Camilla Rudholms lillasyster Lotta Rudholm mördades, 41 år gammal, i juni 2016. Ett porträtt på Lotta och hennes hund Ecco hänger i Camillas hus som fått namnet ”Lottatorpet”. ”Det är en hyllning till min syster.”
Camilla Rudholms lillasyster Lotta Rudholm mördades, 41 år gammal, i juni 2016. Ett porträtt på Lotta och hennes hund Ecco hänger i Camillas hus som fått namnet ”Lottatorpet”. ”Det är en hyllning till min syster.” Foto: Privat

Camillas syster Lotta mördades – ödehuset blev hennes räddning

Camilla Rudholms syster Lotta mördades av sin expojkvän. Att renovera det gamla ödetorpet blev Camillas terapi.

– Jag köpte ett ruckel för 18 000 kronor och har lappat och lagat mitt hem precis efter hur jag har mått. Det har varit mitt sorgearbete.

En svart skylt med ”Lottatorpet” i vita bokstäver sitter på gaveln till det gamla sommartorpet. 

– Det är en hyllning till min lillasyster som blev mördad, säger Camilla Rudholm.

Torpet utanför Härnösand byggdes 1926 och hade stått öde i 15 år när Camilla fick syn på det. Hon plockade tussilago vid stationshuset intill och undrade varför ingen gjorde något åt det förfallna huset.

– Det var katastrof. Tomten var helt igenvuxen. Folk var rädda för att gå in på gården, man fick stampa hårt i marken för att skrämma bort ormarna. 

Camilla Rudholm

Ålder: 53 år.

Bor: I ”Lottatorpet” utanför Härnösand. Huset är byggt 1926 och är 110 kvadratmeter stort.

Gör: Utbildad undersköterska och jobbar i dag på gruppboende för personer med en utvecklingsstörning. 

Familj: Tre barn och tre barnbarn, Border terriern Ice, 11 år samt särbo.

Camilla Rudholm har alltid haft en dröm om att ta hand om ett ödehus. ”Jag tycker om att renovera och fixa och det är så sorgligt att se övergivna och länsade hus som ingen bryr sig om.” Foto: Privat
Torpet utanför Härnösand byggdes 1926 och hade stått öde i 15 år när Camilla fick syn på det.
1 av 3: Torpet utanför Härnösand byggdes 1926 och hade stått öde i 15 år när Camilla fick syn på det. Foto: Privat
Efter att Camillas syster mördades sommaren 2016 flydde hon ut till huset. ”Jag elda, och slet och kratta och skrek. Det gick av bara farten. Jag kände att jag blev lugn här ute.”
2 av 3: Efter att Camillas syster mördades sommaren 2016 flydde hon ut till huset. ”Jag elda, och slet och kratta och skrek. Det gick av bara farten. Jag kände att jag blev lugn här ute.” Foto: Privat
Den 25 mars 2016 startade renoveringen. ”Familj och vänner hjälpte till, vi var totalt 14 personer den här dagen”, berättar Camilla.
3 av 3: Den 25 mars 2016 startade renoveringen. ”Familj och vänner hjälpte till, vi var totalt 14 personer den här dagen”, berättar Camilla. Foto: Privat
Efter tre års arbete med huset blev Camilla klar med renoveringen. ”Det är väl en del kvar att fixa utvändigt på torpet, kanske målar jag det svart. Men riktigt klar blir jag nog aldrig – jag tycker det är så roligt att hålla på.” Foto: Privat

Från Lantmäteriet fick hon reda på vem som ägde huset och genom Facebook lyckades hon hitta honom på andra sidan jorden. I februari 2016 köpte hon sedan huset.

– Det har alltid varit min dröm att få ta hand om ett övergivet hus, ge det kärlek och omsorg. Det känns så sorgligt att se övergivna och länsade hus som ingen bryr sig om. 

– Folk dumförklarad mig och frågade vad jag köpt egentligen. Men jag tycker det är roligt att hålla på och renovera och pyssla med blommor på gården. 

I slutet av mars samma år påbörjade hon arbetet med att röja och riva ut. Både familj och vänner hjälpte till.

– Sedan hände allt det här med Lotta.

Lotta mördades av sin expojkvän

Den 4 juni 2016 blev Camillas syster Lotta Rudholm ihjälslagen av expojkvännen Martin Jonsson, i sin lägenhet i Bromma i Stockholm. Fallet fick stor uppmärksamhet i medierna. 

– Jag mådde fruktansvärt dåligt. Det var så mycket sorg och smärta och jag kände att jag måste ut hit. Jag slet och eldade och det gick av bara farten. Jag kände att jag blev lugn här ute, jag mådde bra av att måla och renovera.

Tanken var att Lotta skulle komma upp under sommaren och hjälpa till med renoveringen. 

– Lotta var jätteglad över att jag hade hittat det här. Hon fick se bilder på torpet men hon hann aldrig besöka det.

Ett porträtt på Lotta och hennes hund Ecco hänger på väggen i den ljusa trappen. Foto: Privat
I årets säsong av SVT:s ”Vem bor här?” visar Camilla upp sitt hem som beskrivs som ”Återbruksstugan”. Foto: SVT

Så småningom sålde Camilla sin lägenhet inne i Härnösand. Medan hon renoverade torpet bodde hon i husvagnen på tomten i ett år, utan rinnande vatten.

– Det var helt sjukt och svårt att fatta i dag. Jag bar tvätt och duschade hos familj och vänner. Den vintern, 2017-2018, var det så mycket snö. Jag hade 1,80 meter snö och fick trycka upp dörren för att komma ut. Jag kände mig som pingvinen Pingu som bodde i en igloo. 

När våren och sommaren kom upptäckte hon något oväntat när hon tittade ut i trädgården. Alla blommor hon planterat gick i orange och gult – eldens färger.

– Jag tänkte: ”Men gud, vad hände?”. Det var helt omedvetet. Jag har eldat så mycket bråte och skrikigt ut min ilska: ”Brinn i helvetet!”. Men jag tycker om det, det är glada färger och jag älskar eld.

Huset är inrett i en mix av rustik, lantlig och romantisk stil, med udda återvunna prylar. Foto: SVT
”Jag tycker det är så häftigt med grejer som har en historia.” Foto: SVT
Ovanför köksbänken är teglet synligt: ”Jag vill att det ska se ut som att man inte har renoverat.” Foto: Privat

Visar upp ”Lottatorpet” i ”Vem bor här?”

I årets säsong av SVT:s program ”Vem bor här?”, är ”Lottatorpet” det första hemmet som deltagarna besöker. Camillas hem beskrivs som ”Återbruksstugan” och är inrett i en mix av rustik, lantlig och romantisk stil, med udda återvunna prylar. 

– Jag tycker det är så häftigt med grejer som har en historia. Jag gillar när det är rostigt och brukar lägga ut grejer i trädgården på vintern så det får snöa på det. När jag tar fram det på våren är det rostat och klart. 

SVT:s ”Vem bor här?” 2020

Programserien ”Vem bor här?” i SVT, med Malin Olsson som programledare, är ett tävlingsprogram där fem främlingar besöker varandras hem och gissar vem som bor var.

Varje avsnitt har nya deltagare och den person som lyckas matcha flest personer med hem vinner 10 000 kronor.

Årets säsong är åtta avsnitt och hade premiär måndag 30 mars.

Camilla berättar att mycket av materialet hon använt till renoveringen har varit nytt, men att hon använt tekniker för att få det att se gammalt och nött ut. 

– Jag vill inte ha det där sterila – det ska se trasigt ut. Inget är perfekt och det får vara trasigt men kan vara helt ändå.

Det viktigaste har varit att skapa en ombonad och välkomnande känsla. 

– Man ska känna att man kan komma precis som man är och bara vara. Här får man plats och här kan vi laga mat i mjukisbyxor och bara känna ett lugn tillsammans. Det är det bästa med mitt hem. 

Camilla om sin inredning:

I årets säsong av SVT:s ”Vem bor här?” är det några detaljer i Camillas hem som uppmärksammas extra mycket, men blir hängde i luften för tittarna. Här berättar Camilla mer om…

Alla linjaler: ”Jag är helt insnöad på linjaler, jag tycker att det är jättefint. Jag vet inte varför men det är samma sak med korgar. Jag har massor av korgar.”

Golvet i badrummet: ”Jag la in nytt klinker men kände att det här är inte jag. Så jag blandade cement och hällde ut på det. Det vart bättre för mig. Jag vill att det ska se ut som att man inte har renoverat. Jag har också blandat gips i färgen för att det ska se ut som att det är svartmögel på väggarna.”

Klottret på lådor och väggar: ”Här får barnbarnen rita på väggarna. Det ska vara enkelt att hitta saker, jag gillar inte att ödsla tid på att leta efter grejer. Är det en sax ritad på lådan är det lätt att förstå vad som finns i och man behöver inte fråga om hjälp. Det är underbart att kunna göra det lättsamt för de som inte kan läsa.”

Den gammaldags toaletten har Camilla köpt i England. Golvet i badrummet är nytt klinker som ser ut som trä. För att få det att se gammalt ut har hon hällt ut cement över det. Foto: Privat
Linjaler, korgar och gamla ting trängs hemma hos Camilla. ”Jag är helt nörd på linjaler och korgar, jag vet inte varför. Jag gillar att återbruka saker, hitta nya sätta att använda dem på.” Foto: Privat
På kökslådorna har Camilla målat bilder och skrivit vad som finns i. På väggarna har hon målat griffelfärg där barnbarnen kan rita. Och här en synlig balk med klotter: ”Här får man rita på väggarn! Jag gillar när det ser lite trasigt och sprucket ut. Och det är underbart att kunna göra det enkelt för barnbarnen att kunna hitta saker i lådorna.” Foto: Privat

LÄS MER: Malin Olsson: ”Här kan jag stänga och vara mig själv”

LÄS MER: Lisa och Gusten köpte ödehus från 1912 – renoverade det till sin drömvilla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!