Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 9
Fönstren från golv till tak släpper in mucket ljus och suddar ut gränsen mellan ute och inne. Matta, Ikea, bord, Scherlin, stolar, Yngve Ekström.
Foto: Jonas Lundberg
2 AV 9
Huset är byggt i lösvirke med vitmålad fasad och spännande vinklar.
Foto: Jonas Lundberg
3 AV 9
Genom att bygga en köksö har Elma och Mattias skapat en rumskänsla i den öppna planlösningen. Här kan man stå och laga mat och se ut genom det stora fönstret. Kök från Kivik.
Foto: Jonas Lundberg
4 AV 9
Snyggt på bordet. Bricka, Svenskt tenn, bord Scherlin.
Foto: Jonas Lundberg
5 AV 9
Byrån med sin silrena design i vitt och trä skapar värme i inredningen. Ljusstakar Skultuna, bordslampa, Arne Jacobsen, tavla, David Ehrenstråhle, stol Lilla Åland, Carl Malmsten.
Foto: Jonas Lundberg
6 AV 9
Parets sovrum är ombonat med fin tapet från Midbec och heter Boutique. Säng Carpe Diem, kuddar Day Lexington Beach house. Väska Chanel, skor Isabel Marant.
Foto: Jonas Lundberg
7 AV 9
I anslutning till Elmas och Mattias sovrum finns en generös walk in-closet. Lampor Ikea.
Foto: Jonas Lundberg
8 AV 9
Badrummet är stort och luftigt och inrett med snygg design där golvklinker sträcker sig upp över den ena väggen. "Vårt badrum är ungefär lika stort som en etta, det tycker jag är ganska ballt", säger Elma.
Foto: Jonas Lundberg
9 AV 9
Frejas rum är en riktig dröm med allt från söta dockor till barnrumsmöbler från Kartell. Stolar Louis ghost Kartell, sängen kommer från Mavis. Dockhus Le toy van, vägglampa Ferm living, docksäng Silli U. Sängkläder Garbo&friends, prydnadskuddar Ferm living och Fine little day.
Foto: Jonas Lundberg

Bygga nytt hus gjorde att de fick drömhuset

Elma och Mattias hade precis renoverat klart sin villa när de snubblade över en tomt som var till salu.

Plötsligt blev de tvungna att fundera ut varje detalj i sitt nya hus som skulle bli klart innan deras första barn föddes. Tidsplanen höll, och nu bor familjen i sitt nybyggda drömhus. Se fler bilder här.

Anna Truelsen

Elma och Mattias hade egentligen inga som helst planer på att bygga nytt hus. De bodde i en jättefin 30-talsvilla som de hade totalrenoverat och hade precis blivit klara med allt, och nu var det dags att bara njuta av ett färdigt hus. Men ödet ville något annat.

– Vi hade varit på fest i Stockholm och skulle åka hem. Det var en söndag och av någon anledning väljer Mattias att köra hem via den gamla Stockholmsvägen, då skulle vi passera Irsta som är orten där han är uppvuxen. Strax innan Irsta ser vi en skylt där det står att det finns tomter till salu, vi svänger in och av en slump eller kanske ödet är tomtägaren på plats. Vi växlar ett par ord med honom och intresset från vår sida går från noll till hundra, säger Elma.

Här kan du bli ännu mer inspirerad av fina hus.

Tomtköpet var ett impulsköp

Dagen efter åkte Elma och Mattias ut till tomten. Med sig hade de Elmas far som är byggmästare för att se om tomten var okej. På tisdagen tog de kontakt med banken och fick klartecken direkt, och på onsdagen var kontraktet signerat.

– Hela tomtköpet var ett impulsköp och när den var betald och klar så insåg vi att oj, här står vi med en tomt, ett hus vi inte sålt och landet befinner sig i en ­lågkonjunktur. Hur gör vi nu?

Huset såldes som tur var ganska fort och i samma veva blev Elma gravid. De skulle flytta ut ur huset i april och då var Elma i fjärde månaden, och ungefär samtidigt som paret flyttade ut ur huset påbörjades bygget av det nya huset.

– Jag fick panik. Vi bodde tillfälligt i en liten etta på 34 kvadratmeter, sov på en madrass på golvet med flytt­kartonger överallt och jag var jätteorolig för att huset inte skulle bli färdigt i tid, eller att Freja skulle födas för tidigt. Vi hade blivit lovade att huset skulle vara färdigt 15 juli 2011 och hantverkarna höll vad de lovade. Vi hann flytta in och göra oss hemmastadda precis innan Freja föddes, säger Elma.

Elma driver tillsammans med sin pappa ett byggbolag. Att snickarna som var anställda i företaget skulle få bygga Elma och Mattias hus var en självklarhet för dem. Vilken typ av hus de skulle ha visste de inte riktigt. Byggbolaget hade vid den tiden några typhus men Elma och Mattias kände att de ville ha något eget.

Nyckelfärdigt hus var inget alternativ

De beställde alla huskataloger som fanns på ­marknaden, köpte mängder med inredningstidningar och sedan började de klippa och klistra. Sakta men säkert tog ett funkishus form och när de hade en mer klar bild av hur det skulle se ut fick paret träffa ­företagets arkitekt.

– Arkitekten fick alla våra papper och lyssnade noga på våra önskemål. Vi förklarade för henne att vi hade ganska bråttom och efter dryga två veckor kom ett mejl, med pirr i magen öppnade vi den bifogade filen. Jag var inställd på att jag inte skulle vara nöjd, för hur stor är chansen att man är nöjd med den första ritningen, men till min stora förvåning blev jag tårögd när jag såg ritningen. Där var ju mitt drömhus. Arkitekten hade prickat mer än 100 procent rätt och vi var så glada för det, säger Elma.

Huset är byggt med passivhusteknik, men ­eftersom paret tillsatt en värmekälla i form av en bergvärmepump är huset inte helt passivhusklassat. Men husets konstruktion uppfyller de höga kraven för ett passivhus. Huset har även ett värmeåtervinningsaggregat som återvinner den energi som skapas i huset. Sommartid bearbetas luften i huset så den blir sval.

– För oss var det aldrig ett alternativ att välja en leverantör som säljer nyckelfärdiga hus. Visst är de prisvärda, och köparna tycker ofta att de får mycket för pengarna. Men vi ville bygga ett hus som går i linje med framtiden. Där man har tänkt igenom hela driften av huset och där man med råge uppfyller kommunens högt ställda energikrav. Genom att vi har valt att bygga ett hus med passivhusteknik så har vi väldigt låga drift­kostnader, säger Elma.

"Jag handlar kvalitet framför kvantitet"

Elma har inrett huset med stilsäker hand. Noga utvalda möbler och prylar pryder husets rum. Stilen är skandinavisk där stilrena designklassiker skapar ett tidlöst uttryck. Basen är ljus med vackert vitlaserat askgolv som sträcker sig över hela bottenplan. Trärena Lilla Åland-stolar och Arka-stolar tillsammans med fårskinnsdynor skapar en mjuk och varm känsla i den ljusa inredningen. I vardagsrummet sträcker sig en fönstersektion från golv till tak som som styr hela husets stil och ger huset karaktär och liv.

– Jag gillar design och handlar alltid kvalitet före kvantitet. Jag impulshandlar aldrig inredning utan jag planerar alltid mina köp och är det något jag vill ha till hemmet så sparar jag hellre undan en slant för att köpa något jag verkligen vill ha i stället för att bara stilla mitt "göra om"-begär. Jag gillar saker som är tidlösa och skulle till exempel aldrig köpa en grön eller rosa byrå för att den färgen är trendig just då. Min inspiration får jag oftast utifrån en möbel. Är det en soffa som jag verkligen vill ha, då planerar jag hela rummet utifrån den soffan. Sedan har jag inga problem att låta ett rum vara halvt färdiginrett, det får liksom ta tid. Rom byggdes inte över en natt.

 

Läs mer om inredning.

Hemma hos Elma & Mattias

Här bor: Elma Åhlin ­Bilalovic, Mattias och ­dottern Freja.

Gör: Elma är ekonomi­chef, Mattias är ­transportchef.

Var: I ett trähus i funkisstil byggt 2011 på 210 kvadratmeter strax utanför ­Västerås.

Blogg: elmasplace.se.

Instagram: @elma_ahlin.