klickade hus på Hemnet

Generösa ytor i huset

Deras familj är stor. Kerstin och Peter har båda barn och barnbarn från tidigare äktenskap och dessutom älskar de att umgås med vänner. Därför ville de ha generösa ytor i huset. Men för att umgänget skulle fungera riktigt bra, behövdes ytterligare en toalett. Dessutom gjordes ett loft ovanpå sällskapsrummet, där ett arbetsrum i framtiden ska inredas. Förhoppningen är att kunna arbeta delvis ifrån Skåne, för att kunna spendera mera tid i fritidshuset, som ligger 70 mil från Norrtälje, där paret bor.

- Ibland kan man tycka att det är långt hit, men samtidigt, när man väl är här, så känns det så bra. Tänk att kunna gå ner till 80 procent i arbetstid, då man är ledig fredag ena veckan och måndag den andra och så slår man ihop det och åker torsdag kväll och får tre dagar här nere, säger Peter.

 

LÄS OCKSÅ: Skånegården som blev ett riktigt drömhem

Kök från Ikea

Den del av huset som alltid varit bostad har systematiskt gåtts igenom. Väggarna i de flesta rummen har vitkalkats på nytt och trägolven målats ljust grå. I det tidigare vardagsrummet, som renoverades på 1980-talet, togs all modern utanpålagd väggbeklädnad bort, liksom den ursprungliga ­lerklinkningen.

- Vi insåg att det var ett riktigt gammalt rum. Det fanns en vitkalkad vägg med ett handmålat våg­mönster i blått som såg ut att vara ifrån 1700-talet, säger Kerstin. Väggarna i det forna vardagsrummet, vilket numera fungerar som gästrum, fick därefter ny lerklinkningen och puts, vilken ströks med kalkfärg. På bjälkarna i taket sparades spåren av gamla tapeter.

Köket har fått en inredning från Ikea med bänkskivor av stavlimmad ek. På väggarna ovanför diskbänk och arbetsbänk har pärlspont spikats och sedan målats. Bakugnen, den danska kaminen och den grova plankdörren till skafferiet ger tillsammans med den glasade pardörren, en trivsam atmosfär åt köket. Mycket har hunnits med under den tid paret ägt huset, men fortfarande finns olika projekt att ta tag i.

- Vi ska bland annat byta ut vissa av fönstren från 1970-talet som angripits av flygmyror, säger Peter.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med vanligaste skadedjuren

Originalfönster i ladugården

En annan större uppgift är att bygga färdigt det kombinerade förrådet, verkstaden och bastun. Sedan är det dags att vitkalka hela fasaden. Andra arbets­uppgifter är att se över och varsamt reparera de fem ytterdörrarna, som tillsammans skapar en extra­ordinär öppenhet och närhet till naturen. Eftersom vissa av dörrarna är riktigt gamla har special­beställda dörrar av glas satts på insidan. Till de vackra bly­infattade originalfönstren i den forna ladugården har arbetet börjat med att tillverka fönsterluckor, som ett alternativ till annan mörkläggning.

Listan över göromål kan verka oändlig, men för Kerstin och Peter, vars gemensamma livsmåtto är här och nu, verkar sysslorna enbart vara lustfyllda.

- Det är kul att utveckla det här stället, samtidigt som man inte får glömma att släppa taget och vara ledig ibland, säger Peter.

 

Av: Eva Sjöblom

Husfakta

Här bor: Kerstin och Peter Sandh, 56 ­respektive 60.

Yrke: Kerstin driver en redovisningsbyrå och Peter är säljansvarig för en lastbilscentral.

Ort: Örums by på Österlen i Skåne.

Bostadsyta: 150 kvadratmeter.

Tomtyta: 2 500 ­kvadratmeter.

Byggår: Från 1700-talet. Gården renoverades på 1970-talet.

Uppvärmning: Jord­värme och vedkaminer.

Vatten: Egen brunn.

Avlopp: Eget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande